Oreska - Užice

UŽICE => Kulturni život => Temu započeo: Pedja 03.04.2009. 23:23:21Naslov: Jeste li čitali Dobrila Nenadića?
Poruka od: Pedja 03.04.2009. 23:23:21
Davno je bilo, još sam bio prilično mlada kada sam u kućnoj biblioteci našao roman Dorotej, koji je napisao Dobrilo Nenadić. Knjiga je bila stara, očigledno mnogo puta iščitavana, ali očuvana. Znao sam i ranije da je imamo, ali je ta knjiga bila nekako skrajnuta, nije stajala na dostupnom mestu.

Bio sam dovoljno mlad da nisam pratio trendove, ali sam znao da je ta knjiga citana pomalo u potaji jer nije bas bila podobna. Ali, došao sam u godine kada sam čitao sve što se moglo pročitati a za zabrane, naročito podobnosti odavno nisam mario.

Roman sam pročitao u jednom dahu. Knjiga mi je bila neobična jer je govorila o jednom dobu o kome nisam mnogo znao - srednjevekovnoj Srbiji - dobu koje smo i u školi preskočili kao nešto o čemu se ne valja, a i nema šta pričati. Tada mi nije bilo jasno zašto bi ta knjiga bila nepodobna, ali kasnije su se stvari razjasnile.

Upravo taj roman koji se inače ni politikom ni istorijom ne bavi, me je uveo u jedan svet, do tada nepoznat, u Srbiju pre komunizma, pre Obrenovića i Karađorđevića i Srbiju pre Turaka. Čitajući ga, progledao sam. Postalo mi je jasno da o srednjevekovnoj srbiji itekako mnogo toga može i treba da se sazna, daleko više nego što su narodne pesme i poneki, ko zna čijom voljom dozvoljeni spis.

Kasnije sam nalazio još literature koja se ovim dobrom bavila, i ono je postalo istorijsko razdoblje koje me je najviše zanimalo i privlačilo i tako je ostalo i danas - o srednjevekovnoj Srbiji sam najviše saznao čitajući prvo istorijske romane koji su se bavili ovim dobom a zatim nalazeći i drugu literaturu.

Dobrilo Nenadić je već ovom svojom prvom knjigom postao slavan. Roman Dorotej je objavljen 1977. godine, a već sledeće je piscu doneo nagradu Narodne biblioteke Srbije za najčitaniju knjigu. Od tada roman je doživeo jedanaest izdanja na srpskom kao i izdanja na slovenačkom, ruskom i poljskom jeziku, a Dobrilo Nenadić je nastavio da piše tako da su usledili romani Kiša, Vreva, Poplava, Statist, Divlje zvezde, Roman o Obiliću, Polarna svetlost, Despoti i žrtva, Uragan, Brajan, Sablja gorfa Vronskog, Pobednici, Mrzovolja  kneza Bizmarka, Hermelin, drama Magla i novela Ahilije. Za svoja dela dobija prestižne književne nagrade kao što su dva puta nagrada Narodne biblioteke Srbije za najčitaniju knjigu, nagrada Meša Selimović, Račanska povelja, nagrada Svetozar Ćorović, Bora Stanković, Povelja za životno delo Udruženja književnika Srbije i Posebno priznanje Vlade Republike Srbije za vrhunski doprinos kulturi.

Više o ovom piscu, našem zemljaku, jer je Dobrilo Nenadić Ariljac, naći ćete na njegovom sajtu http://www.dobrilonenadic.com