Forum: Oreska - Užice (see the full version of Oreska - Užice)
Board: Naše Užice (see the full version of Naše Užice)
Oreska - Užice : Užičani nezadovoljni regionima - forum Uzicana - mesta: Uzice, Pozega, Arilje, Ivanjica, Kosjeric, Bajina Basta, Priboj, Prijepolje, Zlatibor - Cajetina, Nova Varos, Sjenica
Pages: 1

Subject: Užičani nezadovoljni regionima

By: losmi
Date: 09.04.2010. 21:05:14
Užičani nezadovoljni regionima
9. april 2010. | 08:22 -> 11:15 | Izvor: B92 Užice -- Podela Srbije na pet statističkih jedinica najviše nezadovoljstva izazvala je u užičkom kraju.

To nezadovoljstvo najviše proizlazi iz negativnog iskustva preseljenja nadležnosti pojedinih javnih preduzeća iz Užica u Kraljevo, ali i iz podele policije na dva sekretarijata. Lokalni političari u Užicu neće ispuniti predizborna obećanja da će ovaj grad biti centar zapadne Srbije. Načelnik zlatiborskog okruga Dušan Novaković zbog toga je podneo ostavku na ovu funkciju, ali se i iščlanio iz stranke G17 plus.

"Zlatiborski okrug je jedan od retkih u Srbiji, koji ostvaruje suficit u poslovanju sa inostranstvom. I upravo to je bila glavna činjenica, koju smo mi govorili, koja ide u prilog da Užice treba da bude centar regije Zapadna Srbija. S druge strane, mislim da će Užice i građani zlatiborskog okruga mnogo izgubiti, jer će se o projektima, odnosno o prioritetu realizacije nekih projekata, odlučivati na drugim mestima. Konkretno, u Kragujevcu, Beogradu ili negde drugde“, objašnjava načelnik zlatiborskog okruga u ostavci Dušan Novaković.

Na novu teritorijalnu podelu Srbije, građani Užica gledaju sa ogorčenjem.

"Pa zbog svega. Drugo je kad je centar, a drugo je kad je neko sporedno ćoše.“

"A sa ovim totalno bi došlo, po meni, do nekog kolapsa u privredi.“

"Ja lično mislim da će narod na izborima ipak malo kazniti ovo sve šta se izdešavalo, jer nemoguće je da toliko godina Užice i čitav kraj imaju jednu uzlazu liniju, da bi sada došlo do neke stagnacije i nazadovanja.“

Po ko zna koji put, niko iz Vlade nije tražio mišljenje privrednika, kaže direktor Privredne komore Dragomir Papić.

Iako su do sada realizovali brojne projekte sa partnerima iz EU, on strepi da će sada doći do zastoja u novim projektima.

"Sve teže je na taj način učestvovati u takvim projektima, jer završnu reč o tome daje ministarstvo ekonomije. Mi se jednostavno ne slažemo sa principom da se i u tom pogledu vrši takva centralizacija. U vidu decentralizacije, mi dobijamo centralizaciju, za praktično odluke koji će se projekti realizovati“, kaže Papić.

Privrednici strepe da će se o bitnim projektima odlučivati politički, pa će osnovni kriterijum biti podobnost i pripadnost nekoj stranci.

Ne bi ih iznenadilo da se i autoput trasira kroz neku pustoš, koja je od vitalnog interesa za koalicionog partnera ili stranku, čiji je glas presudan za tas na političkoj vagi.

:
http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2010&mm=04&dd=09&nav_id=423222