Oreska - Užice

RAČUNARI, INTERNET, TELEKOMUNIKACIJE i ELEKTRONIKA => Internet => Temu započeo: hiphop 10.08.2004. 02:05:32Naslov: Proxy servis
Poruka od: hiphop 10.08.2004. 02:05:32
...

Mislim da je vec bilo neke price o proxy servisu ali me interesuje da li je ok namestati te parametre za web browsing u nekiim citacima ? Provajderi recimo verat je ponudio te podatke a da li ih treba i pimeniti??
Da li ima tu mozda neke slicnosti sa http://www.anonymazer.com/  servisom?? Tamo se ne vidi IP sa koga dolazi posetilac i na provajder??

sta je zapravo taj proxy???

...


Naslov: Proxy servis
Poruka od: Pedja 11.08.2004. 01:31:09
Uglavnom ti nece koristiti. Provajderi predlzu koricenje proksija zato sto je tako njima jeftinije. Proksi po pravilu kesira svepodatke koij prodju kroz nejga pa ako neko trazi istepodatke dobija ih iz kesa a ne sa interneta. Tako provajder stedi na protoku.

Proxy je u stvari posrednik izmedju dva racunara. Najcesca namena mu je da omoguci pristup nekim resursima kojima se ne moze direktno pristupiti.

Ako imas racunare A, B i C gde A vidi B i C vidi B ali se A i C ne vide, ako se na B namesti proxy onda moze da omoguci da se racunari A i C vide tako sto upit sa jednog racunara prosledi drugom kao svoj upit a kada dobije odgovor prosledi ga onome ko je stvarno trazio podatak.

Najcesca upotreba je do skoro bila za deljenje jedne internet konekcijeu lokalnoj mrezi ali su proksije u ovoj nameni istisli NAT ruteri koij rade isti posao samo mnogo bolje.