Oreska - Užice

UŽICE => Kulturni život => Temu započeo: Pedja 04.05.2009. 14:56:15Naslov: Festival „Joakim Vujić“: Najbolja predstava „Rodoljupci“ užičkog pozorišta
Poruka od: Pedja 04.05.2009. 14:56:15
http://www.blic.rs/kultura.php?id=90247

Dodelom nagrada u Šapcu završen 45. pozorišni festival „Joakim Vujić“

Najbolja predstava „Rodoljupci“ užičkog pozorišta


ŠABAC - Stručni žiri 45. festivala profesionalnih pozorišta Srbije „Joakim Vujić“ posle šest gledanih predstava u zvaničnoj konkurenciji nagradu za najbolju predstavu u celini dodelio je predstavi „Rodoljupci“ Jovana Sterije Popovića, u režiji Larija Zapije, a u izvođenju Narodnog pozorišta iz Užica. Lari Zapija dobio je nagradu za najbolju režiju, a najbolji scenograf je Vesna Štrbac, takođe iz ekipe „Rodoljubaca“.

Nagrada za mladog glumca dodeljena je Snežani Jeremić za ulogu verenice u predstavi „Krvave svadbe“ Frederika Garsije Lorke, u režiji Juga Radivojevića, Pozorišta „Bora Stanković“ iz Vranja.

Četiri ravnopravne glumačke nagrade dodeljene su Draganu Marjanoviću za ulogu Kneza u predstavi „Paviljoni“ Milene Marković, u režiji Vladimira Lazića, Narodnog pozorišta iz Leskovca, Dejanu Cicmiloviću za ulogu Kalibana, u predstavi „Bura“ Viljema Šekspira, režija Andraša Urbana, u izvođenju Narodnog pozorišta iz Niša, Ivanu Tomaševiću za ulogu glumca u predstavi „Protuve piju čaj“ Dragoslava Mihajlovića, režija Juga Radivojevića, u izvođenju Šabačkog pozorišta, i Zoranu Karajiću u istoj predstavi, za ulogu Koste. Nagrada za najbolju muziku dodeljena je kompozitoru Silardu Mezeiju u predstavi „Bura“ Viljema Šekspira, u režiji Andraša Urbana, u izvođenju Narodnog pozorišta iz Niša; za najbolju kostimografiju Dragici Pavlović u predstavi „Bura „Viljema Šekspira, a specijalnu nagradu za istraživački rediteljski postupak i rad sa glumcima dobio je Jug Radivojević.

Okrugli sto kritike za najbolju predstavu proglasio je „Krvavu svadbu“ Frederika Garsije Lorke u izvođenju Pozorišta „Bora Stanković“ iz Vranja. Ove godine dodeljena je i nagrada „Mali Joakim“ za najbolju dečju predstavu „Lepotica i zver“ Kruševačkog narodnog pozorišta.

Selektor ovogodišnjeg festivala Miroslav - Miki Radonjić kaže da je ovo jedan od najboljih festivala u poslednjih desetak godina sa kvalitetnim i dobrim predstavama. Zoran Karajić, domaćin festivala, upravnik Šabačkog pozorišta i jedan od dobitnika glumačke nagrade, kaže da je zadovoljan kvalitetom predstava.

- Ovo je bio sudar dve koncepcije pristupa teatru. Jedan teatar podrazumeva kao misaoni produkt reditelja i pisca teksta gde je glumac u drugom planu. Druga je povratak opštih teatarskih vrednosti autora i rediteljskog promišljanja kroz glumačku igru i izbegavanje uniformnog uprošćavanja scene po svaku cenu. Vreme istih scena, istih kostima, istog odnosa prema tekstu polako ističe - kaže Karajić.

Ana Ilić