Oreska - Užice

RAČUNARI, INTERNET, TELEKOMUNIKACIJE i ELEKTRONIKA => Besplatni programi => Temu započeo: Pedja 11.05.2004. 17:39:31Naslov: Prikaz: HeliconNoiseFilter (obrada fotografija)
Poruka od: Pedja 11.05.2004. 17:39:31
Poznato je da se vrlo dugo bavim fotografijom a da već nekoliko godina skoro isključivo korstim digitalne fotoaparate.

Jedan problem prati sve digitalce - šum. Manje je izražen kod skupljih i profesionalnih modela ali ga ima, naročito ako povećate osetljivost. Primetićete ga narošito na nebu ali i na drugim površinama ravnomerne boje.

Koliko je problem čest toliko su česti i programi koji ga rešavaju. Međutim, rešenje se uvek svodi na zamućivanje slike da i se kasnijim izoštravanjem izgubile sitne tačke koje čine šum. Efikasno je protiv šuma ali isto tako efikasno smanjuje i oštrinu fotografije i uništava sitne detalje na njoj.

Skoro mi je prijatelj preporučio HeliconNoiseFilter. Mada skeptičan, uzeo sam da ga isprobam i zaključio da je izgleda napravljen pomak u uklanjanju šuma u digitalnim fotografijama. Stvar radi. Fotografije svakako gube nešto u toku obrade, jer to je neminovno, ali je gubitak poprilično umanjen.

Program je jednostavan, bez mnogo opcija. Doduše u Pro varijanti ima više mogućnosti podešavanja ali ne toliko bitnih, više se radi o komforu.

Kada pokrenete program ponuđeno vam je da odaberete fotografiju koju treba obraditi, da izaberete nivo uklanjanja šuma (efekat odmah vidite na isečku fotografije) i kada se odlučite, pokrećete obradu cele fotografije. Program prikazuje originalnu i obrađenu fotografiju u dva naspramna prozora tako da možete da ih upoređujete. Radi boljeg uvida, možete podešavati uvećanje.

Kada ste zadovoljni učenjim, obrađenu fotografiju možete da snimite.
Ne mogu reći nešto više. Jednostavno i radi posao.

Prezentacija: http://helicon.com.ua/noisefilter/
Cena: besplatan, nema skrivenih reklama ili ograničenja, postoji Pro verzija sa dodatnim opcijama
Preuzimanje: http://helicon.com.ua/pages/index.php?id=nfdownload