Oreska - Užice

UŽICE => Kulturni život => Temu započeo: Pedja 30.07.2006. 22:29:29Naslov: Narodno pozorište Užice
Poruka od: Pedja 30.07.2006. 22:29:29
http://www.danas.co.yu/20060731/kultura1.html#7

Uspesi Narodnog pozorišta Užice

"Pilad" na festivalu u Makedoniji pa na Bitef

Užičko NP s komadom "Pilad", poznatog italijanskog filmskog reditelja i književnika Pjera Paola Pazolinija (1922-1975), učestvovaće na Festivalu internacionalnog tetara koji počinje 1. avgusta u Stobiju, kod Velsa u Makedoniji. Ambiciozni i zahtevni komad užičkog pozorišta,režirao je italijanski reditelj Andera Paćoto, muziku je komponovao Rolando Makrini, njegov sunarodnik, obojica učenici Elen Strjuart, čuvene La MAME, ikone alternativnog i eksperimentalnog teatra u svetu. Dramatrurgiju i prevod potpisuje Jovan Ćirilov, dizajn scene Mia David Zarić iz Beograda, a kostime je osmislila Snežana Kovačević, kostimografkinja užičkog pozorišta. Komad u kojem igra kompletan ansambl užičkog pozorišta, premijerno i veoma uspešno izveden 28. marta ove godine, što je bilo i njegovo prvo izvođenje kod nas, predstavlja zajednički projekat ovog pozorišta i Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu. Premijeri je prisustvovala Elen Stjuart, nudeći komplimente glumcima i autorskom timu, ali i upravi pozorišta za, kako je rekla, hrabar repertoarski poduhvat.

Pazolinijevu priču s antičkim likovima reditelj je ispričao sofisticirano, koristeći se savremenim multimedijalniom izrazom, poštujući principe tetara La MAMA. Na festivalu u Stobiju, na kojem će nastupiti pozorišta iz Italije, Nemačke, Bugarske, Austrije, Mađarske, Hrvatske i Makedonije, užički ansambl predstaviće se 3. avgusta i to prvi put sa ovom predstavom na otvorenoj sceni. Prema rečima direktora NP Užice Zorana Stamatovića, učešće užičkog nasambla na ovom festivalu je veoma značajno. "Konkurencija je veoma oštra i biće to dobra prilika da vidimo šta smo postigli, ali i da uporedimo naša iskustva s iskustvima u radu pozorišta iz inostranstva", rekao je Danasu Stamatović. Pored ovog gostovanja, sa istom predstavom užičko pozorište je pozvano da učestvuje na Festivalu Pazolinijevog stvaralaštva u italijanskom gradu Spoletu, ali za put u Italiju nema novca.

- Žao mi je što nećemo moći da gostujemo u Italiji, ali nadam se da ćemo novac prikupiti i na tom festivalu učestvovati naredne godine - dodao je direktor NP Užice. Uspešnost prethodne sezone, u kojoj je ovo pozorište obeležilo šest decenija rada, ali i dokazalo da je spremno za komunikaciju sa savremenim evropskim teatarskim izrazima, ukazuje i poziv za učešće na predstojećem, jubilarnom Bitefu. To će biti treći put u istoriji ovog pozorišta da učestvuje na ovom prestižnom festivalu. Ovog puta u okviru pratećeg programa užičko pozorište igraće takođe "Pilada" i to 24. septembra. Dan kasnije užičko pozorište je pozvano na prezentaciju JUSTATA u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu, kao istaknuto pozorište koje je doprinelo uspostavljanju novih tendencija u domaćem teatru.

N. Kovačević