Forum: Oreska - Užice (see the full version of Oreska - Užice)
Board: Pravoslavlje (see the full version of Pravoslavlje)
Oreska - Užice : Појава лика Вожда Карађорђа у Манастиру Ђурђиц у Годовику - forum Uzicana - mesta: Uzice, Pozega, Arilje, Ivanjica, Kosjeric, Bajina Basta, Priboj, Prijepolje, Zlatibor - Cajetina, Nova Varos, Sjenica
Pages: 1

Subject: Појава лика Вожда Карађорђа у Манастиру Ђурђиц у Годовику

By: bore
Date: 17.02.2009. 13:11:23
У манстиру Ђурђиц у Годовику у каменитом брду уз манастирску цркву се открио лик Вожда Карађорђа који је манастир 1808. тачно пре 200 година обновио. Ово чудо свакодневно посећују људи из свих крајева.
http://www.manastirgodovik.pozega.org.yu/
http://video.google.com/videoplay?docid=-8997261560342751676

Subject: Odg: Појава лика Вожда Карађорђа у Манастиру Ђурђиц у Годовику

By: milorad
Date: 17.02.2009. 16:41:25
....i... sta je pisac hteo da kaže, da je ovo čudo ili da treba da pomognemo izgradnju ove crkve ili da širimo seoski turizam , malo mi je ovaj prilog smušen , nabacano sve , daj malo ovo sredi  Sad

Subject: Odg: Појава лика Вожда Карађорђа у Манастиру Ђурђиц у Годовику

By: bore
Date: 18.02.2009. 12:43:48
Шта да средим. Појавио се лик вожда Карађорђа у манастиру и то је то. Мислим да је ово вест која треба да се чује, а шта ће после ко радити или не радити ствар је свачије личне слободе. Ако админ мисли да не треба да стоји овде нека га склини.
Чуо сам да је вожд у манастир Ђурђиц дошао први пут тачно пре 200 година и да је том приликом помогао манастир. Данас манастир нема монаха. Држава га је обновила 1995 године и сваке недеље се служи Света Литургија. Једно време манастир је био центар Моравичке епархије. Свети Георгије чува манастир од заборава, а Карађорђе је почео да му помаже у томе. Ја то тако верујем.

Subject: Odg: Појава лика Вожда Карађорђа у Манастиру Ђурђиц у Годовику

By: Teodor
Date: 19.02.2009. 18:32:24
Tražio sam po netu slike Karađorđa i rezultat je da baš ne liči puno tome što stoji na steni.

Mene zanima zašto bi Bog tako nešto radio, ako je u Svetom Pismu jasno napisao da su takve stvari gadne pred Njim?

Subject: Odg: Појава лика Вожда Карађорђа у Манастиру Ђурђиц у Годовику

By: bore
Date: 24.02.2009. 10:31:51
Доста народа тамо већ свраћа. Неки не виде никако а неки одмах виде. Неки виде и ово и оно.
Што ли ?

Свраћали и новинари

 ČUDNOVATO PRIKAZANJE POJAVILO SE NA STENI NADOMAK CRKVE SVETOG GEORGIJA U GODOVIKU
Vratio se vožd Karađorđe!
Ravno 200 godina je od kako je vođa Prvog srpskog ustanka prošao kroz požeški kraj i dve noći konačio pokraj crkve u Godoviku, njegov lik se pojavio steni, a meštani tvrde da su iznad nje poslednjih godina dva puta videli neobičnu svetlost

Ravno 200 godina je od kako je Karađorđe prošao kroz požeški kraj, i, kako se veruje, dve noći konačio pokraj crkve Svetog Georgija u Godoviku koja je tada i obnovljena, na steni, tridesetak metara od ove svetinje, ukazao se lik srpskog vožda, vođe Prvog srpskog ustanka. Da sve u ovoj nesvakidašnjoj pojavi bude još čudnije, lik vožda najbolje se vidi upravo sa ulaznih vrata crkve, od priprate dozidane baš u Karađorđevo vreme. Neki od meštana, koji nisu želeli da im imena izađu u novinama, kažu da su iznad stene na kojoj se pojavio voždov lik, poslednjih godina najmanje dva puta videli čudnovatu narandžastu svetlost, da za ovu pojavu ima više svedoka...
   Lik na steni, površine više od dva metra kvadratna, prvi je prošle godine primetio jedan Požežanin, a pojava je zatim nekoliko meseci držana podalje od očiju javnosti. Međutim, poslednjih sedmica sve je više onih koji dolaze pred crkvu Svetog velikomučenika Georgija- Đurđic u Godoviku,  da u steni vide lik koji original podseća na srpskog vožda.
   - Ovih dana gledali smo neke fotografije od pre nekoliko godina, iz vremena kad je crkva obnavljana, na njima se takođe vidi lik u steni, ali je manje izražen nego sada - priča otac Krsta Lazić, paroh u Godoviku, i sam začuđen pojavom.

KAMENOLOM
   Blizu stene na kojoj se pojavio lik Karađorđev, na samo tridesetak metara od manastira, posle Drugog svetskog rata bio je otvoren kamenolom, iz koga je kamen vađen naredbom onih koji i nisu mnogo verovali u Boga. Od eksplozija je tada oštećen sam manastir. U Godoviku, na oko 200 metara od crkve Svetog Georgija izgrađena je od 1855. do 1858. godine i druga crkva, posvećena Svetom Iliji, međutim i ona je, zbog lošeg terena napukla na više mesta.

   I oni koji su skeptični prema celoj priči, ostanu začuđeni koliko lik u steni kod manastira u Godoviku podseća na predstavu Karađorđa sa raznih slika, na predstavu o voždu, koja je manje-više odomaćena u srpskom narodu. Prek pogled, oštre crte lica, brkovi, jaka brada...
   - Verujući ljudi ne žive od čuda. Ali, ovo jeste nekakva naznaka, neko znamenje. Ako je ovo od Boga trajaće, ako nije - nestaće - sasvim kratko pojavu komentariše paroh Krsta Lazić.
   Meštani Godovika i sami su u čudu pred stenom sa likom vođe Prvog srpskog ustanka.
   - Ima u ovome neke dublje istine, neke poruke, simbolike... Priča o našem selu vezana je za imena tri Đorđa, a sada nas jedan Đorđe na to ponovo podseća. Crkva je posvećena Svetom Georgiju, Karađorđe je crkvu obnovio 1808. godine, nedaleko odavde, tokom gradnje druge mesne crkve, posvećene Svetom Iliji, 1856. godine poginuo je dečačić, mali Đorđe, dete nedužno, i sahranjen je ovde u blizini - podsećaju meštani Godovika na čudnu vezu pojave like u steni i istorije ovog kraja.
   Sama crkva manastira Svetog Georgija zidana je, kako se veruje, u 16. veku, na temeljima crkve iz 13. veka. Kasnije je rušena, pa obnavljana, a 1808. godine, baš u vreme Karađorđa i uz njegovu pomoć, dozidana je i priprata. Godine 1690. crkvi je antimis poklonio Arsenije Čarnojević, a o poseti Karađorđa svedoči i natpis iznad ulaznih vrata crkve, iz priprate u glavnu lađu.
   Pored ikonostasa čuvenih slikara Lazovića, u crkvi se čuvaju i originalna vrata, kroz koja je svojevremeno prolazio Karađorđe, i koja su, kako se veruje, iz još ranijeg perioda.    
   Nezvanično, u Godoviku se priča da su sa pojavom lika u steni kod manastira u selu upoznati i NJegova svetost srpski patrijarh Pavle, mitropolit Amfilohije, vladika žički Hrizostom, a fotografiju je video i Matija Bećković.
http://www.glas-javnosti.rs/comment/reply/59840#comment-form
http://www.kurir-info.rs/clanak/reportaza/kurir-18-02-2009/vratio-se-vozd