Oreska - Užice

OPŠTE TEME => Prirodne nauke => Temu započeo: Pedja 08.10.2007. 15:10:48Naslov: Genetičari u SAD napravili veštački život
Poruka od: Pedja 08.10.2007. 15:10:48
http://www.24sata.co.yu/vesti.php?id=14551

Genetičari u SAD napravili veštački život

Kreg Venter, kotroverzni naučnik koji se bavi istraživanjem DNK, napravio je sintetički hromozom od laboratorijskih hemikalija i uskoro će svetu objaviti kako je stvorio prvi veštački oblik života na Zemlji. Venter je siguran kako će njegovo otkriće biti vrlo važan filozofski korak u istoriji naših vrsta.

- Od sposobnosti da pročitamo naš genetski kod, krećemo se prema sposobnosti da ga ispišemo. To nam pruža potencijalnu mogućnost da napravimo stvari o kojima nikad nismo razmišljali - istakao je Venter.

Tim koji je sastavio Venter sastoji se od 20 naučnika koje predvodi Nobelovac Hamilton Smit. Oni su sastavili veštački hromozom. Dizajnirani genom mogao bi da ima vrlo veliki pozitivni potencijal, ako se, naravno, s njim postupa ispravno.

- Mi pokušavamo da stvorimo novi sastav vrednosti života. Kad se nešto odvija na tom nivou, ne možete da očekujete da će svi biti srećni - izjavio je Venter.