Oreska - Užice

WWW.UZICE.NET - Užičani, hajde da se družimo => Mikrotik => Temu započeo: banca 28.03.2009. 19:03:15Naslov: Kako staviti Mikrotik umesto Planet WAP 4033
Poruka od: banca 28.03.2009. 19:03:15
Moze li neko da mi pomogne,inace imam jedan jako veliki pocetnicki problem?!


Do skoro sam koristio (ustvari koristim ga jos,ali ne jos dugo) ap Planet wap 4033 za kacenje na baznu stanicu (MIKROTIK 2.9.6) na kojoj su adrese 192.168.8.1,moj AP je 192.168.8.115 (u tom opsegu jel).E sad glasi glavno pitanje.Instalirao sam MK 2.9.27 i zelio bih ga zameniti za PLANET AP.Imam jednu pci TP-LINK karticu sa ATHEROS chipom koju MK vidi bez problema i jednu LAN kartucu REALTEK 8139 chipom.Kod provajdera kod kojeg koristim net povezivanje se vrsi preko pppoe konekcije.Da li neko moze da mi objasni sta je potrebno i kako da se podesi da bih  ja moga da izbacim PLANET-a i u mesto njega koristim MK?Mislim na rute,adrese i ostalo?

U MK znam da radim,ali tek,tek...da ga instaliram i da postavim adresu na lan-u,da prebacim wlan na station i te neke stvari ali jos nikada nisam pokusavao da rutiram i dodeljujem adrese,da stavljam firewall i ostalo.

Pa ako neko ima zivaca i zelje da pomogne jednom pocetniku u resavanju problema i objasnjavanju zasto i kako sve to treba da ide.Bio bih mu zahvalan beskrajno....

Jer u uputstvu je objasnjeno za dhcp a meni treba za pppoe i jos nesto pored obaveznih adresa za lan i wan sta jos teba da se nalazi u ip/addresses.

Ako moze neka pomoc ne preko konzole vec iz winbox-a.

Hvala unapred.Naslov: Odg: Kako staviti Mikrotik umesto Planet WAP 4033
Poruka od: Pedja 28.03.2009. 22:57:49
Zanimljivo da su obe verzije Mikrotika koje koristis krekovane. REd je da koristis licenciran MT. Licenca je sve samo ne skupa.

Mikrotik je ruter, a Wap 4033 je bridž. Iako MT može da radi kao briž, to je relativno komplikovano da se podesi, a na tim verzijama koje ti imaš i n emože da se podesi.

Jednostavnije je da Mikrotik postaviš kao NAT ruter. Wireless akrticu stavi u klijent reyim i zakaci na provajdera a onda na MT napravi pppoe konekciju i nju zakaci prema uputstvu provajdera. Ona na tu pppoe konekciju stavi maskaradu prema svojoj lokalnoj mrezi koju ces zakaciti na lan karticu i dodeliti joj neki drugi mrezni opseg.

Podesavanje NAT rutiranja je objasnjeno u uputstvu http://wireless.uzice.net/uputstva/mikrotik-osnovno-podesavanje-deljenje-internet-konekcije/

Primeni to uputstvo samo umesto fizicke mrezne kartice prema provajderu (wan) koristi svoju pppoe konekciju.


Naslov: Odg: Kako staviti Mikrotik umesto Planet WAP 4033
Poruka od: banca 29.03.2009. 00:58:33
Hvala