Oreska - Užice

WWW.UZICE.NET - Užičani, hajde da se družimo => Mikrotik => Temu započeo: elmax 06.05.2008. 09:18:00Naslov: proxy server na mikrotiku
Poruka od: elmax 06.05.2008. 09:18:00
Da li neko zna kako realizovati proxy server na mikrotiku, uz koriscenje postojeceg uputstva koje je pedja napravio za deljenje internet konekcije. Tako da bi mikrotik obavljao funkciju deljenja internet saobracaja i funkciju proxy-ja. I da li je to uopste moguce na njemu uraditi. Unapred se zahvaljujem na pomoci
elmax(at)kbcnet.co.yu


Naslov: Odg: proxy server na mikrotiku
Poruka od: Pedja 06.05.2008. 10:44:13
Moguce jeste, ali je komplikovano. Naime, Mikrotik ima jedan nezgodan problem - ako koristis proxy na njemu, onda on konekcije korsinika kroz proxy ne vidi kao konekcije prema Internetu i ne moze lepo da kontrolise protok.

Video sam da su ljudi nalazili neka resenja, ali je sve to prilicno komplikovano da se podesi i lako se zezne.


Ako na proxy gledas kao na alat koji ce pre svega da rastereti internet link onda preporucujem da proxy stavis naposeban racunar i to ispred Mikrotika na internet linku prema semi:


KORISNICI ------> Mikrotik -------> PROXY -----> Internet

Na ovaj nacin Mikrotik ce normalno da kontrolise protok korisnicima, a proxy ispred njega ce da se brine o kesiranju saobracaja. Ovo otvara mogucnost da koristis neki mnogo napredniji proxy od primitivnog Mikrotikovog.


Naslov: Odg: proxy server na mikrotiku
Poruka od: cvijicm 11.05.2012. 22:52:32
Koja IP adresa treba da bude na proxy serveru ka mikrotiku?


Naslov: Odg: proxy server na mikrotiku
Poruka od: Pedja 12.05.2012. 08:00:19
Moraš pojasniti pitanje.


Naslov: Odg: proxy server na mikrotiku
Poruka od: cvijicm 12.05.2012. 23:30:33
KORISNICI ------> Mikrotik -------> PROXY -----> Internet
Ovo je putanja koju ste naveli.Da li po vama Mikrotik nema direktnu vezu sa Internetom,nego samo posrednu preko proxy servera?Problem koji imam na poslu je taj što ne mogu da direktno vežem Proxy sa Gateway-om koji pripada provajderu.Naime IP adresa tog gate je pod netmask 30.Jedna adresa pripada gate-u a druga Mikrotiku.Da li mi ostaje da pravim vezu trougao?Svako sa svakim u vezi?

I ako može još jedno pitanje...
Da li je moguće preusmeriti dolazne pakete koje dolaze na npr 192.168.9.4:80 na adresu 192.168.9.55:3128
Ako može,kako?Ako ne, zašto?
Puno pozdrava!


Naslov: Odg: proxy server na mikrotiku
Poruka od: Pedja 14.05.2012. 14:24:18
Kada je proxy izmedju mikrotik i interneta, ona proxy dobija javni ip a sa mikrotikom je u lokalnoj mrezi (mora biti drugi ip opseg u odnosu na onaj koji je u lan'u na mikrotiku.

Proxz mozes da postavis i bocno, u zaseban lan sa mikrotikom tako damikrotik bude vezan na intenet link direktno a onda na mikrotiku napavis transparent proxz koji ce sve sto treba da ide na proxy da usmeri na proxz racunar. Tu ces mroati malo da eksperimentises kako ces da uradis QoS.

Mozes i sam mikrotik da proglasis proksijem i to je uglavnom slicno kao i sa bocnim proksijem. Za to ti treba neki jaci racunar sa dovoljno memorije i prostora na hard disku da bi mogao da pogoni i mikroik i proxy na njemu.

Paketi u lan-u koji su adresirani na racunare koji su u istom LAN-u ne prolaze kroz rter vec idu deorektno kroz lan, tako da ruter takve konekcije ne moze da preusmerava.


Naslov: Odg: proxy server na mikrotiku
Poruka od: cvijicm 16.05.2012. 19:09:56
Hvala na odgovoru.Kako radi i kad se koristi http-mark?Ima ga u podešavanju ip route i dnat.
Pozdrav