Forum: Oreska - Užice (see the full version of Oreska - Užice)
Board: Mokra Gora (see the full version of Mokra Gora)
Oreska - Užice : Zimska sezona na Mokroj Gori - forum Uzicana - mesta: Uzice, Pozega, Arilje, Ivanjica, Kosjeric, Bajina Basta, Priboj, Prijepolje, Zlatibor - Cajetina, Nova Varos, Sjenica
Pages: 1

Subject: Zimska sezona na Mokroj Gori

By: losmi
Date: 27.12.2009. 17:07:52
Mokra Gora -- Na Mokroj Gori počela je zimska turistička sezona. Mokrogorci očekuju veliki broj gostiju kojima obećavaju atraktivnu turističku ponudu.

 
Mokra Gora (FoNet)  
Šarganskom osmicom ove godine se provozalo preko 65.000 domaćih i stranih turista. Nakon pauze u jesenjem periodu, počela je zimska sezona u muzejsko-turističkom kompleksu Mokra Gora. To će u vreme zimske sezone sigurno obogatiti turističku ponudu užičkog kraja, koji obiluje brojnim turističkim sadržajima, koji dobro dođu u slučaju naglog otopljavanja snežnog pokrivača.

Zvižduk pištaljke otpravnice vozova označio je početak zimskig reda vožnje muzejskog voza “Nostalgija”, u Mokroj Gori.

A kada je u pitanju čuvena Šarganska osmica, glavna organizatorka u ovom muzejsko-turističkom kompleksu Aleksandra Stamenić, kaže mnogo je novina, ali su samo cene ostale već dve sezone nepromenjene.

“Pored vožnje muzejskim vozom ‘Nostalgija’, obezbedili smo i smeštaj u konačištu ‘Osmica’, motelu ‘Mokra Gora’ i planinskoj kući, koja je udaljena od stanice Mokra Gora, na oko jedan i po kilometar”, navodi ona.

“Naravno, tu su i tradicionalni mokrogorski specijaliteti, koji ljude privlače u ovaj kraj, ali i priroda. Dakle, sve što pripada ovom kompleksu, lekoviti izvori Bele vode, stanice i priče o legendama i mitovima ovog kraja“, kaže Stamenićeva.

Bez obzira da li dolaze iz Srbije ili inostranstva, utisci o boravku u Mokroj Gori su gotovo identični:

”Ja sam već bio ovde letos, zaista je romantično i čarobno biti na ovom mestu, Mećavniku i voziti se ovim vozom.“

”Prvi put se vozim u vozu, ja se zovem Nevena. Jako mi je lepo ovde.“

”Dolazim iz Grčke i po drugi put sam u Mokroj Gori. Oduševljen sam srpskim gostoprimstvom, prirodom i kuhinjom, posebno zbog toga što u svakom jelu ima crnog ili belog luka, što je zaista jedinstveno u Evropi.“

Nakon jednočasovnog putovanja, kada ogladne, turistima je omiljeno jelo Šarganska osmica, koje čine prirodni proizvodi ovog kraja.

A među omiljenim specijalitetima je i pastrmka, punjena orasima, kaže kuvar Ratko Šiljković.

”I to je prepoznatljiva pastrmka. Znači, puna je kalorija i kako da je nazovemo, srpska mokrogorska vijagra“, kaže on.

Mokra Gora svake godine privuče veliki broj domaćih, ali i stranih gostiju. Najveći zaljubljenici u prirodne lepote ovog kraja su Slovenci, Britanci, Nemci i drugi Evropljani.

Kada se pri tom doda da u konačištu “Šarganska osmica”, pun pansion košta ispod 30 evra, sigurno da je i finansijski primamljivo.
:
http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2009&mm=12&dd=27&nav_id=400658