Oreska - Užice

UŽICE => Mokra Gora => Temu započeo: losmi 07.01.2009. 12:43:42Naslov: Premijera "Maradone" sutra na Mokroj gori
Poruka od: losmi 07.01.2009. 12:43:42
Premijera "Maradone" sutra na Mokroj gori
Autor: Tanjug | 07.01.2009. - 09:09

Drugi međunarodni filmski festival Kustendorf zvanično počinje sutra u Drvengradu, na Mokroj gori, srpskom premijerom dugometražnog dokumentarnog filma "Maradona" reditelja i scenariste Emira Kusturice.

Svetska premijera te špansko-francuske produkcije o životu i radu slavnog i kontraverznog fudbalera Diega Armanda Maradone bila je u maju 2008. na festivalu u Kanu.
Do 14. januara, u organizaciji Kusturičine producentske kuće "Rasta film internacional" i pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Srbije, na Kustendorfu će biti prikazano 46 filmova, održan niz radionica i predavanja, a najavljen je i atraktivan muzički program.
Glavnu, takmičarsku selekciju čine radovi 35 studenata filmskih škola iz 16 zemalja. Oni će sve vreme festivala biti gosti Drvengrada i pohađati radionice.
Nagrade - Zlatno, Srebrno i Bronzano jaje dodeliće žiri čija je predsednica glumica Anica Dobra, a članovi su producent Karl Baumgartner iz Nemačke i direktor kinoteke u Bolonji Djanluka Farineli.
Glavni gost festivala je američki reditelj i scenarista Džim Džarmuš koji će održati tri master klasa. U programu "Retrospektiva velikana" biće prikazani njegovi filmovi "Odavno mrtav", "Pod rukom zakona", "Slomljeno cveće" i "Čudnije od raja".
Pored Džarmuša, master klasove će držati i Kusturica, ruski reditelj Sergej Dvorcevoj, italijanski scenarista Đani di Gregorio i reditelj Đani Amelio, kao i selektor Kanskog festivala Tjeri Fremon i predstavnik velike evropske filmske kuće "Vajld banč".
Prema zamisli Kusturice, koji je direktor i selektor festivala, Kustendorf je nekomercijalna manifestacija sa ciljem da ustanovi kvalitet kao ideju, a ne kvantitet" i da stvori "mitsko kulturno mesto na kojem je centralna ličnost - autor".
U programu "Savremene autorske tendencije", posle "Maradone" biće prikazani "Glad" britanskog reditelja Stivena Mekvina, "Tulpan" Sergeja Dvorcevoja, "Tri majmuna" turskog reditelja Nurija Bilgea Čejlana, "Gomora" italijanskog reditelja Matea Goronea, "W" američkog reditelja Olivera Stouna.
Na zatvaranju festivala biće prikazana skraćena verzija "Otvaranja Letnjih olimpijskih igra 2008" u režiji Žanga Jimoua.

Kod:
http://www.blic.rs/kultura.php?id=73226