Oreska - Užice

UŽICE => Naše Užice => Temu započeo: Pedja 16.04.2007. 11:26:28Naslov: Dom za stare
Poruka od: Pedja 16.04.2007. 11:26:28
http://www.danas.co.yu/20070414/vojvodina1.html#5

Vlada Srbije odezbedila novac za završetak užičkog doma za stare

Useljenje stanara u oktobru

Užice - Ministarstvo za rad i socijalnu politiku obezbedilo je 35 miliona dinara za nastavak gradnje i opremanje užičkog Doma za stare, u koji bi, kako je saopštila Ružica Jelisavac, direktorka Centra za socijalni rad, stanari trebalo da se usele u oktobru ove godine.

Izgradnja doma počela je 2003. godine u naselju Zabučje, gde se nalazi izbeglički centar, i to najpre uz finansijsku pomoć UNHCR, a kasnije i SDC, dok je obaveza užičke opštine bila izrada projektne dokumentacije.
Prema njenim rečima u domu za stare biće smešteno 80 starih osoba, među kojima i 27 raseljenih lica koja su trenutno smeštena u izbegličkom kampu, a u radni odnos biće primljeno dvadeset pet gerantodomaćica, koje će o njima brinuti.

Interesovanje za smeštaj u domu je veliko. Prvo će biti primljena raseljena lica, a potom i osobe za koje Centar za socijalni rad utvrdi da im je takav smeštaj neophodan, objasnila je Jelisavac, istakavši da je u planu proširenje kapaciteta ove ustanove.

Ona je saopštila da je isto ministarstvo užičkom Centru za socijalni rad obezbedilo vozilo "zastava 10", koje će poslužiti za rad stručnjaka ove ustanove na terenu. Pored toga, Ministarstvo za rad i socijalnu politiku obezbedilo je 1.850.000 dinara za kupovinu stana od 55 kvadratnih metara za zaštićeno stanovanje, odnosno za smeštaj mladih osoba blago ometenih u mentalnom razvoju. Taj stan biće u zgradi koja se, uz pomoć organizacije Help, gradi u Sevojnu. Kako je ona istakla, Ministarstvo za rad i socijalna pitanja, veoma uspešnim je ocenilo ovaj projekat užičkog Centra za socijalni rad, pa će obezbediti dodatnih 3,7 miliona dinara za izgradnju još dva stana za zaštićeno stanovanje ovih lica.

N. Kovačević