Oreska - Užice

UŽICE => Kulturni život => Temu započeo: Pedja 10.08.2006. 10:16:10Naslov: Kolonija umetnicke keramike
Poruka od: Pedja 10.08.2006. 10:16:10
http://www.rts.co.yu/jedna_vest.asp?belong=&IDNews=157484

KOLONIJA UMETNIČKE KERAMIKE U UŽICU

KULTURA - Sreda, Avgust 09, 2006 14:36  RTS

Medjunarodna kolonija umetničke keramike 'Zlakusa 2006', koja se održava već 11 godina, okupiće od 15. do 25. avgusta u Užicu dvadesetak akademskih keramičara iz Holandije, Slovenije, Bugarske i Srbije, uz mogućnost učešća umetnika iz Grčke, Italije i Rumunije, najavila je Sofija Bunardžić, direktor kolonije.

Gradonačelnik Užica Tihomir Petković obelodanio je novinarima da su Ministarstvo kulture i Skupštine opštine, kao pokrovitelji, obezbedili 570.000 dinara za rad kolonije, koja je, prema njegovim rečima, dala značajan doprinos 'očuvanju i afirmaciji' drevnog načina izrade predmeta od gline na tradicionalan način, po čemu je užički kraj prepoznatljiv i u svetu.

U proteklih 10 godina u radu ove medjunarodne kolonije učestvovalo je 165 umetnika iz 15 zemalja, s tim da su domaćini kolonije devet godina bili majstori-grnčari iz sela Zlakuse, koji su i očuvali tradiciju grnčarstva, ali se ovaj skup od prošle godine održava u prostorijama Doma za decu i omladinu 'Petar Radovanović' u centru Užica.


Naslov: Kolonija umetnicke keramike
Poruka od: PSY-GIRL 10.08.2006. 13:30:58
E ja sam isla dok je bilo u Zlakusi i bilo super!Pravili smo svasta nesto od gline i zezali se...a sada ne znam kako ce ovo biti... :D


Naslov: Kolonija umetnicke keramike
Poruka od: Pedja 15.08.2006. 11:00:51
http://www.danas.co.yu/20060815/kultura1.html#9

Međunarodna kolonija umetničke keramike "Zlakusa 2006"

Tradicionalno i savremeno

Jedanaesta Međunarodna kolonija umetničke keramike "Zlakusa 2006" počinje danas u Užicu i trajaće narednih deset dana. Prema rečima Sofije Bunardžić, akademske slikarke-keramičarke i direktorke kolonije, ovogodišnji saziv okupiće devetnaest umetnika iz zemlje i inostranstva, koji će umetnička dela stvarati na tradicionalni način izrade grnčarije, koji se neguje u užičkom selu Zlakusa.

Koristeći specifičnu glinu iz ovog sela, oplemenjenu mineralima, a po jedinstvenoj tehnologiji, koja datira iz praistorije, umetnici će imati priliku za eksperiment, gradeći fine spone između tradicije i savremenih tendencija u umetničkoj keramici. S druge strane, ova manifestacija je uspela da oživi stari grnčarski zanat u Zlakusi, tako da se od nekadašnjih pet majstora pre jedanaest godina, danas ovim zanatom bavi njih oko četrdesetak. Ova tehnika, koja, pored ostalog, podrazumeva kombinovanje keramike sa ostalim materijalima, prirodno sušenje i kasnije pečenje nastalih umetničkih dela na otvorenoj vatri, nazvana "Sofija-Zlakusa", već je afirmisana u zemlji i svetu, a od nedavno se proučava i u umetničkiom školama. Za jedanaest godina, koliko se kolonija organizuje, najpre u selu Zlakusi, a potom u Domu "Petar Radovanović" u Užicu, učestvovalo je 165 istaknutih umetnika iz 15 zemalja, deset likovnih kritičara, arheolog i umetnički fotograf.

Koloniju organizuje udruženje "Keramika Zlakusa" iz Užica, a pokrovitelji su Ministarstvo kulture sa 300.000 i SO Užice koja je izdvojila dodatnih 270.000 dinara. "Ove godine kolonija će okupiti izuzetne umetnike iz Holandije, Bugarske, Slovenije i Srbije", rekla je Danasu Bunardžićka koja je i idejni tvorac ove kolinije. Među njima su i profesori užičke Umetničke škole, akademski vajari Biljana Ugren-Kovačević, Ana Bogićević i Mladenka Stanić, ali i najbolja učenica ove škole na odseku za keramiku, maturantkinja Aleksandra Petrović. U galerijskom prostoru Doma "Petar Radovanović" postavljena je izložba dela nastalih na prethodnih deset kolonija, a za 24. avgust u dvorištu ove ustanove, planirano je pečenje na otvorenoj vatri dela sa ovogodišnjeg saziva. Umetnici će, pored posete radionicama majstora grnčara u selu Zlakusa, imati priliku da upoznaju Užice i okolinu, jer su za njih planirani izleti do poznatih turističkih destinacija užičkog kraja.

"Veoma je značajno što su koloniju i ove godine podržali Ministarstvo za kultruru i užička opština, jer je ona veoma značajna ne samo za Užice, već i za Srbiju. Od ukupno trinaest umetničkih kolonija, prema kategorizaciji Ministarstva za kulturu, samo su tri A kategorije, a jedna od njih je kolonija u Zlakusi", podsetila je Sofija Bunardžić. "Kolonija u Zlakusi je veoma značajna manifestacija, jer umetnici koji učestvuju u njoj, daju značajan doprinos razvoju tog brenda po kome se Užice i ceo ovaj kraj već prepoznaju", smatra Tihomir Petković, predsednik užičke opštine.

Inače, kako zaključuje Sofija Bunardžić, svi koji su zainteresovani mogu da posete koloniju i posmatraju rad umetnika, a izložba radova sa ovogodišnjeg saziva planirana je za kraj godine u užičkoj Gradskoj galeriji.

N. Kovačević