Oreska - Užice

UŽICE => Lokalna samouprava => Temu započeo: Pedja 02.04.2007. 11:21:57



Naslov: Program pomoći opštinama u privlačenju stranih ulaganja
Poruka od: Pedja 02.04.2007. 11:21:57
http://www.danas.co.yu/20070402/hronika5.html#3

Program pomoći opštinama u privlačenju stranih ulaganja

Visoki kriterijumi investitora

Užice - Agencija za strana ulaganja i promociju izvoza (SIEPA), predstavila je krajem prošle nedelje u Užicu program podrške i akreditacije lokalnih partnera, koji realizuje u saradnji sa Svetskom bankom, a čiji je cilj da opštinama pomogne u privlačenju stranih investitora.

Taj program finansira Evropska agencija za rekonstrukciju i razvoj, a realizuje ga MIGA, kao deo grupacije Svetske banke. Cilj programa je unapređenje kapaciteta opština u Srbiji u privlačenju stranih ulaganja i pružanje usluga investitorima, kroz jačanje partnerskih odnosa opština i SIEPA.

Kako je objasnio Đorđe Mančić, predstavnik SIEPA, program podrazumeva skup tehničke pomoći, konsultativnih i finansijskih, koje će MIGA i Svetska banka, uz podršku Evropske agencije za rekonstrukciju pružiti opštinama u Srbiji kako bi one mogle adekvatno da odgovore visokim zahtevima stranih investitora.

- Investitori imaju visoke kriterijume kada je u pitanju raspoloživo zemljište na kojem oni žele da realizuju svoje grinfild investicije. Tu su politički i pravni okvir, ali i stabilnosti pravnog sistema. Mi želimo da pomognemo opštinama da na te zahteve adekvatno odgovore, kako bi postale konkurentnije i uspešnije u privlačenju stranih investitora - objasnio je Mančić. On je istakao da su preduslovi za to rešeni imovinsko-pravi odnosi, ažuriran registar zemljišta, ali i sistem podsticaja koji može da bude konkurentan sa drugim zemljama u tranziciji u našem regionu.

N. Kovačević