Oreska - Užice

UŽICE => Mokra Gora => Temu započeo: Pedja 06.11.2009. 11:01:46Naslov: Šarganskom osmicom vozi se više putnika nego bilo gde u Evropi
Poruka od: Pedja 06.11.2009. 11:01:46
http://www.kurir-info.rs/clanak/reportaza/kurir-06-11-2009/puni-ko-brod

Puni ko brod

Šarganskom osmicom vozi se više putnika nego bilo kojom turističkom prugom u Evropi

UŽICE - Zavičajno udruženje Mokrogoraca "Šargan" obeležava ovih dana 15 godina od početka radova na obnovi uskokolosečne pruge preko Šargana, čuvene Šarganske osmice. U udruženju Mokrogoraca s ponosom kažu da je ovom turističko-muzejskom prugom, u četiri drvena vagončića kapaciteta 130 sedišta, prošle godine prevezeno više od 80.000 turista, ljubitelja starih pruga, a da će ove godine taj rekord, uprkos krizi, biti oboren.

- Vozovi preko planinskog prevoja Šargan, na relaciji dugoj 15,5 kilometara, svakodnevno su puni, a zbog najavljenih brojnih ekskurzija i ostalih posetilaca, sezona će biti produžena za mesec dana - kaže Svetislav Tijanić, portparol "Šargana".

Mokrogorci iz ovog udruženja dodaju da je Šarganskom osmicom prošle i ove godine prevezeno više putnika nego na bilo kojoj turističkoj pruzi u Evropi, i da je već to dovoljan dokaz da su za poslednjih deceniju i po, od početka obnove "Osmice", uspeli da od ruševine naprave vodeći srpski turistički brend.

- Pre 15 godina, kad je jedna poplava u koritu reke Kamešine otkrila zatrpani izvor lekovite vode u kome je pronađen rimski novčić s likom imperatora Tiberija, grupa Mokrogoraca predvođena Radovanom Glibetićem, danas direktorom finansijskog sektora "Železnica Srbije", pokrenula je akciju da u turističke svrhe obnovi deo pruge na čuvenoj "Osmici" - kaže Tijanić.

Prva vožnja na kompletnoj trasi od Mokre gore do stanice Šargan - Vitasi bila je krajem 2002. godine.

- Od početka naša namera jeste da pruga uskog koloseka stigne do Višegrada. Do Dobruna u Republici Srpskoj prvi turistički voz stigao je 2008. godine, a u Višegrad će, sigurni smo, stići 2010. - kaže Glibetić.  

ŽENE U CRNINI

Pruga preko Šargana, koja je povezivala Beograd sa Sarajevom, Mostarom i Dubrovnikom, izgrađena je pre 85 godina, a 1976. ukinuta je kao nerentabilna. U Mokroj gori i Kremnima još pamte da su na dan kad je ukinut voz ka Sarajevu, odnosno Užicu, žene u ovom kraju nosile crne marame u znak žalosti za prugom, svojom vezom sa svetom.

Autor:
Zoran Šaponjić


Naslov: Odg: Šarganskom osmicom vozi se više putnika nego bilo gde u Evropi
Poruka od: novembar 1 06.11.2009. 23:11:07
Bravo! Sjajno! Bilo bi lepo da imamo još nečim ovako uspešnim da se pohvalimo. Još u godini u kojoj je mnogo putovanja otkazano. Zar ne ?  :zdg_flag_respect: