Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?
Oreska - Užice
Prijavite se sa korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
 
ARHIVA
   Početna   Pomoć Pravila Pretraga Kalendar Gallery Contact Prijavljivanje Registracija  
IZBORI: NAJFORUMAŠ I NAJFORUMAŠICA GODINE
AKCIJA: SVI UŽIČANI NA JEDNOM MESTU!
Za užičke nekomercijalne organizacije i ustanove besplatno...
Stranice: [1]
  Štampaj  
This topic has not yet been rated!
You have not rated this topic. Select a rating:
Autor Tema: Baze, Excell, Internet  (Pročitano 3126 puta)
pega
provereni korisnici
piskaralo
*****
Pol: Muškarac
Mesto: Užice
Poruke: 531



« poslato: 06.05.2005. 16:41:41 »

Imam jedno pitanje dalje u vezi baza podataka , zapravo trebalo bi da spemim jedam seminarski rad gde treba da se podaci iz razlicitih baza prikazu na internet sajtu , e sada ja znam i da profama koji mi to zadaju nije najasnije kako se to izvodi ali vredi probati  lol

Nisam previse pratio taj deo oko fiskalnih kasa ali recimo da se  od fiskalne kase podaci prenose u Exel i onda se dalje ide u .dbf fajlove koje bi na neki način trebalo kovertovati u MySQL i onda izvići upite i prikazati na sajtu gotovo trenutno stanje , promet , račune i sve to... Deluje mi malo prezamršeno ... Nije mi jasno kako da iz jedne baze podataka prebacim podatke u drugu bazu podatka ?
Sačuvana

Weil eigentlich ist dieses Leben etwas Hässliches.
Ich hasse es, also nehme ich und zerbreche ich es.
Pedja
provereni korisnici
stara kajla
*****
Pol: Muškarac
Ime i prezime:
Peđa Supurović
Mesto: Užice
Lokacija: Crna dama
Država: Srbija
FaceBook: ima
Blog: ima
Horoskop: Strelac
Poruke: 12963



WWW
« Odgovor #1 poslato: 06.05.2005. 17:01:25 »

Da bi podatke prebacivao iz jednog tipa baze u drugu, potrebna ti je platforma koja može da pristupi podacima u obe baze.

Podaci se prebacuju "ručno" tako što čitaš slog iz jedne tabele i prepisuješ u drugu.

PHP može da pročita podatke iz DBF i MySQL baze, s tim da je za DBF podrška baš na najosnovnijem nivou.

Ja to obično radim u Delphi-ju, pošto on ima odličnu podršku za veliki broj baza i svakoj se prisupa na prirodan način, uključujući i mogućnost izvršavanja SQL upita.

Što se tiče konkretno fiskalnih kasa, mi baš radimo na takvom modulu koji bi omogućavao da se podaci iz fiskalne kase mogu pogledati putem WEB-a. To nije neki veliki problem izvesti, pošto se uglavnom radi o fiziočkom prepisivanju podataka. Ono što je karakteristično za naše rešenje, to je univerzalnost, to jest, podrška za veliki broj kasa, a ne neku specifičnu.
Sačuvana

pega
provereni korisnici
piskaralo
*****
Pol: Muškarac
Mesto: Užice
Poruke: 531



« Odgovor #2 poslato: 06.05.2005. 17:16:49 »

Au ako je veća baza to "ručno" prebacivanje može da bude zamorno ! roll  Tek treba da učim Delphy tako da ne znam koliko bi shvatio...

E nisam znao da može PHP da "priđe" u .DBF  baze , to je interesantno moraću pogledati nešto po netu oko toga .

Ali mi zanimljivo zvuči taj modul koji pominješ gde se sa kase može odma pogledati na netu podaci , kako da saznam više o tome kako radi ?
Sačuvana

Weil eigentlich ist dieses Leben etwas Hässliches.
Ich hasse es, also nehme ich und zerbreche ich es.
Pedja
provereni korisnici
stara kajla
*****
Pol: Muškarac
Ime i prezime:
Peđa Supurović
Mesto: Užice
Lokacija: Crna dama
Država: Srbija
FaceBook: ima
Blog: ima
Horoskop: Strelac
Poruke: 12963



WWW
« Odgovor #3 poslato: 06.05.2005. 17:43:57 »

Ma nije to nista problematicno, samo vrtis petlju citajuci slogove iz jedne i upisujuci ih u drugu tabelu... ja sam cak napavio u Delphiju komponentu koja i to radi za bilo koje dve tabele, posto je to cak univerzalan postupak, ako se radi o prostom prepisivanju podataka. U stvari, uvek se moze svesti na univerzalan upotrebom SQL-a.

Sto se tice tog tvog probema sa fiskalnim kasama, moja preporuka je da ne korsitis DBF format nego da podatke snimis u obicnu texts datoteku sa delimitiranim podacima. To ti je lakse da otvoris iz PHP-a, isparsiras i procitas podatke.
Sačuvana

pega
provereni korisnici
piskaralo
*****
Pol: Muškarac
Mesto: Užice
Poruke: 531



« Odgovor #4 poslato: 07.05.2005. 13:13:41 »

Citat: "Pedja"
a podatke snimis u obicnu texts datoteku sa delimitiranim podacima. To ti je lakse da otvoris iz PHP-a, isparsiras i procitas podatke.


E , jel ima neki programici koji povezuje kasu sa računarom ? Koliko sam video to je nešto povezano sa isporukom kasa , isporučilac daje sofwer uz kasu .
Može i txt fajl ali kako da snimam u txt fajl !?
Nešto po našem delu weba nemogu da pronađem šta mi treba a našao sam neki sowtwer koji prebacuje tabele iz exela u MzSQL , problem je što još ni ja  ne znam koji format ću da imam da bi dalje stavio na sajt ali to ću sledeće sedmice znati...valjda ...  :mrgreen:
Sačuvana

Weil eigentlich ist dieses Leben etwas Hässliches.
Ich hasse es, also nehme ich und zerbreche ich es.
Pedja
provereni korisnici
stara kajla
*****
Pol: Muškarac
Ime i prezime:
Peđa Supurović
Mesto: Užice
Lokacija: Crna dama
Država: Srbija
FaceBook: ima
Blog: ima
Horoskop: Strelac
Poruke: 12963



WWW
« Odgovor #5 poslato: 08.05.2005. 00:24:59 »

Programi koji se dobijaju uz kasu obicno mogu da snime podake u neki tekst format pa se toposle koriti za excell i druge programe.
Sačuvana

pega
provereni korisnici
piskaralo
*****
Pol: Muškarac
Mesto: Užice
Poruke: 531



« Odgovor #6 poslato: 20.05.2005. 17:51:22 »

Citat: "Pedja"
Sto se tice tog tvog probema sa fiskalnim kasama, moja preporuka je da  podatke snimis u obicnu texts datoteku sa delimitiranim podacima. To ti je lakse da otvoris iz PHP-a, isparsiras i procitas podatke.


E Pedja znam da ne volis kada neko nece da radi sam domaci ali ovaj mi je malo domaci pretezak za moje sadanje znanje , recimo po izlazu podataka iz kase oni su u exel fajlu , sada sam ih sacuvao u text MS-dos  formatu  i gledam kako odavde da samo izvucem recimo 3 kolone , ono samo naziv artikla kolicina i cena i kasnije kada se dodaje dalje nanize artikli PHP da ih izvlaci , imas li mozda neki gotov script ili da porbam da nesto skontam , mada...

Kod:

1 ?¥? ???????  1                     0 1 56.23 ? 1 0 3 168.69
2 test                                 0 1 40 ? 8 0 2 80
3 kafa                                 0 1 10 Ž -23 0 25 250
4 ?‰†ˆŒ 1:1                           8.6015E+12 1 55 ? 19 0 1 55
5 Winston 100s                         1231437 1 70 ? 199 0 1 70
6 0 1 0 ? 0 0 0 0
7 0 1 0 ? 0 0 0 0
8 0 1 0 ? 0 0 0 0
9 0 1 0 ? 0 0 0 0


ovo je ispalo iz Exel fajla koji je izaso iz kase samo sacuvano kao text. sada samo treba izvuci 3 kolone...moze malo pomoci !? u kom textualnom fomratu da sacuvam , kako da definisem delimitere ?

izaso iz teme SQL lite pa mozes i da je premestis...
Sačuvana

Weil eigentlich ist dieses Leben etwas Hässliches.
Ich hasse es, also nehme ich und zerbreche ich es.
Pedja
provereni korisnici
stara kajla
*****
Pol: Muškarac
Ime i prezime:
Peđa Supurović
Mesto: Užice
Lokacija: Crna dama
Država: Srbija
FaceBook: ima
Blog: ima
Horoskop: Strelac
Poruke: 12963



WWW
« Odgovor #7 poslato: 20.05.2005. 18:20:22 »

Imas u Excelu opciju da snimis kao CSV format, on ce ti biti laksi za citanje.

U principu, procitas jedan red, razdvojis polja u stringu u niz, procitas sledeci red i sve tako u krug. Posle sa podacima u nizu radis sta ti je volja.


Evo ti optilike primer. Tacan kod zavisi od strukture podataka u dobijenoj datoteci.

Kod:

<?php

$lista=file('fiskalni.txt');

foreach ($lista as $linija) {
    list($id, $naziv, $cena) = split(',',$linija);
    echo "$naziv => $cena\n";
}
?>
Sačuvana

pega
provereni korisnici
piskaralo
*****
Pol: Muškarac
Mesto: Užice
Poruke: 531



« Odgovor #8 poslato: 24.05.2005. 00:26:37 »

ehhh ... zasto ovo deluje poprilicno jednostavno kada se cita iz ove perspektive  smile  Cheesy  :mrgreen:  smile
Hvala Pedja , yu're the life saver !!!!!!   :mrgreen:  :mrgreen:  :mrgreen:  :mrgreen:
Sačuvana

Weil eigentlich ist dieses Leben etwas Hässliches.
Ich hasse es, also nehme ich und zerbreche ich es.
Kenny
if ya run..U only die tired..
provereni korisnici
piskaralo
*****
Pol: Muškarac
Ime i prezime:
Kenny
Mesto: Uzice\Chuklin
Lokacija: Chuklin hood
Država: c:\Srbija
Horoskop: Ovan
Poruke: 1459


What we love to do we find time to do..


WWW
« Odgovor #9 poslato: 28.05.2005. 09:44:57 »

oce li nam pasti jedna 10 u index a pegzz Cheesy

ma  life's a biatch  roll
Sačuvana

pega
provereni korisnici
piskaralo
*****
Pol: Muškarac
Mesto: Užice
Poruke: 531



« Odgovor #10 poslato: 28.05.2005. 12:20:58 »

Ma sta kazes ti iz Chakovine  :mrgreen:  :mrgreen:
Malo sutra 10etka , kao script mi je glup i neinteligntan zato sto samo prepisuje fajl i ne moze da organizuje neki prikaz slike uz bar kod i da se klikne na sliku i onda da se naruci online ....i ne znam ni ja gde je kraj...poenta je samo sto ni on ne razume i ovaj mali " jednostavni i neinteligentni" ... pa ti vidi sa kim imamo posla...uzas.... :evil:
Sačuvana

Weil eigentlich ist dieses Leben etwas Hässliches.
Ich hasse es, also nehme ich und zerbreche ich es.
Kenny
if ya run..U only die tired..
provereni korisnici
piskaralo
*****
Pol: Muškarac
Ime i prezime:
Kenny
Mesto: Uzice\Chuklin
Lokacija: Chuklin hood
Država: c:\Srbija
Horoskop: Ovan
Poruke: 1459


What we love to do we find time to do..


WWW
« Odgovor #11 poslato: 28.05.2005. 13:17:05 »

:!:
Sačuvana

Pedja
provereni korisnici
stara kajla
*****
Pol: Muškarac
Ime i prezime:
Peđa Supurović
Mesto: Užice
Lokacija: Crna dama
Država: Srbija
FaceBook: ima
Blog: ima
Horoskop: Strelac
Poruke: 12963



WWW
« Odgovor #12 poslato: 28.05.2005. 21:11:25 »

Citat: "pega"
Ma sta kazes ti iz Chakovine  :mrgreen:  :mrgreen:
Malo sutra 10etka , kao script mi je glup i neinteligntan zato sto samo prepisuje fajl i ne moze da organizuje neki prikaz slike uz bar kod i da se klikne na sliku i onda da se naruci online ....i ne znam ni ja gde je kraj...poenta je samo sto ni on ne razume i ovaj mali " jednostavni i neinteligentni" ... pa ti vidi sa kim imamo posla...uzas.... :evil:


Ma kako ne kapiras. Profa hoce da mu napravis aplakaciju za on line narucivanje preko weba da bi mogao da je prodaje svojim klijentima (posto on pravi web prezentacije).

Pre nego sto pristanes na takav angaznan treba dobro da porazmislis o svom mestu u tom poslovnom lancu.
Sačuvana

macka mau
provereni korisnici
odomaceni korisnik
***
Poruke: 166



« Odgovor #13 poslato: 28.05.2005. 22:56:12 »

Ma sve ja kapiram smile
Znam ja dobro sta on hoce ali problem je sto on ne razume tu tematiku , MOZDA zna html ali PHP mu je strani tako da ja ne planiram da dalje idem sa  tim ...   a sto se tice online prodaje ima finih scripti na netu i cini mi se da je lakse probati , pa i kupiti neku aplikaciju koja to radi , bas sam pogledao nekoliko demo'a koji nude razne vidove kontrole  sa Control Panel'om ... voleo bi i ja to da znam da napravim  ali polako...
I to je bio moj slucaj , ali sta je sa ostalim studentima koji su iskorisceni na neki drugi nacin to nikom nista...pitam se do kada ce se cutati....
Sačuvana
pega
provereni korisnici
piskaralo
*****
Pol: Muškarac
Mesto: Užice
Poruke: 531



« Odgovor #14 poslato: 28.05.2005. 23:01:21 »

Ene , upravo smo registrovali malog tunksa da ga ukljucimo u diskusije i ono nisam se odlogovo i ispade da ona prica u moje ime...da ne bude zabune  lol  lol  Cool  ....
Sačuvana

Weil eigentlich ist dieses Leben etwas Hässliches.
Ich hasse es, also nehme ich und zerbreche ich es.
Kenny
if ya run..U only die tired..
provereni korisnici
piskaralo
*****
Pol: Muškarac
Ime i prezime:
Kenny
Mesto: Uzice\Chuklin
Lokacija: Chuklin hood
Država: c:\Srbija
Horoskop: Ovan
Poruke: 1459


What we love to do we find time to do..


WWW
« Odgovor #15 poslato: 29.05.2005. 22:56:41 »

ma ovaj profa samo gleda da iskoristi ljude bre... daje im seminarske radove  koji ce njemu ici u korist.. njega briga dal ti znahs enhsto o tome il jok .. u tome je frka.. kad nemoze on da se snadje navaljuje na druge pa bre mi odshli da radimo test on pita nas da nema neko od vas ovde AMD na 3000

hahah nash kad bi mu skino da mu donesem pffffffffffffffff
Sačuvana

pega
provereni korisnici
piskaralo
*****
Pol: Muškarac
Mesto: Užice
Poruke: 531



« Odgovor #16 poslato: 30.05.2005. 02:39:43 »

Citat: "Kenny"
hahah nash kad bi mu skino da mu donesem pffffffffffffffff


haaaaaa , daj skini procesor meni daj , malo prznemo neki spot   :mrgreen:  :mrgreen:  :mrgreen:
Sačuvana

Weil eigentlich ist dieses Leben etwas Hässliches.
Ich hasse es, also nehme ich und zerbreche ich es.
Stranice: [1]
  Štampaj  
 
Prebaci se na:  


Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 1.1 RC3 | SMF © 2001-2006, Lewis Media | Imprint Ispravan XHTML 1.0! Ispravan CSS!
Stranica je napravljena za 0.256 sekundi sa 37 upita. (Pretty URLs adds 0.009s, 2q)