Oreska - Užice

UŽICE => Lokalna samouprava => Temu započeo: Pedja 01.06.2009. 14:19:04Naslov: Manjak prihoda u užičkom budžetu
Poruka od: Pedja 01.06.2009. 14:19:04
http://www.danas.rs/vesti/srbija/hronika/nedostaje_oko_pola_miliona_dinara.73.html?news_id=162542


Predstavnici DSS upozorili na manjak prihoda u užičkom budžetu

Nedostaje oko pola miliona dinara


Užice - Prihodi u užičkom budžetu manji su za skoro pola miliona dinara, što je četvrtina planiranog budžetskog iznosa, a to znači da će gradu nedostajati novac za realizaciju najavljenih projekata, poručio je Tihomir Petković, predsednik Gradskog odbora DSS i podsetio da je užički budžet za ovu godinu projektovan na 1.864.000.000 dinara.

Petković, inače bivši predsednik opštine u vreme prinudne uprave, pozvao je gradonačelnika Jovana Markovića (DS) da građanima javno objasni zbog čega već dva meseca kasni rebalans gradskog budžeta, a potom zaključio da bi zbog toga mnogi budžetski korisnici mogli da imaju mnoštvo problema.

- Kako se uopšte realizuju projekti i investicije koje se finansiraju iz gradskog budžeta? Skoro je polovina godine, građevinska sezona je odmakla. Da li su sve planirane investicije pokrenute? Da li su gradonačelnik i gradska uprava ovlašćeni da menjaju odluke o investicijama, koje su ključne za grad u ovoj godini, ili je to u nadležnosti Skupštine grada - upitao je Petković gradonačelnika.

- Činjenica da je u gradskom budžetu planirano 130 miliona dinara kao učešće grada u finansiranju projekata iz NIP, svedoči da je gradonačelnik Užica, uoči usvajanja budžeta, očekivao najmanje tri puta više novca iz NIP - procenila je Vesna Sredić, odbornica DSS, a potom pozvala gradonačelnika da građanima objasni „na koji način i sa kojim novcem planira da realizuje svoja predizborna obećanja?“ Ona je potom istakla da nepominjanje realizacije obećanih projekata jasno ukazuje da „užička vlast (DS, SPS, SPO, LDP, prim. autora) nema podršku republilčke vlade i da su zbog toga mnogi projekti ostali bez finansijske podrške iz Beograda“.

- Krajnje je vreme da gradonačelnik prestane da se obraća građanima saopštenjima, selektivnim plasiranjem informacija, bez mogućnosti direktne komunikacije sa Užičanima. Umesto toga, imamo frizirane priloge koje za gradonačelnika priprema privatna markentinška agencija, čije usluge plaćaju svi poreski obveznici u gradu - kaže Sredićeva.Predlozi

U odboru DSS smatraju da bi se budžetski prihodi mogli uvećati primenom mera racionalizacije, koje su definisali u pet tačaka. Ivan Petronijević, potpredsednik Odbora i bivši direktor Direkcije za izgradnju grada, smatra da bi veće prihode budžet mogao da ostvari legalizacijom bespravno podignutih objekata, ali i pojednostavljenjem procedura za dobijanje građevinskih dozvola. Osim toga, on je kao jednu od tih mera naveo „povećanje obima investicija, uz istovremeno smanjenje investicionih izdvajanja iz budžeta, kroz podsticaj privatno-javnog partnerstva, čime bi se smanjili nesigurnost i nepoverenje u ulaganja koja su u toku ili su planirana“.

- Potrebno je da se izbegnu sve investicije čiji krajnji cilj nije punjenje gradskog budžeta, poput rekonstrukcije gradskog trga i postavljanja elektronske rampe ispred zgrade Skupštine grada - objasnio je Petronijević, a potom naveo da bi umesto toga trebalo obezebditi novac za realizaciju kratkoročnih i srednjoročnih planova razvoja infrastrukture grada“.


Autor: N. Kovačević