Oreska - Užice

UŽICE => Organizacije, udruženja, mediji... => Temu započeo: Pedja 23.04.2008. 22:08:04Naslov: Crveni krst: Edukacija vršnjaka o sprečavanju narkomanije
Poruka od: Pedja 23.04.2008. 22:08:04
http://www.danas.co.yu/20080424/vojvodina1.html#13

Edukacija vršnjaka o sprečavanju narkomanije

Droga je dostupna, nude je drugovi

Užice - Volonteri užičkog Crvenog krsta, među kojima je najviše srednjoškolaca, započeli su pilot - projekat pod nazivom "Mladi za mlade", namenjen učenicima petih i šestih razreda ovdašnjih osnovnih škola, kako bi doprineli prevenciji narkomanije i bolesti zavisnosti.

Projekat je započeo u Osnovnoj školi "Kralj Petar Drugi", a do kraja godine njime bi trebalo da budu obuhvaćene i ostale užičke škole. Iniciran u ovoj školi, u saradnji s Crvenim krstom i dr Zoranom Vučinićem, epidemjologom užičkog Zavoda za javno zdravlje, projekat čini radionica kroz koju su osnovci imali priliku da se upoznaju sa opasnostima od narkomanije.
Osim prevencije bolesti zavisnosti, cilj projekta je i da se kod dece razvije samosvest i samopoštovanje, usvoje veštine koje će im pomoći da se odupru narkoticima i onima koji ih nude, ali i da se na problem narkomanije ukaže roditeljima i lokalnoj zajednici.

- Naš motiv da osmislimo ovakav projekat bile su činjenice da je droga danas veoma dostupna i da mlađi adolescenti u više od 85 odsto slučajeva u kontakt sa narkoticima stupaju uz posredovanje drugova i drugarica, odnosno svojih vršnjaka. To je bio i povod da naše radionice baziramo na ideji o prijateljstvu - objasnila je Apolonija Lazić, volonterka Crvenog krsta, dodavši da su takve radionice održane u školi "Kralj Petar Drugi", umesto časova biologije, građanskog vaspitanja i veronauke.

"Hvala, ali neka hvala", "Naučili smo da ne uzimamo tabletice, koje nam nudi najboji drug/drugarica", "Ne uzimaj nepoznato od poznatog", "Život nema reprizu", bile su neke od poruka osnovaca posle držanih radionica.

Uspešnosti radionica doprineo je i dr Zoran Vučinić, koji je volonterima ponudio dvomesečnu edukaciju. - Deca su motivisana i uspela su da veoma brzo, uz moju neznatnu pomoć, osmisle deo projekta. Time su dokazali da takvu vrstu edukacije treba da rade vršnjaci, jer oni poznaju jezik i načine na koji mladi funkcionišu i razmišljaju - kaže dr Vučinić, istakavši da je droga danas veoma dostupna i da se problem narkomanije mora demistifikovati.

N. Kovačević