Forum: Oreska - Užice (see the full version of Oreska - Užice)
Board: Dom i porodica (see the full version of Dom i porodica)
Oreska - Užice : Evropski sud za ljudska rpava presituo protiv Srbije zbog nekorektnog razvoda - forum Uzicana - mesta: Uzice, Pozega, Arilje, Ivanjica, Kosjeric, Bajina Basta, Priboj, Prijepolje, Zlatibor - Cajetina, Nova Varos, Sjenica
Pages: 1

Subject: Evropski sud za ljudska rpava presituo protiv Srbije zbog nekorektnog razvoda

By: Pedja
Date: 21.03.2007. 16:11:10
http://www.24sata.co.yu/vesti.php?id=8274

Sud u Strazburu doneo prvu presudu protiv države Srbije

PRESUDA - Evropski sud za ljudska prava u Strazburu doneo je prvu presudu protiv države Srbije, presudu kojom se država obavezuje da prekine s kršenjima ljudskih prava i isplati nadoknadu žrtvi, čiji je identitet u ovom slučaju zaštićen.

Prema saopštenju suda, presuda se tiče žalbe V.A.M. na dužinu i nepravednost sudske procedure za razvod braka i starateljstvo nad detetom iz tog braka, zbog čega je već osam godina sprečena da viđa dete zbog toga što je zaražena HIV-om.

Presuda u sporu V.A.M protiv države Srbije doneta je 13. marta.

- Ovo je prva presuda Srbiji za konkretno kršenje ljudskih prava, prilikom čega je sud ušao u suštinu slučaja - kaže Milan Antonijević iz Jukoma.

Presudom je utvrđeno da je država Srbija povredila prava na poštovanje privatnog i porodičnog života, pravično suđenje i na delotovorni pravni lek.