Oreska - Užice

(NE)OBIČNI SVAKODNEVNI ŽIVOT => Domaća kujna i gurmanluk => Temu započeo: Pedja 14.01.2003. 23:12:50Naslov: Univerzalni začin za roštilj
Poruka od: Pedja 14.01.2003. 23:12:50
Tajna dobrog začina za meso na roštilju je u tome da sa začinom ne treba preterivati. Naročito ako se koristi senf ili beli luk. Valja meso marinirati ranije tako da malo odstoji i upije sokove začina u sebe.

Kaok se pravi marinada: potreban vam je avan, maslinovo ulje i razni začini. Umesto maslinovog ulja može da posluži i obično jestivo ulje. Ukoliko nemate avan može da posluži bilo kakva malo dublja keramička posuda i čaša sa užim ali ravnim dnom.

U posutu kanuti vrlo malo ulja a zatim dodati začine: ruzmarin, senf, začin c, so, biber, nanu (i uopšte čajeve), lovor i slično. Možete staviti bilo šta od začina što vam je pri ruci. Ako koristite senf stavite ga vrlo malo.

Blago pritiskajte mešavinu da se sokovi iscede i pomešaju. Vrlo brzo ćete osetiti i mirise začina.

Najlakše je meso marinirati tako što marinadu uzimate prstima i razmazujete po mesu. Gledajte da popinute evenutalne pukotine u mesu ili čak unapres sami izreckajte meso da bi ste imali gde da uvučete začin. Dobro je da meso ostavite marinirano da odstoji kako bi što više upilo sokove začina.

Ukoliko su komadi mesa sitni, u posebnu posudu stavite meso, dodajte marinadu i mešajte i gnječite prstima dok se masa ne ujednači.


Naslov: Univerzalni začin za roštilj
Poruka od: tarana 15.01.2003. 15:05:10
ja turam ruzmarin, ulje, biber, malo belog bibera,  neku vegetu i belo vino...senf i chaj nisam prob'o.. bude techno, pa s kashikicom po malo ...neki stvaljau pivo mesto vina..al' ja pivo ne volem..


Naslov: Univerzalni začin za roštilj
Poruka od: PoisonIvy 15.01.2003. 15:06:10
to da u zacinima ne treba preterivati je moj moto u kulinarstvu... nikad nisam razumela one ljude koji toliko oljute jelo da im se oduzmu jezik, usta i utrnu zubi... gde je tu harmonija ukusa?

marinadu nisam koristila preterano do sada, a za meso na rostilju znam da nikako ne treba bosti viljuskom ili necim slicnim kad se baci na isti, vec ga samo okretati nekom stipaljkom ili slicno, da ne izbubi sok...

i treba imati dobar rostilj, a najbolji su oni iz Livnice Kikinda, skupi su jako, ali dobri...  :roll:


Naslov: Univerzalni začin za roštilj
Poruka od: tarana 15.01.2003. 15:14:12
livnica roshtilje moz' da uvali josh samo po beogradu, di ne znaju sta je dobra 'rana...ja sam lichno iz lokal patriotizma uvalio desetak komada, ne bil' pomog'o malo privredu....


Naslov: Univerzalni začin za roštilj
Poruka od: Pedja 15.01.2003. 15:53:00
Sto se pecenja na rostilju tice, ja volim da se sok iscedi, posto ej to uglavnom masnoca. Vrlo je bitno cesto okretati meso tako da ne iscuri sve, jer ce inace biti suvo i zilavo.