Oreska - Užice

UŽICE => Naše Užice => Temu započeo: Pedja 12.06.2006. 20:15:16Naslov: Koncerti pod stalaktitima
Poruka od: Pedja 12.06.2006. 20:15:16
http://arhiva.glas-javnosti.co.yu/arhiva/2006/06/01/srpski/RG06053102.shtml

Potpećka pećina je turistička atrakcija užičkog kraja

Koncerti pod stalaktitima

Prošle godine kroz pećinu je prošlo više od 4.000 ljudi, a ove godine kroz nju će, prema očekivanjima u Turističkoj organizaciji Užica, proći najmanje 9.000 gostiju

UŽICE - Uz Mokru Goru i čuvenu Šargansku osmicu, koje su već nezaobilazna turistička destinacija ovog dela Srbije, i Potpećka pećina koja se nalazi na samo desetak kilometara od Užica, sa leve strane magistrale Požega - Užice, kod grnčarskog sela Zlakusa, postaje iz godine u godinu sve značajnija tačka u turističkoj ponudi užičkog kraja.

Prošle godine kroz pećinu je prošlo više od 4.000 ljudi, a sudeći po tome kako je krenula ova sezona, tokom ove godine kroz pećinu će, kako očekuju u Turističkoj organizaciji Užica, proći najmanje 9.000 gostiju.

- Dosta smo na turističkim sajmovima radili na prezentaciji pećine, i to daje rezultate. Naši najčešći gosti su đaci, odnosno ekskurzije iz svih krajeva Srbije, mada sve je više turista koji se odmaraju na Zlatiboru, a koji izraze želju da dođu i vide pećinu. Zbog povoljnog položaja, blizine magistrale od Beograda ka Jadranu, svraćaju i turisti u tranzitu - kaže Miroslav Rađen, direktor Turističke organizacije Užica.

Poseta bi, kaže Rađen, bila značajno veća da nije već starog problema sa prolaskom turističkih autobusa ispod pruge Beograd - Bar.
Naime, prolazi ispod pruge od magistrale ka pećini i kod sela Zlakusa i kod Krvavaca su niski i uzani, pa kroz njih ne mogu da prođu autobusi na sprat već samo niskopodni, što značajno smanjuje posetu pećini.

U Turističkoj organizaciji pokušavaju da osmisle i dodatne sadržaje, pa će već u subotu, u jednoj od dvorana pećine, posetioci moći da slušaju koncert Nenada Jovićevića, kantautora iz Novog Sada.
Inače, Potpećka pećina, sa otvorom visokim 72 metra, spada u pećine sa najvišim otvorom u Srbiji. Za turiste je istražen, osvetljen i uređen gornji deo pećine u dužini oko 555 metara, a do koga se stiže kružnom stazom koja se sastoji od preko 700 stepenica. U drugom delu koji je od prvog odvojen blindiranim vratima da se ne bi narušavala mikroklima, nalazi se veliki broj hodnika, dvorana i sala sa prelepim pećinskim ukrasima i nakitom. Potpećka pećina po bogatstvu pećinskog nakita spada u red veoma retkih kraških pećina.

Z. Šaponjić