Oreska - Užice

UŽICE => Mokra Gora => Temu započeo: Pedja 01.09.2008. 13:11:17Naslov: "Nostalgijom" od Mokre Gore do Dobruna
Poruka od: Pedja 01.09.2008. 13:11:17
http://www.danas.co.yu/20080830/ekonomija1.html#2

Nova turistička atrakcija na granici između Srbije i Republike Srpske

"Nostalgijom" od Mokre Gore do Dobruna

Pruga uskog koloseka koja je od početka 20. veka pa sve do 1974. godine, kada je ukinuta, spajala Užice i Višegrad, ponovo je oživela. Sudeći prema najavama muzejski voz Nostalgija saobraćaće do kraja oktobra na relaciji od Mokre Gore do Dobruna. Posle obnove koja je trajala četiri godine i Sporazuma koje su prekjuče potpisali direktori Železnica Srbije Milanko Šarančić i Željeznica Republike Srpske Petko Stanojević, turisti će moći da uživaju u ovom živopisnom krajoliku. Voz iz Mokre Gore polaziće u 11 časova, a povratak iz Dobruna planiran je za 14 časova.

Vožnja pored prelepih predela u pograničnim delovima Srbije i Republike Srpske, traje jedan čas, a kompozicija se kreće brzinom od 30 km/h. Planirano je, takođe, da granični prelaz bude otvoren tokom sezone vožnje Nostalgije, odnosno od 1. aprila do 31.oktobra, a kako je u pitanju međudržavni granični prelaz, turisti su dužni da sa sobom ponesu lične karte ili pasoše. Do kraja ove sezone zakazane su vožnje za 20. septembar, 4. i 18. oktobar. Karta za odrasle košta 400 dinara, deca od 14 do 16 godina plaćaju upola manje, a za mlađu decu vožnja je besplatna.

Puštanjem u saobraćaj muzejsko-turističke pruge od Mokre Gore do Dobruna, produžena je ranije obnovljena trasa uskog koloseka, veoma popularna među domaćim i inostranim turistima, poznata kao Šarganska osmica, koja vodi od stanice Vitasi do Mokre Gore. Sudeći prema najavama, već naredne godine u saobraćaj će biti puštena i deonica od Dobruna do Višegrada, duga 18 kilometara.

N. Kovačević


Naslov: Odg: "Nostalgijom" od Mokre Gore do Dobruna
Poruka od: skaut 14.02.2009. 22:14:12
Jos bi lepse bilo da nije i ukidana relacija Uzice--- Sarajevo . o je relacija koja spada u vrhunske turisticke atrakcije u vezi uskotracnih pruga .


Naslov: Odg: "Nostalgijom" od Mokre Gore do Dobruna
Poruka od: isahar7 24.03.2009. 14:32:08
  Bilo bi i lepse i korisnije, spojiti Uzice i Visegrad, pa ubaciti o poneki teretni voz, jer je ton ekonomicnuji transport. Tehnicki izvodljivo, iz Kremana do Sljivovice, a onda "treca"sina do Uzica. ( Primer Lajkovac-Vreoci)