Oreska - Užice

RAČUNARI, INTERNET, TELEKOMUNIKACIJE i ELEKTRONIKA => Računari uopšte => Temu započeo: Kenny 22.09.2006. 20:04:11



Naslov: Amd "speed"
Poruka od: Kenny 22.09.2006. 20:04:11
svi znamo da citamo oznake zar ne? mene buni jedna stvar.. Na oznaci pishe recimo Amd sempron 3.0ghz a brizna kojom radi (u biosu pishe) je 1.8.. sad ne razumem zasto se daju te oznake 2.5 radi na 1.8 ili oznaka 1.8 radi na 1.4. Nikako m ne ide u glavu zbog cega ej to tako.. Da se klokuje ne moze (bar ne meni i nekolicini ljudi koju sam pitao).
Mozeli mi ko pojasniti ovaj pojam brzine... "brzine" ???


Naslov: Odg: Amd "speed"
Poruka od: Kenny 24.09.2006. 12:34:35
???


Naslov: Odg: Amd "speed"
Poruka od: DJ_Uro_UE 24.09.2006. 14:36:30
AMD Sempron64 2500+, moj procesor tipichan primer. Nigde ovde ne pishe u oznaci da on radi na 2500 megaherca, 2500+ je oznaka procesora, a on radi na 1400 Mhz.

To se objashnjava kao Performance Rating > PR

http://linux.cudeso.be/amd-pr.php (http://linux.cudeso.be/amd-pr.php)

I procesori mogu da se klokuju, e sad koliko ce to biti uspeshno najvishe zavisi od modela/proizvodjacha ploche i tipa/kvaliteta memorijskih modula.


Naslov: Odg: Amd "speed"
Poruka od: Andragon 25.09.2006. 00:08:50
Pa ni meni nije jasno to bash najjbolje ali recimo...Moj procesor je fabricki Athlon Xp 2000 (znaci memorija podeshena u biosu  na  133 Mhz) radi na 1,67Ghz ,medjutim kada mu promenim mnozilac 12x166Mhz onda mi radi na 2000 Mhz (bez problema i grejanja,naravno sa novim colerom) i tad mi pokazuje oznaku Athlon 2400+ ::)


Naslov: Odg: Amd "speed"
Poruka od: Kenny 25.09.2006. 20:55:22
djuro ok znam i ja da je oznaka al ne vidim svrhu, mislim ako intel daje oznaku 2.6 i radi na isto taolko sta amd-u znaci 2500 a radi na 1.8 nikako mi ne ide u glavu..
sta jel on do te brzine moze da se klokuje da radi ili se uporedjuje sa brzinom nekog drugog procesora ..
wtf


Naslov: Odg: Amd "speed"
Poruka od: Andragon 26.09.2006. 00:12:11
E ovako kako sam ja to razumeo(please Ispravite me ako nisam upravu),imash intela koji radi na 2 Ghz a njegov ekvivalent je athlon 2000xp(1,67 Ghz)
Znam da su Intelovi procesori "zakljucani" tj ne mogu se klokovati,a Amd moze i u nekim dozvoljenim granicama se cak i preporucuje...


Naslov: Odg: Amd "speed"
Poruka od: daffy 26.09.2006. 04:44:26
klok procesrora je glupost zar stvarno mislite da procesoru odgovara da radi na vecem naponu nego sto su oni fabricki stavili verovatno je predvidjeno 1/2%  promene napona al to je cisto u slucaju da je ploca ili napajanje lose

ti klokovanjem procesroa sa 1.6ghz na 2ghz si dobio 5-10% bolje al ce hardver da traje 40% kraca zato sto nije predvidjen za to znaci kupite nove brze bolje nemojte izigravati inzhinjere elektronike


Naslov: Odg: Amd "speed"
Poruka od: Andragon 26.09.2006. 08:14:20
Citat
OVERKLOK PRODUKTUJE NESTABILNOST

Treba znati da overklok sam po sebi ne znaci i nestabilnost. Samo je preterani ili lose odradjen overclock uzrok tome, ako racunar temeljito i polako iztestirane tokom procesa spoznavanja maksimuma vaseg racunara stabilnost nije ugrozena.
Ako preterate, resetovanja kompjutera ili recimo uništavanja windowsa su ono što ne treba da vas čudi. Uzrok je što neka kompomenta jednostavno ne može da izrži nametnitu režim rada, naravno, treba je rasteretiti ili zameniti.
U svakom slučaju, u svemu treba biti umeren pa i u overkloku.

I mogu da ti nadjem krsh sajtova na ovu temi...Samo preterani overclock nije dobar overclock...a to neshto neverujem da se skracuje rok komponentama jer moj Athlon radi ovako vec 3 godine i jedini razlog sto cu ga zameniti je starost,jedino sto sam menjao ploce a i to sam menjao samo iz razloga sto su mi iskakale novije ponude...


Naslov: Odg: Amd "speed"
Poruka od: Kenny 26.09.2006. 14:51:15
alo ljudi ne skrecite sa teme, cemu takve oznake ?? sta me briga zakvalitet kloka i slicno..

(at)andragon; i ja sam mislio i jos uvek mislim da oznaka recimo amd 2500 znaci da taj procesor ima snagu (iako radi na default 1.8ghz) kao intelov 2.5ghz. ispravite em ako gresim, al ne vidim drugo objasnjenje..


Naslov: Odg: Amd "speed"
Poruka od: pega 26.09.2006. 16:49:19
alo ljudi ne skrecite sa teme, cemu takve oznake ??

Pa procesori su ti kao i svaka druga roba. To ti je najobicniji marketing trik koji je izveo AMD u periodu kad su Intelovi modeli izlazili sa tacnim taktom, pa im je  bilo glupo da samo to stoji na AMD'ovima , onda su se dosetili ovako. Malo zbunjujce ali pospesuje prodaju.


Naslov: Odg: Amd "speed"
Poruka od: Andragon 26.09.2006. 17:41:27
alo ljudi ne skrecite sa teme, cemu takve oznake ?? sta me briga zakvalitet kloka i slicno..

(at)andragon; i ja sam mislio i jos uvek mislim da oznaka recimo amd 2500 znaci da taj procesor ima snagu (iako radi na default 1.8ghz) kao intelov 2.5ghz. ispravite em ako gresim, al ne vidim drugo objasnjenje..

da da i ja mislim da je tako!!!Amd ima manji radni takt (frekvenciju) a iste ili slicne karakteristike kao ekvivalentni intel




Naslov: Odg: Amd "speed"
Poruka od: Pedja 26.09.2006. 21:27:35
RAcunajte to kao neku ekvivalentu efektivnu brzinu. Nekada je AMD davao oznake ekvivalentne brzine prema Intel procesorima, medjutim nove generaciej procesora vise ne mogu tako lako da se porede pa je i Intel poceo da uvodi te ekvivalentne oznake. Procesor stvarno radi na jednom kloku ali su mu karakteristike efektivne kao da je na vecem kloku.

Jednostavno, nije vise brzina kloka jedino merilo snage procesora. Znacajna ubrzanja se postizu na druge nacine, recimo istovremenim izvrsavanjem vise instrukcija u jednom taktu, boljim pristupom memoriji i slicno.




Naslov: Odg: Amd "speed"
Poruka od: DJ_Uro_UE 26.09.2006. 23:41:07
Zaboravili ste IBM/Cyrix procesore koji su isto imali Performance Rating. Kao shto Pedja reche, vishe klok nije merodavan, i zaboravite na klokovanje svega (CPU-a, GPU-a, RAM-a i ostalo), jer necete dobiti neshto mnogo snage, a hardver ce veoma brzo da se troshi.

Kod kloka procesora mozete menjati samo FSB (multiplier je uvek isti, i na koliko god ga menjali, on ostaje isti). Ima jedna fora za AMD Athlon XP procesore, prosta fora kojom mozete da otkljuchate multiplier, to potrazite na netu ako vas zanima, mrzi me da pishem :)



Naslov: Odg: Amd "speed"
Poruka od: VooSaa 01.11.2006. 11:41:45
Stim sto, pri navodjenju PR oznaka, AMD poredi:
Athlon sa punokrvnim PIV
Sempron sa Celeronom

:)


Naslov: Odg: Amd "speed"
Poruka od: DJ_Uro_UE 01.11.2006. 15:02:23
Svejedno, klok je krajnje nebitan :) Sad su aktuelni termini tipa HyperThreading, HyperTransport.... Najjache je sad shto je AMD kupio Ati pa ce da integrishe GPU u sam CPU, shto ce dovesti do toga da vam ne treba grafichka karta u PCI/AGP/PCI-e slotu ili chak integrisana na MB i naravno dovesti do ushtede energije.

Aj da poredimo CPU performanse. Izaberite neki program da svi poskidamo pa da poredimo :)


Naslov: Odg: Amd "speed"
Poruka od: VooSaa 01.11.2006. 20:05:20
Ajde, sa SiSoft Sandorm, npr


Naslov: Odg: Amd "speed"
Poruka od: daffy 02.11.2006. 12:14:23
http://www.digit-life.com/articles2/cpu/method-2005-overall.html

al sve jedno ajd da skinemo svi 3d mark ko nemoze da skine zato sto je 160 mb mozemo da se dogovorimo da dodjete do mene da vam rec na cd  pa svi test svih preformanis i komponenti da vidimo kako se ponasaju


Naslov: Odg: Amd "speed"
Poruka od: Bili 21.11.2006. 17:03:56
kao sto neko vec rece:" AMD npr. Athlon 2000XP+ , ekvivalentan je Intelu na 2Ghz"... I tako AMD oznacava svoje procesore(jer oni garantuju da ce njihovi procesori sa nizim taktom biti u potpunosti ravnopravni sa njemu ekvivalentnim intelom).
Ono u cemu je "tajna" je kako oni to postizu, a to je povecanjem L1-CASH .Svi njihovi procesori imaju dosta vise kes memorije prvog nivoa nego intel, a upravo to je jedan od najvaznijih faktora za brzinu rada CPU-a.Tako da AMD uvek povecava L1-Cash ,a smanjuje takt. Uporedite bilo koje AMD vs. Intel i videcete razliku.Kao na primer:
AMD-Sempron64bit 2800+ ima L1-Cash 64kb+64kb
Intel-Celeron64bit 2800     imaL1-Cash  16kb+12kb

To bi bila jedna od osnovnih razlika  zasto AMD tako radi CPU.

Nadam se da sam malo pojednostavio zabunu oko procesora kod AMD-a.


Naslov: Odg: Amd "speed"
Poruka od: DJ_Uro_UE 21.11.2006. 23:14:00
Cash = Cache ! zar ne ? :)


Naslov: Odg: Amd "speed"
Poruka od: VooSaa 21.11.2006. 23:17:16
Nije u pitanju samo L1 cashe, nego i sama konstrukcija procesora...


Naslov: Odg: Amd "speed"
Poruka od: Bili 22.11.2006. 17:32:08
Naravno da nije samo L1-Cash vec sam napomenuo:" To bi bila jedna od osnovnih razlika".
Svakako da tu ima jos razlika kao sto su sam interni takt procesora koji se uvek razlikuje kod ove dve firme.AMD cesto pribegava da podize osnovni takt CPU-a ,a smanjuje mnozilac sto nije slucaj kod Intela kod koga je obicno manji takt ali veci mnozilac sto direktno utice na FSB(magistrala izmedju CPU- i Memorije), zatim tzv. predvidjanje grananja (procesor pokusava da predvidi unapred instrukcije),broj uporednih procesa koje CPU izvrsava....
Ono sto je najbitnije iz cele ove price je da ljudi na sto jednostavniji nacin shvate kako procesori sa dva razlicita takta spadaju u istu klasu tj. isto se obelezavaju. :smiley:
Naravucenije: "nije sve u megahercima."


Naslov: Odg: Amd "speed"
Poruka od: shadow 16.12.2006. 01:41:07
Da, tako ja AMD uveo to obelezavanje sa +, kao ekvivalent Intel procesorima. Isto kao sto je kod K6 serije uveo ono K6-2 kao paralelu P2 i K6-3 kao paralelu P3, samo sto je tada jos bio iza intela, tek ga je athlon pretekao... I mislim da je kod K6 generacije L1 poceo da igra bitnu ulogu.