Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?
Oreska - Užice
Prijavite se sa korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
 
ARHIVA
   Početna   Pomoć Pravila Pretraga Gallery Prijavljivanje Registracija  
IZBORI: NAJFORUMAŠ I NAJFORUMAŠICA GODINE
AKCIJA: SVI UŽIČANI NA JEDNOM MESTU!
Za užičke nekomercijalne organizacije i ustanove besplatno...
Stranice: [1]
  Štampaj  
This topic has not yet been rated!
You have not rated this topic. Select a rating:
Autor Tema: Bodiroga završio karijeru  (Pročitano 2964 puta)
Rašo
urednik
skriboman
*****
Pol: Muškarac
Horoskop: Škorpija
Poruke: 3321


« poslato: 09.06.2007. 19:28:37 »


     P O L I T I K A


      Бодирога завршио каријеру


     Један од најбољих европских кошаркаша свих времена прекосутра у Риму саопштава да више неће играти. – У репрезентацији седам медаља од чега пет златних. – Овације 11.000 гледалаца на растанку
Седам медаља у репрезентацији: Дејан Бодирога

Један од најбољих играча у историји европске кошарке Дејан Бодирога је одиграо свој последњи меч у каријери. Победнички пут, дуг 18 година, завршен је поразом у полуфиналу првенства Италије. Када је прексиноћ у Лотоматикиној хали у Риму свима било јасно да домаћин не може да достигне велику предност Монтепаскија, свих 11.000 гледалаца је устало и дугим овацијама поздрављало Бодирогу. Иако он није објавио да се повлачи, римска публика је осећала да је то крај.

Италијански медији су последњих дана наговештавали да је ово последња Бодирогина сезона, а он је после пораза од Монтепаскија рекао да ће у наредна два три дана „размислити о свему” и да ће коначну одлуку рећи на својој прес-конференцији у понедељак. Није тешко закључити да повратка нема...

Многи ће рећи да је Бодирога могао да игра барем још сезону-две, имајући у виду да је пролетос напунио 34 године, али већина ће се ипак сложити да је ово прави тренутак да се повуче. На врхунцу је био 2003. када је освојио триплу круну са Барселоном (првенство и куп Шпаније и Евролигу), а последње две сезоне је утрошио последње атоме снаге да римском клубу врати европски имиџ, што му је и пошло за руком. Лотоматика ће и други пут узастопце играти у најбољем клупском такмичењу у Европи, што је и њен председник Клаудио Тоти оценио као велики успех.

Логично је било и да Бодирога последњи меч одигра у италијанском првенству, јер је у њему пре деценију и по почео професионалну каријеру, као најмлађи странац у историји тада најбоље европске лиге. У Стефанел из Трста стигао је из Задра, на препоруку Крешимира Ћосића, а тренер тршћанског клуба Богдан Тањевић је касније изјављивао да је од Ћосића добио „један од најлепших поклона у свом животу”. Бодирога је већ у првој сезони фасцинирао италијанску јавност, убацивши Панасонику 51 поен (90:89) који дан пре свог 20. рођендана. На растанку са Тањевићем и Стефанелом, 1996, освојио је дуплу круну.

Италијанско првенство било му је и одскочна даска за репрезентацију у којој би дебитовао још 1992. да није било рата. Овако је дебитовао као један од најмлађих чланова у историјском саставу који је после санкција УН освојио злато на Европском првенству 1995. у Атини. Од 1995. до 2005, када се повукао из државног тима као капитен, пропустио је само „Евро 2003” у Шведској, а освојио је седам медаља на највећим такмичњеима: два светска и три евроспка злата, олимпијско сребро и европску бронзу. Своје најбоље партије у националном тиму пружио је на светским шампионатима у Атини 1998. и Индијанаполису 2002. На првом је проглашен за најбољег играча шампионата, а на другом је био „ем ви пи” финала који је проглашен најзанимљивијим у историји „мундобаскета” (после вођства Аргентина 74:66, два и по минута пре краја, дао свих девет поена за „плаве” и донео продужетак - 75:75).

Због тога што је небројено пута био играч одлуке добио је надимак „Мистер МВП”. Италијани су га звали и „Белим Меџиком”, поредећи га са славним кошаркашем Лејкерса из Лос Анђелеса. Иако га је Сакраменто још 1994. изабрао као 51. на „драфту”, никада није желео да игра у НБА. Због тога је постао синоним за врхунску европску кошарку, засновану на таленту, великој упорности, фер-плеју...

Постао је заслужни кошаркаш Панатинаикоса и Барселоне, с којима је био првак Европе (са Атињанима два пута), и један од најцењенијих странаца у италијанском првенству у којем је зимус одиграо своју 200. утакмицу. Легенда италијанске кошарке Дино Менегин је дао 1998. једну од најупечатљивијих изјава о кошаркашким могућностима Бодироге:

„Одавно се у Европи није родио играч такве класе. Са два центиметра више од њега у своје време сам играо тешког центра. А он уз сву висину има и сјајну технику, брзину, непредвљидљив дриблинг и несаломови снагу која импонује”.

Све приче и хвалоспеви о њему који ће уследити мораће у првом плану да имају и оцену његових људских вредности. Ретки су врхунски спортисти који су и због својих људских врлина заслуживали „златне медаље”, а Бодирога је један од њих. Зато га никада није „волела” жута штампа.
На радост љубитеља спорта, Бодирога ће остати у кошарци. Један његов велики пројекат започет је прошлог лета у месту његових предака Требињу, где је отворио свој кошаркашки камп. За њега свакако има места на важним функцијама и у Фиби и у КСС а вероватно и у МОК-у за чију Међународну комисију је конкурисао пре три године. Све зависи од њега.

Александар Милетић


 

 
Sačuvana
Rašo
urednik
skriboman
*****
Pol: Muškarac
Horoskop: Škorpija
Poruke: 3321


« Odgovor #1 poslato: 09.06.2007. 20:32:05 »



Mislim da nikada nisam čuo da je neko rekao neku ružnu reč o ovom momku.   claps
Sačuvana
nikmen
provereni korisnici
posetilac
**
Pol: Muškarac
Ime i prezime:
nikola kovacevic
Mesto: uzice
Lokacija: krcagovo
Država: srbija bre
Horoskop: Strelac
Poruke: 25


« Odgovor #2 poslato: 09.06.2007. 20:35:38 »

Momak je stvarno vrh i bio je jedan od najvecih igraca srpske kosarke.
Sačuvana
neo
ex Munjica
provereni korisnici
iskusan korisnik
****
Pol: Muškarac
Ime i prezime:
Dusan Gujanicic
Mesto: Uzice
Lokacija: Vuka Karadzica
Horoskop: Rak
Poruke: 220


oslobodicu vas


« Odgovor #3 poslato: 09.06.2007. 20:40:15 »

Ја сам посетио место где је рођен.Њему немам шта да пожелим,једино генерацијама које долазе да могу да се угледају на правог у сваком смислу те речи.

Ми имамо свога бога,то је Дејан Бодирога. Cheesy
Sačuvana
Rašo
urednik
skriboman
*****
Pol: Muškarac
Horoskop: Škorpija
Poruke: 3321


« Odgovor #4 poslato: 12.06.2007. 15:32:16 »


     POLITIKA


   
Волео бих да живим у Београду


Поводом завршетка кошаркашке каријере Дејан Бодирога рекао да се двоуми између понуде да буде генерални менеџар римске Лотоматике и доласка у српску престоницу
„Ћосић ме је одвео у Задар јер ме Партизан није хтео”: Дејан Бодирога

Као што је „Политика” најавила, прослављени кошаркашки репрезентативац Дејан Бодирога (34) је на јучерашњој прес-конференцији у Риму објавио да је завршио каријеру започету пре 18 година у зрењанинском Пролетеру. Пред више од 50 новинара из многих угледних медијских кућа, прочитано је писмо градоначелника Рима Валтера Ветронија који је с нескривеним одушевљењем описивао Бодирогу и десетоминутне овације 11.000 навијача прошле недеље у Лотоматикиној хали.

Новинарима се обратио и Лотоматикин председник Клаудио Тоти чија је велика жеља да Бодирога остане у клубу као генерални менаџер. Ту идеју је с великим очекивањима подржао и градоначелник Велтрони, осведочени симпатизер римског кошаркашког клуба који се уз Бодирогину помоћ вратио на велику евроспку сцену.

У интервјуу за „Политику”, који минут после прес-конференције у Риму, Дејан Бодирога је пре свега желео да понови своје речи захвалности:

– Ово је за мене тешка одлука која је временом сазрела. Врло сам задовољан и поносан што после свега могу да кажем да не бих променио ниједну своју одлуку у каријери. Хвала председнику Лотоматике Тотију што ме је довео у Рим и што је желео да продужимо сарадњу, хвала градоначелнику Велтронију који ме је лепо прихватио и пренео ми љубав према Риму и што би волео да останем део Лотоматике и Рима. Хвала свим председницима клубова за које сам играо, хвала свим тренерима који су ме тренирали – Ћосићу, Тањевићу, Обрадовићу, Ивковићу, Пешићу, Репеши, хвала свим навијачима и саиграчима без којих моја каријера не би била овако успешна. Хвала и новинарима на лепој сарадњи и дружењу за ову деценију и по, јер смо такорећи живели заједно. Највећу захвалност дугујем мојој породици – оцу Васи, мајци Милки, брату Жељку, супрузи Ивани и сину Николи – јер они су ми давали највећу подршку. Богу захваљујем што ми је дао здравље и таленат и омогућио једно овакво искуство у животу.

Већ сте наговестили да се двоумите да ли ћете Ваше прве послове после каријере везати за Београд или Рим?

– Београд је моја будућност без обзира на то да ли ћу радити нешто везано за кошарку или не. У Београду бих волео да живим. Лотоматика ме жели за свог генералног менаџера,  жели да напредује у Евролиги... Још се двоумим Рим или Београд, а одлуку ћу донети за неколико дана. Веће су шансе да то за почетак буде Рим. Хтео бих прво да се консултујем с породицом, јер то увек чиним пре сваке важне одлуке.

Раније сте изјављивали да бисте волели да завршите каријеру у Партизану?

– Играо сам у највећим европским клубовима, а одувек сам био навијач Партизана. Док сам био млађи имао сам велику жељу да обучем дрес Партизана, али је то касније, стицајем околности, постало неизводљиво. Моја каријера је добила другачији ток... Бићу увек навијач Партизана.

Пре три године нисте изабрани у једну од комисија МОК. Да ли Вас занима ангажовање у организацијама какве су МОК, ФИБА, Евролига, КСС...?

– Кад су многи наслутили да ћу да завршим каријеру појавило се одређено интересовање за моје будуће ангажовање у кошарци. Тако би и Евролига на одређени начин хтела да се веже за мене, што је за мене част. За сада су најупорнији људи из Рима...

Како бисте поређали незаборавне тренутке у Вашој каријери?

– Већ на почетку моје каријере у Италији одиграо сам неколико незаборавних мечева. Остаће за историју 51 поен против Панасоника и победнички кош за Стефанел у последњем секунду, затим велико надиграваље против Бенетона и Кукоча и моја победа против једног таквог аса, затим три трофеја Евролиге, победа против америчког тима снова на СП у Индијанаполису као и победа у финалу против Аргентине, па полуфинале са Грцима на СП у Атини 1998... Тешко је извдојити један меч. Моје велико задовољство је то што сам имао прилику да играм за неке од највећих клубова у Европи и да живим у најлепшим градовима. Ипак, највећу част и највеће задовољство представљала ми је репрезентација. Највећа је привилегија представљати своју земљу и доносити медаље и радост свом народу.

Вашу каријеру је пратио и имиџ доброг момка о чему сведочи и то што сте свуда били омиљени?

– Много ми значи то што сам био омиљен свуда где сам играо, и као кошаркаш и као личност. Драго ми је да сам у тим клубовима и градовима оставио и лични траг. Био сам неизмерно срећан кад су ми навијачи Панатинаикоса у Атини приређивали незаборавне дочеке, иако нисам више био њихов играч. Још више су ме изненадиле овације 10.000 навијача у Тел Авиву јер никада нисам играо за неки израелски клуб.

И данас је нејасно како је дошло до тога да пре деценију и по одете у Задар а не у Партизан?

– Када се Крешимир Ћосић вратио у Задар 1989. почео је да тражи таленте по Југославији. Ја сам тада, са непуних 16 година, био на проби у Партизану у којем нису баш били заинтересовани да ме доведу. Рекли су ми да сачекам мало. Пошто је тада владао фер-плеј међу клубовима, Ћосић је прво позвао људе у Партизану да их пита да ли може да ме одведе у Задар, и добио је потврдан одговор. После седам дана у Задру није ми се остајало, јер ми је било тешко да се одвојим од породице. Ипак, Ћосић је дошао у Зрењанин и после разговора с мојим родитељима ја сам некако пристао. Ћосић је био изузетна личност.

Да ли ћете организовати опроштајну утакмицу?

– Још нисам размишљао о томе, али ако се то догоди Београд ће бити прва опција. Људи из Лотоматике су ми већ понудили да то буде у окторбу у Риму, на утакмици Лотоматика – Торонто, али ја бих ипак још мало да размислим.


И после Бодриоге – Бодирога

Италијански новинари су јуче у Риму питали Бодирогу шта би свом сину Николи (3) саветовао ако и он буде хтео да се бави кошарком?

– Да као отац уме да одабере праве клубове. Ипак, тешко да ће ме икада победети један на један... – одговорио је Бодирога уз аплауз и осмехе свих новинара.

Sačuvana
Rašo
urednik
skriboman
*****
Pol: Muškarac
Horoskop: Škorpija
Poruke: 3321


« Odgovor #5 poslato: 13.06.2007. 23:40:23 »



   NOVOSTI


  Oproštaj u Beogradu!


N. ILjUKIĆ, 12. jun 2007
Od specijalnih izveštača

PETI dan bez košarke. Dejan Bodiroga je prošlog četvrtka poslednji put u karijeri krenuo sa sportskom torbom i patikama ka dvorani Lotomatike u Rimu. Srpski košarkaški as je odlučio da loptu ostavi tamo gde su svi njegovi trofeji. U riznici sećanja i prebogatim vitrinama završio je i rekvizit, koji će ubuduće služiti samo za igru oca sa sinom.
Dejan i Nikola Bodiroga prepunili su u utorak strane celokupne italijanske štampe. Tata i sin bili su glavne zvezde oproštajne konferencije za štampu, koju je predsednik Rome Klaudio Toti upriličio u svom luksuznom hotelu u centru večnog grada.
o Dakle, peti dan bez košarke. Kakav je to osećaj?
- Fantastičan! Zaista je došlo vreme da se oprostim od igre kojoj sam dao sve, koja mi je dala sve i uopšte se ne kajem nijednog trenutka svoje karijere. Rekao sam to pred novinarima na oproštaju i to mi je stvarno sve vreme u glavi. Onog trenutka kada sam primetio da ne mogu da pružim 100 odsto, shvatio sam da je došao čas za odlazak - kaže Dejan Bodiroga, koji je u utorak u Rimu proveo ceo dan u društvu izveštača "Večernjih novosti".
Samo jedno pitanje, trenutno bez odgovora, koji vode Lokomatiku. Bodiroga izgleda zna ovaj odgovor, ali kao i uvek u karijeri želi da donese preciznu i pravu odluku. Predsednik Toti ne odustaje od ponude za funkciju generalnog menadžera svojoj dojučerašnjoj prvoj zvezdi.
- Stalno pričamo o tome, a ja ću odluku doneti za nekoliko dana - blago je zagonetan Bodiroga, iako se nazire da će sa parketa vrlo brzo preći u kancelariju.
Srpski legendarni as je održao oproštajnu konferenciju za novinare, ali još nije odigrao oproštajnu utakmicu.
- O njoj još ne razmišljam. Ima vremena i za taj spektakl, a ja bih voleo da okupi sve ljude koji su mi nešto značili u životu i karijeri. Naravno, prvo mi na pamet pada Beograd, koji je moj grad i uvek centar sveta - zaključuje Bodiroga, kojem srpska prestonica uvek širi ruke, a nema sumnje da će uskoro, jedne noći, "Beogradska arena" biti mesto grandioznog spektakla...


BOGDAN TANjEVIĆ
NISI ME IZNEVERIO!

SELEKTOR Turske i prvi košarkaški mentor Dejana Bodiroge Bogdan Tanjević oglasio se u utorak kolumnom u tiražnom "Korijere delo sportu". Čitajući ove redove Bodiroga je imao dečački izraz lica.
- Još jednom si dokazao da si veliki igrač. Ni ovog puta me nisi izneverio. Od onog trenutka kada te Krešimir Ćosić iz Zadra poslao kod mene u Trst, pa do trenutka kada si odlučio da ostaviš košarku, znao sam i shvatio da si veliki čovek i veliki igrač. Hvala ti za sve što si podario evropskoj košarci, hvala ti za odluku da ne odeš u NBA ligu, jer si na pravi način procenio da tamo ne bi mogao da budeš ono što si ovde: lider, prvi kreativac i veliki majstor - poručio je iz Turske Dejanu Bodirogi, Bogdan Tanjević.
FRANČESKO TOTI
BRAVO BODIROGA!

ITALIJANI obožavaju fudbal, navijači Rome Frančeska Totija, ali prva zvezda Rimljana ima svog favorita u košarkaškom klubu. Frančesko Toti je na poseban način ispratio Dejana Bodirogu u košarkašku penziju.
- Kada jedan ovakav as odluči da napusti košarku, u trenutku kada je mogao još da joj da, onda ova odluka mora da se izuzetno poštuje. Gledao sam ga u više navrata, i tvrdim da ne postoji košarkaš čija igra odiše takvom lucidnošću i emocijom - poručio je Toti.


OVACIJE MEDIJA

KOMPLETNA italijanska sportska štampa u utorak je posvetila izuzetan prostor oproštajnoj konferenciji Dejana Bodiroge. "Gazeta delo sport", "Korijere dela sera", "La Republika", "Korijere delo sport", "Mesađero", "Tuto sport" i svi ostali bili su u prilici da daju najkreativnije naslove i tekstove o odlasku srpskog asa u košarkašku penziju.
"Arivederči Roma, "Otišao u stilu šampiona", "Otišao veliki gospodin košarke"... samo su neki od naslova, koji mogu da dočaraju kreativnost novinara, ali i veliki trag koji je Bodiroga ostavio u ovdašnjoj i evropskoj košarci.


ŽAL ZBOG PARTIZANA

SAMO jedna želja ostala je neispunjena u karijeri Dejana Bodiroge. On je to naglasio i pre dva dana pred italijanskim novinarima.
- Mnogi znaju da navijam za Partizan, a izuzetno mi je žao što završavam karijeru, a nisam bio u prilici da u vreme dok sam igrao u Jugoslaviji, obučem dres crno-belih - rekao je Bodiroga, naglašavajući da će sada mnogo češće živeti na relaciji Rim - Beograd.


OBILAZAK RIMA
DEJAN Bodiroga je u utorak imao vremena, posle mnogo meseci, da u društvu supruge Ivane i naslednika Nikole obiđe neke od znamenitosti Rima.
Pored Španskog trga, fontane "Di Trevi", Pantenona i nekoliko najvećih gradskih trgova imao je priliku i uživo da vidi koliko je obožavan u Rimu. Ne računajući japanske i američke turiste, i ostali su želeli fotografiju ili autogram sa našim asom.
 
Sačuvana
Stranice: [1]
  Štampaj  
 
Prebaci se na:  


Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 1.1 RC3 | SMF © 2001-2006, Lewis Media | Imprint Ispravan XHTML 1.0! Ispravan CSS!
Stranica je napravljena za 3.965 sekundi sa 36 upita.