Forum: Oreska - Užice (see the full version of Oreska - Užice)
Board: Tehnologije i tehničke nauke (see the full version of Tehnologije i tehničke nauke)
Oreska - Užice : Drzite li se standarda? - forum Uzicana - mesta: Uzice, Pozega, Arilje, Ivanjica, Kosjeric, Bajina Basta, Priboj, Prijepolje, Zlatibor - Cajetina, Nova Varos, Sjenica
Pages: 1

Subject: Drzite li se standarda?

By: Pedja
Date: 06.07.2008. 10:31:24
Rec standard nije nepoznata i cesto je u upotrebi tako da verujem da svako ima bar neku predstavu o tome sta ona znaci. Doduse, najcesce ona u svakodnom govoru oznacava nesto sto je uobicajeno (i svima poznato) mada ima znato uze i bitnije znacenje: standard je pravilo ili norma koja se uvek primenjuje u istoj situaciji.

Standard moze biti procedura kako se nesto radi ili norma tehnickih karakteristika (satav materijala, dimenzije i slicno). Standardi su veoma vazni jer ako je neka obast standardizovana, onda unapred mozemo da znamo mnoge detalje. To prakticno znaci da unapred znamo da mozemo da ocekujemo u nekoj situacii ali i da li neki predmet odgovara nasim potrebama ili ima karakteristike takve d amoze da primenjen u nekim situacijama. Standardizacija donosi i mogucnost da recimo prozivodjaci raznih delova, opreme, materijala i slicno, mogu da svoje proizvode izaradjuju tako da mogu da se koriste svugde gdfe se takvi proizvodi primenjuju - ako ih izradjuju pa unapred utvrdjenim standardima.

Standardizacija je zapocela usvajanjem medjunarodnih mernih jedinica jer su time same merne jedinice standardizovane (metar je uvek metar).

Standardi su u primeni svugde oko nas. Cega kod da se dohvatite, u 99.9% slucajeva je napravljeno po nekom standardu. Ljudi toga cesto nisu svesni, pa cak ni onda kada im je porebno da upotrebe neki standard.

Najbolej mesto da se o standardima obavestite je Institut za standardizaciju Srbije. Njegov zadatak je da uspostavlja sve standarde za nasu drzavu, odnosno da uskladjuje nase standarde sa medjunarodnim. Na sajtu Instituta (http://www.jus.org.yu) mozete naci pregled svih standarda koji vaze u nasoj zemlji, a mozete krenuti od Kataloga (http://www.jus.org.yu/katalog.htm).

Pogledajte, iznenadicete se sta je sve standardizovano.

Subject: Odg: Drzite li se standarda?

By: Vukica
Date: 05.03.2009. 06:50:45
i JUS i DIN i ANSI - drzim se sva tri  cool1