Oreska - Užice

RAČUNARI, INTERNET, TELEKOMUNIKACIJE i ELEKTRONIKA => Računari uopšte => Temu započeo: leptir 24.12.2002. 07:39:24



Naslov: format
Poruka od: leptir 24.12.2002. 07:39:24
trebao bih formatirati jedan racunar , pa bih zamolio  ,ako neko ima strpljenja ,da objasni postupak.hvala


Naslov: format
Poruka od: zd 24.12.2002. 09:12:28
Nisi rekao koji sistem imas nameru da podizes... Pod pretpostavkom da je win98: butujes racunar sa cd-a, odaberes opciju sa CD-supportom. Zatim otkucas 'fdisk'. Na 4 pregledas postojece particije, na 3 ih brises, na 1 i 2 pravis primarne i sekundarne (ukoliko pravis vise od jedne particije, ne zaboravi da aktiviras prvu). Nakon toga restartujes racunar, opet ga podignes sa CD-supportom, i kucas 'format c: (/s, ako zelis da posle formatiranja disk bude butabilan). Zatim formatiras i ostale particije, ukoliko ih ima. Nakon toga pokreces instalaciju cega-vec-hoces. Kraci put je da odmah nakon fdiska pustis instalaciju, jer ce win sam formatirati radnu particiju. Eto.


Naslov: format
Poruka od: leptir 24.12.2002. 09:21:30
Hvala ti . Radi se o jednom starijem racunaru koji sam vec par puta formatirao , ali sam zaboravio kako.
Imao je instaliran Win95 , formatirao sam ga i sada sam u fazi reinstaliranja.


Naslov: format
Poruka od: hiphop 22.09.2004. 14:41:50
Ok,
Imam pitanje u vezi rada sa vise OS-a na jednom PC-ju, recimo po formatiranju HDD-s i deljenju na particije kako da
nemestim i gde to mogu da uradim da imam opciju da biram koji operativni sistem ce da se ucita? BIOS ili gde !? Kako stvari
stoje po tom pitanju kada je Linux u pitanju! ? na jednoj particiji recimo je WIN a na drugoj linux  a treca sluzi za podatke??
Pomoc?


Naslov: format
Poruka od: Pedja 23.09.2004. 11:05:54
Kada instaliras Linux preko Wndows on ce ti ubaciti boot menadzer na bood disk preko koga ces birati sta da podignes.

Mozes takodje da biras sta ce da se podize biranjem boot diska u BIOS-u ali je to manje elegantno.

Najmanje elegantno je da iz FDISK-a podesavas aktivnu particiju.


Naslov: format
Poruka od: hiphop 23.09.2004. 18:52:00
Fdisk namesta aktivnu particiju samo jednom , to je malo zamorno da ga stalno pokrecem da bi to radio...

Najgore je sto nemam instalacioni Linux kakav treba vec samo bootabilni CD Knopix...na njemu je sve i kada
se CD primarni boot onda se zaleti sve sa CD-a ali radi mnogo sporo...ne znam da li ovde ima gde da mi neko nareze SuSe ili tako nesto ?


Naslov: format
Poruka od: Pedja 24.09.2004. 11:59:35
Ja imam jedan set CD-ova, 7 komada, milim da je Suse, a moze da bude i Mandrake...


Naslov: format
Poruka od: hiphop 24.09.2004. 17:41:15
....

...za SuSe mislim da je optimum od jedno 4,5 Gb a moj HDD je ceo 4,2...zadrazio bih Win pa dual boot da biram ali tesko ce to moci da se nabije ovde  :?

E Pedja, ne znam da li koristis linux ali koliko znam da postoji neki emulator koji pokrece aplikacije namenjene za windows u linux okruzenju...i tamo ima dosta programa koji rade posao ali me konkretno interesuje rad sa Photoshopom i Dreamviverom ?



....


Naslov: format
Poruka od: Pedja 24.09.2004. 19:22:24
Meni Linux interesuje samo kao server, a ne razvojno okruzenje. Nisam se nikad naesto posebno interesovao kao rade Win emulatori.


Naslov: format
Poruka od: hiphop 13.10.2004. 19:57:16
kako da prebacim ntfs particiju u fat 32 ??? iz fdiksa??
kako se pise komanda iz prompta??


Naslov: format
Poruka od: Pedja 13.10.2004. 20:09:23
fdiskom mozes sam da obrises particiju pa da je pravis ponovo ali time gubis sve podatke

probaj sa partition magic-om...

ili svrati nekom prilikom do mene da prekopiramo sadrzaj diska kod mene, preformatiramo pa vratimo... mada kako god okrenes... moraces preinstalirati windows :)

uostalom sta ce ti takomali disk, daj to da ugradimo u ruter :)


Naslov: format
Poruka od: milorad 13.10.2004. 20:13:30
Pa ne znam zasto ne koristis PartitionMagic 8 sve ti sam uradi ...ti samo gledas..


Naslov: format
Poruka od: hiphop 13.10.2004. 20:44:56
ma nije toliko to bila informacija za mene...vec za jednog mog druga koji je zapo sa tim prebacivanjem...pa sam ga i ja okreno na Partition Magic...ali mene je interesovalo moze li sta FDISK... ...  ...

eee...a sta ja da stavim u masinu kada dam tebi za ruter... :) ako imas neko resenje sto da ne...:) ma dobro je dok radi ...skino sam neki programcic My Drivers koji vrsi buckup svih drajvera ....mnogo me mrzi kada moram posebno da ih namestam pa cu mozda probati oko ovog formatiranja i tako nekih stvari ...ako mi bude dosadno...:)

by the way dobro te je televizija uslikala  :lol:  :lol:


Naslov: format
Poruka od: Pedja 13.10.2004. 23:51:30
Citat: "hiphop"
eee...a sta ja da stavim u masinu kada dam tebi za ruter... :) ako imas neko resenje sto da ne...:)


Pa stavis novi disk :)


ma dobro je dok radi ...skino sam neki programcic My Drivers koji vrsi buckup svih drajvera ....mnogo me mrzi kada moram posebno da ih namestam pa cu mozda probati oko ovog formatiranja i tako nekih stvari ...ako mi bude dosadno...:)

Citat
by the way dobro te je televizija uslikala  :lol:  :lol:


Ma jes', fotogenican sam ko ... da ne kazem sta :)


Naslov: format
Poruka od: hiphop 19.11.2004. 19:17:21
...

ok huston,
We gatta problem here :)
Da se nadovezem o ovom malopre o formatiranju...


Radi se o HDD koji je ( za interne poznavaoce kod Jovana :) bio definisan na 4 Gb ali kada smo ga formatili on je bio 8 Gb. Medjutim otkrili smo sto je tako bio podeljen...jedan deo je izgleda ostecen...fdisk nije mogo da se izbori sa file allocation unitis'ima :) Pa je sada taj deo ostao neformatiran....win ga prepoznaje kao d particiju koje je kao i 50 % diska...

Interesuje me ako neko zna za neki program koji bi mozda mogao da nam pomogne...mislim da sam o ako necemu citao negde u novinama samo pitanje je kako da pronadjem to sada...nesto u fazonu da skenira ostecene delove HDD'a pa vrsi popravke magnetisanjem tih clustera koji su pukli ili tako nesto...ali nisam siguran kako se to radi...ako neko ima neki savet ili predloga da probamo da ozimimo ovu jednu particiju...mada...PC je prodat tako da je ona bila tu i nije se videla...da moze da radi verovatno bi i prodavci to napravili a ovako nije nam ni skrenuta paznja na tako nesto...

poz


....


Naslov: format
Poruka od: Pedja 19.11.2004. 19:36:37
Program je SPinRite ali ti nece mnogo pomoci. Samo ce naizgled da sredi disk ali ce ovaj vrlo brzo opet da pukne. Ostavi tako kako je.

Najbolje je da reklamirate disk.


Naslov: format
Poruka od: hiphop 19.11.2004. 19:42:04
..


ima dosta delova za reklamaciju....kabl koji daje monitoru roze boju...Flopy uopste ne radi....
a nama je u specifikaciji pisalo da dobijamo HDD od 4 Gb , a mi dobili od 8 koji nije ok....mislim....bas cemo da vidimo sta da radimo....

...


Naslov: format
Poruka od: Umpak 13.12.2004. 11:45:28
ok

imamo pitanje oko HDD'a...
zapravo imamo problem posto nasa ploca je PII koja kapira diskove ja mislim do 8 ili 10 Gb, da li je nekako moguce naterati veliki diks od recimo 120 gb da ga ploca prepozna ako se izdeli na particije od recimo 8 ili 10 Gb...
ili mozsa moze preko fioke da ga prepozna kao zaseban drajv ???
verovatno moze da se izdeli sa partition magikom pa onda ga ga prepozna ploca ???


moze li se nekako prekonekog adaptera hdd zakciti eksterno na plocu pa da ga onda tako prepozna....

ok...


Naslov: format
Poruka od: hiphop 21.12.2004. 22:14:16
bez veze kada smo pricali o knopixu mislim da moze to da se izvede ako pustimo knopix pa ce on da ga prepozna...jer linuxi malo drugacije rade u odnosu na windowzze...ali videcemo...ako knopix ide sa cd'a onda nemoramo da instalirmo i da sve petljamo...mislim da ce to da radi...

a vi ?? hardverasi forumasi ?
 :)  :)


Naslov: format
Poruka od: zderavko 09.02.2005. 22:43:53
Pa nece ti pomoci ni deljenje diska na particije jer bios prepoznaje ceo hdd, a ne particije, odnosnu nema veze ni sa linuxom ni sa windowsom koliko ja "mislim", a mozhda bi ti pomoglu da stavish jumper na hdd-u  na  Limit capacity ili tako neshto ako pishe :) ako vec imash tako staru makinu


Naslov: format
Poruka od: hiphop 10.02.2005. 23:28:10
ne znam za takav jamper , ''mislim'' nije mi poznat :) , ma moze da se flashuje bios pa da konta diskove ploca do 80 Gb , ali taj HDD nam nije ni stigo tako da nije ni bilo potrebe...
nego treba mi neki polovan HDD...ono ok 10'ak Gb...pa ako neko ima neka javi...

poz


Naslov: format
Poruka od: pega 22.06.2005. 01:44:23
a ovi programi sa rad sa particijama , jel moze da se prosiri jedna particiju na drugu ako na drugoj ima slobodnog mesta ? ja sa tim nisam mnogo eksperimentisao pa ako neko zna ... znaci ako je C: primarna D: extended moze li d: malo da se prosiri na C a da se ne formatira disk , ili vec.. Djuro ! Help!  :lol:  :P


Naslov: format
Poruka od: filler 22.06.2005. 09:23:18
Naravno da moze i najbezbolnije ti je preko PartitionMagic-a opcijom "resize" :)

S' tim sto imaj u vidu - 80% operacija se bez problema zavrse. Znaci, kad se opredelis za tako nesto preuzimas na sebe rizik da ti sa ciljne particije fajlovi postanu necitljivi i nepristupacni.

Iz mog licnog iskustva ti mogu reci da sam to radio par desetina puta i da je to sve radilo super... :)