Oreska - Užice

RAČUNARI, INTERNET, TELEKOMUNIKACIJE i ELEKTRONIKA => Internet => Temu započeo: Aco_83 23.11.2010. 09:31:15



Naslov: MikroTik sa dva linka
Poruka od: Aco_83 23.11.2010. 09:31:15
Pozz

        Da li postoji mogucnost da se poveze MikroTik na dva linka a kompletna mreza je podesena u wds-bridge.
Ploca je RB600. Znaci imam jedan link koji mi radi u wds-u i sad sam doveo sa druge strane jos jedan kao alternativnu putanju, al` je problem sto mi ne mogu raditi oba istovremeno, ili mogu??? Pod ovim naravno mislim da se ne mora rutirati citava mreza.

Prilicno sam nov u ovom poslu tako da vas molim da mi oprostite za eventualna glupa pitanja.


hvala



Naslov: Odg: MikroTik sa dva linka
Poruka od: Pedja 23.11.2010. 18:54:01
Malo je nejasno pitanje.


Pedja


Naslov: Odg: MikroTik sa dva linka
Poruka od: Aco_83 23.11.2010. 22:14:34
Citat: Pedja link=topic=17989. msg162967#msg162967 date=1290534841

Malo je nejasno pitanje.


Pedja

Znaci, imam mrezu od nekih dvadesetak AP-ova, korisnici se kace preko PPPoE konekcije.  Kompletna mreza je u bridge modu, znaci sve je spojeno na nacin da je na jednoj ploci podesen interfejs u ap bridge mod kome je dodat wds na koji se kaci druga ploca sa interfejsom isto u ap bridge modu i wds-om.  I tako dalje, sve je povezano na taj nacin.  Jedina ruta je difoltna ruta i stavljen je gateway.  E sad mene konkretno zanima dio mreze koji ja `odrzavam`, a to je nekih 7 AP-ova.  Ovaj moj dio mreze je prilicno daleko od polazne tacke odnosno od tog gateway-a.  Pa posto glavna putanja do mog dijela mreze ide preko jedne visoke kote gdje je u zimskom periodu vrlo tesko prici odlucili smo da dovedemo alternativni link kako bi zaobisli tu nepristupacnu tacku.  E sad, znaci sa dvije strane sam dobio linkove do izlaza iz mreze al` to ne mogu da koristim istovremeno.  Pitanje glasi, dal` je to izvodljivo i na koji nacin da se obezbjedi putanja kroz dva linka istovremeno (load balancing) i kad jedan padne da mi ostane drugi?

Valjda sam sad malo pojasnio pitanje :)

Hvala


Naslov: Odg: MikroTik sa dva linka
Poruka od: Pedja 24.11.2010. 13:44:19
Nije ali je jasno da ti je mreza kompleksna. Odgovor mozes da dobijes od nekog koa ima poptun uvis sta i kako je.

Ako imas u delu mreze drugi link onda je najjednostavnije da da njega stvais za default gateway korsinicima koji su u tom delu mreze. Taj stari link mozes da stavis sa vecom metrikom, tako da ce on preuzeti default gateway ulogu ako ne radi prvi link.

E sad, problem je sto je to tebi sve  ujednoj mreznoj masi pa je nezgodno naci kriterijum i nacin da pojedine korsinike preusmeravas po razlicitim gateway-ima. TO je posledica WDS-a, a ako obrtis pasnju, ja sam mnogo puta napominjao da se WDS ne koristi osim ako ne mora. Da ti je mreza rutirana mnog obi lakse to napravio.

Sto se tice load balancinga imas o tome mnogo na Mikrotk sajtu. Dovoljno je zapetljano da se ja ne bih ni upustao da ti objasnavam pogotovo sa takvom konfiguracijom tvoje mreze.


Naslov: Odg: MikroTik sa dva linka
Poruka od: Aco_83 24.11.2010. 14:31:01
OK hvala u svakom slucaju. Nadao sam se da postoji neki nacin da se to uradi al` bez rutiranja znaci nista. Ma ja bih najsretniji bio da se ta mreza izrutira kompletna i recimo da se ukljuci OSPF protokol pa da to sve ljepse funkcionise.


pozz


Aco


Naslov: Odg: MikroTik sa dva linka
Poruka od: Pedja 25.11.2010. 11:41:37
Bez rutiranja nista jer sam gateway se odredjuej pravilima rutiranja.

Uvek imas mogucnost da nekim kriterijumom markiras konekcije odredjenih korsinika i saljes ih na drugi default gateway. Kako ces to da uradis zavisi od konfiguracije mreze.


Naslov: Odg: MikroTik sa dva linka
Poruka od: Aco_83 27.11.2010. 00:14:40


       Hvala na pomoci zaista.

  Danas sam po prvi put pokusao i sto je najbitnije uspio da povezem dva MT-a wireless-om bez WDS-a i cak na razlicitim frekvencijama. Ping prolazi na sve interfejse i sa svih strana :). Mislim da ce ovi moji pristati da se izrutira citava mreza, jer kakva korist od duplih linkova ako ih ne mozes koristiti istovremeno.


Naslov: Odg: MikroTik sa dva linka
Poruka od: Pedja 28.11.2010. 07:28:27
Dobro sve proveri jer logika konfigurisanja mreze kada je rutirana je potpuno drugacija. Mnogo toga sto u bridzovanoj mrezi nije bitno u rutiranoj mora da se uzme u obzir.

naprimer, ako korsitite pppoe za povezivanje korisinika, to se radi sasvim drugacije na rutiranoj mrezi.


Naslov: Odg: MikroTik sa dva linka
Poruka od: Aco_83 30.11.2010. 13:17:03

Jeste, koristimo PPPoE za konekcije. Ja moram jos da citam o tom protokolu jer sam tu prilicno tanak :)....
Ma naravno, moramo sve isprobati laboratorijski prije konfigurisanja postojece mreze. Jer to ce biti prekid saobracaja od dva dana minimalno.