Oreska - Užice

WWW.UZICE.NET - Užičani, hajde da se družimo => Mikrotik => Temu započeo: cedosifra 17.03.2009. 14:57:35



Naslov: Pomoc mikrotik
Poruka od: cedosifra 17.03.2009. 14:57:35
Imam povezan Adsl-mikrotik-switch, kada sam postavio adsl modem u pure bridge mod(mikrotik se na njega konektuje sa userr i paswor od telekoma)pola stranica radi pola ne MSN ne radi , a takodje i ogranicenje protoka koje sam ranije podesio po upustvu sa wireles uzice ne radi vise (inace je radilo dok je modem bio u PPPoE modu)
Sve sam odradio na sledeci nacin:


- logujes se na telekom modem/ruter
- pod wan, kliknes na ikonu olovke
- promenis iz PPPoE na PURE BRIDGE
- snimis podesavanja, reboot-ujes modem
- mikrotik host .... okacis LAN koji zelis na telekom modem, koji je sad u bridge modu
- INTERFACES, add interface PPPoE Client,
- DialOut, stavis user i pass
- interface: ethernet adapter koji je okacen na adsl modem
- odes na PPP, Profiles, proveris da li ti na DEFAULT profilu stoji "change tcp mss", ako ne stoji ukljucis
- na interfejsu br.2, na kom zelis da ti radi internet :
- IP - Firewall - NAT ... dodas : chain - SRCNAT, Out interface - naziv PPPoE klijent konekcije
- dodas opeg adresa na taj lan interfejs
- IP - DNS ... dodas dns-ove 212.200.190.150i 212.200.191.150, allow remote requests
- podesis parametre na PC-u ... stavis neku adresu iz opsega, gateway i dns su ti adrese mikrotik lan interfejsa

I preoblem je sto ne otvara sve stranice,msn i sto kompovi iz lana nemaju ogranicenje protoka koja sam podesio ranije po
http://wireless.uzice.net/uput...e-deljenje-internet-konekcije/.


Naslov: Odg: Pomoc mikrotik
Poruka od: Pedja 17.03.2009. 18:50:31
Kada ukljuci pppoe onda ti internet ide preko pppoe i treba sva podesavanja da namestis na taj interfejs a ne na mreznu karticu koja je povezana na ADSL modem.

Sto se tice zastoja, proveri MTU. Obicno je on krivac za to sto neki sajtovi ne mogu da se otvore, narocito Microsoftovi.


Naslov: Odg: Pomoc mikrotik
Poruka od: cedosifra 18.03.2009. 04:31:06
Pedja puno ti hvala.
Sredio sam ogranicenje protoka po tvom savetu ali nikako nemogu da sredim da proradi MSN probao sam i  menjao MTU na 1432, 1480 ,1492 1500 ali nece da otvara ni microsoftove stranice.Neznam kako da resim taj problem da nije nesto do NAT-a.
Secas se onog problema sa brojem konekcija bio si u pravu telekomov modem nije mogao da izdrzi toliki broj konekcija za GG arenu(to resava modem u pudge bridge modu kao sto si mmi rekao) ali mi sad neradi messiger ako imas neko resenje.................................Plz


Naslov: Odg: Pomoc mikrotik
Poruka od: Pedja 18.03.2009. 10:23:47
Jesi li dobro podesi ovu opciju "change tcp mss" kao sto ti je neko savetaovao u tom uputstvu?
U firewall mangle presretni svaku konekciju koja ide kroz tajinterfes i podesi joj mss.


Naslov: Odg: Pomoc mikrotik
Poruka od: cedosifra 19.03.2009. 15:08:29
Pedja sve sam podesio kosto si rekao,net shiba ko lud radi i msn, samo mi je problem kada se ugasi modem(adsl) i kada ponovo upalim modem i MT nemam internet automatski dok u MT interface ne (disable pa enable PPPoE konekciju )znaci ugasim pa uplim net rucno u MT ako moze jos za do neka mala pomoc.Modem moram da gasim zbog cestih nestanka struje.Ako nekad svratis u Kosovsku Mitrovicu vodim te na PIVO.Poz.


Naslov: Odg: Pomoc mikrotik
Poruka od: Pedja 20.03.2009. 02:22:15
Kada trazis pomoc, narocito oko komplikovane stvari kao sto je Mikrotik moras biti ozbiljniji. Ako kazes da si nesto podesio po uputstvu onda to mora da bude istina. Ispostavilo se da u stvari nisi ispostovao to uputstvo i da zato nije ni radilo. S obzirom na sipmtome ja sam bio siguran da j eupravo to slucaj, inace ne bih mogao da ti pomognem, jer da zaista jesi sve podesi okako treba a ne radi onda ne bih imo pojma zasto ne radi.


To sto se PPPoE ne raskacinje je normalno. Ne ume brzo da shvati da je fizička veza prekinuta, a to nekada može da bude i dobro, jer ne raskida knekciju svaki čas ako je link nestabilan.

Stvar eventualno moyes resiti nekim skriptom. Stavis u watcher da pinguje nesto na internetu pa ako ping ne prodje startujes skript koji restartuje konekciju.


Naslov: Odg: Pomoc mikrotik
Poruka od: cedosifra 20.03.2009. 21:43:13
Sve je sredjeno radi ko sat. A sto nisam ispostovao uputstva nije sto nisam hteo, nego sto nisam znao da podesim.Jos jednom puno ti hvala Pedja  bez tvoje pomoci sigurno nebi uspeo.