Oreska - Užice

UŽICE => Sevojno => Temu započeo: Pedja 20.03.2007. 10:55:28Naslov: Stanovi za privremeni smeštaj raseljenih sa Kosova
Poruka od: Pedja 20.03.2007. 10:55:28
http://forum.uzice.net/index.php?action=pm

Sporazum organizacije Help i užičke opštine

Stanovi za privremeni smeštaj raseljenih sa Kosova

Užice - Šef misije nemačke humanitarne organizacije Help za Srbiju Timo Stegelmann i predsednik opštine Tihomir Petković potpisali su ugovor o izgradnji stambene zgrade u Sevojnu za privremeni smeštaj interno raseljenih lica sa Kosova i Metohije.

Ta lica trenutno su smeštena u Kolektivnom centru na Zabučju, koji će, poput ostalih u zemlji, uskoro biti zatvoren i poslužiće za druge namene.

Pored tih osamnaest stanova, Ministarstvo za rad i socijalna pitanja finansiraće izgradnju još jednog stana, koji će biti dodeljen socijalno najugroženijoj porodici u gradu.

Obaveza užičke opštine, jedne od četiri u Srbiji koje učestvuju u projektima pomoći interno raseljenim licima i socijalno ugroženim kategorijama, bila je da komunalno uredi lokaciju za izgradnju zgrade u Sevojnu.

- Na tenderu koji je raspisao Help odlučeno je da projekat zgrade uradi firma iz Užica, uslediće tender za izbor izvođača radova, koji bi trebalo da se završi za 45 dana, tako da očekujem da će izgradnja početi u avgustu ili septembru. Rok za završetak zgrade biće poznat nakon otvaranja ponuda na tenderu za izvođača radova. Ako i naredna zima bude kao prethodna, zgrada bi mogla da bude useljena početkom naredne godine - kaže Petković.

Raseljenim licima sa Kosova i Metohije ovih osamnaest stanova biće dodeljeno privremeno na tri godine, nakon čega će opština biti vlasnik tih stanova. Posle tri godine komisija će odlučiti ko će te stanove ubuduće koristiti. Kako je Petković objasnio, o tome će odlučiti komisija u kojoj su predstavnici izbegličkog kampa na Zabučju, Centra za socijalni rad, organizacije Help i užičke opštine.
Timo Stegelmann je rekao da je ovaj projekat nastavak duge i uspešne saradnje sa užičkom opštinom, podsećajući da je ova organizacija podržala 117 preduzetnika iz užičkog kraja i adaptirala pet tradicionalnih kuća-brvnara u Mokroj Gori.

- Ovaj projekat predstavlja podršku raseljenim licima sa dva najvažnija prioriteta, a to su stambene potrebe i ekononomska nezavisnost - rekao je Stegelmann, a potom najavio da će Help, donacijama u opremi i materijalu, projektima prosečne vrednosti od 1.200 evra, podržati još dvadeset budućih preduzetnika, kako bi započeli sopstveni biznis.

N. Kovačević