Oreska - Užice

KREATIVNI KRUG => Foto - Video radionica => Temu započeo: knezofil 23.12.2006. 23:29:17Naslov: astro...
Poruka od: knezofil 23.12.2006. 23:29:17
Jel se bavio neko astro-fotografijom?


Naslov: Odg: astro...
Poruka od: knezofil 23.12.2006. 23:31:49
..ne moze to bas sa digitalcem, potrebna je beskonacna exp, ali moze da se malo improvizuje...
postoje tehnike sa web kamericama i softvedrom za selektovanje najboljih frejmova snimaka i njihovo spajanje...
naravno, sve uz pomoc planetrarijuma... ima dosta besplatnog softvera za tu oblast, imam negde i linkove, pa ako me pedja ne preduhitri, postavicu ih cim ih nadjem :)


Naslov: Odg: astro...
Poruka od: knezofil 24.12.2006. 00:02:52
najbolje od svega sto sam nasao interesujuci se za ovo je lokacija
http://www.heavens-above.com/
postoji neverovatna baza lokacija, svakog sela, tj. koordinata, sa kojih se na sajtu moze videti izgled neba za trazeno vreme.. ne samo nebo, vec svi vestacki i prirodni sateliti, komete, planete... i jos dosta toga. Za svakog koga zanima astronomija.

free program (Cartes du Ciel) planetarijum se moze slinuti na adresi
http://www.stargazing.net/astropc/index.html

ja npr na digitalnom nemam mogucnost duzine expozivije preko 15 sekundi (uvek me je zanimalo da li postoji neki firmware koji bi mi to omogucio :) ). jadina mogucnost mi preostaje da koristim seriju fotografija sa expozivijom koliku vec imam, pa da ih spajam sa stakerom. neki rade i sa snimcima, a i sa fotografijama.
http://http//www.astrostack.com - dzabe je...

od softvera za obradu te vrste fotografija, znam za Neat i za Iris, njih sam nekad nasao kao besplatne, al sad nesto i nisam imao srece sa googlom... pa nemam link


Naslov: Odg: astro...
Poruka od: Pedja 24.12.2006. 00:14:38
Petnaest sekundi je u principu dovoljno, mada je najveci problem za fotografisanje nocnog neba sto ti treba visoka rezolucija, dobar zum i stativ. Mesec mozes lepo da uslikas i sa manje.

Dobro je otici daleko od naseljenog mesta (recimo vedro nebo iznd Mokre gore izgleda neverovatno ispunjenije zvezdama nego iznad Uzica).

Obavezno prebaciti fotoaparat na spot merenje svetla. Na nocnom nebu preovlafava crna boja i veliki kontrast tako da merenje svetla na vise tacaka ili pretezno centralnom delukadra, ne daje dobre rezultate. Kada fotografisete mesec, merite svetlo na mesecu. On ce tako biti dobro eksponiran a nebo oko njega ce biti crnje.

U principu, jedino Mesec se moze lepo fotografisati bez teleskopa, uz nesto jaci zum na fotoaparatu.


Naslov: Odg: astro...
Poruka od: knezofil 24.12.2006. 00:25:55
mogu i neke planete da se uhvate...
a za beskonacnu ekspoziciju se dobije putanja "rotiranja neba", ili treba da imas mehanizam koji to ponistava


Naslov: Odg: astro...
Poruka od: knezofil 24.12.2006. 00:27:03
mislio si na spot, neko ce pomisliti na "sporo merenje svetla"

a nebo je dobro gde god nema svetlosnog zagadjenja, a i vazduh je malo redji...


Naslov: Odg: astro...
Poruka od: shadow 25.12.2006. 23:00:18
Ajde nam ti malo objasni o tim astralnim fotografijama. Sto bi se neko tim bavio, koja je poenta, sta je lepota i to... Ja sam prvo mislio da je lepota u tom efektu rotiranja neba, ali nije ni to. :) A da bi lepo usliko nebo, mislim da ti treba jaaako dobra oprema.


Naslov: Odg: astro...
Poruka od: knezofil 26.12.2006. 00:38:53
pa znas kako... sam svaka  stvar ima svoj FUN KLUB, pa zasto ne bi i astrofotografija... to opet zahteva neku bar minimalnu dozu zainteresovanosti. Zato je idealno ako si raspolozen da visis po prirodi, nocu tj, kampujes u prirodi... Tu samo mozes uhvatiti neke nebeske svetlosti koje ne vidis inace. Jos bolje ako si spreman da to radis u vreme kad nije toplo, tj. zimi (ali nije neophodno srecom)
uglavnom, to je kombinacija prirode i astronomije i fotografije, i ne moze da bude lose.. samo je potrebna volja!


Naslov: Odg: astro...
Poruka od: shadow 26.12.2006. 00:43:53
Pa ne kazem ja, nego samo pitam da docaras lepotu u tim slikama, sta je tu tebi lepo? Zasto bi to nekoga privuklo? A kamovanje ok, to svakako valja i bez astralnih fotografija...


Naslov: Odg: astro...
Poruka od: shadow 26.12.2006. 00:53:42
a da, evo jedan sajt sa lepim primerima... Sad i ja vidim. :)

http://www.astropix.com/


Naslov: Odg: astro...
Poruka od: knezofil 26.12.2006. 00:56:29
...pa sta je tebi lepo u fotografiji uopste?? Ako te ne privlaci, ok. ali astronomija je duboka disciplina, pa amaterska astro fotografija moze da ti pruzi minimalnu satisfakciju, da si zabelezio nesto, svojim aparatom...  nekako, osetis da to nije tako daleko...  ma, ko voli astronomiju... uostalom, kucaj u google u astrophotography, pa ako vidis nesto sto moze da te zanima, reci...  samo nemoj da se zalis kako ti treba teleskop, tu vec nemam sta da ti kazem.. treba i meni


Naslov: Odg: astro...
Poruka od: shadow 26.12.2006. 19:52:20
Pa dobro, nisam ja mislio da je to lose, nego sam ti reko da opises to malo samo o cemu je tacno, evo ja sam tek sinoc pogledo neke primere pa sam skonto da je ok. Samo je malo zahtevnija nego obicna fotografija. Zahtevnija finansijski.