Forum: Oreska - Užice (see the full version of Oreska - Užice)
Board: Internet (see the full version of Internet)
Oreska - Užice : Besplatna registracija .RS domena - forum Uzicana - mesta: Uzice, Pozega, Arilje, Ivanjica, Kosjeric, Bajina Basta, Priboj, Prijepolje, Zlatibor - Cajetina, Nova Varos, Sjenica
Pages: 1

Subject: Besplatna registracija .RS domena

By: Pedja
Date: 04.04.2008. 22:48:54
MOGUĆE JE REGISTROVATI BESPLATAN .RS DOMEN

Javno dobro treba i može da bude javno i besplatno dostupno


Zajedno sa početkom registracije nacionalnog domena .RS koji obuhvata i .CO.RS, .ORG.RS, .EDU.RS i IN.RS domene, koji su firmama i građanima ponuđeni kao komercijalna kategorija - njihovo korišćenje se plaća, počeo je da radi i servis za registraciju .IZ.RS domena koji su besplatni.

Ovaj besplatni servis ne funkcioniše u okviru Registra nacionalnog domena Srbije, već je omogućen kao servis nezavisan od RNIDS (izuzev što je sam domen iz.rs registrovan kod RNIDS) i to kao svojevrstan protest zbog načina organizacije nacionalnog domena i nerealno visoke cene registracije .RS domena.

Registracija .IZ.RS domena je potpuno besplatna i slobodna. Nije potrebno čak ni da se prilikom registracije prilažu bilo kakvi dokumenti. Postupak registracije domena je potpuno automatizovan i vrši se preko Interneta, kroz vrlo jednostavan i brz postupak koji traje svega nekoliko minuta. Tek registrovani domen postaje funkcionalan praktično odmah po registraciji.

Servis za registraciju .IZ.RS domena se skoro u potpunosti zasniva na besplatnim servisima koji su dostupni na Internetu, dajući tako primer kako javno dobro treba i može da bude javno dostupno i to potpuno besplatno.

Servis funkcioniše po veoma jednostavnim pravilima koja se svode na poštovanje zakona, opštih moralnih načela i dobronamernost u korišćenju internet domena.

Iza ovog projekta stoji domaća firma DataVoyage, koja je na internet sceni u Srbiji u različitim oblicima prisutna više od 15 godina.

Sve dodatne informacije u vezi registracije domena možete pronaći na http://www.iz.rs