Oreska - Užice

OPŠTE TEME => Prirodne nauke => Temu započeo: Pedja 30.07.2007. 13:06:45Naslov: Genetika: Japanci razvili metodu za dobijanje potomstva bez očeva
Poruka od: Pedja 30.07.2007. 13:06:45
http://www.24sata.co.yu/vesti.php?id=12280

Japanci razvili metodu za dobijanje potomstva bez očeva

Istraživači se zasad slažu u mišljenju da je efikasnost pomenutih metoda još mala...

Kombinujući dve skupine hromozoma iz različitih jajašaca, japanski naučnici su stvorili dva miša a da prethodno nisu oplodili jajašca iz kojih su začeti.

GENETIKA - „Svako jajašce posedovalo je dve skupine hromozoma koji pripadaju majci, a ne jednu majčinu i drugu očevu, kao što je slučaj kod oplođenog jajašceta", piše britanski naučni časopis „Nejčer" (Nature).

Fenomen pod imenom partenogeneza (samozačeće) nikada se prirodno ne događa kad su sisari u pitanju. Dr Tohomiro Kono, japanski genetičar i profesor na Poljoprivrednom fakultetu Univerziteta u Tokiju, s grupom kolega je u toku ogleda „isključio" ključni gen „H19" u jajašcu donatora koji predstavlja barijeru partenogenezi kod sisara. Zatim je povećana aktivnost drugog gena pod imenom „Igf2", koji proizvodi protein odgovoran za regulisanje rasta fetusa u razvoju. Iz Japana su saopštili da je jedan od miševa začetih samooplođenjem korišćen za dalja istraživanja, dok je drugom „dozvoljeno" da postane odrasla jedinka.

Istraživači se zasad slažu u mišljenju da je efikasnost pomenutih metoda još mala, zbog čega „dosadašnji rezultati još nemaju praktičnu primenu". Ipak, posledice mogu biti nesagledive.

- Za mene je najčudesnija i senzacionalna činjenica da je potrebna neznatna i jednostavna genetska modifikacija kako bi se razvili embrioni bez ikakve uloge oca - kaže profesorka Mariza Bartolomi sa Univerziteta Pensilvanija.

Istraživači su se energično suprotstavili sugestijama da bi ova tehnika mogla igrati ključnu ulogu u lečenju neplodnosti, bar za sada, a još manje je poznato da li je metoda uopšte primenjiva na čoveka.

- Sve je veoma komplikovano i mislim da je eksperiment neizvodljiv na čoveku. Ja se lično nikada ne bih odlučio da tako nešto uradim - odlučan je dr Kono.

Ipak, neki istraživači kažu da bi procedura teoretski bila primenjiva u istraživanju na osnovnim ćelijama. Profesorka Bartolomi misli da bi stvaranje embriona bez oplođenja omogućilo naučnicima da izbegnu političke i etičke prepreke koristeći osnovne ćelije.


Naslov: Odg: Genetika: Japanci razvili metodu za dobijanje potomstva bez očeva
Poruka od: WHO'S THE MAN 30.07.2007. 18:33:28
Oni nisu normalni. Ne bi me cudilo i da razviju metodu da pocnu i muskarci da radjaju. Ima da pocnu i da ukrstaju zivotinje i biljke . Ima da ukrste glistu i sljivu ali da plod nosi pingvin. Definitvno nisu normalni.


Naslov: Odg: Genetika: Japanci razvili metodu za dobijanje potomstva bez očeva
Poruka od: DJ_Uro_UE 30.07.2007. 18:48:19
Stvarno ne znam zashto se meshaju u genetiku. Neka se drze razvoja nekih drugih grana nauke, ovo bolje da ostave jer ce napraviti haos.


Naslov: Odg: Genetika: Japanci razvili metodu za dobijanje potomstva bez očeva
Poruka od: GradjaniN 01.08.2007. 01:17:42
Chitao sam jednom chlanak o tome kako ce se Y hromozom u nekoj dalekoj buducnosti jednostavno izgubiti iz ljudskog DNA i to prirodnim putem usled nekakve svoje "slabe konstitucije" tako da ce celokupnu ljudsku populacju ako ljudi do tada opstanu chiniti zhene. Kako vidim problem njihovog razmnozhavanja je vec delimichno (ne)reshen.

Pproblem u celoj prichi oko razmnozhavanja jeste shto mora da dolazi izmedju transfera gena izmedju razlichitih jedinki kako bi se defektni geni nadoknadjivali, (npr. ako dete od majka ima neki gen koji ne radi kako treba chesto njegovu funkciju mozhe da preuzme ochev gen parnjak) i kako bi se informacija o vrsti u celini prilagodjavala sredini i odrzhavala u vremenu. Medjuti poshto metod ionako nije prirodan ne sumnjam da ce se razviti i metode veshtachkog menjanja i/ili transfera gena, a onda ce biti koliko platish takvo dete dobijesh, no to je josh najmanje zlo u odnosu na to shta sve sa baratanjem genima mozhe da se uradi, o chemu radije ne bih da pishem da ne plashim narod.

Od kada je otkriven DNA model Nuklearna Fizika je zauvek oborena sa trona satanskih nauka.

A shto se tiche nas mushkaraca - ionako svi psi idu u raj (psi su verni).


Naslov: Odg: Genetika: Japanci razvili metodu za dobijanje potomstva bez očeva
Poruka od: klackalica 01.08.2007. 09:44:51
Mislim da se kod nas ova metoda začeća odavno primenjuje, samo što se o njoj nije udaralo na sva zvona. Poznajem nekoliko ljudi-momaka-devojaka za koje sam se uvek pitao imaju li roditelje.

(u jeee, ovo ispade čis' aforizam)