Oreska - Užice

UŽICE => Organizacije, udruženja, mediji... => Temu započeo: Pedja 26.11.2007. 12:24:57Naslov: Udruženje distrofičara > Reproduktuvno zdravlje žena sa invaliditetom
Poruka od: Pedja 26.11.2007. 12:24:57
http://www.danas.co.yu/20071126/vojvodina1.html#8

Reproduktuvno zdravlje žena sa invaliditetom

"Moje je pravo da budem zdrava"

Užice - Udruženje distrofičara Zlatiborskog okruga i Organizacija za zaštitu prava i podršku ženama i deci sa invaliditetom "Iz kruga", organizivali su u Užicu stručno predavanje o reproduktivnom zdravlju žena sa invaliditetom i prevenciji kancerogenih oboljenja.

Predstavnice ovih organizacija, u okviru projekta pod nazivom "Moje je pravo da budem zdrava", ukazale su na potrebu otvaranja savetovališta za reproduktivno zdravlje i nabavku specijalnog ginekološkog stola za pregled žena sa invaliditetom u nekoliko gradova u unutrašnjosti Srbije. Iskazana je i potreba da lokalne samouprave i finansijski podrže projekat, kako bi se ublažili problemi ovih žena i učinilo dostupnim njihovo pravo na ovakav vid zdravstvene zaštite.

Organizacija "Iz kruga" već dest godina pruža psihološku, pravnu i drugu vrstu podrške deci sa invaliditetom i njihovom majkama koje su izložene nasilju i diskriminaciji i jedina je u zemlji otvorila SOS telefon namenjen osobama sa invaliditetom. - Četiri godine sarađujemo sa Ginekološko-akušerskom klinikom "Narodni front" u Beogradu, gde postoji savetovalište, tako da žene sa invaliditetom imaju mogućnost besplatnih lekarskih pregleda, koje mogu da obave u roku od svega dva ili tri sata, umesto da na to mesecima čekaju. Ginekološki pregledi obavljaju se na pristupačnom ginekološkom stolu, koje je obezbedilo Ministarstvo zdravlja - rekla je Lepojka Mitanovski, predsednica organizacije "Iz kruga", dodavši da je cilj predavanja bio i da se prenesu takva iskustva gradovima u unutrašnjosti zemlje. Inače, projekat je finansijski podržala Vlada Kanade u saradnji sa kanadskom Agencijom za međunarodni razvoj, a Tijana Petrović, portparolka Udruženja distrofičara Zlatiborskog okruga, navodi da će projekat biti realizovan u dve faze. Prva faza, kako je objasnila, podrazumeva edukaciju medicinskog osoblja u zdravstvenim ustanovama u Užicu, Novom Sadu, Kraljevu, Kragujevcu i Nišu za rad sa ženama sa invaliditetom, a u drugoj, edukativni sadržaji o negovanju reproduktivnog zdravlja biće namenjeni ovim ženama.

- Naš krajnji cilj je otvaranje savetovališta za reproduktivno zdravlje žena sa invaliditetom i nabavka posebnog ginekološkog stola. Kada je jedna naša članica zamolila svog saradnika da se uključi u ovaj projekat, on ju je pitao kako su te žene do sada odlazile na pregled kod lekara, a ona je uzvratila da to znaju samo te žene - kaže ona.


Obećanje

- Ako želimo u Evropu, trebalo bi da imamo razumevanje za potrebe žena sa invaliditetom i da im omogućimo normalan život, što je i naša obaveza. Razgovaraćemo sa predstavnicima užičkog Zdravstvenog centra o načinima za nabavku tog stola i nadam se da ćemo uspeti da ga kupimo naredne godine, a računamo i na pomoć donatora - rekao je Radovan Ristović, zamenik predsednika opštine.

N. Kovačević