Oreska - Užice

UŽICE => Naše Užice => Temu započeo: Pedja 25.08.2008. 14:31:21Naslov: Zgrade u Užicu bez vatrogasne opreme
Poruka od: Pedja 25.08.2008. 14:31:21
http://www.blic.co.yu/srbija.php?id=54021

Zgrade u Užicu bez vatrogasne opreme

Opasnost od požara zbog bahatih stanara

Autor: Vladimir Lojanica

U većini užičkih zgrada sistem protivpožarne zaštite gotovo da ne postoji zbog nesavesnih i bahatih stanara, koji su poskidali aparate za gašenje vatre i iz hidratnih ormarića povadili creva. Osim toga, stanari su starim nameštajem zakrčili stepeništa, pa bi i najmanji požar mogao da ima nesagledive posledice.

- Hidrantna mreža u većini zgrada je neispravna. skupštine stanara dužne su da mere pritisak vode u mreži i ormariće osposobe nabavkom protivpožarnih creva i mlaznica, kako bi vatrogascima obezbedili da rade svoj posao. Međutim, u većini zgrada pokidani su ventili i uklonjena creva. Takođe, po pravilu je teško naći prostor za evakuaciju sa visokih spratova - upozorava Saša Cicvarić, komandant Vatrogasno spasilačke jedinice Užice.
On naglašava da većina je protivpožarnih stepeništa pretvorena u magacine.

- Ljudi nisu svesni da je stepenište namenjeno za evakuaciju i kada jednom zatreba, ako nije u funkciji, može da dođe do prave katastrofe. Nama ne preostaje ništa drugo nego da apelujemo na skupštine stanara da odrade svoju zakonsku obavezu. Ne zbog nas, nego zbog njih samih - upozorava Saša Cicvarić.

Do viših spratova u nekim zgradama teško je doći, priča „Blicu“ vatrogasac koji je želeo da ostane anoniman.
- Stanari u nekim zgradama protivpožarne stepenice tretiraju kao ostave. Iznose stare ormane i u njih odlažu zimnicu, pa čak smo imali slučaj da zazidaju prolaz. Najgore je u zgradama u Nikole Pašića. Ovde smo skoro imali intervneciju jer se zapalio stari kredenac odložen u hodnik - priča vatrogasac.

Najkritičnije stanje je u najvećim soliterima. U zgradama u ulicama Nikole Pašića, Dimitrija Tucovića, na Gradskom trgu, tek u ponekoj od njih može se naći vatrogasno crevo sa ventilom. Ništa bolje, kažu vatrogasci, nje ni u naseljima Aleksića mosta, Pora, Senjak, Krčagovo... U ormarićima ima svega osim onoga zašta su namenjeni.
- Creva nisu u sandučićima, ali su tu u zgradi, u stanovima komšija. To se najbolje vidi leti kada počne sezona pranja tepiha, pa se protivpožarna creva i te kako koriste. Nekoliko puta smo na sednicama kućnog saveta govorili o tome, dogovorili se da svi vrate creva u ormariće, pa neka ih koristi kad kome zatreba, ali niko to nije ispoštovao - kaže Dejan Radovanović iz blokova zgrada na Rakijskoj pijaci.


U „crnoj dami“ sami kupili creva

Jedna od retkih višespratnica u gradu gde su stanari ozbiljno shvatili problem koje bi požar mogao doneti je „crna dama“ u Ulici Dimitrija Tucovića. Pošto su im protivpožarna creva i aparati pokradeni, stanari su kupili novu opremu.

- Samo što je sada držimo u stanovima jer ako bi stajala po hodnicima ponovo bi je ukrali. Na oglasnoj tabli, na ulazu u zgradu, piše kod koga su creva a kod koga C-9 aparati. Naš najveći problem su protivpožarne stepenice. One nemaju kontakt sa prizemljem već se završavaju na terasi između dve zgrade, na petnaest metara visine od zemlje - kaže Radivoje Ćebić, predsednik kućnog saveta „crne dame“.


Naslov: Odg: Zgrade u Užicu bez vatrogasne opreme
Poruka od: maler 25.08.2008. 18:43:25
Mora da je u crnoj dami bila neka paljevina relativno skoro?
Stanje se neće promeniti dok neko ne pogine (i mediji to dooobro ne isprate)...