Oreska - Užice

UŽICE => Lokalna samouprava => Temu započeo: Pedja 06.11.2008. 12:31:26Naslov: Sto dana nove vlasti u Užicu
Poruka od: Pedja 06.11.2008. 12:31:26
http://www.blic.co.yu/srbija.php?id=64119

Sto dana nove vlasti u Užicu

Hvale se ulicama i novom rasvetom


Obnova ulica, vodovodne i kanalizacione mreže, rasvete i škola glavna su dostignuća gradske vlasti za prvih sto dana vladavine, smatra gradonačelnik Užica Jovan Marković. Užičani tvrde da gradska vlast ima još mnogo toga da uradi, prvenstveno da se smanji korupcija, zapošljavanje po partijskoj liniji, ali i da se reše brojni komunalni problemi.

Vladajuća koalicija DS-SPS-LDP pohvalila se juče, povodom sto dana od preuzimanja vlasti, rekonstrukcijom ulica Žičke, Jug Bogdanove i Nadežde Petrović, te skorim završetkom obnove Dimitrija Tucovića i Nikole Pašića. Pored toga, kao važan domet su istakli i gradnju fekalnog kolektora. Pet ulica dobile su novu vodovodnu mrežu, javna rasveta postavljena je u delovima sedam naselja. Kraci gasovoda stigli su u četiri ulice. U svoje zasluge vlast upisuje i završetak radova na rekonstrukciji zgrade Gimnazije i Ekonomske škole i OŠ „Dušan Jerković“, projekte ranije započete koje finansira država. Zamena parketa u dvorani „Veliki park“ takođe je učinak kojim se aktuelna užička vlast hvali.

- Stvaramo uslove da uskoro transformišemo službu urbanizma i Direkcije za izgradnju njihovim povezivanjem, da se napravi efikasan sistem u korist građana - najavio je Marković. On je najavio da će početi i rešavanje problema parkiranja gradnjom javnih garaža, kao i da je u planu izgradnja stambeno-poslovnog objekta na mestu srušene pošte. Marković je juče obelodanio da će užička vlast pokušati da u grad dovede trgovinski lanac „Metro“. U naselju Pora trebalo bi da počne izgradnja vrtića za 150 dece.

Vladimir Lojanica


Naslov: Odg: Sto dana nove vlasti u Užicu
Poruka od: Pedja 06.11.2008. 12:32:18
http://www.politika.rs/rubrike/Srbija/Brze-do-gradjevinskih-dozvola.lt.html

Brže do građevinskih dozvola

Donošenje prostornog plana i pratećih akata, s čime se u Užicu kasni već tri i po godine, uslov je za pokretanje razvojnih projekata u narednoj godini

Gradska vlast u Užicu upravo priprema mere koje bi trebalo da olakšaju i pojednostave postupak za dobijanje građevinskih dozvola, kao i da, s druge strane, bespravnu gradnju saseku u korenu. Prvi korak je već obavljena reorganizacija gradske uprave, a najvažniji predstojeći poslovi hitno donošenje prostornog plana Užica, GUP-a i DUP-a.

– Stvaranjem uslova za transformisanje i povezivanje službe urbanizma i JP „Direkcija za izgradnju” omogućićemo da građani na jednom mestu mogu da dobiju sve informacije i završe nužne administrativne poslove. Cilj nam je da Užice postane primer pozitivne prakse, mesto gde će potencijalni investitori što je brže moguće da dođu do odobrenja za gradnju – rekao je juče gradonačelnik Užica Jovan Marković, govoreći o prvih sto dana rada lokalne vlasti.

Prema njegovim rečima, donošenje prostornog plana grada kasni već tri i po godine, pa posledice nekih nedopustivo loših urbanističkih odluka trpe građani. Zato je donošenje ključnih planskih akata važno, a oni su osnova i za pokretanje razvojnih projekata u narednoj godini, a to su, između ostalog, izgradnja nadvožnjaka u Sevojnu ka Zlakusi i okolnim selima, produženje ulice Nikole Pašića ka Medicinskoj školi i izgradnja dečjeg vrtića na Pori.

– Pripremamo i rešenje za problem parkiranja u gradu, s tim što se još razmišlja da li će to činiti sama gradska uprava ili u saradnji sa privatnim sektorom. Namera je da na mestu srušene pošte počne gradnja poslovno-stambenog objekta od oko 7.000 kvadrata, a da se na širem prostoru kod stočne pijace u Vrelima pravi tržni centar „Metro”, najveći u zapadnoj Srbiji. Naravno, radiće se i na nastavku gasifikacije grada, regionalnoj deponiji Duboko, ulicama, vodovodnoj i kanalizacionoj mreži, biznis inkubatoru u Sevojnu i nizu drugih poduhvata – istakao je užički gradonačelnik.

Na novinarsko pitanje koliko je osoba dobilo posao u užičkoj gradskoj upravi i javnom sektoru u prvih 100 dana rada ove vlasti Marković je odgovorio:

–U gradsku upravu primili smo troje(jedno za budžet, tehničkog sekretara i pi-ar menadžera), na određeno vreme, i to nakon što su ta radna mesta ostala upražnjena. Naše opredeljenje je da broj zaposlenih u javnom sektoru bude isti ili manji od onoga koji smo zatekli, uz nepromenjenu masu zarada. Ipak, smatram da projekte i poslove koje smo započeli ne možemo na pravi način ostvariti bez novih ljudi.

B. Pejović


Naslov: Odg: Sto dana nove vlasti u Užicu
Poruka od: Vukosava 08.12.2008. 23:56:21
читала сам Ужичку недељу на интернету. По хуци и халабуци која се у њој диже око нове власти испадоше гори чак и од црвено црне коалиције. Јел то истина, о чему се ту ради...

Необавештена (дај упутите ме у локална збивања из прве руке)