Oreska - Užice

RAČUNARI, INTERNET, TELEKOMUNIKACIJE i ELEKTRONIKA => Multimedija => Temu započeo: Rašo 18.07.2007. 21:47:55Naslov: 500 GB na 1 DVD-u
Poruka od: Rašo 18.07.2007. 21:47:55


Naučnici s tehničkog univerziteta u Berlinu pomoću hologramske tehnologije smestili 500 GB podataka na jedan DVD disk.

Nemački naučnici pronašli su način za snimanje do 500 GB podataka na jedan DVD disk. Krajnji cilj projekta Microholas - kojim rukovode stručnjaci s Instituta za optiku i optičke tehnologije na tehničkom univerzitetu u Berlinu - je da se kapacitet do 2010. godine udvostruči i bude 1 TB (terabajt). Na čelu projektnog tima je dr Suzana Orlić.

Velika gustina zapisa postiže se tehnikom pod nazivom mikrohologramsko snimanje. Njome se na fizički medijum dodaje treća dimenzija i stvaraju hologramske mreže koje se mogu koristiti za snimanje i čitanje podataka.

"Implementacija mikroholografije za skladištenje digitalnih podataka na disk potencijalno može da postane najveći korak napred ka stvaranju terabajtnih optičkih medijuma za skladištenje. Glavna prednost mikrohologramskog pristupa ogleda se u tome što skladištenje bitova uvodi u treću dimenziju. Korišćenjem hologramskog multipleksiranja staze se na disku mogu međusobno preklapati."

Microholas diskovi umnogome nadmašuju kapacitete postojećih optičkih medijuma. Dvoslojni Blu-ray diskovi trenutno prihvataju najviše 50 GB, dok HD DVD diskovi imaju maksimalni kapacitet od 30 GB. Ipak, očekuje se da će se kapacitet tih medijuma vremenom povećavati.

S obzirom na činjenicu da se za dva nova formata žestoko bore za prevlast na tržištu, projekat Microholas će možda, pre svega zahvaljujući superiornom kapacitetu za skladištenje, imati mnogo veće šanse za komercijalni uspeh.