Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?
Oreska - Užice
Prijavite se sa korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
 
ARHIVA
   Početna   Pomoć Pravila Pretraga Gallery Prijavljivanje Registracija  
IZBORI: NAJFORUMAŠ I NAJFORUMAŠICA GODINE
AKCIJA: SVI UŽIČANI NA JEDNOM MESTU!
Za užičke nekomercijalne organizacije i ustanove besplatno...
Stranice: 1 [2]  Sve
  Štampaj  
This topic has not yet been rated!
You have not rated this topic. Select a rating:
Autor Tema: Australija Open 2009  (Pročitano 20738 puta)
Rašo
urednik
skriboman
*****
Pol: Muškarac
Horoskop: Škorpija
Poruke: 3321


« Odgovor #25 poslato: 02.02.2009. 15:00:03 »

http://www.b92.net/sport/tenis/vesti.php?yyyy=2009&mm=02&dd=01&nav_id=342549


Nadalu titula, Federer bez rekorda!



Španac Rafael Nadal osvojio je Australijen open nakon što je u fenomenalnom finalu savladao Švajcarca Rodžera Federera sa 3:2 (7:5, 3:6, 7:6, 3:6, 6:2).


Finalni meč trajao je četiri sata i 22 minuta. To je fantastičnom Špancu prva titula u Melburnu, šesti gren slem (četiri Rolan Garosa i jedan Vimbldon) i 32. trofej u karijeri. Ovom pobedom Nadal je sprečio Federera da se izjednači sa legendarnim Pitom Samprasom po broju osvojenih gren slem titula, i Švajcarac je ostao na broju 13.

Iako je Federer bio favorit u finalnom meču, ako ni zbog čega drugog onda zbog maratonskog polufinala Nadala i Verdaska, Španac je na kraju pokazao da ima igru za Federera na svim podlogama i zasluženo je pobedio. Bio je ovo 19. duel dva sjajna tenisera i 13 pobeda Španca.

Što se statistike tiče, Federer će razloge poraza verovatno potražiti u samo 51% ubačenog prvog servisa. Ipak, i pored toga Švajcarac je na kraju osvojio jedan poen više od Nadala (174-173) i to govori koliko je meč bio izjednačen. Španac je imao 50 direktno osvojenih poena i 41 neiznuđenu grešku, dok je razlika kod Federera bila nešto manja (71-64).


Duel je počeo sa dva brejka. Nadal je na startu iskoristio prvu brejk loptu, a u drugom gemu, koji je trajao oko 10 minuta, Federer je uspeo da uzvrati istom merom, a nakon toga i povede sa 2:1. Švajcarac je polako podizao svoju igru, i u šestom gemu ponovo je oduzeo servis protivniku za 4:2. Ipak, Nadal je u prvom setu iskoristio sve svoje prilike (3-3 brejk lopte), i odmah se vratio u meč. Prvi set odlučen je u 11. gemu kada Nadal posle nekoliko sjsjnih poena ponovo oduzima servis Švajcarcu. U narednom gemu Federer je napravio tri neiznuđene greške i predao prvi set Nadalu – 7:5.

Drugi set počeo je bez brejk prilike u prva tri gema, a onda počinje zaplet. Nadal je u trećem gemu spasio jednu brejk loptu, izjednačio na 2:2, a potom i oduzeo servis Federeru. Ipak, u narednom gemu Španac je napravio nekoliko netipičnih i jednu dvostruku servis grešku i Federer je izjednačio. Švajcarac tada diže dvoju igru, dobija još tri vezana gema i izjednačuje na 1:1 (6:3).

U trećem setu Federer je sve vreme imao inicijativu, i verovatno je u tom periodu i odlučeno pitanje pobednika. Prvih osam gemova proteklo je bez brejk prilika, a onda se u devetom gemu Federer izborio za tri vezane. Rafa je nekako uspeo sa spasi sve tri i dođe do 5:4. Ipak, Federer je u tim trenucima delovao znatno bolje i lako je ponovo prebacio pritisak dobivši svoj servis gem bez problema. U 11. gemu Švajcarac je ponovo došao do prilike da oduzme servis Nadalu. Ovoga puta imao je dve vezane, i još jednu nakon toga, ali nije ih pretvorio u gem i Rafa se izvukao. Imao je Španac u 12. gemu i jednu set loptu, ali treći deo ipak je odlučen u taj-brejku.

Na startu 'dodatnog gema' viđen je po jedan 'mini brejk', a novi pravi Španac na 3:3. Svoja dva servisa Nadal je pretvorio u poene i iznenada je došao do tri set lopte. Federer je popustio i duplom greškom je prepustio treći set Nadalu.

Švajcarac je na startu četvrtog dela odlično odgovorio. Dobio je osam od prvih devet poena i brzo je poveo sa 2:0. Iako je delovalo da će lako potvrditi brejk, to se nije dogodilo i Nadal je uspeo da se vrati i izjednači na 2:2. Peti gem bio je najduži u celom meču, i odlučio je četvrti set. Trajao je 12 minuta, a Nadal je propustio čak pet brejk lopti. Federer je nakon sedam izjednačenja ipak poveo sa 3:2, napravio je brejk u sledećem gemu i na kraju izjednačio na 2:2 u setovima (6:3).

Odlučujući set počeo je sa tri sigurna servis gema – 2:1 za Nadala. Španac je na startu delovao sigurnije, i što je neverovatno, odmornije od Švajcarca. To je potvrđeno u četvrtom gemu kada je Nadal isforsirao Federerova bekhend, napravio brejk i u sledećm gemu ga potvrdio za velikih 4:1. Tada se već nadzirao kraj Švajcarca koji je ipak pokušao još jednom dobivši lako svoj gem za 4:2. Nadal ipak nije popustio i još jednim brejkom došao je do prve titule u Melburnu.

Španac je za ovaj uspeh nagrađen sa dva miliona australijskih dolara, dok je Federeru pripalo upola manje.
Sačuvana
Stranice: 1 [2]  Sve
  Štampaj  
 
Prebaci se na:  


Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 1.1 RC3 | SMF © 2001-2006, Lewis Media | Imprint Ispravan XHTML 1.0! Ispravan CSS!
Stranica je napravljena za 1.903 sekundi sa 35 upita.