Oreska - Užice

WWW.UZICE.NET - Užičani, hajde da se družimo => Mikrotik => Temu započeo: FOX028 05.07.2018. 22:34:41



Naslov: Dve odvojene LAN mreze na jednom portu MT
Poruka od: FOX028 05.07.2018. 22:34:41
Pozdrav, pocetnik sam sa MT, znam neke osnove ali to nije dovoljno za moj problem koji imam. Preko jednog MT su povezani nekoliko racunara (30-ak) preko switch-eva e sad meni je potrebno da preko MT podesim da 10-ak racunara da budu na jednu LAN mrezu a ostali na drugu LAN mrezu tako da jedni drugima nemaju pristup. Nadam se da sam bio jasan sa pitanjem.


Naslov: Odg: Dve odvojene LAN mreze na jednom portu MT
Poruka od: Pedja 06.07.2018. 09:41:42
Prost način je da na Mikrotiku podesiš još jedan mrežni interfejs za drugu podmrežu i sa posebnim IP opsegom i na njeg azakačiš drugio svič i na njega sve računare koji treba da budu odvojeni.

Tada ćeš moći dablokiraš neželjeni saobnraćaj između dve lokalne mreže.

Drugi način je da uzmeš upravljivi svič i podesiš lolanu mrežu koristeći dva VLAN. DObijaš isto kao i u prethodnom slučaju smao je sve na jednom sviču i prebacivanje računara iz jedne u drugu mrežu radiš softverskim podešavanjem ko kom VLAN-u pripada.


Naslov: Odg: Dve odvojene LAN mreze na jednom portu MT
Poruka od: FOX028 06.07.2018. 12:01:54
Cini mi se da moje pitanje nije bas dobro protumaceno.
Ovako, dolazni internet dolazi do MT i od njega ide kabal do drugogih switch-eva na kome su povezani racunari i oni trenutno svi jedni druge vide i imaju pristup serovanim folderima, meni je potrebno da ako je moguce na MT podesim da npr. deset racunara ne vide ostalih 20 i da nemaju pristup njima. Da li je sve ovo moguce da se izvede a da racunari ostanu povezani kako sam opisao. Jos da napomenem da znam neke osnove u podesavanju MT i to samo preko Winbox-a. Pa ako moze neko ukratko objasnjenje za podesavanje preko Winbox-a. Hvala.


Naslov: Odg: Dve odvojene LAN mreze na jednom portu MT
Poruka od: Pedja 06.07.2018. 13:40:58
Ako su to obični svičevi nije moguće, jer to što se računari vide je do svičeva a ne do rutera.

Da bi izolovao korisnike koji su na istom sviču to mora da bude upravljivi svič - koji podrava VLAN.

Doduše, možeš da na ruteru naisti interfjs zakačiš još jedan ip opseg pa da neke račuanre vežeš na njega ali to je traljavo i nesigurno rešenje jer ne radi stvarnu izolaciju nego prividnu.