Oreska - Užice

UŽICE => Kulturni život => Temu započeo: Pedja 19.02.2009. 11:30:54Naslov: Prva samostalna izložba Dragana Vićentića iz Užica
Poruka od: Pedja 19.02.2009. 11:30:54
http://www.danas.rs/vesti/kultura/povratak_slikarstva.11.html?news_id=153852


Prva samostalna izložba Dragana Vićentića iz Užica


Povratak slikarstva

Akademski slikar Dragan Vićentić iz Užica prvi put se predstavio javnosti samostalnom izložbom pod nazivom „Homo-animal“. Postavku, koja je otvorena u utorak uveče, čini dvadesetak dela, nastalih tokom tri protekle godine, među kojima su diptisi i ulja na platnu velikih formata i crteži manjih dimenzija. Posebno su upečatljivi crteži brušeni na pleksiglasu, koji posmatraču omogućavaju interaktivnost, a tu su i likovni eksperimenti sa sugestivnim crtačkim porukama na školskim geografskim kartama sveta. „Moje slike su kritika čoveka, bez obzira na to što su na nekima od njih figure čoveka i životinja. Figuracija životinja odnosi se na čoveka, a moja želja bila je da tematski obradim sukob ljudskog i animalnog“, kaže za Danas Vićentić.

Istoričarka umetnosti Katarina Dogandžić Mićunović, otvarajući postavku, rekla je da Vićentićeve slike „predstavljaju povratak slikarstva, ne samo kod nas veću svetskoj umetnosti“, za koji je navela da „zvanično nije najavljen, ali da ga naslućujemo“. „Vićentićnema mecene, ne radi po narudžbini, a nema ni nameru da svojim slikama menja svet. Njegova želja je da svojim slikama iskaže sebe i pokaže ovaj svet“, istakla je ona, dodavši da su umetnikove slike „velike, moćne i ekspresivne“ i tematski obojene sukobom humanog i nehumanog u nama.

Dragan Vićentić rođen je u Užicu 1977, slikarstvo je diplomirao i završio poslediplomske studije na Akademiji likovnih umetnosti u Novom Sadu. Izlagao je na grupnim izložbama, a na 19. užičkom regionalnom likovnom salonu proglašen je za najuspešnijeg mladog umetnika. Postavku je moguće pogledati do 4. marta.

N. Kovačević