Forum: Oreska - Užice (see the full version of Oreska - Užice)
Board: Pravoslavlje (see the full version of Pravoslavlje)
Oreska - Užice : Ziloti - forum Uzicana - mesta: Uzice, Pozega, Arilje, Ivanjica, Kosjeric, Bajina Basta, Priboj, Prijepolje, Zlatibor - Cajetina, Nova Varos, Sjenica
Pages: 1234

Subject: Ziloti

By: Starla
Date: 28.01.2009. 23:08:27
Krstena sam kao beba sa mesec dana.
Ono sto mene zanima i sto mi bode oci je post korisnika Teodor..koji tvrdi da se dva puta krstio.
1.Ponovno krstenje je greh
2.Mirise mi da si zilot
3.Sta je tebi bitno..sustina ili forma? smile

Subject: Ziloti

By: Ugljesa
Date: 28.01.2009. 23:13:09
Зилот је 100%, од скоро на форуму имаш још пар таквих као што је Теодор.

Subject: Ziloti

By: Starla
Date: 28.01.2009. 23:21:14
: Ugljesa  28.01.2009. 23:13:09

Зилот је 100%, од скоро на форуму имаш још пар таквих као што је Теодор.

On i ovaj lik sto postavlja teme na duhovni filmovi mi lice na takve..Uzas jedan sto niko i ne obraca paznju na ljude koji se predstavljaju kao "istinski pravoslavni".Najpre se odaju sto odmah krenu sa pricom o "ispravnom" krstenju. icon2

Subject: Ziloti

By: knezofil
Date: 28.01.2009. 23:46:17
pa zasto bi i obracala paznju?

a na sta mislite kad kazete 'zilot'? Po zargonu to je neko ko je toliko ostrascen nekom verom da vec ne moze da razdvoji logiku i svoje uverenje, konkretno simboliku i istinu...  Poreklo zilota je nesto drugo, iz judaizma.. neka sekta..   Samo me zanima cime ka karakterisete jer, meni ne smeta nijedna vera i vernik, ali kad mi neko toliko vredja inteligenciju time da jedino on zna sta je ispravno, i da je ispravan samo njegov nacin shvatanja...  onda jedino sto mogu je da ne obracam paznju na te ljude (@starla)

Subject: Odg: Ziloti

By: Starla
Date: 29.01.2009. 00:42:29
: knezofil  28.01.2009. 23:46:17

pa zasto bi i obracala paznju?

a na sta mislite kad kazete 'zilot'? Po zargonu to je neko ko je toliko ostrascen nekom verom da vec ne moze da razdvoji logiku i svoje uverenje, konkretno simboliku i istinu...  Poreklo zilota je nesto drugo, iz judaizma.. neka sekta..   Samo me zanima cime ka karakterisete jer, meni ne smeta nijedna vera i vernik, ali kad mi neko toliko vredja inteligenciju time da jedino on zna sta je ispravno, i da je ispravan samo njegov nacin shvatanja...  onda jedino sto mogu je da ne obracam paznju na te ljude ((at)starla)


Vidis.postujem pravo coveka na veroispovest.
Moju konstataciju da je covek mozda,verovatno zilot..nisam bas pojasnila dobro,pa si odmah poceo da izvlacis neke zakljucke.
To nisu ti judaisticki sektasi.
Ovo su odpadnici iz SPC koji se protive ekumenistickom pokretu .Imaju ko zna koliko frakcija i sami su podeljeni izmedju sebe.
Propagiraju da su "jedini istiniti pravoslavni" i da je crkva u jeresi!!
Idu tako daleko da ne priznaju krstenje koje se obavlja prskanjem ,vec insistiraju na trokratnom pogruzenju,pa krstavaju ljude u buradima ...uzas...krstavati vec krstene...
Inace oni su nesto kao pravoslavni fanatici i nastupaju pod parolom "pravoslavlje ili smrt"..
Najvise ih ima u Vojvodini na Fruskoj Gori ...
Vodja im je otac Akakije Papas ,bivsi skinhead...

Subject: Odg: Ziloti

By: Starla
Date: 29.01.2009. 00:45:39
I samo da dodam...ne znam ko je napravio od ovog novu temu,ali iskreno ne mislim da je pametno da se oni reklamiraju .Ipak je to sekta..odpadnici od zvanicne crkve.

Subject: Odg: Ziloti

By: knezofil
Date: 29.01.2009. 00:59:25
nisam izvodio nikakve zakljucke, ozbiljno sam pitao sta se podrazumeva zilotom kod nas, imajuci u vidu sta je zilot stvarno.

nisam znao bas za tu "frakciju" kako kazes, ali se vidi da postoji glasan pokret u crkvi koji uz optuzbu da se crkva okrece katolicanstvu (sto je totalna glupost i besmislica i politicka demagogija) pokusava da postigne nesto. A ni na "visokom nivou" u crkvi stvari nisu ciste. Ustvari sve je dosta mistifikovano, pa i ne iznenadjuje cinjenica da od svih institucija u zemlji crkva i vojska imaju najvece poverenje, za razliku od skupstine koja je na dnu. Kako i ne bi bilo kad se skupstina gleda svaki dan, a niko nema pojma sta se dogadja u crkvi...

Subject: Odg: Ziloti

By: Starla
Date: 29.01.2009. 01:12:31
Slazem se da je pitanje unije sa katolickom crkvom cista politicka demagogija i glupost.Medjutim ,neki to pitanje vesto koriste za urusavanje crkve.Primer za to su upravo ziloti.
I oni nisu jedna frakcija kako kazes ,vec njih ima na desetine frakcija..florinaca,matejevaca,...
U crkvu idem kad osetim potrebu..vernik sam..pricestim se na Uskrs.Medjutim neke stvari ni tamo ne stimaju..uglavnom borba za vlast je u pitanju i razne podmetacine.
Cudno je da sam i sa tom drugom institucijom od poverenja povezana Tongue
I tamo ne stima bas sve..
To nam je odraz drzave u kojoj zivimo..haos i nered Sad
Uglavnom..najveci problem i nedoumica je sporazum iz Ravene na koji se svi pozivaju,gde je nasa delegacija SPC potpisala neki dokument koji je sporan po mnogim pitanjima.

Subject: Odg: Ziloti

By: Pedja
Date: 29.01.2009. 09:39:21
Kako ljudi lako padnu uvatru kada nisu doivoljno obavesteni. Nemojte to gledati tako crno-belo. Sa stanovista vere nema razlike u jednima i drugima, samo su jedni "zvanicni" a drugi nisu. Sama insititucija crkve predstavlja otudjenje od vere a to da li je neko tudjen ovako ili onako, nebitno je.

Cela ta podela se vrti oko nebitnih, protokolarnih pitanja, koja ionako nisu potekla od zacetnika religije, nego su posledica kasnije poiticke organizacije hriscanstva.

Sto se tice Akakija, izgleda da dolazi do neke zabuine, jer postoje dvojica (u stvari trojica). Akakije Papas je umro 1963. "Nas" Akakije je, ako se ne varam jos uvek ziv, i znatno je mladji.

Subject: Odg: Ziloti

By: Starla
Date: 29.01.2009. 17:13:19
Ko je Pedja pao u vatru?Bas me zivo zanima...
Sto se tice tvoje konstatacije da je sve to isto,samo da su jedni zvanicni,a drugi ne..mogu samo da kazem da je eto to bas primer neznanja ,jer nezvanicna crkva ne postoji i to je sekta!
Sto se tice njih ,vidis da sam solidno obavestena ,jer sam imala priliku da razgovaram sa jednim.Imao je neodoljivu zelju da me strpa u bure po svaku cenu hahaha..
Ne bih se slozila da je pitanje krstenja ,nebitno i protokolarno.Krstavati ljude po dva puta,tezak je greh po kanonima.
Sto se naseg Akakija tice,on je mlad i svetovno ime mu je Nemanja cini mi se..Postali su popularni u Srbiji posle one tuce sa hipicima koji su dolazili goli pred manastir.

Subject: Odg: Ziloti

By: knezofil
Date: 29.01.2009. 17:43:34
http://www.danas.co.yu/20050217/terazije1.html

ZILOTI: Pravoslavlje po cenu smrti

Sremska Mitrovica - U poslednjih nekoliko godina sve češće se govori o zilotima. Zapravo sa njihovim dolaskom u Srbiju o njima se najčešće priča kao o ekstremnim i ostrašćenim sveštenicima, koji kao najveći greh pravoslavaca uzimaju opštenje sa drugim crkvama. Upućeni tvrde da nekoliko godina unazad zilota ima i u Sremu. Prvo se govorilo o njhovom naseljavanju u šume po Fruškoj gori. Drugi su, opet, tvrdili da žive u zemunicama, ali ono što je pouzdano jeste da ziloti žive u jednoj vikendici na Fruškoj gori u blizini Vrdnika.
Teoretičar hrišćanstva, publicista i prevodilac Mirko Đorđević pravi je sagovornik za razgovor o zilotima - malim ali agresivnim hrišćanskim skupinama. Ime zilota veže se za starozavetnu braću Makaveje koji su odbijali da prihvate bilo kakve strane uticaje - oni su čuvajući veru od uticaja sa strane, živi pred majkom goreli. Postali su simbol onih koji preterano revnosni u svojoj veri ne prihvataju dijalog sa drugim religijama, mišljenjima ili stavovima. Mirka Đorđevića pitamo najpre ko su zapravo ziloti, i zašto se o njima toliko govori? Da li su zaista toliko moćni i opasni?

- Male skupine zilota dobijaju na značaju zahvaljujući medijima koji im značaj pridaju. To i nije čudno, s obzirom da ziloti nastupaju skandalozno i agresivno, što je za medije uvek interesantno. Ima ih uglavnom u Beogradu i na Fruškoj gori i uopšte nisu tako uticajni kao što se to katkad čini. Tome u prilog ide i činjenica da ne deluju u nekom od fruškogorskih manastira nego im je "radno mesto" zapravo u iznajmljenim vikendicama, a u Beogradu se okupljaju po stanovima. Nastupaju pod parolom "Pravoslavlje ili smrt", a njihova osnovna karakteristika je što smatraju da je najveći greh pravoslavaca opštenje sa drugim verama. U tom smislu oni osuđuju patrijarha Pavla, jer komunicira i sa katolicima i sa muslimanima. O toleranciji kod zilota nema ni govora, i to je njihova osnovna karakteristika - kaže Mirko Đorđević.

Inače, ziloti su se u Srbiji pojavili pre tri godine, ima ih stotinak prema tvrdnjama Mirka Đorđevića, a naročito su se istakli prošle godine kada je patrijarh Pavle dozvolio Anglikanskoj crkvi da slavi Božić u Sabornoj crkvi. Na čelu zilota u Srbiji bio je monah David.
- Oni su uspeli da pridobiju izvestan broj laika, pa čak i poznatih ličnosti. Zilot je čak i jedan izuzetno dobar hirurg u bolnici u Sremskoj Kamenici. Međutim, njihov uticaj nije velik i oni nemaju nikakvu šansu da postanu ozbiljna struja u okviru Srpske pravoslavne crkve. Inače, njih neopravdano zovu "starokalendarci", jer se drže julijanskog kalendara - tog kalendara se drži i ruska i srpska pravoslavna crkva, kao i jerusalimska i manji deo grčke pravoslavne crkve. Ziloti izdaju i svoj bilten, ali sve u svemu nemaju veliki uticaj - smatra Mirko Đorđević.
Prema tvrdnjama jeromonaha Antonija, starešine manastira Kuveždin, jedinog manastira u zemlji posvećenog sv. Savi, ziloti krstare Fruškom gorom, žive u privatnoj vikendici. Kako nisu pod jurisdikcijom patrijarha, pa ni ovdašnjeg vladike sremskog Vasilija, SPC im ne može ništa. Zapravo, ne može im niko ništa, jer žive na privatnom posedu. Ovu grupu čini desetak sveštenika koje predvodi izvesni Akakije, poreklom Srbin, koji su se pre nekoliko godina iznebuha iz Grčke obreli na Fruškoj gori, i za pet-šest godina uspeli da se prošire na teritoriju cele Srbije. Borave u vikendici Akakijevog oca, koju je krstio kao metoh manastira Esfigmen.
- Akakije vodi ovu grupu koju čini nekoliko jeremonaha, kaluđera, kao i pet-šest iskušenika koje su uspeli da "vrbuju". Oni pravoslavlje pogrešno tumače, stavljajući formu ispred suštine. Odlaze u suprotnu krajnost, tvrdnjama da pravoslavni vernici nisu čak ni kršteni "ispravno", pa se po njima svi vernici moraju ponovo krstiti. Tvrde za sebe da su jedini pravi pravoslavci - navodi otac Antonije.
On takođe kaže da ova skupina zabludelih sveštenika forsira farisejske propise, da između njih i drugih sekti koje rade na ovim prostorima nema razlike. Čak su izmislili i svog episkopa, izvesnog Hrizostoma iz Grčke, priča starešina manastira Kuveždin, koji im je navodno dao blagoslov da zabludele ovčice u Srbiji izvedu na pravi put pravoslavlja.
- Bože me oprosti, bolje je biti nevernik nego zilot. Oni se uopšte ne peru, ne šišaju i ne briju. Možeš ih na kilometar prepoznati tako što zaudaraju. Sa njima se ne da razgovarati ni polemisati. Kada sam jednog od tih lažnih mesija sreo u Vrdniku i porazgovarao sa njim, on je tvrdio da je izdaja pravoslavlja to ako pri krštenju vernik nije potpuno potopljen u vodu. Kada sam mu rekao da je to samo spoljašnja forma, ali da je suština krštenja blagodet duha svetoga nad krštenim, a ne to da li neko mora biti potopljen skroz u vodu, zilot nije imao pravi odgovor. Mada tvrde da su ravnopravni i jednaki i među njima postoji hijerarhija, tako da njihov vođa Akakije dane provodi u Novom Sadu deleći brošure narodu u želji da ih prevede u svoju zilotsku sektu. Kada sam mu prijateljski predložio da "ne luduje" i da ne zaluđuje ni sebe ni druge i pozvao ga na prijateljski razgovor u manastir Kuveždin, on se momentano povukao ne želeći više da razgovara sa mnom. Stalno je ponavljao da je SPC u poslednjih pola veka komunistička, da je od 1945. godine izdato pravoslavlje i da istinsku SPC predstavljaju jedino oni - kaže otac Antonije i dodaje da je Akakije verovatno proteran iz grčkog sveštenstva, ali da ga čudi ko ga finanisira, jer štampanje i izdavanje brošura nije nimalo jeftino. Pita se i šta je njihov cilj u Srbiji.
Otac Antonije nije previše zabrinut zbog mogućeg uticaja šačice zilota.- Slušao sam od naroda da "špartaju" Srbijom. Skoro mi je pričala jedna žena iz Šida da su joj nudili literaturu o svojoj veri. Krste narod po Sremu na svoj način, uz tvrdnje da je samo to ispravno. Agresivni su i nepristupačni - smatra Antonije.
Po njegovom ubeđenju, Fruška gora nije slučajno odabrana, jer je na Fruškoj gori podignuto čak 18 manastira, a time je ona i centar duhovnosti. Ziloti bi želeli da upravo ovde na Fruškoj gori, u centru duhovnosti i pravoslavlja, koju porede sa Svetom gorom zadaju prvi udarac pravoslavlju, a da se potom prošire i na druge pravoslavne zemlje. Još uvek se ne eksponiraju javno u Rusiji, Rumuniji, Bugarskoj, Egiptu, Japanu, gde takođe ima pravoslavnih vernika i svetinja.

Subject: Odg: Ziloti

By: Rašo
Date: 29.01.2009. 18:23:08
Mali info, da ne tučete u prazno... Grin

Znam čoveka, Teodor nije zilot.

Subject: Odg: Ziloti

By: Starla
Date: 29.01.2009. 19:23:58
: Rašo  29.01.2009. 18:23:08

Mali info, da ne tučete u prazno... Grin

Znam čoveka, Teodor nije zilot.

Ja licno ne znam da se neko krstava dva puta,osim zilota..

Subject: Odg: Ziloti

By: Pedja
Date: 29.01.2009. 19:45:57
: Starla  29.01.2009. 17:13:19

Sto se tice tvoje konstatacije da je sve to isto,samo da su jedni zvanicni,a drugi ne..mogu samo da kazem da je eto to bas primer neznanja ,jer nezvanicna crkva ne postoji i to je sekta!


To je previse pausalna i gruba ocena.

Ne bih se slozila da je pitanje krstenja ,nebitno i protokolarno.Krstavati ljude po dva puta,tezak je greh po kanonima.


Kanoni su ustanovljeni tek koju stotinu godina posle Hrista....

Subject: Odg: Ziloti

By: Teodor
Date: 29.01.2009. 20:17:44
Moram vam reći da sam se dobro nasmejao ovoj temi, naročito što sam ja glavni "junak".
Za neupućene, ovo je klasičan primer kako može da se putem medija upravlja glasačkom mašinom.
Jedan pogrešno protumačen i izvrnut post, po Starli, i ja mogu još i u zatvoru završiti. ha ha ha

Ja sam izabrao da se ponovo krstim, jer prvo krštenje (nasilno) za koje nisam bio svestan šta mi rade, ne  priznajem.

Pitanja za Starlu:

1. Zašto je greh krstiti se dva puta?

2. Šta predstavlja čin krštenja, odnosno zašto se ljudi krštavaju?