Oreska - Užice

OPŠTE TEME => Prirodne nauke => Temu započeo: tea 25.09.2009. 01:23:55Naslov: PRONADJENA VODA NA MESECU
Poruka od: tea 25.09.2009. 01:23:55
24.Sep.2009, Izvor: Domino Magazin

Rezultat istraživanja indijskih naučnika. Čovekov san o naseljavanju Meseca bi mogao postati realnost nakon otkrića prve indijske misije na Zemljin satelit. Izveštaji sa svemirskog broda Chandrayaan-1 pokazuju da se na površni Meseca nalaze velike količine vode, a sve će biti nešto opširnije objašnjeno na sutrašnjoj NASA konferenciji za medije. Indijska bespilotna letelica opremljena NASA-inim M3 uređajem (Moon Mineralogy Mapper) došla je do zaključka da se voda i dalje stvara na površini Meseca.
"Kada se kaže 'voda na Mesecu', ne misli se na velika, duboka jezera ili okeane, već na molekule vode i hidroksila (vodonika...
..http://www.vesti.rs/Zivot/Pronadjena-voda-na-Mesecu.html


Naslov: Odg: PRONADJENA VODA NA MESECU
Poruka od: alexg 18.10.2009. 23:26:32
Ne znam za tu informaciju, ali čitao sam u novinama o poslednjem eksperimentu i misiji NASE na Mesec radi otkrivanja prisustva vode. Ali, ako sam dobro razumeo, mora da prođe više meseci analiziranja prikupljenih uzoraka da bih se izašlo sa zaključkom. Možda to nije ista vest o kojoj ja znam, ali jedno je sigurno, sledeće generacije, koje dolaze, biće mnogo tehnološko naprednije nego naša sada i sigurno osvajanje svemira nije samo naučna fantastika. E, sad pitanje je koliko će život tih generacija biti bolji ili gori, nego naš sada....ali to ne znamo. :-)