Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?
Oreska - Užice
Užice na Internetu
Prijavite se sa korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
 
ARHIVA
   Početna   Pomoć Pravila Pretraga Gallery Prijavljivanje Registracija  
IZBORI: NAJFORUMAŠ I NAJFORUMAŠICA GODINE
AKCIJA: SVI UŽIČANI NA JEDNOM MESTU!
Za užičke nekomercijalne organizacije i ustanove besplatno...
Stranice: 1 2 3 4 [Sve]
  Štampaj  
This topic has not yet been rated!
You have not rated this topic. Select a rating:
Autor Tema: EP u košarci 2007  (Pročitano 21458 puta)
Rašo
urednik
skriboman
*****
Pol: Muškarac
Horoskop: Škorpija
Poruke: 3321


« poslato: 15.06.2007. 15:39:59 »

    Nadam se da će ovo leto biti uzbudljivo što se tiče košarke.

    WIKIPEDIA

Evropsko prvenstvo u košarci 2007.

Iz projekta Википедија



Evropsko prvenstvo u košarci 2007. će se održati 3. do 16.septembra 2007. u pet gradova Španije: Granadi, Sevilji, Palma de Majorci, Alikanteu i Madridu.



Žreb za Evropsko prvenstvo 2007. je održan u Madridu 19. oktobra 2006.

Grupa A    

Grčka
Rusija
Srbija
Pobednik kvalifikacija


   
Grupa B

Španija
Hrvatska
Letonija
Portugal
   

Grupa C


Nemačka
Litvanija
Turska
Republika Češka
   
Grupa D


Francuska
Slovenija
Italija
Poljska

Sačuvana
Rašo
urednik
skriboman
*****
Pol: Muškarac
Horoskop: Škorpija
Poruke: 3321


« Odgovor #1 poslato: 16.06.2007. 00:00:20 »

Malo podataka o prvom selektoru Srbije.

Zoran Slavnić



Zoran Moka Slavnić, (rođen 26. oktobra 1949. godine) je bivši jugoslovenski košarkaš. Igrao za košarkaški klub Crvena zvezda od 1965. do 1975. godine. Karijeru je nastavio u španksom Huventudu, Šibenci, italijanskoj Kazerti i Partizanu.

Na Evropskim prvenstvima za reprezentaciju Jugoslavije je igrao na 36 utakmica, na Svetskim prvenstvima odigrao 17 utakmica, 15 utakmica na Olimpijskim igrama i 14 na Balkanskim igrama. Ukupno je odigrao 179 utakmica za reprezentaciju Jugoslavije. Postigao je na tim utakmicama ukupno 1465 koševa. Osvojio je tri evropska prvenstva (1973, 1975, 1977), Svetskog prvenstva 1978. u Manili i Olimpijskih igara 1980. u Moskvi.

Po završetku košarkaške karijere nastavio sa radom u košarci kao trener. Vodio je Partizan, Crvenu zvezdu, Šibenku, Huventud, nemački Bamberg. Bio je na kormilu beogradskog Atlasa (bivši IMT), čiji je tim-menadžer Slavnićev saigrač iz slavnih dana Dražen Dalipagić.

Sa svojom prvom suprugom Slavicom Slavnić ima sina Zvezdana. U drugom braku nema dece.

Od 25. maja 2006. godine član je Stručnog saveta Košarkaškog saveza Srbije. Od 29. maja 2007. jednoglasnom odlukom svih članova Upravnog odbora KSS Zoran Slavnić je izabran za prvog selektora Srbije.
Sačuvana
Rašo
urednik
skriboman
*****
Pol: Muškarac
Horoskop: Škorpija
Poruke: 3321


« Odgovor #2 poslato: 16.06.2007. 15:52:51 »


  B L I C

Zoran - Moka Slavnić, dve nedelje od promocije za selektora Srbije

Razmišljam kao košarkaš jer nisam pekar


Autor: I. Velimirović


Na Evropskom prvenstvu u Španiji 1973. godine tadašnji selektor Mirko Novosel pružio je šansu igraču - debitantu Zoranu Slavniću. Moka je pružio sjajne partije, Jugoslavija je osvojila zlatnu medalju, a 34 leta kasnije na istom mestu, Slavnić ponovo debituje, ovoga puta kao selektor selekcije Srbije.
Košarkaški savez Srbije i reprezentacija 30. maja dobili su harizmu, šmek, energiju, kreaciju, autoritet, apsolutnu snalažljivost, visprenost, dodatnu inteligenciju u Zoranu Slavniću.
- Posle „samo“ 34 godine vraćam se na Iberijsko poluostrvo, ali u drugoj funkciji, onda sam bio debitant kao igrač, sada sam selektor. Jedno je sigurno, neću propustiti da i kod nas neki igrači tek u 24. godini dožive prvu afirmaciju, što se desilo meni - kaže Slavnić za „Blic“.
nSanjate medalju u Španiji?
- Sanjam. Međutim, snovi su često nerealni i proizvod ludačke želje merene u kosmičkim mernim jedinicama. Karta za raj vodi preko pakla, ako hoćeš na vrh, moraš da kreneš sa dna.
nDanas su dve nedelje otkako ste na klupi „orlova“?
- Mnogi prijatelji, i dobronamerni i nedobronamerni, pitali su me zašto sam odmah na inauguraciji saopštio spisak od 32 kandidata. Odgovorio sam da je to poklon novinarima, dokaz da želim od početka da sarađujemo samo po jednoj osnovi - pošteno. Dao sam taj spisak iz jednog razloga, kako bi i oni igrači koji nisu bili reprezentativci znali i osetili da su i oni deo košarkaškog establišmenta i da se vodi računa o njima. Na taj način javno sam hteo da nominujem kandidate, kako bi pročitali svoje ime, što je i meni nekad bilo značajno. Neke televizije su to zloupotrebile, dajući komentare o najširem spisku, umesto da pohvale da je već 29 košarkaša reklo „da“. Samo trojica su pod znakom pitanja iz različitih razloga, Radmanović, Rakočević i Pavlović, ali su svi oni rekli da žele da igraju za Srbiju, i to je njihova i moja prva značajna pobeda.
nNeki su se dvoumili, ali većina je prihvatila povratak u nacionalni dres upravo zbog vas?
- Mnogi od njih su prevazišli nepravde koje su doživeli u poslednje tri godine, ja sam im oprostio jer sam i ja bio žrtva. Možda neki neće imati snage i hrabrosti, takvima ću se zahvaliti. U razgovorima sa, da tako kažem, igračima koji kvalitetom ne dolaze pod lupu provere, tu mislim na, recimo, Jarića i Vujanića, izuzetno sam zadovoljan, dokazali su zrelost i pokazali da po njima žestoko satanizovanje u bliskoj prošlosti mogu da prevaziđu i odazovu se novom selektoru s kojim do sada nisu imali saradnju. Iskazali su zrelost, uprkos njihovoj žestokoj ljutnji kako su predstavljeni u Beogradu pre dve godine.
nDobili ste nove „prijatelje“, tapšače po ramenu?
- Toga uvek ima u životu, ali pošto ova funkcija podrazumeva da treba da trpi opšte interese, ko s tim nije načisto, ne treba ni da se hvata u to kolo. Jezgro pravih prijatelja je ostalo, a „padobranci“ slete i uzlete, oni su kao led u „koka-koli“, vrlo kratko traju.
nDevet meseci ste ćutali za medije?
- Zaboravio sam na suspenziju, iako pojedini nisu bili korektni, kao ja prema njima, međutim ovo mesto ne dozvoljava lične hirove, i to je ispravno.
nSrećko Jarić je rekao da još razmišljate kao igrač?
- Neću valjda kao pekar, nikad nisam bio pekar već košarkaš.
nKo će osvojiti titulu u Sinalko Superligi?
- Onaj ko dođe prvi do tri pobede, ha, ha, ha... Ja sam selektor, moram tako.
nNije tajna da vam neke kolege nisu čestitale na izboru?
- Osim onih iz Stručnog saveta, ovi drugi se mogu izbrojati na prste ruke. Ali kako su me ljudi dočekali u samoposluzi, banci, pošti, kafićima, pomisliću i da vredim!
nŠta je košarka za Moku?
- Život bez odricanja.
nSrpski tenis doživljava ekspanziju?
- Užas od sreće, koliko sam srećan zbog njihovih uspeha dođe mi da ludački plačem. Teniseri na najbolji način prezentuju zemlju iako bez pomoći i logističke podrške države, tu izuzimam klubove. Sami su prokrčili put do visina, sada moraju da dokažu da nisu zvezde padalice, već da zasijaju još punim sjajem.

Sat i po sa Radmanovićem
Ponedeljak, Ulica Strahinjića Bana, oči u oči sat i po Zoran Slavnić i Vladimir Radmanović. Tema - reprezentacija, epilog:
sutra će se znati li će as Lejkersa prihvatiti povratak u državni dres ili ne.
Jarić me je oduševio
U reprezentaciju se vraća i Marko Jarić?
- Oduševio me je punom zrelošću, odgovornošću i entuzijazmom. Siguran sam da će snagom volje da prevaziđe pokušaj satanizacije njegovog imena i kvaliteta. Uverio me je da može da bude predvodnik ove generacije.

Supruga najveći fan i kritičar
Sada kada je sve završeno, da li znate kristalno jasno ko vam želi uspeh, a ko ne?
- Da, naravno, polazim iz svoje kuće i moje supruge Jelene, najvećeg fana, ali i najžešćeg kritičara, zatim sestre, zeta, kao i onih odanih i svesrdnih prijatelja koji su me podržavali da ću uspeti.

Sačuvana
Rašo
urednik
skriboman
*****
Pol: Muškarac
Horoskop: Škorpija
Poruke: 3321


« Odgovor #3 poslato: 19.06.2007. 14:43:45 »



     GLAS JAVNOSTI

Košarkaška reprezentacija Srbije održala prvi trening


Marko preboleo rane
Došao sam s velikim ambicijama i željom da napravimo najbolji mogući rezultat, iako se još ne zna u kakvoj ćemo ekipi igrati, rekao je Marko Jarić

Iznenadno pojavljivanje Marka Jarića zasenilo je okupljanje dela reprezentacije juče u hali "Pionir". As Minesote delovao je sveže i odmorno i sa zadovoljstvom je istakao da mu je drago što se nalazi u društvu mladih igrača.
- Završio sam sezonu pre dva meseca, želim da ostanem u formi. Očekuje nas uzbudljivo leto - rekao je Marko Jarić.

Rane sa Evropskog prvenstva u Novom Sadu od pre dve godine su zarasle.
- Brzo zaboravljam sve stvari! Prošle godine me nisu zvali, čak i da jesu pitanje je da li bih igrao s obzirom na to šta se desilo 2005. godine. Sada sam došao s velikim ambicijama i željom da napravimo najbolji mogući rezultat, iako se još ne zna u kakvoj ćemo ekipi igrati.

Na prvom okupljanju pored Marka Jarića selektoru Zoranu Slavniću javili su se i Bojan Popović, Aleksandar Rašić, Nikola Dragović, Vladan Vukosavljević, Marko Marinović, Miloš Teodosić, Branko Cvetković, Stefan Marković, Dragan Labović i Đorđe Mićić. Prisustvom na prvom treningu podršku nacionalnom timu pružili su predsednik KSS Dragan Kapičić, predsednik Stručnog saveta Ranko Žeravica i bivši reprezentativac Dragan Tarlać. U isto vreme Slavniću su u radu pomagali Velimir Gašić, drugi trener Dragan Jakovljević, kao i stručnjak za kondiciju Jovan Jahić.

N. Radojević
   
Sačuvana
Rašo
urednik
skriboman
*****
Pol: Muškarac
Horoskop: Škorpija
Poruke: 3321


« Odgovor #4 poslato: 20.06.2007. 16:02:33 »


      D A N A S

Plejmejker Minesote najzvučnije ime na prvom treningu reprezentacije u sklopu priprema za šampionat Evrope

Jarić lider reprezentacije



Košarkaška reprezentacija Srbije održala je svoj prvi (istorijski) trening pre dva dana, a selektor Slavnić je od 32 igrača koji se nalaze na njegovom širem spisku potencijalnih putnika na EP u Španiju, "dočekao" u Pioniru samo desetoricu.
Uglavnom mlade igrače od kojih su većina nedavno završili svoje klupske sezone, u prvo zagrevanje poveo je najiskusniji među njima Marko Jarić. Plejmejker Minesote koji iza sebe ima najlošiju sezonu od kada se profesionalno bavi košarkom, dočekao je sa širokim osmehom mnogobrojne predstavnike "sedme sile" koji su se okupili na prvom treningu reprezentacije. Poslednji kontakt sa (tada) plavim dresom, Jarić je imao pre nešto manje od dve godine, na Evropskom prvenstvu u našoj zemlji koje je nažalost bilo samo još jednu u nizu dugogodišnjeg posrtanja nacionalnog tima. Bivši igrač LA Klipersa označen je tada od strane kompletne javnosti kao jedan od glavnih krivaca za sramotan nastup tadašnje SCG. Za svetsko prvenstvo održano prošle godine u Japanu, rođeni Beograđanin nije ni dobio poziv.
"Panterska" borba za mesto u reprezentaciji
Od desetorice igrača koji su bili na prvoj "prozivci" selektora Slavnića, što je manje od trećine sa šireg spiska, čak sedmorica su nastupala ili i dalje nastupaju za FMP. Rašić, Teodosić, Labović, Popović, Cvetković, Marinović i Mićić čine sedmerac bivših ili sadašnjih "pantera" koji će se boriti za mesto u državnom timu. Najmlađi među njima, Miloš Teodosić smatra da njemu i saigračima predstoji veliko nadmetanje za pozicije u ekipi.
- Biće to velika borba za mesto na konačnom Slavnićevom spisku. U svakom slučaju velika je čast i zadovoljstvo biti ovde- rekao je Teodosić.
Jarić ne želi mnogo da se osvrće na pomenute "nemile" događaje i smatra da je situacija oko reprezentacije sada mnogo drugačija (bolja), nego prethodnih godina.
Radmanoviću i Rakočeviću danas ističe rok
Selektor Srbije Zoran Slavnić će danas objaviti da li će se Igor Rakočević i Vladimir Radmanović pridružiti ekipi u pripremama za EP u Španiji. Moka je još ranije ostavio "otvorenu" mogućnost da dvojica iskusnih košarkaša nastupe za državni tim, a kao poslednji rok za izjašnjavanje pomenutih igrača, novi selektor je odredio današnji datum. .
Igor Rakočević je već ranije najavio mogućnost da ne nastupi za Srbiju ovog leta, zbog saniranja brojnih povreda, dok je Radmanović izrazio želju da nastupi za nacionalni tim, ali je njegovo nastupanje u "crvenom" dresu , barem još danas pod znakom pitanja.
- Svašta je rečeno u poslednjih par godina i ne želim mnogo da se prisećam svih tih događanja. Prošle godine nisam ni dobio poziv selektora (Šakote), a i da jesam verovatno bih ga u tadašnjim okolnostima i odbio. Sada je to druga priča. Drago mi je što sam sa timom i jedva čekam da se još bolje upoznam sa ovim mladim igračima- izjavio je Jarić.
Trenutno najiskusniji igrač među desetoricom igrača koji su "otvorili" ovogodišnje pripreme reprezentacije Srbije, kaže da je za sada nezahvalno govoriti o mogućim dometima ovog tima na EP u Španiji koje startuje početkom septembra.
- Teško je oceniti, pošto još uvek ne znamo u kakvom ćemo sastavu nastupiti u Španiji. Trenutno u Evropi ima dosta vrhunskih ekipa. Mi ćemo sigurno, ko god bude u timu, pružiti maksimum i dati sve od sebe, pa ćemo videti koliko možemo- rekao je na kraju Jarić.
Bez obzira kako bude izgledao konačan spisak sa dvanaest igrača koji će nas predstavljati na EP u Španiji, sigurno je da će Srbija u svom prvom nastupu kao samostalna država nastupiti sa izuzetno mladim timom. "Orlovi" su se u takvoj situaciji našli više silom, nego zbog odluke čelnika Košarkaškog saveza ili samog selektora, pošto su mnogi iskusni i "prekaljeni" reprezentativci već odbili Slavnićev poziv, zbog (čast izuzetcima) manje-više neobjašnjivih i neopravdanih razloga. Ono što je dobro i čega nije bilo prethodnih godina, je pozitivna energija koju je popularni Moka uneo u mladi državni tim i koju će sigurno preneti na još uvek neiskusne reprezentativce. Kako sada stvari stoje, čine se da ove godine, bez obzira na rezultate na pripremnim utakmicama i na samom evropskom prvenstvu nećemo slušati "prljavštine" iz nacionalnog tima, kao što su formiranje "klanova" među igračima, brojne međusobne optužbe, nepoštovanje satnice koju odredi selektor, neprimereni izlasci po klubovima dan pred utakmicu... L. S.
Sačuvana
Rašo
urednik
skriboman
*****
Pol: Muškarac
Horoskop: Škorpija
Poruke: 3321


« Odgovor #5 poslato: 21.06.2007. 15:57:44 »

     
      B 92


Slavnić okupio stručni štab Srbije

Novi tim menadžer košarkaške reprezentacije Srbije biće bivši košarkaš Dragan Tarlać. Tarlać je bio na prvom okupljanju kandidata za državni tim u "Pioniru“ i tako otklonio nedoumice oko čoveka, koji će u narednom periodu biti spona na relaciji stručni štab - igrači - rukovodstvo Saveza.

Dragan Tarlać (34) je igračku karijeru završio je pre tri godine, a podsećanja radi bio je centar Crvene zvezde, Olimpijakosa, Čikaga, Reala i CSK.

Uz Velimira Gašića, prvog asistenta selektora, drugi pomoćnik biće Dragan Jakovljević (34), trener beogradskog kluba za mlađe kategorije Alimenti basketa, koji je karijeru počeo takođe u Crvenoj zvezdi i biće.

U opticaju stručnog štaba Srbije za prvog pomoćnika i tim menadžera, najpre su spominjani, redom Aleksandar Đorđević odnosno Luka Pavićević i Dražen Dalipagić, koji su iz raznih okolnosti otkazali selektoru Zoranu Slavniću.

KSS je na sednici Stručnog saveta održanoj u utorak prihvatio informacije vezane za aktivnosti koje se vode u delu početka priprema seniora, a koje je izneo selektor Slavnić.

Konstatovano je da su svi potencijalni kandidati za nacionalnu selekciju prihvatili program i obaveze koje slede od 19. jula, osim Vladimira Radmanovića, koji će u narednim danima ponovo razgovarati sa selektorom, kada će biti doneta odluka u vezi sa njegovim definitivnim učešćem.

Sačuvana
Rašo
urednik
skriboman
*****
Pol: Muškarac
Horoskop: Škorpija
Poruke: 3321


« Odgovor #6 poslato: 23.06.2007. 21:39:58 »

 
  K U R I R



INTERVJU: Vuk Ivanović

NOBELOVAC
Bio sam u laboratoriji kada su mi javili da me je Slavnić pozvao u reprezentaciju


Vuk Ivanović, potencijalni košarkaški reprezentativac Srbije i član američkog univerziteta Brigam Jang iz Jute, rekao je u intervjuu za Kurir da je počastvovan što se našao na spisku selektora Zorana Slavnića i da u otadžbinu dolazi 23. juna. Momak iz Pančeva, visok 210 centimetara, koji igra na poziciji krilnog centra je i izuzetan student genetike i mikrobiologije. Ove godine je sa svojim kolegama imenovan za Nobelovu nagradu.

Kakav je osećaj znati da ste na spisku selektora Zorana Slavnića?
- Bio sam u laboratoriji kada su mi javili da bih mogao da zaigram za reprezentaciju Srbije. Bio sam totalno zbunjen i izgubljen pred mikroskopom. Ruke su mi drhtale. Hvala selektoru Zoranu Slavniću što računa na mene. Voleo bih i da se čujem sa njim, da ga upoznam, da popričamo, da mi kaže gde i kome da se javim kad dođem u Srbiju.

Koliko vama znači igranje za Srbiju?
- Čast je igrati za otadžbinu. Srbija je bila i u mom životu će uvek biti prioritet. Porodica ili NBA liga nikada ne mogu imati prednost, ako imaš poziv da igraš za svoju zemlju. Kada dođem u Srbiju, prvo ću se javiti Stevanu Karadžiću, jer je on prošlog leta radio sa mnom.

Ako ne budete među 12, da li ćete biti razočarani?
- Ne. Ako se to desi, hvala Moki što me je uopšte stavio na spisak. Nema problema, mogu da igram za bilo koju drugu srpsku selekciju. Zbog Srbije sam otkazao evropsku turneju sa svojim univerzitetom po Švajcarskoj i Francuskoj.

Pored košarke, uspešni ste i na studijama.
- Primarni cilj mi je da završim fakultet i dobijem diplomu. Brigam Jang je veoma cenjen univerzitet, elitna škola u SAD. Nije im bitno što si dobar sportista, jednostavno, nema gledanja kroz prste, a kamoli puštanja na ispitima.

Šta studirate?
- Genetiku i mikrobiologiju. U SAD ima mnogo opcija i prilika, a ja sam pronašao svoju. Nalazim se u stručnom timu koji radi na izolovanju gena biljke koja raste na neplodnom tlu. Proučavamo biljku kinovu iz Južne Amerike i ukoliko pronađemo to što tražimo, biće to velika stvar za svet. Moj tim je kandidovan za Nobelovu nagradu i verujem da ćemo je i dobiti.

Kakav je odnos sa saigračima u košarkaškom timu?
- Svi momci su edukovani i veoma dobro znaju gde je Srbija. Na početku sam se osećao kao da sam u džungli, jer mi je kao Srbinu bilo mnogo teže. Velika je konkurencija za svako mesto u timu i milioni Amerikanaca sanjaju poziciju na kojoj igram.

Da li to znači da je bilo i provokacija?
- Sada je sve u redu, ali je na početku bilo vrlo teško. Šalili su se na račun mog akcenta, začikavali me da li dolazim iz Sajberije, sa severa Rusije, i da li kod mene kući ima leda i pingvina. Zato sam morao da pokažem zube, a nisam bežao ni od fizičkih obračuna.

Imate li simpatiju u Americi i da li imate vremena za izlaske?
- Ovde stvarno ima lepih devojaka, ali je teško imati simpatiju. Ipak, živim u mormonskoj zajednici i kada ovdašnje devojke čuju da sam Srbin i pravoslavac, odmah postaju isključive. Ne izlazim mnogo, jer mi je dan ispunjen obavezama na koledžu. Ludih žurki i divljanja ovde nema.
      

Ćosić je legenda mog univerziteta

Pre Vuka Ivanovića, za univerzitet Brigam Jang sa velikim uspehom je igrao pokojni Krešimir Ćosić. Zadranin je u američkoj državi Juti i danas legenda, a njegovo ime se izgovara sa velikim poštovanjem.
- Sa svojim profesorima i bivšim igračima dosta pričam o Krešimiru Ćosiću. Oni tvrde da je uživao igrajući košarku i da je decenijama bio ispred tadašnjeg poimanja ove igre. Doslovce kažu da je bio "veliki čovek sa veštinama plejmejkera". Njemu u čast povukli su iz upotrebe dres sa brojem 11 - kazao je Vuk Ivanović, koji na svom dresu nosi "desetku".
      
   
   
      

Sam se izdržavam u Americi

Vuk Ivanović se od početka školovanja sam izdržava, a prve dve godine boravka u Americi radio je u studentskoj kafeteriji. Od svoje porodice, oca Branislava i majke Bojane, ne prima novac.
- Sam se izdržavam, a mnogo mi znači to što mi je ovde plaćena školarina, koja je stvarno velika i u zavisnosti od godine iznosi od 50.000 do 70.000 dolara. Podučavam klince košarci, a poslednjih meseci dosta vremena provodim sa decom ometenom u razvoju i bolesnom od raka. To me ispunjava, jer ono što napravite svojim rukama najslađi je kolač - istakao je Vuk Ivanović.
      
   
   
Sačuvana
Rašo
urednik
skriboman
*****
Pol: Muškarac
Horoskop: Škorpija
Poruke: 3321


« Odgovor #7 poslato: 25.06.2007. 14:39:46 »


  P R E S S


KOŠARKAŠI OSTAJU PLAVI!


KS Srbije odlučio da košarkaši ne igraju u crvenim dresovima i već od "Kape" naručio plavu i belu garnituru majica za EP u Španiji

Košarkaška reprezentacija Srbije mogla bi da bude jedina nacionalna selekcija koja NEĆE IGRATI U CRVENIM DRESOVIMA! Kako Press saznaje, Košarkaški savez Srbije već je naručio od tehničkog sponzora "Kapa" plavu i belu garnituru majica u kojima će izabranici Zorana Slavnića nastupati na predstojećem Evropskom prvenstvu!

Generalni sekretar KSS-a Predrag Bojić potvrdio je u izjavi za naš list ovu informaciju, istakavši da je to već gotova stvar.

- Igraćemo u plavim dresovima na EP u Španiji i za to smo dobili odobrenje Olimpijskog komiteta Srbije. Godinama smo bili prepoznatljivi kao "plavi" i nema razloga da to menjamo. Plava boja je deo tradicije i imidža reprezentacije koja je harala svetom. Druga garnitura dresova biće bela. Crvene dresove nećemo uopšte imati - kaže Bojić.

Slavnić: Ja sam daltonista

Selektor Srbije Zoran Slavnić, odgovarajući nedavno na pitanje u kojim dresovima ćemo igrati na EP, rekao je: "Gde ste videli plave orlove?" Sada kaže da boja dresova nije najvažnija stvar na svetu.

- Ja sam daltonista. Najvažnije je da mi igramo dobro i da napravimo što bolji rezultat na EP - kaže Moka.

Predsednik Olimpijskog komiteta Srbije Ivan Ćurković kaže da je OKS dao tumačenje prema kome svaki savez može sam da izabere jednu od tri boje koje čine srpsku trobojku.

- Mi ne možemo da odobrimo, već samo da damo tumačenje. Crvena, plava i bela su boje naše zastave i svaki savez može da se opredeli koju boju će da izabere. Kao što je poznato, fudbalski savez je prvi promovisao crvene dresove. Ja sam želeo da se napravi dogovor, ali konsenzusa nije bilo. Ipak, na OI u Pekingu sledeće godine svi će morati da imaju jednoobraznu paradnu uniformu. Koja će to boja biti, videćemo. Zavisiće i od dogovora sa sponzorom - kaže Ćurković.

Predsednik KSS-a Dragan Kapičić rekao je za Press odmah po dolasku na ovu funkciju "da bi on lično voleo da košarkaši ostanu plavi". Prvi čovek srpske košarke tvrdi, međutim, da nije kumovao konačnom izboru boje dresova.

- Ne znam ništa o tome. Imali smo nedavno sastanak u Ministarstvu sporta, ali niko od nas nije zahtevao da se izjasnimo o boji dresova. Nije nam ni sugerisano koju boju da izaberemo. Da su me pitali, rekao bih da sam emotivno vezan za plavu boju, zbog uspeha koji su pravljeni u moje vreme i kasnije. Ali, i da nisam opterećen tim problemom i nemam ništa protiv crvene boje. Mogli bismo da imamo i jednu crvenu garnituru. Možda bi bilo dobro da stigne neko obavezujuće rešenje "odozgo" - smatra Kapičić.

Preporuka zakonodavca je da bi boja dresa nacionalnih reprezentacija trebalo da bude u skladu sa državnom zastavom, kao i da bi sve selekcije trebalo da igraju u istim dresovima.
(M. B. - D. S. - M. N.)
Sačuvana
Rašo
urednik
skriboman
*****
Pol: Muškarac
Horoskop: Škorpija
Poruke: 3321


« Odgovor #8 poslato: 26.06.2007. 15:19:26 »


 P R E S S

RAKOČ NE IGRA ZBOG JARIĆA?!


Igor Rakočević odlučio da ne nastupa za reprezentaciju na EP u Španiji kada je čuo da se u nju vraća njegov "stari prijatelj" Marko Jarić

Bek Taukeramike Igor Rakočević najverovatnije ovog leta neće igrati za reprezentaciju Srbije, a najveći razlog za to je Marko Jarić! Bivši kapiten plavih sa SP u Japanu 2006, saznavši da je plejmejker Minesote pristao da igra za nacionalni tim, naprasno je odlučio da propusti EP u Španiji. Svoje odustajanje Rakočević je uvio u priču o povredama i premoru mišića. Međutim, pošto je završio sezonu još 12. juna, imao bi skoro pet do šest nedelja za odmor, baš koliko su mu lekari i preporučili.

Izvor Pressa blizak Rakočeviću, koji je želeo da ostane anoniman, kaže da je netrpeljivost prema Jariću nepremostiva prepreka za igre u državnom timu.

Moka čeka Igora još nekoliko dana

Selektor Srbije Zoran Slavnić rekao je nedavno da će još nekoliko dana sačekati definitivnu odluku Igora Rakočevića u vezi sa nastupom za Srbiju. Moka je takođe više puta izneo svoj stav da Jarić i Rakočević mogu da igraju zajedno i da će moći da prevaziđu nesporazume. Međutim, sudeći prema informacijama koje kruže po gradu, Rakočević će najverovatnije odustati.

- Problem je u tome što Igor želi da bude lider ekipe, kao što je bio u Japanu. Međutim, u situaciji sa Jarićem u timu to ne bi mogao da bude, jer je i Marko svojevrstan vođa. Prema tome, došlo bi do velike polarizacije među njima, koje bi se ko zna kako završile. Prošle godine Šakota čak nije ni pozvao Jarića u tim za SP upravo da ne bi došlo do sukoba. Ovoga puta Slavnić ga je pozvao, a Marko je dolaskom na treninge u "Pionir" potvrdio da je spreman da igra - kaže naš sagovornik, i dodaje da je zbog atmosfere možda bolje da neko od njih dvojice ne ide na EP.

Kako saznajemo, plejmejker Minesote nema nikakve predrasude da bude u timu sa Rakočevićem, ali takođe nije ni spreman da trpi njegovo ponašanje. Prema pričama reprezentativaca koji su bili na SP u Japanu, Rakočević se ponašao dosta nadmeno. Vrlo često se izdvajao iz grupe i tražio je da uvek prvi dobije vodu i peškir na treninzima i utakmicama.

Poslednji put dva najbolja plejmejkera Srbije igrala su zajedno na EP u Beogradu 2005. godine, kada smo doživeli debakl zbog loše atmosfere u timu. Tadašnji selektor Željko Obradović upravo je njihov sukob označio kao uzrok slabe igre ekipe, naglasivši da oni više nikada neće moći da igraju zajedno.

Tokom jučerašnjeg dana pokušali smo ove informacije direktno da proverimo kod Igora Rakočevića, ali je on uporno odbijao da se javi na telefon.
D. STOJMENOVIĆ

Sačuvana
Rašo
urednik
skriboman
*****
Pol: Muškarac
Horoskop: Škorpija
Poruke: 3321


« Odgovor #9 poslato: 28.06.2007. 16:07:21 »

P R E S S

Zoran Slavnić
GUROVIĆ IGRA 100%!

Čiča se šalio kada je rekao da neće nastupati za našu selekciju u Španiji. Lično mi je rekao da mogu da računam na njega i ja ga držim za reč

Selektor Zoran Moka Slavnić uveren je da će Milan Gurović sto odsto igrati za Srbiju na EP u Španiji! Srpski selektor takav optimizam gaji zbog činjenice da mu je Čiča lično rekao da može da računa na njega za predstojeći šampionat.

- Od prvog dana Gurović mi je govorio da će igrati za Srbiju. Da li ste vi ozbiljni ljudi, kad mi postavljate takvo pitanje? On se verovatno šalio kada vam je rekao da neće nastupati za našu reprezentaciju. Milan nije igrač koji treba išta da pokaže pred evropski šampionat i zbog toga se nije pojavio na treningu. Takva veličina se ne zove na probu. Kosta Perović nije došao na prozivku zbog toga što je morao da otputuje u Ameriku, i to se prihvata, dok Petar Popović možda ne zna gde se nalazi dvorana ili je gužva u saobraćaju. Budimo tolerantni. Mile Ilić je povređen i, po svemu sudeći, neće moći da nam pomogne na EP - rekao je Slavnić.

Rakočević definitivno otpao

Selektor Srbije potvrdio je da Igor Rakočević neće moći da pomogne reprezentaciji Srbije na EP u Španiji zbog povrede.

- On je juče definitivno obrazložio zašto neće igrati na EP, i ja to moram da poštujem - kazao je Slavnić.

Pokušali smo da razgovaramo sa Rakočevićem oko njegovog odustajanja, ali on je odbio da razgovara za Press, jer je bio ljut zbog teksta koji smo objavili pod naslovom "Rakoč ne igra zbog Jarića". U svakom slučaju, Igoru želimo što brži oporavak od povrede.

Moka je bio začuđen kad su ga pitali da li postoji mogućnost da se Darko Miličić ne pojavi na početku priprema reprezentacije Srbije.

- Bože sačuvaj. Prvi put čujem za takve informacije. Vi očigledno imate neke specijalne svemirske izvore. On se nije pojavio na ovim treninzima zato što ne treba da bude ovde. Nismo se čuli, ali on će igrati za Srbiju, kao i Aleksandar Pavlović.

Slavnić je ostavio mogućnost da dođe do proširenja spiska, ali nije hteo da govori o konkretnim imenima. On je odbacio mogućnost da to bude Vladimir Micov.

- Micov se neće naći na proširenom spisku i prvi put čujem da bi on mogao da se nađe među reprezentativcima. Zar on nije na spisku selektora Crne Gore? Ja sam stavio najboljih 29 - kratak je bio Slavnić.

Moki je drago što su igrači Partizana i Crvene zvezde došli na jučerašnji trening, iako je u finalnoj seriji ova dva tima bilo dosta "varnica".

- Evidentno je da okršaji Partizana i Zvezde u finalu nisu uticali na njihove međuljudske odnose. Zato sport i jeste interesantan, rat na terenu, van njega drugari, i to je ono što ga čini lepim. Oni su ovde iz jednog razloga, a to je da igraju za svoju zemlju. Ovde klupske boje nisu bitne - završio je Slavnić.
M. NASTIĆ

Sačuvana
Rašo
urednik
skriboman
*****
Pol: Muškarac
Horoskop: Škorpija
Poruke: 3321


« Odgovor #10 poslato: 29.06.2007. 14:00:01 »

 GLAS JAVNOSTI

   
Vuk Radivojević zaslužio mesto na reprezentativnom spisku

Zapušio sam usta pljuvačima!


Sada, kada mi se ukazala šansa, verujem da ću je iskoristiti, pošto sam najbolje partije pružao upravo u finišu sezone protiv Partizana.

Prepoznao je selektor Zoran Slavnić u Vuku Radivojeviću potencijalnog džokera za EP u Španiji, a kapiten Zvezde mu se na ukazanom poverenju zahvalio brilijantnim partijama u plej-ofu. Aduti beka Zvezde kojima poslednjih godina razoružava trenere sadržani su u njegovom imenu (temperament) i u prva tri slova prezimena (fanatizam). Dovoljno da dobije životnu šansu u reprezentaciji Srbije.
- Odgovara mi brza, agresivna košarka koju forsira Moka. U to sam se uverio već na prvim treninzima, svideo mi se režim rada - jasan je Vuk Radivojević.
      

PRIORITET EGZISTENCIJA PORODICE

Radivojevića ugovor sa Zvezdom veže na još godinu, a već duži period na stolu Zvezdinog kapitena stoji ponuda španske Fuenlabrade.
- Sve sam prepustio menadžeru. U narednih 10-ak dana biće poznato da li ostajem u Zvezdi, jer ima još nekih ponuda. Četiri godine sam na Malom Kalemegdanu i zbog porodice bih voleo da odem u inostranstvo, kako bismo obezbedili egzistenciju. Supruga je u četvrtom mesecu trudnoće, u januaru očekujemo prinovu. Ovde su tenzije ogromne, neprestano igram sa emocijama. To je veliki stres - objašnjava Radivojević.
      
   
   

Priznaje da nije očekivao da će mu selektor prevaliti ime preko usana prilikom objavljivanja spiska.
- Dosadašnji selektori su uglavnom saopštavali imena sa užeg spiska, pa nisam ni razmišljao o tome. Generalno, potajno sam se nadao da ću dobiti priliku da zaigram za nacionalni tim, jer to je najveća igračka čast. Sada, kada mi se ukazala šansa, verujem da ću je iskoristiti, pošto sam najbolje partije pružao upravo u finišu sezone protiv Partizana.

Godinu dana od dolaska na Mali Kalemegdan Dragana Šakote, tražio je formu, a onda je jesenas usledila briljantna partija protiv madridskog Reala. Vukov povratak u život.
- Priznajem da sam igrao loše, imao sam najlošiju sezonu u karijeri. U takvim situacijama u velikom klubu slede obavezno zvižduci, uvrede sa tribina. Navikao sam se bio na pljuvanje, potcenjivanje me je samo ojačalo. Srećom, zapušio sam usta kritičarima - zaključio je Vuk Radivojević.
N. Radojević
   
Sačuvana
Rašo
urednik
skriboman
*****
Pol: Muškarac
Horoskop: Škorpija
Poruke: 3321


« Odgovor #11 poslato: 30.06.2007. 15:35:45 »

 

  GLAS JAVNOSTI


Zoran Slavnić završio probne treninge, spisak za EP sledeće nedelje

Oslobodiću Kreativnost


Red, rad i disciplina se podrazumevaju. Ali, vratićemo se našem mentalitetu. To je nešto što ti je Bog dao, svi plaču za tim darom, a mi je sputavamo. To je katastrofa, kaže Zoran Slavnić

Audicija je zaključena, selektor Zoran Slavnić naredne nedelje saopštiće spisak od 18 igrača (15 + 3) koji će konkurisati da obuku dres prve reprezentacije Srbije na EP u Španiji (3.-16. septembar).

- Želeo sam da oformim ekipu od 15 igrača, ali su me poslednje povrede primorale da dodam još trojicu. Zadovoljan sam ovim probama, mali broj zemalja ima ovoliki potencijal. Pravo je pitanje zašto smo došli u ovakvu situaciju, zašto nismo ranije gurnuli talente u vatru. Neko je morao da počne sa procesom podmlađivanja. Da se to ranije dogodilo, danas bismo pričali o tome koju ćemo medalju doneti sa Pirineja - objašnjavao je Zoran Slavnić pred poslednji "probni" trening.

Selektor je još na predstavljanju jasno poručio da će prva srpska reprezentacija igrati agresivno i bezobrazno, drugačije nego u prethodne tri godine.
- Red, rad i disciplina se podrazumevaju. Ali, vratićemo se našem mentalitetu, kreativnosti. Samo lud čovek može da ubije kreativnost. To je nešto što ti je Bog dao, svi plaču za tim darom, a mi je sputavamo. To je katastrofa.

Kao pozitivan primer odanosti nacionalnom timu Slavnić je apostrofirao Uroša Tripkovića, koji je gledao jučerašnji trening, iako mora da miruje do novog snimanja 18.jula.
- Uroš je veoma dobar čovek. Nije profesionalac u zapadnom smislu reči, već više ide srcem. Ko poseduje ovakve karakterne osobine taj je uvek dobrodošao. Ko ih nema, mogu sam da kažem "putuj, igumane"- zaključio je svoju lekciju iz sportskog patriotizma Zoran - Moka Slavnić.
Sačuvana
Rašo
urednik
skriboman
*****
Pol: Muškarac
Horoskop: Škorpija
Poruke: 3321


« Odgovor #12 poslato: 01.07.2007. 15:41:32 »


   GLAS JAVNOSTI


   
Milan Gurović ponovio da neće prihvatiti poziv selektora Slavnića

Mrzi me pola Srbije!



Uostalom, što zovu mene kada ima boljih od Milana Gurovića. Ko? Pa, Zvezda je bila vicešampion, u taboru prvaka Partizana ima kvalitetnijih pojedinaca

Manirom vimbldonskih tobdžija, selektor Zoran Slavnić svakodnevnim medijskim servisima pokušava da neutralizuje retern Milana Gurovića. Čiča je jasno, nekoliko puta ponovio da neće igrati na EP u Španiji, dok je selektor duhovitim opaskama pokušavao da smekša odluku novog krila poljskog Prokom Trefla.
- LJudi moji, ko zna koji put kažem: "Neću igrati u Španiji" - jasno za Glas poručuje Milan Gurović.

Slavnić je nedavno podsetio da mu je Gurović još u prvom razgovoru rekao da će braniti boje nacionalnog tima.
- Ne bih da iznosim u javnost šta smo nas dvojica pričali. Moja odluka nema veze sa Mokom, on je legenda. Ne želim više da ponavljam razloge.

Ipak...
- Uz hroničnu povredu nataložili su se i događaji iz finala plej-ofa. LJudi iz Saveza nisu zaslužili da igram. Nisu me zaštitili kada su mi navijači Partizana vređali porodicu. Baš su se pokazali! Drugo, mrzi me pola Srbije! Ne pada mi na pamet da igram u takvoj atmosferi.

Za sutra je zakazana konferencija za medije, na kojoj će selektor verovatno pročitati i ime Milana Gurovića među osamnaestoricom odabranih "moskitosa".

- U tom slučaju, ni kriv, ni dužan ću se naći na spisku. Ne kažem da to ne može da se dogodi. Uostalom, što zovu mene kada ima boljih od Milan Gurovića. Ko? Pa, Zvezda je bila vicešampion, u taboru prvaka Partizana ima kvalitetnijih pojedinaca - s puno gorčine zaključio je Gurović.

Srpski košarkaški Vimbldon se ipak nastavlja. Iako se čini da je Andre Agasi praktično već dobio meč, Pit Sampras neće lako odustati od cilja. Na servisu, Zoran - Moka Slavnić...
N. Radojević
   
Sačuvana
Rašo
urednik
skriboman
*****
Pol: Muškarac
Horoskop: Škorpija
Poruke: 3321


« Odgovor #13 poslato: 02.07.2007. 15:37:26 »



   B L I C


Zoran Savić o otkazima reprezentativaca Srbije


Naš mentalitet protiv Slavnića


Autor: V. Nestorović


Nešto više od dva meseca pre početka Evropskog prvenstva u Španiji ( od 3. do 16. septembra), domaćin šampionata je ponosno objavio spisak reprezentativaca koji će jurišati na zlato. „Crvena furija“ će se još jednom okupiti u najjačem sastavu. Kaznena ekspedicija koja je uzela najsjajnije odličje na Svetskom prvenstvu u Japanu, želi i da sa evropskog trona skine aktuelne vladare, selekciju Grčke. Zoran Savić, generalni menadžer Barselone, prenosi za „Blic“ utiske o pripremama domaćina Evrobasketa.
- Španci su maksimalno napaljeni. Žele titulu, sve su podredili zlatu, na tom putu najviše bi mogli da im zasmetaju Grci. Ne treba, naravno, zaboraviti ni Francusku, koja bi možda mogla da iznenadi.
Selektor Zoran Slavnić, za razliku od selekcije domaćina Evrobasketa, suočen je sa otkazima reprezentativaca?
- To je naš mentalitet. Nije u pitanju samo Srbija, i selekcija

TIM ŠPANIJE
Kabezas (Unikaha)
Kalderon (Toronto)
S. Rodrigez (Portland)
R. Fernandez (Huventud)
Navaro (Barselona)
Garbahosa (Toronto)
Himenez (Unikaha)
Mumbru (Real)
B. Rodrigez (Unikaha)
P. Gasol (Memfis)
F. Rejes (Real)
M. Gasol (Đirona)
Trias (Barselona)
Klaver (Pamesa)
M. Fernandez (Dunas)
Hrvatske ima sličnih problema. Tako nešto je zaista neozbiljno jer kako neko od igrača može očekivati da mu se garantuje mesto među prvih 12, neka određena minutaža u reprezentaciji ili da odbije poziv na pripreme jer ima neke druge obaveze. Teško je objasniti takvo ponašanje.
Posle žreba Evrolige, Barselona se možda našla i u najtežoj grupi?
- Igraćemo protiv atraktivnih protivnika, tako da sam prilično zadovoljan žrebom. Ne treba trošiti reči o Panatinaikosu, aktuelnom prvaku Evrope, koji će naredne sezone biti još jači, ne treba zaboraviti Lotomatiku ili Real. Cilj je proći u TOP 16, a onda uz malo sreće dobiti eventualno lakšeg protivnika u četvrtfinalu.
Novu sezonu u Evroligi otvarate gostovanjem protiv Partizana u „Pioniru“.
- Iskreno, više bih voleo da se sastanemo negde pred kraj takmičenja po grupama, nego odmah na početku. Partizan, zaista, nije imao sreće prilikom žreba, dospeli su u najjaču grupu, očekuje ih težak posao kako bi uspeli da obezbede prolaz u drugu rundu takmičenja.
Od ove sezone ULEB kup je proširen na 54 klubova, čini se da je ova organizacija dobila tihi rat protiv FIBA?
- Ovo takmičenje je moralo da se proširi mnogo ranije. Trebalo je razgovarati sa ljudima iz FIBA i doći do dogovora prihvatljivog za obe strane, ali ovo je, jednostavno, moralo da se dogodi.
Barselona je ove sezone došla do jednog trofeja, u finalu Kupa kralja savladan je Real sa 69:53, dok su u završnici ACB lige uspešniji bili Madriđani sa 3:1 u pobedama.
- Uspeli smo da osvojimo Kup i to smo slavili sa 16 razlike, što je najubedljivija pobeda u istoriji tog takmičenja. Uprava je zadovoljna, došli smo do jednog trofeja, što predstavlja veliki uspeh, s obzirom na to kako smo započeli sezonu, ali smo u poslednjih šest meseci bez premca igrali najlepšu košarku u Španiji. Jedino možemo da žalimo što nismo uspeli da se plasiramo na fajnal for Evrolige, Unikaha je uspela da nam otme mesto među četiri najbolje ekipe - rekao je Savić.

Sačuvana
Rašo
urednik
skriboman
*****
Pol: Muškarac
Horoskop: Škorpija
Poruke: 3321


« Odgovor #14 poslato: 02.07.2007. 16:54:22 »

Gurović predvodi Srbiju na EP!

Novi košarkaš poljskog Prokoma Milan Gurović predvodiće kao kapiten reprezentaciju Srbije na EP u Španiji, prenosi "Sportski Žurnal".

Ovaj dnevni sportski list organizovao je sastanak selektora Zorana Slavnića i bivšeg reprezentativca i igrača Crvene zvezde, koji iako je bio na širem spisku za EP, nije želeo da igra u Granadi zbog kako je govorio, velikog umora i nezadovoljstva brojnim dešavanjima u finalu domaćeg plej ofa.

Medjutim, sastanak Slavnića i Gurovića trajao je samo nekoliko minuta posle koga je  32-godišnji košarkaš koji je od 1999. godine, bio standardni član našeg nacionalnog tima, saopštio da se vraća se u reprezentaciju.  


                        Da je sve normalno, ovo ne bi ni bila vest.     banghead
Sačuvana
Rašo
urednik
skriboman
*****
Pol: Muškarac
Horoskop: Škorpija
Poruke: 3321


« Odgovor #15 poslato: 03.07.2007. 16:19:22 »


   B  92

Slavnić objavio spisak

Selektor košarkaške reprezentacije Srbije Zoran Slavnić saopštio je spisak od 18 igrača za završni deo priprema za Evropsko prvenstvo. Spisak: Kosta Perović, Novica Veličković, Uroš Tripković, Milenko Tepić (Partizan), Nenad Mišanović, Tadija Dragićević, Nemanja Aleksandrov, Milan Gurović, Vuk Radivojević (Crvena zvezda), Stefan Marković (Hemofarm), Zoran Erceg, Dragan Labović, Branko Cvetković, Miloš Teodosić (FMP), Darko Miličić (Orlando), Marko Jarić (Minesota), Saša Pavlović (Klivlend), Aleksandar Rašić (Efes Pilsen).

Najveće iznenađenje je što je sa spiska izostavljen Miloš Vujanić, koji je izrazio želju da nastupa na prvenstvu u Španiji.

"Kada sam pročitao da mu je nevažno ko mu je trener, bilo mi je izuzetno drago, posebno jer mu je to bio povratak na veliku scenu posle dve operacije.  On treba 15. jula da primi injekciju za koleno. Ja sam mu dozvolio da sa svojim kondicionim trenerom vežba petnaestak dana i da na pripreme dođe pet dana kasnije, kao i da na treninzima radi po svom programu", naveo je selektor. "Vujanić to nije prihvatio. Tražio je da dođe na pripreme 5. avgusta, kao i da njegov trener prisustvuje našem radu i vežba sa njim. To ne dolazi u obzir", objasnio je Slavnić.

"Na spisku su igrači koji imaju potrebnu težinu ili oni koji su poziv zaslužili isključivo kao perspektivni igrači. Oni imaju težinu, ali nema mesta da se vodi 30 igrača", rekao je trener.
"Nije bilo razloga da ga zovem. Igrao je diskretno u PAO, a bio sam spreman da ga stavim u najuži spisak. Lično, jako mi je žao."

Dan pre objavljivanja spiska selektor je ubedio Milana Gurovića da kao kapiten predvodi reprezentaciju, a tvrdi da će u Španiji sigurno igrati i Aleksandar Pavlović. Na pitanje da li očekuje otkaze nekog od igrača, Slavnić je odgovorio:

"Erceg je stigao. Očekujem sve 19. jula uveče u Kovilovu. Pavlović je dao reč, sve ostalo bi bilo iznenađenje i za vas i za mene."

Kad je rezultat u pitanju, Slavnić kaže da jedino može da garantuje veliku borbu svojih izabranika.

"Jedno je želja, drugo su objektivne mogućnosti. Mogu da dajem odgovore samo na konkretna pitanja, a ovo pitanje to nije. Poginućemo u Španiji, a vi ćete da odredite da li je to bio uspeh ili ne. Postoje razni porazi, sramni i nesretni, zaslućeni i nezasluženi, ali postoje i pobede."

Novi kapiten reprezentacije je Milan Gurović, od koga Slavnić mnogo očekuje na Evropskom prvenstvu.

"On je emotivac koji je teško podneo poraz svog tima u finalu i smatra da je imao potpuno nepravedan tretman od protivničkih navijača u plej-ofu. Tu dilemu smo brzo razjasnili, on igra za svoj narod. Još jednom o razlozima ko je zbog čega odbio da bi se od danas bavili samo onima koji će igrati u Španiji. Znate da je kod mene sve bez tajni."

Prema rečima Slavnića, Bojana Popovića i Marka Marinovića je probao na prvom treningu i nije bilo smisla da ih izbacuje sa najužeg spiska:  "Na spisku su igrači koji imaju potrebnu težinu ili oni koji su poziv zaslužili isključivo kao perspektivni igrači. Oni imaju težinu, ali nema mesta da se vodi 30 igrača".

Novo okupljanje reprezentacije je 19. jula u Kovilovu, a Slavnić neće imati sve igrače na raspolaganju zbog obaveza pojedinih igrača u mladoj i juniorskoj reprezentaciji. Nemanja Aleksandrov je u dogovoru sa Vladom Vukoičićem izostavljen sa spiska i biće na raspolaganju Slavniću, dok Teodosića, Tepića i Labovića očekuje Evropsko prvenstvo za mlade, a Markovića Svetsko juniorsko prvenstvo u Novom Sadu.
Sačuvana
Rašo
urednik
skriboman
*****
Pol: Muškarac
Horoskop: Škorpija
Poruke: 3321


« Odgovor #16 poslato: 04.07.2007. 16:17:28 »


NA DLANU




“Verujte u Srbiju i Moku”


Spisak Zorana Moke Slavnića za Evropsko prvenstvo u Španiji probudio je ono nešto selektorsko u svakom Srbinu. Zašto ovaj, a ne onaj košarkaš pitanje je kojim beogradska čaršija “ubija” vrele letnje dane.

Svako od nas ima pravo na svoje mišljenje, složićete se. Ali, zato i postoji selektor. Moka nije sujetan čovek i trebalo bi da verujemo njegovim košarkašim instinktima. Šta je on ustvari uradio? Izabrao je najbolje igrače koje imamo u ovom trenutku. Kada kažem najbolje, mislim na spremne, zdrave i na one koji su se odazvali pozivu - prva je reakcija legende naše košarke i člana Stručnog saveta Dražena Praje Dalipagića.

Da li se ogrešio o Miloša Vujanića?
- Mislim da nije, mada nisam bio pristuan kada su razgovarali. Moka mu je ponudio jedne uslove, koje je Miloš odbio. Zbog čega bi se on razlikovao od drugih reprezentativaca? Tim je na prvom mestu. Tako je bilo i tako će uvek da bude.

Na odgovor Peđe Stojakovića čekali smo mesecima?
- To je bilo kod drugih selektora. Vidite, Moka se nikada ne bi svetio igračima koji su ga odbili. Zar mislite da će Vujanića uzeti na zub? Smešno. Dečko je dugo bio povređen i možda je pametnije da se polako oporavi i vrati na teren.

Šta mislite o Milanu Guroviću kao kapitenu?
- Nemam šta da mislim. Gurović je najstariji u reprezentaciji i logično je da bude lider. Dugo se premišljao, to stoji, ali je “prelomio” u pravom momentu.

S podmlađenom reprezentacijom putujemo u Španiju?
- Imamo dosta mladih igrača željnih dokazivanja i to je dobro. Takođe, Moka je najbolji trener za motivaciju i trebalo bi da verujemo u Srbiju. Prethodnih godina smo išli s “drim timom”, a vraćali smo se bez medelja. I, nikome nije falila dlaka s glave.

Iskreno, šta možemo da očekujemo od Srbije na EP?
- Prognoze, prognoze. Dva meseca su ostala do početka EP i nema čoveka na svetu, koji može da predvidi budućnost. Borićemo se, u to sam siguran. Da li ćemo uzeti medalju? Ne znam i ne želim da razmišljam - poručio je Dalipagić.

Vujanić: Nema ni I od istine
Miloš Vujanić, u izjavi za “B92” optužuje selektora Zorana Slavnića da je netačno i nekorektno preneo njihov razgovor. “U ovome što je izjavio selektor nema ni I od istine. nisam tražio dve nedelje za neki odmor, kupanje, nego da se pripremim i dođem spreman za pripreme reprezentacije, kako bi izdržao sve, to je cela istina. Posebno me zabolela izjava selektora o diskretnoj minutaži u Panatinaikosu. On je poslednja osoba koja treba o tome da diskutuje, ili da ne spominjemo njegovu diskretnu minutažu ili ulogu u poslednjih 11 godina”, odgovorio je Vujanić.

A. Pijevac
Sačuvana
Rašo
urednik
skriboman
*****
Pol: Muškarac
Horoskop: Škorpija
Poruke: 3321


« Odgovor #17 poslato: 05.07.2007. 14:43:23 »



    K U R I R




SRAMOTA


Predsednik KSS Dragan Kapičić najoštrije osudio odbijanje Perovića i Vujanića da igraju na Evropskom prvenstvu u Španiji

Dan pošto je i Kosta Perović otkazao učešće na Evropskom prvenstvu u Španiji, jasno je da je srpska košarka na samom dnu. Par dana ranije i Miloš Vujanić je zbog nesporazuma sa selektorom obelodanio da neće igrati.


Nije nam vredelo ni to što je država dvaput menjala ime, ni promenada na mestu selektora, kao ni dolazak Dragana Kapičića na mesto predsednika Saveza. Neke stvari zauvek ostaju iste zbog bahatosti pojedinaca kojima je karijera preča od igranja za reprezentaciju zemlje, koja ih je i iznedrila u košarkaše kakvi danas jesu.

Da je krajnje vreme da se stane na put ovakvom odnosu prema državi i narodu, misle i predsednik Saveza Dragan Kapičić i selektor reprezentacije Zoran Slavnić. Predsednik KSS smatra da su igrači koji su odbili da budu u reprezentaciji načinili najsramniju moguću stvar, pokazujući da im nije stalo do sopstvene države i naroda.

- Utisak je više nego razočaravajući. Postalo je smešno kakav je odnos košarkaša prema društvu i državi. Sramno je da ti mladi ljudi ne osećaju potrebu da daju svoj doprinos jednoj novoj reprezentaciji. Čim sam došao na mesto predsednika Košarkaškog saveza, rekao sam da ne prihvatam nikakav izgovor za odbijanje reprezentacije osim povrede - kaže za Kurir Dragan Kapičić.

On je posebno razočaran činjenicom da su najnoviji otkazi usledili u situaciji kada srpska košarka treba da krene iz početka i da bi svakom trebalo da bude čast da bude među pionirima nove reprezentacije.

- Svako normalan bi u situaciji u kojoj se nalazi ova zemlja i sport mobilisao snage i učinio sve da konačno raskrstimo s prošlošću. Svako normalan, ali ne i mi. Svedoci smo najtužnijeg i najružnijeg ponašanja sportista, koji ovom narodu i zemlji bukvalno šalju poruku "baš me briga za Srbiju". Posebno sam razočaran pojedincima koji su situirani i sada, kada mogu da pomognu srpskoj košarci, koja je na prekretnici, to ne žele.
   
Kosta Perović i Miloš Vujanić

Posle svega što se desilo postavlja se pitanje hoće li Savez kazniti ove, ali i igrače kojima padne na pamet da se ne odazovu pozivu selektora.
- Savez je u problemu u kome je i država. Imamo potpuno urušen sistem vrednosti i bojim se da smo nemoćni da bilo šta uradimo. Sve dok se pojedinci ne dozovu pameti i počnu da respektuju zemlju u kojoj su rođeni, ne možemo ih naterati da promene stav.

- Jedino što možemo da uradimo, jeste da igrače koji nastupaju u Evropi obavežemo klauzulom po kojoj će pod pretnjom sankcije morati da se odazovu pozivu selektora. Što se NBA igrača tiče, na njih nikako ne možemo da utičemo - zaključio je Kapičić.

Selektor Slavnić takođe nije krio razočaranje poslednjim dešavanjima. On kaže da je svestan da će posle svega on snositi posledice za rezultat na EP.
- Preživećemo. S nekima sam našao zajednički jezik, s nekima, nažalost, nisam. Moram da trpim svakakve lažove za koje važi ona narodna hrani kuče da te ujede. Svi su mi prvo rekli da hoće da igraju za reprezentaciju, da bi se posle predomislili.

- Znam da kola moraju na nekome da se slome i da ću to najverovatnije biti baš ja. Mogu da zahvalim roditeljima na genetici koja me je stvorila toliko čvrstim da mogu da podnesem i najteže udarce - kaže Slavnić.

Na pitanje da li će korigovati spisak i naknadno pozvati nekog od igrača, Slavnić kaže da je i ta opcija moguća, ali da ništa neće odlučivati preko noći.
- Sačekajmo još dva-tri dana da vidimo šta će se još izdešavati, pre nego što odlučim da li ću korigovati spisak.
      

Pešić: Sreća ako odemo na OI

Bivši selektor košarkaške reprezentacije Svetislav Pešić teško je primio vest da Miloš Vujanić neće igrati na EP. Kaže da mu je sada svejedno ko će osvojiti zlato pošto je siguran da to neće biti Srbija. Veoma sam nesrećan što Vujanić neće igrati jer mislim da bi tamo bio dobar. Ipak, poštujem Mokinu odluku, krenuo je jednom linijom i, kakva god da je ona, dobro je da je se drži. Veliki uspeh će biti ako uspemo da se direktno plasiramo na Olimpijske igre. Ne zanima me ko će pobediti kad to nećemo biti mi - rekao je Pešić.   
   
      

Nek idu u anonimnost

Problemi s kojim se susreće Moka Slavnić isti su kao oni koje ima hrvatski selektor Jasmin Repeša, kome su učešće u reprezentaciji otkazali Nikola Vujčić, Gordan Giriček, Dalibor Bagarić i Andrija Žižić. Član stručnog štaba Hrvatske Mirko Novosel kaže da za njihove odluke ne treba imati razumevanja.
- Nisam očekivao da će se to dogoditi jer su ti momci dobre angažmane dobili i zbog naših klubova, zbog naše reprezentacije i naše zemlje. I najmanje što mogu da naprave je da na neki način taj dug vrate igranjem za reprezentaciju. Treba ih zauvek izbrisati, poslati u anonimnost - kaže Novosel.
      
   
   
Sačuvana
Rašo
urednik
skriboman
*****
Pol: Muškarac
Horoskop: Škorpija
Poruke: 3321


« Odgovor #18 poslato: 06.07.2007. 18:23:12 »



   POLITIKA


   
Новац у рукама, дрес под ногама


Кошаркашку репрезентацију, која ће на Европском шампионату у Шпанији први пут играти под именом Србија, и овог лета задесили откази играча из, у најмању руку, дискутабилних разлога
Различито образложење зашто их нема у репрезентацији: Коста Перовић , Владимир Радмановић, Игор Ракочевић и Милош Вујанић

Прошлогодишњи капитен Игор Ракочевић захвалио се уз образложење да у наредним месецима мора да залечи последице ранијих повреда да му не би била угрожена каријера. „Лош дечко” са Светског шампионата у Индијанаполису пре пет година Владимир Радмановић изостаће због „одавно заказаних промотивних кампова” НБА лиге. Коста Перовић, ових дана пред склапањем свог прекретничког уговора у америчкој профи кошарци, последњи је – за сада – изашао из акције која има за циљ директни пробој, или останак у трци за накнадни пласман на Олимпијске игре које се догодине одржавају у Пекингу.

Тако се поновила слика из претходних година, када се кошаркашка репрезентација суновратила са европских и светских врхова, играјући у ослабљеном и чак „преполовљеном” саставу. Проблем који није постојао код ранијих генерација наших најбољих кошаркаша појавио се са Европским шампионатом у Шведској 2003. године, па се у мањем или већем обиму наставио са Олимпијским играма у Атини 2004, „Евробаскетом 2005” у нашој земљи и лане Светским првенством у Јапану. Није другачије ни сада када је на чело, не тако давно кошаркашке екипе са планетарно највишим рејтингом, ступио Зоран Славнић, као четврти селектор у овом критичном раздобљу после Душка Вујошевића, Жељка Обрадовића и Драгана Шакоте.

Кошаркаши су у претходном периоду одбијали дрес са државним грбом правдајући то различитим разлозима, потребом за одмором, повредама, клупским обавезама итд. Пре само десетак година тадашњи репрезентативци играли су и повређени, малтене „на једној нози”, имали смо и случај да ни стручни штаб са све лекарским тимом није знао да је огромне напоре висинских припрема прошао и кошаркаш са сломљеним ребром, који је „стегао зубе” да би „преживео” и последње скраћивање списка кандидата и ушао међу 12 најбољих. Био је то бивши Партизанов „плејмејкер” Владимир Ђокић.

Потрошено је, на свим нивоима, много речи о нестајању патриотских осећања, о томе како са потписивањем вишемилионских девизних уговора престаје мотивација код играча, да је национални тим често примамљив само као „одскочна даска” да би се остварили инострани ангажмани итд. Наравно да се мора имати разумевања за играча који у одређеном тренутку тражи клуб са којим ће склопити вишегодишњи и вишемилионски уговор, али код низа њих откази репрезентацији показују само њихово право лице, које не заслужује онај статус који су добијали. И зато је урушавање култа репрезентације у знатној мери и испостављање рачуна за то што се навијало и за неке спортске звезде које су недостојне ореола националних хероја. То важи и за неке који су у другим ситуацијама показали да не завређују онај пиједестал на који су се ставили својим играма и односом који су имали и према репрезентацији.  

Чињеница је да откази кошаркаша муче и друге репрезентације, укључујући и „тимове снова” САД, земље у којој 62 одсто становника истиче државну заставу изнад кућних врата, у аутомобилима или на послу. Може бити да читав тренд има везе са глобализацијом и њеним тековинама, које у неким друштвима доводе и до разградње националног идентитета, можда је добрим делом у питању свеопшта комерцијализација која је од спорта направила четврту светску индустрију профита, итд.

Какви год да су узроци и мотиви, кошарка до сада ни код нас ни у другим срединама није успела да пронађе начин да се избегне овакво срозавање државних тимова који свакако јесу стубови организације и избегне умањивање вредности великих такмичења. У Светској федерацији (Фиба) као и у удружењу Улеб иза којег стоје богати европски клубови, постоје прописи који се баве играчима који се не одазивају селектору, без одговарајућег оправдања. Фиба је недавно увела у регулативу и казне за клубове таквих кошаркаша и подржала националне савезе који траже суспензије за „дезертере”. Међутим, ништа се још није променило.

Тешкоће на релацији између спортиста и репрезентација нису само кошаркашке. Неизвесности на тему играња за Србију било је скоро и у нашем тренутно најпопуларнијем спорту тенису, где су се водили осетљиви преговори о учешћу Ане Ивановић у „Федерејшн купу”. Наша тенисерка, чији се отац иначе петнаестак година бавио кошарком, играће за репрезентацију, а изјавила је да јој је најтеже падало што је „прозивана” за патриотизам у време док није могла да усклади своје припреме и активности националног тима.

У сваком случају, иронија судбине неких од наших кошаркаша који су из овог или оног разлога отказивали репрезентацији за коју су претходно иначе играли, јесте да су после свог „не” државном тиму доживљавали повреде које су могле да им униште каријеру. Тако је било са Предрагом Стојаковићем и Ненадом Крстићем који су морали да пропусте целу прошлу сезону, слично је и са Радмановићевим ломом на сноуборду прошле зиме.

Селектор Зоран Славнић, који каже да не брине за будућност српске кошарке, овако говори на тему отказа играча:

„Моје питање је искључиво: Да ли желиш да играш за репрезентацију? Ако не желиш, образложење ме не интересује. Ако желиш, а имаш поједине проблеме, онда да видимо да ли можемо заједно да их решимо. Веома ћу инсистирати на патриотизму. Србија се никоме неће повијати. Ја сам играо у времену када је дрес са државним грбом био светиња. Остављам им слободно да сада пронађу неке модерније мотиве”...

-------------------------------------------------------------------------

Није их брига за Хрватску

Хрватски медији су „на нож” дочекали одлуку четворице кошаркаша Николе Вујчића, Гордана Гиричека, Далибора Багарића и Андрије Жижића да не играју на Европском првенству у Шпанији. Најоштрији је био новинар „Вечерњег листа” Марио Зорко који је поменуту четворку назвао странцима.

– Они нису наше и ваше спортске звезде, они су ту у пролазу, странци у својој земљи. Они не желе да играју за своју репрезентацију, њих није брига за Хрватску. Ни са чим нису задужили хрватску кошарку – пише у „Вечерњем листу” и додаје се да је све почело 1993. када је Тони Кукоч одбио да игра на Европском првенству у Немачкој јер су Чикаго Булси били приоритет.

Као позитиван пример наводи се Дино Рађа који је 1990. отишао у Аргентину да се извини селектору Душану Ивковићу што не може да игра због повређене ноге. Зоран Чутура у „Јутарњем листу” пише да би Рађа уз мало тренинга далеко више пружио него садашњи репрезентативци.

Према четворици кошаркаша нису само писани медији оштри. У ударној информативној емисији на националној телевизији ХРТ новинар није штедео речи да искритикује играче.

Г. Ковачевић
Sačuvana
Rašo
urednik
skriboman
*****
Pol: Muškarac
Horoskop: Škorpija
Poruke: 3321


« Odgovor #19 poslato: 07.07.2007. 15:37:43 »



       P R E S S

Intervju Zoran Slavnić

NEĆU SITNU BORANIJU U TIMU!



Mislio sam da su neki igrači naučili kako se voli svoja zemlja. Ali, neću više da se bavim njima, nisu mi potrebni u ekipi. Pronaći ću 12 momaka koji će da ginu za Srbiju

Selektor Srbije Zoran Moka Slavnić uverava naciju da će pronaći 12 momaka koji će na Evropskom prvenstvu u Španiji da ginu za svoju zemlju. Moka u intervjuu za Press kaže da neće da se bavi "sitnom boranijom", igračima koji ne shvataju značaj nastupa za svoju zemlju i koje mora da uči patriotizmu. On kaže da mu takvi igrači uopšte nisu potrebni u ekipi.

Ne kajem se što sam igrao za Partizan

Gurović je rekao da se kaje što je igrao za Partizan. Da li se i vi kajete što ste bili u tom klubu?

- Ne, moji motivi su bili drugačiji. Nije mi žao i ponovo bih to uradio. Morao sam da dokažem da sam ja tvorac svoje sreće. Namerno sam otišao kako bih pokazao neke stvari - kazao je Slavnić.

Šta se to dešava sa srpskim košarkašima, zašto neće da igraju za reprezentaciju?

- Verujte, sve sam ih na početku pitao da li žele da igraju za Srbiju. Njih 29 je reklo da hoće. Smatrao sam da je to naša zajednička pobeda i da su naučili kako se voli svoja zemlja. Patriotizam se pokazuje odricanjem. Međutim, simptomatično je da se reprezentacije odriču igrači koji su u inostranstvu, koji su finansijski obezbeđeni. Valjda bi bilo normalno da baš oni igraju punim srcem. Gospodo, ugledajte se na Novickog, Đinobilija, Gasola, koji igraju za džabe... Zar to nije sveti primer? Ma, neću više da se bavim sitnom boranijom. Ja ću da pronađem dvanaest momaka koji će želeti da ginu za Srbiju.

Kako ste se osećali kada su vam Kosta Perović i Zoran Erceg otkazali na onako nekorektan način, posle objavljivanja spiska od 18 igrača?

- Bio sam iznenađen kad mi je Kosta saopštio takvu vest, jer je to mogao da mi kaže ranije. Erceg kaže da mora na operaciju. Pitajte svakog doktora, oporavak traje samo sedam dana i posle toga ste potpuno spremni. Rekao sam mu da ga čekam do 25. jula. Reprezentacija nije kvantaška pijaca da se cenkaš. Ako si spreman da igraš, igraj, ako ne, do viđenja.

A, šta je sa Sašom Pavlovićem? Oko njega je nastala prava drama?

- Pavlović će milijardu odsto igrati za našu reprezentaciju i to će biti definitivno potvrđeno za dan ili dva. Pričao sam sa njegovim ocem sat i po i on mi je opet rekao da Saša želi da igra za nas.

Žena mi je najveći fan, ali i kritičar

Kako vaša žena gleda na sve ovo što se dešava od kada ste selektor?

- Ona je moj veliki fan, ali definitivno i najveći kritičar. Vrlo emotivno gleda kad su u pitanju napadi na mene, a čim si takav, ne možeš racionalno da prosuđuješ. Da sam je više slušao, video bih na vreme ko su mi neprijatelji i ko mi želi loše.

Postoji priča da se Miličić uvredio zbog toga što ste pre dve godine govorili da on mora da vežba vožnju kako bi postao taksista u SAD?

- To nije istina. Kad ga budem video reći ću mu da tako nešto nikad nisam izjavio. Pre dve godine komentarisao sam da čovek možda neće da dođe na pripreme zato što ne zna da vozi, pa uči vožnju. To je bio ceo moj komentar. Darko će igrati za Srbiju, iako nismo nijednom razgovarali.

Glavni igrači Srbije na predstojećem šampionatu biće Gurović i Jarić. Da li je tačno da između njih postoji neki sukob?

- Njihovi odnosi su bratski. Da taj sukob nije nešto novo?

Došlo je do podmlađivanje reprezentacije i srpska javnost je podržala taj potez. Da li vam to nešto znači?

- To je trebalo da se dogodi i pre četiri godine. Ali, nikad nije kasno da se krene pravim putem.

Koje su ambicije reprezentacije na EP u Španiji?

- Da u budućim nastupima imamo prave igrače. I da se kvalifikujemo za Peking.

Da li sada razumete poziciju Željka Obradovića i Svetislava Pešića kada su bili selektori? Čak ste jednom izjavili da je Kari nemački patriota!

- Trener Panatinaikosa je imao najrespektabilniju ekipu i to sam rekao. Imao je kvalitet, ali ništa nije urađeno. Kari je moj dobar prijatelj i u šali sam mu rekao neke stvari. Prvi sam mu čestitao na obe osvojene titule. Pešić je privoleo naše reprezentativce da igraju odbranu, što je izuzetno teško, i odao sam mu zbog toga priznanje.

A, ako vam se desi ono što se dogodilo Obradoviću 2005, da vam igrači banče, da neće da dodaju jedan drugom, šta ćete uraditi? Da li ćete reagovati odmah ili posle neuspeha ili ćete ćutati zauvek?

- Kao policajac, odmah ću izdati mandatnu kaznu! Liberalan sam van terena, ali ima jedna stvar, alkohol ne opravdavam i to je kraj priče. Ni u mojoj generaciji nije bilo svetaca, ovi su još dobri šta se radilo kod nas. Ali, mi smo ginuli na terenu, a ovi ništa nisu uradili.

Da li se, u slučaju neuspeha u Španiji, plašite da ćete biti upamćeni samo po tome, a ne po svemu što ste pre toga dali našoj košarci?

- Neuspeh? Pa ja ne mogu da oborim negativan rekord od poslednje dve godine. Koji smo bili tada? Ostali smo maltene bez plasmana. Ja od toga teoretski ne mogu gore.
M. NASTIĆ - I. ĐURĐEVIĆ
Sačuvana
Rašo
urednik
skriboman
*****
Pol: Muškarac
Horoskop: Škorpija
Poruke: 3321


« Odgovor #20 poslato: 08.07.2007. 15:49:47 »



   MEGAFONIJA


Aleksandar Pavlović u reprezentaciji Srbije


Košarkaš Klivlend Kavalirsa Aleksandar Pavlović ubuduće će igrati  za reprezentaciju Srbije, potvrđeno je u subotnjem saopštenju koje je slavni igrač uputio javnosti.

"Povodom svakodnevnih, učestalih napisa u srpskoj, a posebno crnogorskoj štampi, vezano za moje reprezentativno opređeljenje, odlučio sam da se zvanično obratim sportskoj javnosti. Očekivao sam da ću ovog ljeta moći bezbrižno da se odmaram u mom Baru. Međutim, brojni mediji svakojakim proizvoljnim, izmišljenim i naručenim tekstovima, to mi jednostavno ne dozvoljavaju", navedeno je u saopštenju koje je Pavlović uputio srpskim i crnogorskim medijima.

"Sport i košarka su jedine stvari, osim porodice, koje me u životu zanimaju, ali se neki svojski trude da moja karijera izađe iz sportskih okvira, pa sve ovo poprima, čini mi se, i politički prizvuk. A, to nipošto ne želim. No, da niko više ne bi bio u dilemi (za mene je nikad nije ni bilo) objasniću svoju odluku. Lično bih bio najzadovoljniji kad bih mogao da igram za zajedničku reprezentaciju Srbije i Crne Gore, reprezentaciju države u kojoj sam učio košarku, bezgranično se radovao osvojenim medaljama svih selekcija i gdje sam i počeo reprezentativnu karijeru, juniorsku i seniorsku. Međutim, na moju žalost, te države više nema i svi košarkaši treba da se opredijele za koju reprezentaciju treba da igraju", istakao je Pavlović.

"U mom slučaju se u crnogorskim elektronskim i pisanim medijima izvještava DA MORAM da se izjasnim. Ja sam slobodan čovjek i živim u, valjda, slobodnom društvu, tako da ništa NE MORAM, nego radim ono što volim i želim", poručio je Pavlović.

"Česti su tekstovi u novinama da se vrši pritisak i da se prijeti mojoj porodici u Baru. Kategorički odbacujem te izmišljotine, toga apsulutno, barem do sada, nije bilo", istakao je Pavlović u saopštenju.

"Želim da napomenem da sa mnom niko od čelnika Košarkaškog Saveza Crne Gore nije kontaktirao. Neistiniti su tekstovi da mi je uručen nekakav formular i da se čeka moj potpis. Jedini koji je razgovarao s mojim ocem je član Predsjedništva KSCG g-din Igor Lukšić i to prije više od mjesec dana, dok sam ja još uvijek bio u Americi. Od tada niko, a bilo bi i uzalud, jer ja sam se odavno opredijelio", naveo je on.

"Reprezentacija za koju želim da igram je SRBIJA. Tu dileme nikad nije bilo i to znaju svi koji me poznaju. A, više puta sam to i izjavio, tako da me je začudilo stavljanje na spisak reprezentacije Crne Gore od strane selektora Duška Vujoševića. Nadam se da sam ovim saopštenjem stavio tačku na sve spekulacije i brojna nagađanja. Molim medije da mi dozvole da ostatak zasluženog odmora provedem mirno u mom rodnom Baru", poručio je u saopštenju košarkaš Pavlović.

Sačuvana
Rašo
urednik
skriboman
*****
Pol: Muškarac
Horoskop: Škorpija
Poruke: 3321


« Odgovor #21 poslato: 10.07.2007. 16:06:11 »


                Bravo, Čoviću!!!     claps


M O N D O


Čović: Erceg mora u reprezentaciju!


Prvi čovek kluba FMP iz Železnika Nebojša Čović izjavio je da Zoran Erceg mora da se odazove pozivu u reprezentaciju i da će njegova najavljena operacija krajnika biti odložena.

U suprotnom, Erceg će biti oštro kažnjen od strane kluba, prenosi "Sportski žurnal".

"Erceg mora da se odazove pozivu. Operacije u utorak neće biti, a ona je samo i isključivo moguća ako je bude zahtevala lekarska komisija u kojoj bi bili lekar reprezentacije, kluba i eminentni stručnjak iz tog polja medicine. Obavljeni su razgovori sa najvećim medicinskim ekspertima i jasno je rečeno da Erceg ne mora da operiše krajnike u ovom trenutku. Ovo je stav kluba i on mora da se poštuje, a ne stav menadžera i agencija koja mešetare igračima. Agencija koja je u pitanju, vodila je nedavno Ercega u SAD na NBA draft sa problematičnim rezultatom, umesto da je tada operisao krajnike. Time je ta agencija dezavuisala i Ercega i klub", kategoričan je Čović.

Predsednik Skupštine kluba iz Železnika dodao je da će, shodno pravilniku, Erceg biti kažnjen ukoliko ne prihvati poziv.

"Ukoliko ne bude poštovao stav kluba Erceg će biti kažnjen shodno disiplinskom pravilniku. Sve ovo što se dogadja sa otkazima igrača reprezentaciji je bruka i sramota. Patriotizam im se sveo na dizanje tri prsta po splavovima i pevanje srpskih pesama. Takodje, svake dalje izjave podležu odgovornosti po disciplinskom pravilniku kluba. Red mora da se zna. Ne mogu srspkom košarkom da upravljaju pojedini menadžeri i agencije, barem ne kada je FMP u pitanju", rekao je Čović.

Podsetimo da je Zoran Erceg, odmah po objavljivanju spiska kandidata za Evropsko prvenstvo u Španiji, doveo svoj nastup za reprezentaciju pod veliki znak pitanja, zbog oporavka od operacije krajnika (naveo mesec dana pauze) koja je zakazana za utorak.


Sačuvana
Rašo
urednik
skriboman
*****
Pol: Muškarac
Horoskop: Škorpija
Poruke: 3321


« Odgovor #22 poslato: 11.07.2007. 15:01:56 »



    K U R I R




INTERVJU : MILAN GUROVIĆ



KO NEĆE, NE MORA

Ne treba nikog moliti da igra za Srbiju, kaže kapiten srpske reprezentacije

Kapiten košarkaške reprezentacije Srbije Milan Gurović kaže da će definitivno predvoditi nacionalni tim na Evropskom prvenstvu u Španiji uprkos poslednjim otkazima pojedinih igrača selektoru Zoranu Slavniću. U intervjuu za Kurir Gurović nije želeo da komentariše otkaze kandidata za nacionalni tim, ali je rekao da nikoga ne treba moliti da igra za Srbiju.
      

KAMEN NA AUTO

Milanu Guroviću je neko gađao automobil dok je vraćao decu iz sela, te je pre odlaska na odmor morao da sanira ovu štetu.
- U ponedeljak sa porodicom idem na odmor u Grčku i vraćam se za dve nedelje. Dok sam se pripremao za more, morao sam i da tokom vikenda jurim zadnje staklo za auto, jer mi je neko bacio kamenčugu kad sam se vraćao iz sela - požalio se Gurović.
      
   
   

- Svi dobro znaju zašto sam govorio da neću da igram za reprezentaciju, ali srce me je vuklo. Koliki sam patriota, pokazao sam još 1998. godine, kada sam se odrekao grčkog pasoša i zaigrao za Jugoslaviju. Svi koji me poznaju, pa čak i veliki partizanovci, kažu mi da sam dobro uradio i da mi ne zameraju. Savetuju me da zaboravim tih mesec i po dana vređanja - kaže Milan Gurović.

Da li će se otkazi i dešavanja oko reprezentacije poslednjih dana negativno odraziti na početak priprema?
- Ne želim da komentarišem otkaze ostalih igrača, ali verujem da to neće promeniti atmosferu na pripremama. Ko ne želi, ne mora da igra, Moka može da ukomponuje dobar tim. Bolje je da imamo 12 fajtera nego da nekoga molimo da igra za reprezentaciju.

Od vas se očekuje da dodatno motivišete ekipu. Jeste li spremni da preuzmete tu ulogu?
- Moka me je stavio za kapitena jer zna da imam pozitivnu energiju i adrenalin. Najstariji sam i najiskusniji, tu je još samo Marko Jarić. Ostali su manje-više deca, imaju po 20 godina. Možda je i bolje što neće biti dokazanih igrača.

Koliko ima istine u priči da se niste čuli sa Jarićem dve godine i da vas je nedavno pozvao kako bi vam rekao da bi voleo da se vas dvojica sretnete sa Slavnićem?
- Nije tačno da sam u sukobu sa Markom. On je uvek bio i biće moj prijatelj. Dok smo bili u Peristeriju, jeli smo iz istog tanjira.

Planirali ste da zajedno sa Darkom Miličićem idete na četnički sabor. Ukoliko se reprezentaciji priključi i Mile Ilić, sudeći prema vašoj ideologiji, mogli biste da na Ravnoj gori trenirate za Eurobasket. Kako vam se čini ta ideja?
- Pa, da... Mogli bismo da se pripremamo na Ravnoj gori. To je lepa planina, ima čist vazduh. Darko je Srbenda kao i ja, a uz to i najbolji evropski centar. Tvrdim!


   
         
Sačuvana
Rašo
urednik
skriboman
*****
Pol: Muškarac
Horoskop: Škorpija
Poruke: 3321


« Odgovor #23 poslato: 12.07.2007. 15:34:30 »

 

    K U R I R



ILIĆ OPET MEĐU "ORLOVIMA"


Centar Nju Džerzija mogao bi da se nađe na pripremama košarkaša Srbije

Selektor košarkaške reprezentacije Srbije Zoran Slavnić namerava da Mileta Ilića vrati na spisak kandidata za Evropsko prvenstvo u Španiji (3-16. septembar). Iako je pre dve nedelje sporazumno odlučeno da centar Nju Džerzija neće biti kandidat za Eurobasket, Moka je usled otkaza Koste Perovića vratio Ilića u kombinaciju za pripreme. I lekar reprezentacije dr Moma Jakovljević optimista je što se tiče oporavka Mileta Ilića i kaže da bi 20. jula mogao da krene sa treninzima.
      

JOVO ILI RATKO?

Javnost spekuliše da bi selektor Zoran Slavnić mogao naknadno da pozove Jova Stanojevića (30 godina, 208 cm) ili Ratka Vardu (28 godina, 215 cm). Stanojević je ovog leta, posle četiri uspešne sezone, rešio da napusti Albu iz Berlina. Bio je član mlade i univerzitetske reprezentacije, a sa seniorskom reprezentacijom nikada nije bio na zvaničnom takmičenju.
Bivši košarkaš Reala Ratko Varda bio je juniorski i mladi reprezentativac (osvojio zlato na EP 1998), kao i kandidat za odlazak na Olimpijske igre u Atini 2004.
      
   
   

- Trebalo bi da počnem s laganijim treninzima krajem meseca, rekao sam to selektoru i nadam se da mu odgovara. I dalje mi noga otiče, ali manje, i očekujem da terapije koje radim ovde u Crnoj Gori budu uspešne. Ako bog da, oporaviću se i priključiti reprezentaciji na pripremama za Španiju - rekao je Ilić, koji je trenutno u Herceg Novom.
Selektor Slavnić već neko vreme planira da pozove još jednog košarkaša na pripreme u Kovilovo, ali krije njegovo ime od predstavnika medija, uz opravdanje da još nije razgovarao s njim. Jedino što je Moka otkrio jeste da se radi o centru koji nije sa njegovog prvobitnog spiska od 32 igrača i da igra u inostranstvu.

- To je moja želja i plan, ali zaista ne mogu nikome da kažem jer nisam stupao u kontakt sa tim igračem. Imam njegov broj telefona, ali nije mi se javio - rekao je Zoran Slavnić.

(A. P.)
   
         
Sačuvana
Rašo
urednik
skriboman
*****
Pol: Muškarac
Horoskop: Škorpija
Poruke: 3321


« Odgovor #24 poslato: 13.07.2007. 14:47:16 »



    P R E S S


JAO MILE, POMAGAJ!



Mile Ilić dolazi na pripreme reprezentacije u Kovilovu!  Moko, stižem, hoću da igram, samo da zglob izdrži, kaže Jao Mile

Centar Nju Džersija Mile Ilić (23, 214) poručio je selektoru Srbije Zoranu Slavniću da dolazi na pripreme za EP u Španiji, koje počinju 19. jula u Kovilovu! Ilić, koga je Moka naknadno pozvao zbog nedostatka centara, ističe da mu je povređeni zglob mnogo bolje i da će uskoro početi sa laganim treninzima. Ipak, on naglašava da će njegov eventualni nastup na EP zavisiti isključivo od procene lekara.

- Moka me je pozvao i tražio da dođem, jer nema dovoljno klasičnih centara. Prema tome, od prvog dana sam u Kovilovu, pa ćemo videti kako će biti. Rehabilitacija je bila uspešna i zglob mi je bolje, ali prvih desetak dana radiću individualno, po posebnom programu, kako bih se potpuno oporavio i vratio u ritam. Kada lekari budu procenili da sam spreman priključiću se ekipi i radiću sa njima, ali nastup na EP zavisiće od odluke doktora - kaže Ilić.

Centar Netsa tvrdi da mu je drago što će leto ipak provesti sa reprezentacijom umesto da se sam priprema za sledeću sezonu.

- Mučenje mi ne gine u svakom slučaju, ali je mnogo bolje u društvu, nego da sam trčim i dižem tegove. Pripreme sa reprezentacijom i nastup na EP će mi mnogo značiti pred početak sezone u NBA. Nadam se samo da ću se oporaviti i moći da pružim ono što se od mene očekuje - poručio je Ilić.

Dolazak Jao Mileta popuniće centarsku liniju koja je, posle odustajanja Koste Perovića, spala na samo dve klasične "petice" - Darka Miličića i Nenada Mišanovića. Selektor Srbije Zoran Slavnić pokušao je najpre da ubedi veterana Željka Rebraču da se vrati u tim, ali je on odbio.

Moka je nakon toga pozvao Ilića da se, makar i povređen, priključi "orlovima" i pomogne koliko može. Prema nekim nezvaničnim informacijama, do početka priprema više neće biti izmena u sastavu nacionalnog tima.
Sačuvana
Rašo
urednik
skriboman
*****
Pol: Muškarac
Horoskop: Škorpija
Poruke: 3321


« Odgovor #25 poslato: 14.07.2007. 15:48:06 »



    P R E S S



Moka Slavnić: ĆAO, NEMA VIŠE!



Nijednog igrača više neću zvati, ja jesam mađioničar, ali nemam više trikova. Vreme je da završim tačku, poklonim se i kažem do viđenja, poručuje selektor košarkaša Srbije

Selektor košarkaša Srbije Zoran Slavnić tvrdi da više neće pozvati nijednog igrača na pripreme za EP u Španiji!

Moka kaže da je iscrpeo sve rezerve i da više nema kandidata koji odgovaraju reprezentativnom profilu. Slavnić, koji je juče u svom stilu, šmekerski, banuo na trening univerzitetske selekcije Srbije u Košutnjaku, poručuje i da će uvesti nove kriterijume vrednosti u nacionalnom timu.

- Nema više razloga da zovem bilo koga, jer smo fizički iscrpeli sve kapacitete. Mislim, ja jesam mađioničar, ali nemam više trikova. Vreme je da završim tačku, poklonim se i kažem do viđenja. Međutim, čitam u novinama da neki igrači i dalje odbijaju.

Evo, javio se Ognjen Aškrabić koji kaže da neće da dođe u reprezentaciju i bude rezerva. Čija rezerva, majstore? Pa, ti nisi ni bio u planu. Ja ili uzimam igrača, ili ga ne uzimam, nema rezervi. Po meni, ako si prevaziđen kao igrač, ili ako ima mladih koji predstavljaju budućnost, onda ne možeš da prođeš - rekao je Slavnić.

Moka je "studentima" poručio da vredno rade, i naglasio da ozbiljno računa na njih za sledeće akcije seniorskog nacionalnog tima.

Varda se nudi da igra za Srbiju

Centar madridskog Reala Ratko Varda, iako zbog povrede ligamenata nije igrao poslednjih šest meseci, ponudio je svoje usluge selektoru reprezentacije Srbije Zoranu Slavniću. Varda, koji je koliko juče bio blizu dresa BiH, poručuje da je spreman da pomogne reprezentaciji Srbije na EP u Španiji, bez obzira na to što ga Moka nije ni zvao.
- Moka i ja nismo razgovarali direktno, ali vidim da je na centarskoj poziciji najveći problem i da neki igrači opravdano, ali i neopravdano neće da nastupaju za svoju zemlju. Moje je da se ponudim, jer za mene je uvek bila velika čast da igram za Srbiju. Malo me boli to što igrači sve više odbijaju poziv selektora - rekao je Varda.

- Veoma sam zadovoljan njihovim odnosom prema radu i zalaganjem na utakmicama. Od angažovanja u ovoj selekciji zavisi da li će sledeće godine, ako moja malenkost ostane selektor, biti pozvani na pripreme za Olimpijske igre.

Naravno, ako se plasiramo. Univerzitetska selekcija je poslednji stepenik pred ulazak u seniorski sastav. Onaj ko se ne odazove, kao što je slučaj sa Dragićevićem, ne može da računa na kasniji angažman. Isto je sa Marinovićem, koji mi je rekao da je prevazišao ovaj nivo. U redu, neka igra u Španiji, pa će sledeće godine dobiti poziv preko goluba pismonoše, koga su već oborili na Karpatima - istakao je Slavnić.

Selektor Srbije dodao je i to da je u nacionalni tim uveo pravila koja su važila u vreme dok je on igrao.

- Kod mene se teško ulazi u A reprezentaciju, ali zato kada se uđe vrlo teško se iz nje ispada. To su visoki kriterijumi koje sam postavio i dok sam selektor tako će biti. Tako je bilo u moje vreme, ali i u vreme kada su igrali Đorđević, Divac, Paspalj i ostali - poručio je Moka.
Sačuvana
Rašo
urednik
skriboman
*****
Pol: Muškarac
Horoskop: Škorpija
Poruke: 3321


« Odgovor #26 poslato: 15.07.2007. 16:06:26 »



   K U R I R



INTERVJU : VUK IVANOVIĆ

ZOVU ME TESLA


Saigrači u univerzitetskoj reprezentaciji šale se na račun toga što sam kandidat za Nobelovu nagradu, ali ne zameram im, sjajni su momci

Srpski košarkaš Vuk Ivanović veruje u to da će odličnim igrama na Univerzijadi u Bangkoku izboriti mesto u državnom timu Srbije koji će se takmičiti na Evropskom prvenstvu u Španiji. Jedini amater u nacionalnom timu omiljen je kod saigrača u univerzitetskoj selekciji koji su mu dali zanimljiv nadimak "Tesla", aludirajući na činjenicu da je veoma obrazovan i da sa naučnim timom univerziteta "Brigam Jang" u Juti konkuriše za Nobelovu nagradu u oblasti genetike.
      

PORODICA ZVEZDAŠA

Ivanovići su pravi zvezdaši. Koliko Vuk i njegova porodica vole crveno-bele boje, najbolje oslikava jedna epizoda koju su nam zajednički opisali.
- Mislim da su igrali Zvezda i Partizan 1991. godine. TV nam je bio pored jedne stare vitrine u kojoj su bili porodični antikviteti velike vrednosti. Kada je Mihajlović dao gol za Zvezdu, nastala je neopisiva radost u stanu. Bratu Stefanu nekako je spala papuča, razbila staklo na vitrini i najvredniju vazu. Kada se otac vratio sa posla, počeo je da viče, ali kada smo mu rekli da je sve to zbog Zvezde, odmah nam je oprostio. Čak je i pitao kako je to Mihajlović dao gol.

PREKO KLAVIRA DO STIPENDIJE

Vuk Ivanović nam je otkrio da je zahvaljujući tome što je muzički obrazovan uspeo da ode u SAD. Baš zahvaljujući tome što svira klavir i što dobro peva, uspeo je da na početku dobije akademsku stipendiju.
- Amerikanci su mi rekli da ih je moja "raznovrsnost" u CV prosto naterala da me prime. Tražili su sve moje diplome, koje sam morao da im prevedem na engleski jezik. Sećam se svojih prvih dana u Pitsburgu, kako mi je bilo teško. Znam da sam na aerodromu u Njujorku doživeo pravu golgotu kada su mi izgubili prtljag. Tada sam igrom slučaja naleteo na jednog Srbina, koji mi je pomogao da prenoćimo u luksuznom hotelu "Hilton" na račun avio-kompanije, iako sam mislio da ću zanoćiti na aerodromu - kazao je Vuk.
      
   
   

Ekipa Kurira posetila je Vuka Ivanovića u njegovom rodnom domu u Pančevu. Otac Branislav, nekad cenjeni sudija sa 37 godina staža u srpskom pravosuđu, danas je uspešan advokat. Majka Bojana je profesor na Muzičkoj akademiji, dok je brat Stefan student prava, koji je izbegao slikanje pravdajući se time da je bolestan.

Kako vam je na pripremama univerzitetske selekcije Srbije?
- Na treninzima pravimo sjajnu atmosferu, tako da mi je velika čast što sam deo tog tima. Selektor Kesar i njegov pomoćnik Nikitović sjajno rade, kao u SAD, i što je meni veoma važno, akcenat stavljaju na timski duh. Veliki su borci željni pobede. Uživaju dok rade sa nama, a meni imponuje da učim od trenera koji uživaju da prave košarkaše.

Kako su vas prihvatili saigrači?
- Svi su me stvarno dobro prihvatili. Šale se na moj račun, što mi ne smeta. Eto, otkriću vam i jedan zanimljiv detalj. Kapiten tima Vitkovac i Rakić, koji je zadužen za zbijanje šala, dali su mi i nadimak - Tesla. Rekao sam im da je Nikola Tesla jedan i neponovljiv i da nije u redu da me tako zovu. Onda su oni počeli da umiru od smeha aludirajući na moje studije, govoreći da sam bodigard za biljke. Ma, sjajni su to momci, mnogo ih volim.

Da li biste voleli da se nađete na spisku od 12 igrača za EP u Španiji?
- Voleo bih da odem u Španiju! Ipak, najvažnije je da tamo odu oni najbolji i da Srbiju predstavljaju na pravi način. Selektor će odlučiti i nadam se da neće pogrešiti.

Kako gledate na brojne otkaze selektoru Slavniću?
- Verovatno im se može kada to rade. Imaju unosne ugovore i reprezentacija ih ne interesuje. To je njihov lični stav. Ako igrač ima srca i voli svoju zemlju, boriće se za nju. Samo ne bi trebalo da zaborave da im je sve to što imaju u NBA ligi na neki način omogućila upravo Srbija.

Jeste li ljuti što niste u A timu?
- Kako da budem ljut na Moku, koga mnogo volim i cenim? Mislim da je uradio pravu stvar što me je poslao u univerzitetsku selekciju. Mnogo sam pričao s njim i znam da ima iskrenu i poštenu priču. I naredne godine biću mu na raspolaganju.

Šta ćete raditi kada završite studije?
- Ne znam. Sve zavisi od završne godine. Ako dobijem Nobelovu nagradu, naći ću sjajan i dobro plaćen posao u oblasti genetike. Opet, sa druge strane, koliko volim nauku, toliko volim i košarku. Znam da mi dobra NCAA sezona garantuje dobar klub u NBA ligi.
Sačuvana
Rašo
urednik
skriboman
*****
Pol: Muškarac
Horoskop: Škorpija
Poruke: 3321


« Odgovor #27 poslato: 19.07.2007. 15:46:39 »

  M O N D O



Slavnić: Vratićemo se korenima!


Sa početkom priprema košarkaške reprezentacije za Evropsko prvenstvo u Španiji, zakazanim za 19. jul, Zoran Moka Slavnić definitivno će postati čovek u misiji. Novi selektor Srbije zacrtao je sebi podmladjivanje nacionalnog tima i povratak starim vrednostima u igri kao dva cilja od kojih neće odustati ni po koju cenu.

Slavnić je u prvom delu intervjua za MONDO, dan uoči prozivke u Kovilovu, obećao da će dati sve od sebe da ostvarivanje tih ciljeva ne ide nauštrb rezultata i željenog plasmana na Eurobasketu.

"Cilj nam je da odemo na Olimpijadu u Peking, a to znači da u Španiji budemo medju prvih sedam. To nam je ludačka želja, a sve preko toga je san. Na svakom EP desi se poneko iznenadjenje i naravno da ja sanjam da to ovog puta budemo mi".

Kako ćemo igrati?

"Po mom karakteru i mentalnom sklopu, hrabro i agresivno. Trudiću se da vratimo stare vrednosti, da maksimalno razvijemo talenat i individualne vrednosti, ali da istovremeno ne izgubimo disciplinu. Da se vratimo korenima i svemu što nas je nekada krasilo. Španija, Italija i druge zemlje nekada su igrale po šablonu, pa su počele da uče od nas. U medjuvremenu su se stvari preokrenule, pa sada mi igramo po šablonu, a oni otvoreno i fajterski. Ako treba da nam na EP oderu kožu, zaista ćemo je skupo prodati".

Da li ćemo biti sposobni i spremni da se suprotstavimo Špancima, koji su već usavršili tu igru, ili da u grupi igramo protiv Grčke i Rusije, veoma ozbiljnih ekipa?

"Kada odemo dole, imaćemo sudar sa istinom. Čist kvalitet na kvalitet, pa ćemo videti ko više vredi. Mislim da ćemo imati respektabilan tim, atmosferu i želju. Videćemo koliko mladi mogu da pruže, ali podmladjivanje je naša ideja vodilja. Jedanput smo morali da krenemo. Žao mi je što kasnimo sa tim četiri godine i što moramo da platimo ceh. Ja bih voleo da taj ceh bude što manji".

Duško Vujošević je još tada, 2003, tvrdio da je posle Indijanapolisa bilo vreme da se obavi smena generacija, ali da nije dobio podršku za to.

"Mene niko ne može da koči! Ja stojim iza tog koncepta i sprovešću ga po svaku cenu".

Slavnić za MONDO: Vratićemo se korenima!

Hoću šut i kontranapad

Bili ste najglasniji kritičar igre koju je reprezentacija demonstrirala na prethodnih nekoliko velikih takmičenja. Šta konkretno zamerate svojim prethodnicima?

"Igrali smo sporo, neinventivno, netalentovano. To je sve stvar filozofije trenera, jer mi bar imamo talentovane igrače. Hoću šut, puno kontranapada... Jedna Španija i Argentina upravo su preslikale našu nekadašnju igru. Sada ćemo i mi opet igrati tako".

Malo je čudno da se toliko ne slažete sa Željkom Obradovićem, jer je upravo on jednom rekao kako mu "Mokina organizovana improvizacija" predstavlja maltene ideal košarkaške igre?

"Izgleda da je imao selektivnu amneziju, pa je u medjuvremenu okrenuo ćurak".

Da li kritikovanjem Obradovića automatski kritikujete i filozofiju pokojnog profesora Nikolića?

"Ja nisam kritikovao, samo sam komentarisao igru reprezentacije. Dozvolićete da svaki trener ima svoju filozofiju. Zna se ko je bio Aca Nikolić, ali uz svo uvažavanje njega i njegovih sledbenika, moja filozofija je drugačija. Moja filozofija je Mirko Novosel, pa vi sada sami poredite, ja ne bih dalje pričao na tu temu".

Šta kao bivši plejmejker očekujete od igrača na toj poziciji?

"Od njih sve počinje, oni su apsolutne gazde na terenu. Oni su spona terena sa klupom. Što se bolje razumemo, što nam je sličnija filozofija, lakše ćemo saradjivati. Kod mene plejmejker ima apsolutnu slobodu u kreaciji igre, ali to ne znači 'silovanje' u napadu. On je tu da pravi igru i taj koji bude stvarao igru, kod mene će i da prodje".

Plejmejkere ste odavno podelili na kreativce i "VKV radnike"?

"Ne bih baš tako rekao, ali sama klasa nalaže podelu. Ja znam mnogo dobrih plejmejkera. Po meni, odličan plejmejker podrazumeva kreativnost i po tome se igrači na toj poziciji i razlikuju. Djordjević, Sretenović, Pavićević, Saša Obradović - to su bila četiri plejmejkera, ali svi su bili jako različiti... I tu ne mislim na različitu visinu".

Slavnić za MONDO: Vratićemo se korenima!

Napredovao sam dok nisam radio!

Treneri i igrači koje "potkačite" u medijima, često krenu u kontranapad pitajući Vas gde ste bili u poslednjih deset godina i šta ste to osvojili, pa da im držite lekcije. Zašto osim kratkotrajnog rada u Atlasu 2004. godine niste imali klupski angažman još od sredine 90-ih?

"Dobro, to je bila posledica mog sudara sa ponudama, koje nisu bile na nivou mojih ambicija. Ali nisam video da me je neko napao na stručnom polju. Šta je ključno pitanje u ovoj raspravi - 'da li znaš' ili 'gde si'? Mogli su da kažu da ne veruju u mene kao stručnjaka, i to baš pojedinci koje sam ja stvorio. Ne bih imao ništa protiv, prihvatam da me neko ne ceni kao stručnjaka. Gde sam bio deset godina? Tu, samo nisam mogao od vas da dodjem na red, od vas koji ste nas doveli dovde! Dva tela ne mogu u isto vreme da budu na istom mestu".

Da li ste posle tolike pauze i Vi malo ispali iz forme, što se tiče vodjenja utakmica, donošenja odluka u stresnim situacijama, dramatičnim završnicama? Koliko će Vam vremena biti potrebno da se vratite?

"Trebaće mi 12 sekundi! Pa ja sam u tim situacijama učestvovao godinama! Kada naučiš da dobro voziš bicikl, ne možeš to da zaboraviš. Ustvari možeš, ako počneš da živiš drugim životom. Pošto sam sportista i antialkoholičar, na mene pauza nimalo nije uticala. Čak sam se oporavio i mnogo napredovao ovih godina dok sam manje radio. Usavršavao sam se, gledajući kako ne treba da radim! To je bila odlična edukacija".

Niste čest gost na seminarima koje organizuje domaće Udruženje trenera?

"Idem samo tamo gde mogu nešto da naučim. Idem na ono životno, a to su utakmice. Gledaš igru, prihvataš ono što je dobro i odbacuješ ono što ne valja. Zna se gde se uči".

Kažu da su retki treneri koji umeju da obave kvalitetnu pripremu i da dobro vode ekipu na samoj utakmici, a jasno je da su reprezentaciji potrebni upravo takvi. Smatrate li da posedujete ta dva kvaliteta?

"Na terenu se za vreme utakmice osećam kao riba u vodi, jer barem 5-10 sekundi pre svih vidim šta će da se dogodi. Upravo zato govore da mi je to glavni kvalitet. Ali zato što ne nosim naočare i sive pantalone i nisam ozbiljan, neki kažu 'Moka je šmeker, ali nije za ozbiljan rad'. Kako to? Pa mene je moj put odavno odveo u stvaraoce, nisam to birao. Postoje treneri stvaraoci i oni koji osvajaju. Ja sam ekstremno zadovoljan putem stvaraoca, jer iza mene stoji dosta imena kojima sam bar malo pomogao, a postali su svetski asovi".

Hoćete li sada i Vi malo da osvajate?

"Voleo bih! Niije baš momenat, ali ako budemo ozbiljno radili i ako se budemo pridržavali koncepcije koju je Stručni savet izneo na našem glavnom sastanku... Jasno je koji put vodi ovu zemlju prosperitetu. Onda moramo da budemo svesni odricanja na početku, da bismo na kraju uzeli plodove. Dobro seji, pa ćeš dobro i da žanješ, to je to".

Sačuvana
Rašo
urednik
skriboman
*****
Pol: Muškarac
Horoskop: Škorpija
Poruke: 3321


« Odgovor #28 poslato: 20.07.2007. 14:05:50 »

POLITIKA



   
Србија има најбољу репрезентацију која заиграти неће



На Европском првенству кошаркаша у Шпанији (3-16. септембар) наш тим без Стојаковића, Крстића, Радмановића, Ракочевића, Вујанића, Перовића, Милојевића, Авдаловића, Поповића и Трипковића

На веб-сајту шпанске кошаркашке лиге (АЦБ) у поглављу резервисаном за нашу репрезентацију исписан је наслов: Србија – каква катастрофа! То се не односи на прогнозу за Европско првенство у Шпанији (3-16. септембар), већ на изостанак десетине врсних играча који из разних разлога нису могли да се ставе на располагање селектору Зорану Славнићу. Србија ће овог лета имати две сјајне петорке „на распусту”: Предраг Стојаковић (Њу Орлеанс, НБА), Ненад Крстић (Њу Џерси, НБА), Владимир Радмановић (Лос Анђелес Лејкерси, НБА), Коста Перовић (Голден стејт, НБА), Игор Ракочевић (Таукерамика, Шпанија), Милош Вујанић (Панатинаикос, Грчка), Дејан Милојевић (Памеса, Шпанија), Вуле Авдаловић (Памеса, Шпанија), Бојан Поповић (Уникаха, Шпанија), Урош Трипковић (Уникаха, Шпанија).

Стојаковић, Крстић, Ракочевић, Милојевић, Авдаловић и Трипковић изостају због повреда, Радмановић због претходно заказаног кампа у САД, Перовић да би се што боље спремио за прву сезону у НБА, Вујанић није нашао заједнички језик са селектором, а Поповић је био „прекобројан”.

Данас, на окупљању државног тима у Ковилову, биће познато и какав ће третман добити Александар Павловић (Кливленд, НБА) уколико буде у могућности да овог лета игра за Србију. Када су недавно у Црној Гори тражили од свих кошаркаша да се изјасне за коју ће земљу да играју, Баранин Павловић је без двоумљења поновио да је „Србија једина његова репрезентација”, али није прецизирао да ли ће већ овог лета бити у могућности да игра за њу.

Приче о „пропадању култа репрезентације” и „недостатку патриотизма”, којима се последњих година често објашњава криза наше кошарке, имају мало везе са суштином проблема, а много више с новим околностима у врхунском спорту који асовима намеће додатне обавезе и дилеме. Рецимо, прошлог лета су неки хтели да Крстића „разапну на крст” само зато што није хтео да „ризикује 40-50 милиона долара” (остао „без пребијене паре” због обештећења Партизану, а тек наредног лета склапа уговор којим се обезбеђује за читав живот).

И остале селекције имају сличне проблеме, а поготово наша бивша „браћа” – Словенци и Хрвати. Словеначки селектор Алеш Пипан не може да рачуна на четворку из НБА – Брежеца, Нахбара, Вујачића и Удриха, као и на проверене играче попут Бећировића, Милића, Ожболта, Јоксимовића и Маравића. Бек Бећировић, који је с Панатинаикосом освојио троструку круну (лига, куп, Евролига), после дугог размишљања морао је да одбије селектора који му је чак нудио посебан третман због његове старе повреде.

Хрвати су претпрошлог лета у Београду имали тим за медаљу, али су под „чудним” околностима изгубили у четвртфиналу од Шпаније. Да су сада комплетни могли би да припрете и највећим претендентима на злато – Шпанцима и Грцима, мада и без моћне центарске тројке, Вујчић, Багарић, Жижић, на којој би могли да им позавиде и многи НБА клубови, имају тим за респект. Поврх свега, неизвесно је да ли ће доћи прва звезда екипе Гиричек. Рецимо и то да је хрватска јавност жестоко осула паљбу на оне који нису могли (или хтели) да се одазову селектору Репеши.

Поред имена Дирка Новицког (Немачка), јунака ЕП 2005. у Београду, Андреја Кириленка (Русија) и Тонија Паркера (Француска) још стоје мали знакови питања. Слична је ситуација и с Мехметом Окуром и Хидајетом Туркоглуом (Турска). Као вође својих репрезентација ови играчи, сви из НБА, увек су имали посебан третман, па тако могу да дођу на припреме и четири недеље пре шампионата.
Када се говори о изостанку играча, није на одмет поменути „теорију” нашег бившег трофејног селектора Светислава Пешића који сматра да „не долазе углавном они који не верују у успех”. У прилог томе иде и чињеница да ће само Шпанија и Грчка доћи у комплетним саставима, а обе пуцају од оптимизма и убедљиво најбоље стоје на кладионицама.
Александар Милетић
Sačuvana
Rašo
urednik
skriboman
*****
Pol: Muškarac
Horoskop: Škorpija
Poruke: 3321


« Odgovor #29 poslato: 21.07.2007. 15:39:03 »

 

P R E S S


MOKA U PROBLEMIMA!

Selektor košarkaša u ozbiljnoj frci - otkazao mu Saša Pavlović, jedan od glavnih aduta, a pre toga se posvađao sa novinarima

Selektor košarkaške reprezentacije Srbije Zoran Moka Slavnić nalazi se u ozbiljnim problemima! Kao što je Press najavljivao, i Aleksandar Saša Pavlović, jedan od igrača koji je trebalo da bude nosilac igre plavih na EP u Španiji, otkazao je učešće.

Istovremeno, Slavnić je pripreme počeo verbalnim ratom sa novinarima, pošto je zabranio svojim "moskitosima" da prva tri dana komuniciraju sa predstavnicima sedme sile.

Prema izvoru Pressa iz baze "orlova" u Kovilovu, Moka ne gubi nadu da će se Pavlović ipak nekim čudom priključiti pripremama.

- Kod Moke na jutarnjem treningu nije bilo nezadovoljstva zbog Pavlovićeve odluke. Malo je razočaran što je to saopštio u minut do dvanaest. Međutim, Slavnić veruje da Pavlović može na vreme da završi posao u vezi sa svojim NBA ugovorom i da se ipak priključi pripremama reprezentacije. I spreman je da ga čeka čak do 1. avgusta - kaže sagovornik Pressa blizak reprezentaciji Srbije.

"Moskitosa" sve manje

Plejmejkeri: Marko Jarić, Aleksandar Rašić, Miloš Teodosić, Stefan Marković
Bekovi: Milenko Tepić, Vuk Radivojević
Krila: Milan Gurović, Branko Cvetković, Nemanja Aleksandrov
Krilni centri: Novica Veličković, Zoran Erceg, Dragan Labović
Centri: Darko Miličić, Mile Ilić, Nenad Mišanović

Međutim, to će biti teško izvodljivo pošto je Pavlović saopštio da čitava stvar može da se otegne skoro do 10. avgusta. Mladi Baranin tvrdi da je sve to saopštio selektoru.

- Moka je pokazao izuzetno razumevanje. Međutim, objasnio sam da nije sigurno da ostajem u Klivlendu i da bih, samim tim, novi ugovor mogao da potpišem 15 dana od momenta dobijanja ponude.

Pošto Kavsi imaju upravo toliko vremena da je izjednače, znači, cela procedura bila bi produžena do 5. ili 6. avgusta, pa kad se tome doda još koji dan zbog odlaska u SAD, jasno je da bi kasnio - kaže Pavlović, koji tvrdi da je imao veliku želju da bude deo srpskog nacionalnog tima u Španiji.

Posle otkaza Pavlovića, selektor "orlova" na raspolaganju ima samo dva igrača na bekovskim pozicijama - Vuka Radivojevića i Milenka Tepića. Nažalost, zbog njegove odluke da se na tri dana izoluje, nije moguće saznati njegovo viđenje novonastale situacije. Od selektora se takođe očekuje da zvanično saopšti da na predstojećem EP ipak neće moći da računa na Aleksandra Pavlovića.

Slavnić trenutno na raspolaganju ima devet košarkaša sa kojima radi dva puta dnevno. Narednih dana, a najkasnije do 25. jula, pripremama bi trebalo da se priključe i Darko Miličić, Milan Gurović, Milenko Tepić, Dragan Labović, Miloš Teodosić i Stefan Marković.
Sačuvana
fon Manštajn
provereni korisnici
skriboman
*****
Pol: Muškarac
Horoskop: Vaga
Poruke: 2726


we only come out at night


« Odgovor #30 poslato: 21.07.2007. 21:12:07 »

ne treba nikoga moliti da igra za reprezentaciju, ali je sramota sto su mnogi na racun slave bas te iste reprezentacije dobili ugovore po stranim klubovima, stvarno bezveze ali procice i to docice novi klinci koji nece MORTI da igraju nego ce HTETI da igraju, zato ne treba nabijati kompleks igracima koji su se odazvali da su drugi najbolji a da oni eto igrom slucaja igraju za reprezantaciju, ovi momci koji zaigraju su nabolji koje imamao i tu je kraj price... ovi sto otakzuju pod raznim izgovorima gledju svoj interes tako da mi ne gledamo njih i tako to ide, zasto nisam odgledao nijedan mec krstica u nba? jer me ne interesuje njegovi zagarantovanih 20 minuta u nba-u i njegovih 16.4 poen po mecu za Nju Dzersi ( izabrao sam mozda pogresan primer decko je povredjen ali ni prosli put nije hteo da igra jer je morao da se pripremi za predstjecu sezonu, bzv.) pogledajte Diraka Novickog koji skoro svaku sezonu igra bar polufinale plejofa pa se svaki put odazove pozivu u reprezentacijau...
Sačuvana

Stand by me my apprentice
Be brave, clench fists.
Rašo
urednik
skriboman
*****
Pol: Muškarac
Horoskop: Škorpija
Poruke: 3321


« Odgovor #31 poslato: 22.07.2007. 14:49:01 »



  NOVOSTI



Dosta je obmanjivanja!


NERVOZU selektora Zorana Slavnića na početku priprema košarkaša Srbije za Evrobasket u Španiji, na paklenih 40 stepeni, podgrejala je i najava Aleksandra Pavlovića da odlaže svoj debi u reprezentaciji zbog problema "tehničke prirode".
- Vodio sam dug i otvoren razgovor sa selektorom, činjenica da imam status slobodnog agenta najveća je prepreka mojoj velikoj želji da pomognem saigračima iz nacionalnog tima - rekao je bek NBA finaliste Klivlenda, koji u rodnom Baru osluškuje prekookeanske pregovore o novom ugovoru. - Objasnio sam Moki da nije sigurno da ostajem u Klivlendu i da bih novi ugovor najranije mogao da potpišem posle 15 dana od zvanične ponude, što bi značilo da na pripreme ne bih došao pre 6. avgusta, verovatno i kasnije zbog puta u Ameriku. U tom slučaju više bih odmogao reprezentaciji. Ostaje mi nada da će moji drugovi u Španiji izboriti plasman na Olimpijske igre i da ću debitovati u Pekingu, ukoliko selektor bude računao na mene.
Poslednji u beskrajnom nizu košarkaških otkaza otvorio je još sveže rane, koje je temperamentni Slavnić doskora lečio gegovima i nepopravljivim optimizmom. Na početku priprema, sa devetoricom dobrovoljaca, izgleda da je i Moki presušio smisao za humor. Predsednik KS Srbije Dragan Kapičić odavno je prekoračio prag tolerancije za "objektivne" probleme reprezentativaca.
- Poštujem Pavlovićevo opredeljenje da igra za Srbiju, ali apsolutno ne mogu da prihvatim objašnjenja takve prirode - kaže Kapičić za "Novosti". - Saša nam je sada najviše potreban, u ovom trenutku predolimpijske tranzicije. Lako ćemo sledeće godine u Pekingu sa Krstićem, Miličićem i ovim fenomenalnim mladim momcima koji dominiraju Evropom. Ne vidim kakve veze s njim imaju pregovori o novom ugovoru, pošto trenutno sedi u Baru, ili se možda kupa. Ako Pavlović misli da kroz tri godine igra za reprezentaciju, ili ako neće da igra ni za Srbiju ni za Crnu Goru, neka to kaže. Biće nam potreban i ubuduće, a najpotrebniji je danas, kada pravimo prelaz do sjajnih klinaca sve do `96. i `97. godišta, koji su možda još talentovaniji.
Reprezentacija Srbije, koja neće igrati na Evrobasketu, bila bi jedan od ozbiljnijih kandidata za španske medalje: Predrag Stojaković, Nenad Krstić, Igor Rakočević, Saša Pavlović, Vladimir Radmanović, Kosta Perović...
- Možda je i 30 odsto jača od ove koja će igrati - smatra Kapičić. - Uz objektivne probleme s povredama, suočeni smo s nekom vrstom obmanjivanja. Perović dođe i za pet dana otkaže, Radmanović pokaže htenje pa ode na kampove... Pogledajte Amerikance koji su se okupili da igraju kvalifikacije za Olimpijske igre. Selektor kaže da je prezadovoljan, a kako ne bi bio kada u timu ima i jednog Kobija Brajanta, najboljeg košarkaša sveta, koji godišnje zarađuje 150 miliona dolara i ne razmišlja o riziku da se povredi u nekim kvalifikacijama. I Pavlović igra u Americi, ali ovo nije Amerika. Ovo je Srbija.

TIM ZA ŠPANIJU
Došli na pripreme:

Marko JARIĆ (Minesota)
Mile ILIĆ (Nju Džersi)
Aleksandar RAŠIĆ (Efes Pilsen)
Zoran ERCEG (FMP)
Branko CVETKOVIĆ (Đirona)
Vuk RADIVOJEVIĆ (Fuenlabrada)
Nemanja ALEKSANDROV (C. zvezda)
Novica VELIČKOVIĆ (Partizan)
Nenad MIŠANOVIĆ (C. zvezda)

Stižu naknadno:
Darko MILIČIĆ (Memfis)
Milan GUROVIĆ (Prokom)
Miloš TEODOSIĆ (FMP)
Dragan LABOVIĆ (FMP)
Milenko TEPIĆ (Partizan)
Stefan MARKOVIĆ (Hemofarm)

TIM VAN ŠPANIJE
Predrag STOJAKOVIĆ (Nju Orleans)
Nenad KRSTIĆ (Nju Džersi)
Vladimir RADMANOVIĆ (LA Lejkers)
Aleksandar PAVLOVIĆ (Klivlend)
Igor RAKOČEVIĆ (TAU)
Kosta PEROVIĆ (Golden Stejt)
Miloš VUJANIĆ (Panatinaikos)
Dejan MILOJEVIĆ (Pamesa)
Vule AVDALOVIĆ (Pamesa)
Uroš TRIPKOVIĆ (Partizan)
Tadija DRAGIĆEVIĆ (C. zvezda)
Petar POPOVIĆ (C. zvezda)

POMAŽE I ĐORĐEVIĆ
ALEKSANDAR Đorđević, doskorašnji trener milanskog Armanija, koji je nedavno odbio poziv selektora Slavnića da bude njegov prvi asistent na EP u Španiji, pozvao je predsednika KSS Dragana Kapičića i ponudio mu pomoć.
- Razgovarali smo o saradnji, koja je moguća u bilo kojoj formi, jer nam je neophodna pomoć igrača iz te generacije - kaže Kapičić. - Što se mene tiče, nema nikakvih limita u tome šta bi Đorđević radio, pošto je on sposoban da radi sve: od stručnog dela do marketinga. Razgovaraćemo još jednom i razmotriti na koji način bi Đorđević najviše pomogao srpskoj košarci u ovom trenutku.

SELEKTOR ZORAN SLAVNIĆ IZAŠAO IZ OKVIRA PRAVILA PONAŠANJA
KAPIČIĆ SE PONOVO IZVINJAVA...

OKUPLJANJE reprezentacije Srbije u Kovilovu obeležio je nesvakidašnji gest selektora Zorana Slavnića, koji je vikao na novinare tražeći "tri dana mira" i potom zabranio igračima da daju izjave do ponedeljka. Moka je nepotrebno izašao iz okvira pravila ponašanja, koji federacije širom sveta propisuju selektorima kao njihovim službenicima.
- Pravila igre postoje, rutinska procedura u svakoj zemlji kojoj se Slavnić ovom prilikom nije prilagodio - kaže predsednik KSS Dragan Kapičić. - Nije nam potrebna tenzija u odnosima s medijima, čija je dosadašnja podrška bila veoma korisna i za koju imam samo pohvale. Ne podržavam bilo koji gest koji izlazi iz okvira civilizovane komunikacije i zbog toga se u svoje ime izvinjavam medijima.
Kapičić se već javno izvinjavao kada je Slavnić uvredio rukovodstvo Hemofarma, ali su incidenti u kontaktima sa novinarima postali sve učestaliji. Iako je u proteklom periodu svakodnevno bio prisutan u medijima, početak priprema nacionalnog tima svakako nije trenutak za izolaciju i embargo na izjave reprezentativaca. Ove kritike su dobronamerne, uz podsećanje na možda zaboravljenu Mokinu izjavu prilikom selektorske promocije.
- Moj san je ispunjen, sada možete da me kritikujete koliko god hoćete.
Što bi neko rekao: "Ovo je, ipak, samo igra.

KAPITEN "ŠPIJUNIRAO" GRKE
KAPITEN prve samostalne reprezentacije Srbije Milan Gurović proteklih dana "špijunirao" je aktuelne evropske prvake Grke, s kojima će naš nacionalni tim igrati u grupi na Evrobasketu u Španiji (3 - 16. septembar).
Naime, porodica Gurović u kompletnom sastavu letovala je u mondenskom grčkom letovalištu Porto Karas, gde je "đeneral" punio baterije za naporno leto na pripremama. Krilni igrač ambicioznog poljskog šampiona Prokoma od ponedeljka će biti na raspolaganju selektoru Zoranu Slavniću, kada se očekuje i dolazak prvog centra Darka Miličića sa promocije u Memfisu.
 
Sačuvana
Rašo
urednik
skriboman
*****
Pol: Muškarac
Horoskop: Škorpija
Poruke: 3321


« Odgovor #32 poslato: 23.07.2007. 15:52:58 »

P R E S S



SALE, JAVI SE

Zoran Slavnić čeka da ga Aleksandar Đorđević prvi pozove i saopšti mu da li je zainteresovan za mesto u stručnom štabu reprezentacije

Selektor košarkaške reprezentacije Srbije Zoran Moka Slavnić neće prvi da zove Aleksandra Đorđevića i da mu ponudi angažman u nacionalnom timu! Kako Press nezvanično saznaje, vođa "moskitosa" čeka da "Sale nacionale" njega pozove ukoliko ima nameru da se uključi u stručni rad plavih.

Đorđević je ovih dana prihvatio da obavlja neku funkciju u KSS-u i preko stranica našeg lista poručio je da je spreman da pomogne i reprezentaciji. Izvor Pressa blizak nacionalnoj selekciji kaže da je neizvesno kako će Slavnić reagovati.

- Koliko znam, još nisu razgovarali i gotovo sigurno to neće biti na Mokinu inicijativu. Njega je prvog zvao da mu bude pomoćnik i on to nije prihvatio. Sada očekuje da njega Đorđević pozove i kaže mu da li se u međuvremenu nešto promenilo.

Miličić i Gurović "duguju" pasoše

Košarkaška reprezentacija Srbije polako se kompletira, a koliko danas očekuje se dolazak Darka Miličića i kapitena Milana Gurovića u Kovilovo. Ali, mnogo važnija stvar od priključivanja "moskitosima" jeste da dvojica košarkaša što pre dostave pasoše, koji bi u utorak trebalo da budu predati u italijansku ambasadu zbog viziranja. Plavi 31. jula putuju na turnir u Bormio.

Svako ubeđivanje Slavnića da uradi drugačije može da bude kontraproduktivno. Ali ne verujem da između njega i Đorđevića može da dođe do nekog nepotrebnog nesporazuma. Znaju se sto godina, Moka mu je bio trener, stalno ističu da poštuju jedan drugog - kaže naš sagovornik.

Šta zaista Slavnić misli i šta će uraditi, možda će biti poznato danas po podne, kada se završava trodnevna samoizolacija u Kovilovu.

Što se Aleksandra Đorđevića tiče, on je već prihvatio ponudu prvog čoveka KSS-a Dragana Kapičića da radi za Savez bez profesionalnog angažmana. Doskorašnji trener Armanija u budućnosti bi trebalo svojim autoritetom da pokuša da privuče nove sponzore u nacionalni savez, zatim da posmatra i da razgovara sa potencijalnim reprezentativcima u Evropi i NBA.

- Šta bi to značilo za srpsku košarku i kakav bi autoritet Sale bio za naslednike u plavom dresu, o tome ne treba ni pričati. Zato je za budućnost ovog sporta velika stvar to što je on sada prihvatio da ga angažuju - kaže izvor Pressa blizak reprezentaciji Srbije.

Inače, prema informacijama koje "cure" iz Kovilova, "moskitosi" su juče imali dva treninga, a u pauzi su se rashlađivali na bazenu. Posle ciklusa od šest treninga, koji su odrađeni u ekstremnim uslovima, Slavnić im je danas dao slobodno od 9 do 16 za "izlazak u grad". Reprezentativci će u tom periodu moći da obave sve svoje obaveze, a potom se vraćaju u Kovilovo.
Sačuvana
Rašo
urednik
skriboman
*****
Pol: Muškarac
Horoskop: Škorpija
Poruke: 3321


« Odgovor #33 poslato: 24.07.2007. 15:49:53 »

POLITIKA



   
Јарић и Миличић размишљају о „злату”
Први плејмејкер и први центар кошаркашке репрезентације не маре што у јавности постоји сумња у овај тим. – „Марширала краља Петра гарда” као мотивација


Увод у јучерашњу прес-конференцију кошаркашке репрезентације Србије била је песма с мобилног телефона Дарка Миличића – „Марширала краља Петра гарда”. Свако има своју омиљену мелодију, оно што га орасположује и мотивише, а нови центар Мемфиса је изабрао баш ову, као да је хтео да демантује оне који тврде да је патриотизам постао жртва суровог професионализма. Било како било, док је Миличић покушавао да утиша свој телефон, раскравила су се озбиљна лица играча који су се са селектором Зораном Славнићем и генералним секретаром КСС Предрагом Бојићем појавили пред новинарима у хотелу „Президент” у Ковилову.

Марко Јарић, први плејмејкер репрезентације и један од најискуснијих, пре свега је честитао нашим млађим селекцијама на последњим успесима, а на питање – који је домет државног тима на Европском првенству у Шпанији овог лета (3-16. септембар) – одговорио је:

– Лагао бих вас када бих рекао да не идемо да освојимо злато. То ми је одувек био циљ. Отићићемо тамо да дамо све од себе и да погинемо ако треба, па ако будемо тек на 12. месту, шта је ту је... Знам да је ово што причам преамбициозно, да многи сумњају у наш успех, али ме то не брине. Размишљам само о злату. Никада нисам бежао од одговорности, па нећу ни сада кад сам један од најстаријих. Ово сада је право подмлађивање репрезентације, што је било неопходно. Уколико уз то дође и успех, биће сјајно.

Уследио је Миличићев одговор на питање да ли је подједнако велики оптимиста као Јарић:

– Свакако да јесам. Не бих дошао овде да сумњам да можемо да урадимо нешто добро. Све ће зависити од нас, од тога колико ћемо добро да радимо ових месец и по дана до шампионата. Моја очекивања су можда превелика... Сада сам 150 одсто посвећен репрезентацији. Било је неких прича у Америци да сам раније прозивао Гасола... Али, ово је брате Србија, сада се сви кољемо за њу.

Јуче је у Ковилову тренирало 10 играча. Поред Јарића и Миличића ту су и Александар Рашић, Бранко Цветковић, Вук Радивојевић, Немања Александров, Ненад Мишановић, Зоран Ерцег, Миле Илић и Новица Величковић.

Данас ће им се прикључити капитен Милан Гуровић, а наредних дана и „златни” играчи из млађих селекција – Милош Теодосић, Миленко Тепић, Драган Лабовић и Стефан Марковић. Јарић је добио похвале зато што је дошао пре рока који му је дао селектор:

– Драго ми је да сам овде од почетка. Кад нисам имао проблема с повредама, увек сам репрезентацији од првог дана био на располагању, јер треба на време стварати праву атмосферу без које се не могу постићи врхунски резултати.

Остали репрезентативци, углавном новајлије, дали су мање-више исте изјаве. Свима је част што су позвани и даће све од себе да оправдају очекивања селектора.
Јучерашњи тренинг је посетио и познати доктор Зоран Кривокапић, бивши кошаркаш, који је својевремено био на челу лекарског тима репрезентације.
Sačuvana
Rašo
urednik
skriboman
*****
Pol: Muškarac
Horoskop: Škorpija
Poruke: 3321


« Odgovor #34 poslato: 25.07.2007. 15:23:45 »



NOVOSTI


Gurović (pre)uzeo traku


PRVI kapiten košarkaške reprezentacije Srbije u utorak je preuzeo dužnost u Kovilovu. Ponosni Milan Gurović došao je na pripreme za Evrobasket našeg nacionalnog tima, koji sinoćnim dolaskom zlatnih dvadesetogodišnjaka Milenka Tepića, Miloša Teodosića i Dragana Labovića broji 14 kandidata.
- Više puta sam ulazio u istoriju, evo i sada kao prvi kapiten Srbije, što me čini posebno ponosnim - rekao je Gurović, koga su obradovale izjave Marka Jarića i Darka Miličića o zlatnim snovima. - Slažem se s njima, trebalo bi da pokušamo da napadnemo zlatnu medalju. Mislim da je realno da osvojimo bar treće mesto, jer osim Grčke i Španije nijedna reprezentacija nije jača od Srbije.
Ostvarenje Gurovićeve realne prognoze odvelo bi naš tim direktno na Olimpijske igre, pošto će vizu za Peking rezervisati i osvajač bronzane medalje u slučaju da se među tri prvoplasirane ekipe nađe i domaćin, svetski prvak Španija. Zlatna opcija odvela bi kapitena na skupštinsku terasu, na kojoj bi se pridružio Darku Miličiću u najavljenom skoku u masu košarkaških fanova.
- Skočio bih bez dileme, ali bi morao da nam se priključi i Mile Ilić. On je naš čovek - ubacuje Gurović centra Nju Džersija u tvrdo srpsko jezgro naše reprezentacije.
Mokini "pregaoci" u najtoplijem julskom danu više vremena su proveli u teretani i košarkaškoj dvorani, a manje na fudbalskom terenu u Kovilovu.
- Momci zaista "kopaju" na pripremama, niko nema stav "samo da se odradi" - priča Slavnić. - Marko i Darko šire zarazan optimizam. Teodosić, Labović i Tepić počeće danas da treniraju, dok će se tokom dana priključiti i Stefan Marković, koji je zbog juniorskog Svetskog prvenstva dobio dan više za odmor.

BORIS DIJAO
FRANCUSKA reprezentacija mogla bi da bude drastično oslabljena na EP u Španiji, pošto je Finiks zabranio svom igraču Borisu Dijaou da se pojavi na pripremama "trikolora". Naime, NBA klub je tražio od francuske federacije specijalno osiguranje za leđa startera Sansa, što još nije regulisano.
 
Sačuvana
Rašo
urednik
skriboman
*****
Pol: Muškarac
Horoskop: Škorpija
Poruke: 3321


« Odgovor #35 poslato: 26.07.2007. 14:43:44 »

P R E S S



BAŠ ME BRIGA ZA AMERIKU!

Darko MIličić: Uopšte se ne palim na američki način života. Ne zanimaju me, nema šanse da tamo ostanem da živim. Zahvalan sam za sve što su mi pružili, ali za mene je Srbija - Srbija!

Kakav je Srbenda Darko Miličić! Centar naše košarkaške reprezentacije kaže da je Srbija za njega svetinja i da ne želi da živi u Americi kada prestane da igra u NBA. Mladi košarkaš tvrdi da mu je glavni cilj da završi karijeru u Crvenoj zvezdi, a ne da igra na "ol star" meču. U intervjuu za Press Miličić još otkriva da ne bi igrao sa Gurovićem u istom timu u NBA, jer se plaši da bi njih dvojica "napravili neko sranje".

Igrao si ranije za SCG, da li je sada drugačiji osećaj kada smo Srbija?

- Srbija, brate, to je drugačije od svega prethodnog. Pa, još himna "Bože pravde". To je potpuno drugačiji osećaj nego bilo šta drugo. Poštujem ljude iz Memfisa, oni mi daju hleb. Ali, očekuju da ću ja sad, pošto sam saigrač sa Gasolom, da popustim protiv Španije. Kao, mi smo Memfis, nismo Španija i Srbija, i te fore. Ja sam im lepo objasnio. Brate, Srbija je Srbija, kako ne kapirate to. Jesmo mi saigrači, ali kada budem igrao protiv njih, ima da bude "rokanje".

Moka je kralj!

Kakav je rad sa selektorom Slavnićem?

- Moka je kralj! On je iskren, ima srce i volim takve ljude koji nemaju dlake na jeziku. Ja sam po stilu igre krilni centar, ali Moka mi je objasnio da zbog situacije moram da igram na poziciji centra. Nema problema, igraću na toj poziciji i dati sve od sebe da pobedimo.

Otkud tolika vezanost za Srbiju, taj nacionalizam koji ispoljavaš?

- Oduvek sam bio takav, ali posebno otkako mi je ćale bio na ratištu. Imam dosta rodbine u Bosni, jer su moji iz Šipova. Odmalena osećam tu pripadnost, ali kada odeš u inostranstvo, onda je sve drugačije, mnogo jače. Nedostaju ti kuća, drugari, to se sve spoji i onda odlepiš (govori Darko dok sa tri prsta pozdravlja Milana Gurovića koji ulazi u hotel).

Kad je već Gurke naišao, da li bi voleo da ste mogli da zaigrate zajedno u nekom NBA timu?

- Ne znam da li bi to bilo dobro. Napravili bismo neko sranje, sigurno. Baš ne bi valjalo da se spojimo.

Amerikanci tvrde da u Detroitu nisi igrao jer se nisi snašao. Šta je tu istina?

- Ne mogu da krivim nikoga za to. Ali, te fore da ne mogu da igram jer se ne snalazim su bezveze. Rekao sam im, daj smirite se malo ljudi, to je samo košarka, ne idemo u rat, j**ote... Ljudi ratuju, pa ginu i to je neka druga priča. A oni se primaju na te fore, kao ne možeš da igraš. Druže, daj mi šansu, daj da šutnem 30 lopti, pa ćeš da vidiš da li ne mogu. Finta šuta, ubaciš zicer, nije to nikakva filozofija. Pa, nisam ja izmislio toplu vodu.

Tek u Orlandu je "isplivao" tvoj kvalitet?

- Tamo sam dobio šansu, i odmah su se svi iznenadili kako igram. Mislim ja u sebi, šta se primate, bre, to je samo košarka. Ako daš 150 odsto svojih mogućnosti i imaš malo talenta, nema tu mnogo razmišljanja. Šutneš, zapališ, ako ga daš, daš, ako ne, igraš dalje.

"Ol star" smara, bolje da se zezam s ortacima

Kažu da je u NBA vrh piramide ako si "ol star" igrač. Koliko to tebe privlači?

- Kakav "ol star", to me nimalo ne interesuje. Bolje tih četiri, pet dana da se zezam sa ortacima, nego da se tamo zaj**avam. Klasična smaračina, mediji, fore, poznate ličnosti. To me ne zanima.

Kako reaguješ na to što stalno pričaju da nisi na nivou Lebrona Džejmsa, Karmela Entonija i Dvejna Vejda, koji su bili sa tobom na draftu 2003?

- Ja im kažem, šta me poredite sa tim likovima što igraju "ol star" i ta sranja. Ja sam iz drugog filma, igram neku drugu košarku i nisam dobio šansu kao oni. Pustite me tih priča, nemam ja veze sa njima. Mediji u Americi hvataju na te fore i dok budem igrao, moraću da se borim sa tim, za šta mene manje-više boli uvo.

Koji su tvoji krajnji ciljevi u karijeri?

- Cilj mi je da završim karijeru u Zvezdi! To će biti sto posto, jedino ako ne umrem. Osim toga, želim da pomognem Memfisu da bude bolji iz godine u godinu. Da napravimo sistem, da odigramo timsku igru i dođemo do plej-ofa.

Da li ćeš ostati da živiš u Americi posle završetka karijere?

- To me stalno tamo pitaju. Ja im kažem nikad, nema šanse! Oni to drugačije shvataju, misle da je to perfektna zemlja, da smo svi mi oduševljeni odlaskom tamo. Mislim, super je i više sam nego zahvalan za ono što su mi pružili u životu. Ali to je za 360 stepeni drugačiji život. Mi smo opušteniji. Skroz.



  He,he, dobar intervju.
Sačuvana
Rašo
urednik
skriboman
*****
Pol: Muškarac
Horoskop: Škorpija
Poruke: 3321


« Odgovor #36 poslato: 27.07.2007. 15:43:36 »

POLITIKA


   
Ђорђевићу специјална улога у КСС

Бивши кошаркашки репрезентативац, доскора тренер миланског Армани џинса, требало би да помогне у међународној промоцији савеза и финансирању


Александар Ђорђевић није више у стању да постиже „небеске тројке”, али је у прилици да значајно помогне српској кошарци. До пре два-три месеца фигурирао је као озбиљан кандидат за селектора Србије. Ипак, због обавеза у миланском Армани џинсу није се упуштао у ту „кампању”. Затим су га гурали да буде помоћник новопеченом селектору Зорану Славнићу. Као да нису знали да ас с таквом харизмом не би пристао да буде „резерва” ни Мајклу Џордану, а последњих дана се као реалност искристалисала једна специјална улога, за сада безимена...

– Од свог првог дана на месту председника КСС рекао сам Ђорђевићу да има одрешене руке за преузимање било ког посла у савезу, само да каже шта жели – рекао је председник КСС Драган Капичић. – Моја жеља је била да га видим у области тренерске струке, али је он то одбио због својих планова у Италији. Сад кад тих обавеза више нема, обновили смо разговоре, а ја сам му поновио да је добродошао у свим варијантама. Он је у начелу прихватио да нам помогне у области пропаганде и финансирања, што је мање-више функција генералног менаџера, али пошто то не би био свакодневни, канцеларијски посао – опет због тога што он живи у Милану – за сада не бих могао да кажем како ће се звати та функција. Из разговора с многим угледним људима из кошарке, попут Борислава Станковића и Ранка Жеравице, видим да су сви одушевљени идејом да се Ђорђевић укључи у рад савеза. Он нам је сада преко потребан због својих изузетних способности и харизме којом би нам отворио многа важна врата, поготово у пословном свету.

По Капичићевим речима, та функција би била „летећа” (Ђорђевић би могао да је обавља из Италије, а да свраћа у Београд само кад то буде неопходно):

– У Ђорђевића сви имамо толико поверење да може и да одабере и функцију и да је крсти. Ја ћу ту идеју изнети и на првој наредној седници управног одбора КСС, а изненадио бих се када би неко био против.

Редовна скупштина КСС биће одмах после Европског првенства у Шпанији (3-16. септембар) као и састанак управног одбора. Тада ће бити анализиран учинак на том шампионату за који би се с пуним правом може рећи да је судбоносан. Тим пре ако се зна да се ту вади виза за Олимпијске игре у Пекингу 2008, за шта је неопходно барем седмо место (најбоље две селекције иду директно, а пошто се Шпанија пласирала као првак света, екипе од 4. до 7. места ће ићи на светске квалификације за ОИ). Пласман „испод црте” донео би поред принуде да се у квалификацијама тражи пут за ЕП 2009. у Пољској и нове муке с финансирањем, јер кошарка би изгубила статус олимпијског спорта а самим тим и близу пола милиона евра.
За стабилан рад савеза, који овог лета „прехрањује” чак 13 селекција (срећом врло успешних), потребно је око 2,5 милиона евра годишње. Са ниском златних медаља у млађим узрастима и „супербрендом” у лику Александра Ђорђевића, Кућа кошарке у Сазоновој 83 делује, у сваком случају, више него привлачно чак и за потенцијалне иностране партнере.
Sačuvana
Rašo
urednik
skriboman
*****
Pol: Muškarac
Horoskop: Škorpija
Poruke: 3321


« Odgovor #37 poslato: 28.07.2007. 16:10:35 »

P O L I T I K A



   
Марковић за нову енергију
Најмлађи члан државног тима од данас на припремама у Ковилову, па тако селектор има на располагању све кандидате


 дана пошто је од Влада Дивца примио пехар за освојено прво место на Светском јуниорском шампионату у Новом Саду, капитен те генерације Стефан Марковић се прикључио сениорској репрезентацији која се у Ковилову припрема за Европско првенство у Шпанији (3-16. септембар). Данас ће имати први тренинг с Гуровићем, Јарићем, Миличићем и осталим узданицама селектора Зорана Славнића.

– Успех у Новом Саду ми много значи за самопоуздање, а прикључивањем сениорима у Ковилову почиње ново поглавље моје каријере. Пресрећан сам што сам добио прилику да тренирам с таквим играчима, од којих су неки светски позната имена, а предстојеће дане ћу искористити да научим нешто од њих – рекао је плејмејкер Хемофарма Стефан Марковић (19 год, 195 цм).

Марковић је био један од најзаслужнијих за успех у Новом Саду, мада и сам признаје да је играо испод свог нивоа, што је и разумљиво имајући у виду то да је повредио скочни зглоб пет дана уочи првенства:

– То није била игра на мом нивоу. Због те повреде било је чак питање да ли ћу моћи уопште да играм. Ипак, захваљујући успешним терапијама код Аце Митића смањен ми је оток већ за три-четири дана, па сам се екипи прикључио дан пре шампионата, без иједног тренинга. Та повреда ме је избацила из форме. Од почетка сам морао да се прилагођавам и да прихватим нешто другачију улогу од оне који бих имао да сам био спреман. Нисам форсирао нешто што не бих могао да поднесем у таквом стању. Уложио сам онолико колико сам могао. У појединим тренуцима тело ме је издавало... То, свакако, не умањује моју срећу. Суштина је онај победнички пехар који ми је уручио Дивац

Општи утисак стручњака је да ће Марковић у блиској будућности имати значајну улогу и у сениорском тиму, можда не већ овог лета, али кроз две-три године свакако. Неки му поручују да што пре побољша свој шут, на шта он каже:

– Шут је пре свега ствар самопоуздања, а ја у Новом Саду нисам био сасвим спреман. Без обзира на то, свестан сам да ми је то слабија страна и планирам да још више тренирам шут.

Иако врло млад за сениорску конкуренцију, у прошлој сезони је био један од носиоца игре Хемофарма. После великих напора на шампионату у Новом Саду очекују га и сениорске припреме у Ковилову и Бормију (Италија) у којем је Дивчева и Ђорђевићева генерација 1987. освојила светско јуниорско злато, до пре неко вече – једино у витринама нашег савеза. Уколико прође Славнићево сито, очекују га мечеви у континуитету до средине септембра.

– Не бринем да ћу имати довољно свежине. Ако треба, играћу и до 16. септембра, када је последњи дан шампионата у Шпанији...

С Марковићем стиже нова енергија у Ковилово у којем већ тренирају Милан Гуровић, Марко Јарић, Дарко Миличић, Александар Рашић, Бранко Цветковић, Вук Радивојевић, Немања Александров, Ненад Мишановић, Зоран Ерцег, Миле Илић, Новица Величковић, Милош Теодосић, Миленко Тепић и Драган Лабовић.
Sačuvana
Rašo
urednik
skriboman
*****
Pol: Muškarac
Horoskop: Škorpija
Poruke: 3321


« Odgovor #38 poslato: 29.07.2007. 15:04:53 »

B L I C


Zoran Slavnić sa priprema reprezentacije


Imamo rušilačku moć


Teče deveti dan priprema košarkaške reprezentacije Srbije u Kovilovu. Zoran Slavnić, selektor „orlova“, u stopu prati svoje igrače, ne da im oka da otvore, ali i svakodnevno u periodu od 12 do 13 časova uživa na bazenu u tom beogradskom predgrađu.
- Izuzetno sam zadovoljan dosadašnjim delom priprema, hvala mojim saradnicima pomoćniku Gašiću, kondicionom treneru Jahiću, doktoru Jakovljeviću i ostalima koji me verno i svesrdno prate, za kratko vreme postali smo pravi tim, a koliko ćemo biti dobri - pokazaće rezultati - kaže Slavnić.
Ekipa je sastavljena kombinacijom mladosti i iskustva?
- Veliko mi je zadovoljstvo što treniram bez sumnje talentovanu generaciju koju predvode stariji Jarić i Gurović pa se plašim da mi ovo zadovoljstvo ne pređe u naviku.
Oni su obećali zlatnu medalju na Evropskom prvenstvu?
- Ako u nešto ne veruješ, to nećeš ni osvojiti, ako ne kupiš loz, nećeš ni dobiti premiju.
Imamo li tim kadar da, kako ste rekli, igra brzo, van šablona?
- Da, ovaj tim ima rušilačku moć, brzinu, kreativnost, krenula je košava. Na Evrobasketu ćemo videti ko je jači, cunami ili košava.
Ilić i Mišanović su povređeni?
- Oporaviće se oni, iako Ilić duže vreme vuče povredu, a Mišanović će se valjda vratiti do marta!
Idemo li na zlato u Španiji?
- Nije zlato sve što sija. Volim ove ljude u Kovilovu kao boga, ali ako osvojimo zlato od radosti ću baciti atomsku bombu. Ma samo neka puca!
Kako vam je u Kovilovu?
- Jeste da mi nedostaju kafić „Pevac“, supruga Jelena, drugovi, mada mi dolaze u posetu, ali ovde je raj na zemlji, spojili smo lepotu uslova sa korisnošću uslova - završio je Moka.
Sačuvana
Rašo
urednik
skriboman
*****
Pol: Muškarac
Horoskop: Škorpija
Poruke: 3321


« Odgovor #39 poslato: 30.07.2007. 16:25:54 »

DANAS


Brzo i agresivno
Test protiv juniora poslužio svrsi: Seniorska reprezentacija Srbije


Beograd - Sve ono o čemu je selektor reprezentacije Srbije Zoran Slavnić govorio u poslednja dva meseca otkako je postavljen na kormilo A tima a tiče se načina i (novog) stila igre seniorske ekipe, Gurović i drugovi su demonstrirali na prvom pripremnom meču u kome su lako savladali našu juniorsku selekciju (108:60).
Brzom, agresivnom, lepršavom i atraktivnom igrom bez opuštanja seniori su lako savladali tinejdžere od kojih su se većina pre samo nedelju dana okitili zlatom na prvenstvu sveta. Svi igrači koji su bili u ekipi (Mišanović i Aleksandrov nisu igrali zbog lakših povreda) dobili su šansu i dovoljno prostora da se iskažu a ono što može da raduje je nesebičnost na terenu među saigračima koja je prethodnih godina apostrofirana kao jedan od najvećih problema naše reprezentacije. Takođe, stariji "crveni" su pokazali maksimalnu ozbiljnost i potvrdili da će u svakoj utakmici ostaviti "srce na parketu" bez obzira na važnost meča ili protivnika.
Žuti karton za Jarića
Iako su evidentne promene u atmosferi u nacionalnom timu koja je poslednjih godina bila možda i najveći problem reprezentacije, jedan događaj koji se odigrao prethodnog vikenda podsetio je na EP iz 2005. kada su igrači, po rečima tadašenjeg selektora Obradovića, bez dopuštenja izlazili po klubovima tokom priprema. Naime, Marko Jarić je noć između petka i subote umesto u sobi u Kovilovu proveo po beogradskim kafićima. Uskoro ćemo saznati da li je u pitanju neka greška i da li su tačne izjave selektora koji je nakon sukoba sa Milošem Vujanićem izjavio da u "reprezentaciji nema i nikada neće biti povlašćenih".
- Izuzetno sam zadovoljan pristupom koji su pokazali prvotimci. "Mlađeg brata" ćemo mnogo bolje ugostiti na večeri nego na terenu - našalio se nakon utakmice Slavnić.
Nakon debakla tadašnje SCG na EP koje se pre dve godine održalo u našoj zemlji, naš proslavljeni stručnjak Ranko Žeravica izjavio je da je velika greška što se igra reprezentacije bazira isključivo na odbrani, naglasivši "da su Srbi genetski lenj narod i da se mnogo bolje snalazimo u napadu nego u odbrani u kojoj mora mnogo da se radi". Iako ne treba svoditi bilo kakve zaključke nakon tek prvog pripremnog meča, utisak je da je zaista došlo do promene u igri našeg državnog tima koji odlično funkcioniše na obe strane terena. Ono što dodatno raduje je lepršava igra sa mnogo inventivnosti i lucidnih rešenja.
Da li će promena u sistemu i pristupu igre uspeti i rezultatski da utiče na nastupe reprezentacije, koja već četiri godine "posrće" na velikim takmičenjima, videćemo u septembru kada se u Španiji održava prvenstvo Evrope. Prvu utakmicu Srbija igra 3. septembra protiv Rusije u Granadi. L. S.
Sačuvana
Pedja
provereni korisnici
stara kajla
*****
Pol: Muškarac
Ime i prezime:
Peđa Supurović
Mesto: Užice
Lokacija: Crna dama
Država: Srbija
FaceBook: ima
Blog: ima
Horoskop: Strelac
Poruke: 12963



WWW
« Odgovor #40 poslato: 30.07.2007. 17:06:13 »

Imam blagi utisak da novinari navijaju za to da u reprezentaciji ima bilo kakvih problema Sad
Sačuvana
Rašo
urednik
skriboman
*****
Pol: Muškarac
Horoskop: Škorpija
Poruke: 3321


« Odgovor #41 poslato: 31.07.2007. 15:57:03 »

M O N D O



Slavnić: U Bormiju rezultat u drugom planu


Najbolji košarkaši Srbije, koji su prethodnih deset dana vredno trenirali u Kovilovu za Evropsko prvenstvo u Španiji, odlaze u Italiju, gde će na turniru u Bormiju imati priliku da provere trenutnu formu.

Plavi će u sredu, 1. avgusta, odmeriti snage sa Turskom, a sledeći dan rival će im biti Australija. Na turniru u Bormiju učestvovaće još i Hrvatska, Senegal i domaćin Italija.

"Ulazimo u drugu fazu napornog rada, ima vremena da pokažemo pravo košarkaško lice. Bormio je samo jedna od stanica, prolaznih. Tamo rezultat, ne da će biti u drugom planu, nego nećemo ga ni primetiti. Dobro, uvek se teži pobedi, ali posle ćemo igrati i na turniru u Strazburu, a glazuru forme očekujem tek na proverama u Turskoj", izjavio je Slavnić za "Sport".

On je posle jedinog pravog testa svoje ekipe, koja je sa 50 razlike savladala juniorsku selekciju, izjavio da bi "ključ uspeha tima trebalo da bude agresivna, atraktivna i intenzivna igra".

Turnir u Bormiju trajaće do subote, kada je na programu finale, a selekcija Srbije provešće na pripremama u Italiji još pet dana, za kada je predvidjen polazak u Strazbur.

Turnir u Francuskoj igra se od 10. do 12. avgusta, a pored reprezentacije Srbije na njemu će učešće uzeti i selekcije Slovenije, aktuelnog evropskog prvaka Grčke, kao i domaćina.

Nakon tog testa plavi će se 13. avgusta vratiti u Beograd.

Selektor Slavnić može biti zadovoljan i zdravstvenim biltenom svog tima. Lekar reprezentacije Moma Jakovljević sada može da odmori, budući da je van trenažnog procesa samo Nenad Mišanović.

"Povreda zgloba Mileta Ilića sada je već prošlost i to je u ovom trenuntku najvažnije. Distrorzija skoćnog zgloba Mišanovića ne zadaje nam glavobolje. On već brzo hoda, imao je pauzu od nedelju dana i nema potrebe da se žuri sa njegovim povratkom", "raportirao" je doktor Jakovljević.
Sačuvana
Rašo
urednik
skriboman
*****
Pol: Muškarac
Horoskop: Škorpija
Poruke: 3321


« Odgovor #42 poslato: 01.08.2007. 15:51:27 »

POLITIKA


   
Црни биланс у златном добу

У тренутку док српска кошарка прославља четврту златну медаљу овог лета, неки подаци указују на слабости, као рецимо то да су сениори за последњих пет година имали пет селектора и да је наш тим апсолутни рекордер по броју промењених играча



У последњих пет година нашу кошаркашку репрезентацију су водила петорица селектора: Светислав Пешић, Душко Вујошевић, Желимир Обрадовић, Драган Шакота и Зоран Славнић (постављен овог пролећа). Од одласка Пешића, у јесен 2002, после освајања златне медаље на Светском првенству у Индијанаполису, сниорски тим је у сталном паду: 6. на „Евру 2003” у Шведској, 11. на ОИ у Атини 2004, на деоби од 9. до 12. места на „Евру 2005” у Београду, на деоби од 9. до 16. места на „Мундобаскету” у Јапану. За то време су напредовале селекције које су мало тога мењале у својој стратешкој и кадровској политици, што се види по Шпанији (светски првак), Грчкој (европски шампион и светски вицепрвак), Немачкој (бронзана на СП 2002, сребрна на ЕП 2005), Француској (бронзана на ЕП 2005), Литванији (првак 2003, полуфиналиста ОИ 2004), Италији (бронзана на ЕП 2004. и сребрна на ОИ 2004)...

Наша кошарка, која је од прошле године заиста – само наша (српска), овог лета је постигла резултате за Гиниса. Пошто је неписано правило да се „све мери кроз резултате мушке А селекције”, ове четири златне медаље (европски прваци су млади кошаркаши, јуниорке и кадети, а јуниори су светски шампиони) и једна сребрна (младе кошаркашице на ЕП) мораће да добију потврду на Европском првенству у Шпанији (3-16. септембар). Имајући у виду резултате у последњих пет година, као и тим који ће нас представљати, успех би било барем седмо место, последње које гарантује учешће у квалификацијама за Олимпијске игре 2008. у Пекингу.

Златна подлога, дебља за прекјучерашњи успех кадета у Грчкој, даје нам опет право да се називамо „земљом кошарке” и донекле враћа спокој у кошаркашку организацију која ће се, уколико чврсто не зајаше овај талас ентузијазма и не уобличи га у озбиљну „националну кошаркашку стратегију”, наћи опет у ситуацији да мора да бира селектора пар месеци пре шампионата и да зависи од добре воље појединих играча, њихових менаџера и осталих „саветника”. Ово је сувише лепа и колосална прилика за ренесансу да би се пропустила.

Неки подаци који јасно указују зашто је нашој кошарцип оследњих година пала цена, просто боду очи. Рецимо, поред рекордног броја селектора (5), имали смо и убедљиво највише играча (40), а овог лета ће бити оборен и рекорд у броју нових играча у односу на претходни шампионат (Славнић ће у свом саставу имати само два кошаркаша из Шакотиног тима: Миличића и Илића). Примера ради, на Прво светско првенство у Буенос Аиресу 1950, селектор-играч Небојша Поповић је позвао осморицу која нису била у саставу на ЕП 1947. у Прагу. Његов „рекорд” је прошлог лета изједначио Шакота, а Славнић га је сада оборио, што због повреда, оправданих и мање оправданих отказа, што због својег виђења тима.

До оваквог лутања сигурно не би дошло да су селектори последњих пет година подносили извештаје, што је у златним деценијама била пракса. То није обично парче папира, већ драгоцено сведочанство о исправним и погрешним стварима, што би требало да буде основна „лектира” сваког наредног селектора, а поготово Стручног савета.



У Бормију прве провере

Наша мушка сениорска кошаркашка репрезентација је отпутовала у Бормио (Италија) где ће имати прве провере уочи Европског првенства. Сутра игра с Турском, а прекосутра с Аустралијом. У другој групи су Хрватска, Сенегал и домаћин. Полуфинале је у петак, а мечеви за прво, треће и пето место у суботу. Селектор Зоран Славнић је рекао да је резултат у другом плану, а да је главни задатак да се игра брзо и агресивно.
Sačuvana
Rašo
urednik
skriboman
*****
Pol: Muškarac
Horoskop: Škorpija
Poruke: 3321


« Odgovor #43 poslato: 02.08.2007. 15:26:02 »

K U R I R


02. avgust2007.

Intervju : Branko Cvetković

BRŽI SMO OD SVIH


Igraćemo atomsku odbranu na Evropskom prvenstvu u Španiji, a kontranapadima ćemo lomiti sve rivale

Košarkaški reprezentativac Srbije Branko Cvetković, dojučerašnji bek FMP, a sada član Đirone, kaže da mu je povreda koju je zaradio na pripremama pred SP u Japanu prošle godine najgore iskustvo u sportskoj karijeri. Iako je tada bio jedan od najboljih u Šakotinoj četi i gotovo siguran putnik na Mundobasket, težak pad na parket i povreda pršljena onemogućili su ga obuče plavi dres, što, kako danas priznaje, nije lako preboleo.
- Kad su mi saopštili da naredna dva meseca neću moći da ustanem iz kreveta, pao mi je mrak na oči. Bukvalno sam čitav dan plakao kao kiša. Posle sam se smirio i stalno ponavljao da ne smem da razmišljam o tome i tako sam uspeo da se vratim i ove sezone odigram dobro, pa sam hvala bogu, zaslužio novi poziv u nacionalni tim - kaže Cvetković.

Srećom, sve se dobro završilo, a selektor Slavnić uvrstio vas je među kandidate za EP. Šta Srbija može u ovom trenutku?
- Imamo Jarića, najboljeg pleja u Evropi, najbolje krilo Gurovića i najdominantnijeg centra Miličića. Tu su i mlade snage i uz nas ostale možemo da uradimo mnogo. Znam da ne veruju u nas, ali smatram da ćemo sa ovom željom i entuzijazmom, ali i fizičkim predispozicijama, napraviti odličan rezultat. Jurišaćemo na najviši cilj, pa ćemo videti.

Da li biste se zadovoljili samo plasmanom na Olimpijske igre?
- Iskreno, nije mi to osnovni cilj. Lično, uvek imam neke ambicije, a one su sada malo veće od pukog plasmana na OI, iako bi to donelo nastavak učešća na velikim takmičenjima.
      
Da li se posle ovog dela priprema već nazire kako će igrati Srbija?
- Da. Biće to atomska odbrana sa mnogo kontranapada, bukvalno insistiramo na tome da svaki prelaz u ofanzivu bude kontra. Imamo uslove za to, jer smo dosta brzi na svim pozicijama. Verujem da ćemo tako lomiti rivale. Ako ništa, bar svakog možemo da pretrčimo.

Stiče se utisak da smo na poziciji beka šutera nešto slabiji. Koliko baš tu neko može da iskoči? Na tebi će biti veliki teret.
- Neko mora da povuče, a da li ću to biti ja ili neko drugi, najmanje je bitno. Imamo tri vrhunska igrača, a pet pozicija, tako da neko mora da im pomogne - zaključio je Cvetković.

   

BEZ SPONZORA

Seniorska košarkaška reprezentacija Srbije ostala je bez glavnog sponzora, nakon što je kompanija "Si&Si", čiji su logo igrači našeg nacionalnog tima nosili punih šest godina, odlučila da više ne pomaže A timu. Saradnja sa subotičkom firmom bila je veoma uspešna, jer su za to vreme osvojene dve zlatne medalje, evropska 2001. godine i svetska godinu dana kasnije.

(P. G.)


 seljak-smile  U prvom meču turnira u Bormiju pobedili  smo Tursku sa 1 razlike.
Sačuvana
Rašo
urednik
skriboman
*****
Pol: Muškarac
Horoskop: Škorpija
Poruke: 3321


« Odgovor #44 poslato: 03.08.2007. 15:30:24 »

NA   DLANU



Košarkaši Srbije pobedili Australiju, sutra sa Hrvatskom

BEOGRAD, (Beta) - Košarkaška reprezentacija Srbije pobedila je u četvrtak uveče na turniru u italijanskom Bormiju tim Australije sa 71:66.

Srpska reprezentacija igraće u petak u polufinalu tunira sa selekcijom Hrvatske, dok će se u drugom polufinalu sastati Italija i Australija.

U duelu sa Australijom, srpska ekipa je u većem delu kontrolisala rezultat, ali je u samom finišu protivnik uspeo da preokrene i dođe do vođstva od 66:63.

Međutim, tada je Darko Miličić pogodio šut za tri poena za 66:66, potom je posle promašaja Australije, i kapiten Milan Gurtović ubacio "trojku", a konačan rezultat postavio je Marko Jarić sa linije za slobodna bacanja.

Posle utakmice Jarić je za RAI Sport izjavio da je zadovoljan igrom svog tima. "Još radimo na formi, ali postepeno napredujemo, uigravamo se", kazao je.

Upitan o predstojećem duelu sa Hrvstskom, Jarić je odgovorio: "Za nas je to meč kao i svaki drugi, želimo pobedu".
Sačuvana
Rašo
urednik
skriboman
*****
Pol: Muškarac
Horoskop: Škorpija
Poruke: 3321


« Odgovor #45 poslato: 04.08.2007. 16:02:54 »

Poraz Srbije na turniru u Bormiju

Muška košarkaška reprezentacija Srbije nije uspela da se plasirana u finale međunarodnog turnira "Dijego Đanati", pošto je u petak uveče u Bormiju  izgubila u polufinalu od Hrvatske sa 84:78.

"Beli orlovi" će u subotu igrati za treće mesto protiv Australije, koja je u polufinalu izgubila od Italije sa 86:54.
Sačuvana
Rašo
urednik
skriboman
*****
Pol: Muškarac
Horoskop: Škorpija
Poruke: 3321


« Odgovor #46 poslato: 05.08.2007. 16:26:59 »

B L I C


„Orlovi“ pobedili Australiju 86:81

Srbija treća u Bormiju


Autor: I. Velimirović

Košarkaši Srbije zauzeli su treće mesto na turniru „Dijego Ðanati“ u Bormiju. „Orlovi“ su u meču za treću poziciju drugi put na turniru savladali Australiju 86:81 posle produžetka, pošto je u regularnom toku završeno 73:73.
Izabranici selektora Zorana Slavnića nisu dobro počeli, dozvolili su protivniku da prvih 10 minuta reši u svoju korist (22:12), da bi tek u drugom periodu proradili Rašić i Tepić, a Teodosić sa zvukom sirene u 20. minutu doneo podnošljivih minus tri (41:44). U trećoj deonoci rezultat je ostao ujednačen (15:15), da bi poslednjih 10 minuta Srbija zahvaljujući razigranom centarskom tandemu Erceg - Miličić bila bolja za tri poena - 15:12 i imala neuspešan poslednji napad kod rezultata 73:73. U dodatnih pet minuta, Erceg je briljirao ispod koš
Australije, potpomognut Miličićem, pa je na semaforu stajalo konačnih 86:81.
- Do viđenja Bormio, nikad me više nečeš videti, zbog toga što smo tako jaki a vi to niste zaslužili. Idemo u Francusku gde nastavljamo sa žestokim treningom, čekaju nas nove tri utakmice uz Senegal u utorak. Ne očekujte mnogo od rezultata i ne zaboravite da "moskitosi" poleću ka sunčanoj Španiji 31. avusta - rekao je selektor Slavnić.
Darko Miličić bio je na turniru na visini zadatka:
- Posle velike borbe stigli smo do pobede, drago nam je što smo slavili, ali me poraz protiv Hrvatske još boli. Ovo su ipak samo pripremne utakmice, imamo još dosta vremena da se još bolje uigramo.
Aleksandar Rašić je odlično odigrao protiv Australije:
- Iskoristili smo prilku da se uigramo, a tome će doprineti i sve naredne utakmice. Probaćemo taktičke varijante koje priprema selektor Slavnić ispremno otići u Španiju.
Srpski košarkaši ostaju na pripremama u Bormiju do 9. avgusta, a sledeću proveru će imati u utorak protiv selekcije Senegala.
Sačuvana
Rašo
urednik
skriboman
*****
Pol: Muškarac
Horoskop: Škorpija
Poruke: 3321


« Odgovor #47 poslato: 06.08.2007. 15:42:59 »

GLAS JAVNOSTI



Doviđenja Bormio, videti me nećeš!


U Francuskoj nastavljamo sa žestokim treninzima i novim utakmicama. Ne očekujte mnogo od rezultata i ne zaboravite da „moskitosi“ poleću ka sunčanoj Španiji 31. avgusta, poručuje selektor Zoran Slavnić


Prva reprezentacija Srbije nije uspela da odbrani titulu na tradicionalnom turniru „Dijego Đanati“ u Bormiju, koju je prošle godine osvojio poslednji nacionalni tim SCG. Izabranici Zorana Slavnića osvajanjem trećeg mesta ipak su ostavili pozitivan utisak pred nastavak priprema za EP u Španiji (od 3. do 16. septembra). Međutim, selektor nije bio raspoložen i pored novog trijumfa nad Australijom. Ostalo je samo nejasno da li je Moka nezadovoljan gostoljubivošću u Bormiju, uslovima za rad ili možda suđenjem.

- Doviđenja Bormio, nikad me više videti nećeš! Zbog toga što smo tako jaki, a vi to niste zaslužili. Nastavljamo put ka Francuskoj, gde ćemo žestoko trenirati i igrati nove utakmice. Ne očekujte mnogo od rezultata i ne zaboravite da „moskitosi“ poleću ka sunčanoj Španiji 31. avgusta - zagonetno je poručio Slavnić.


Moka se ipak neće olako otarasiti Bormija, jer je planirano da naša ekspedicija ostane u italijanskom skijaškom centru do četvrtka. Juče su „plavi“ imali slobodan dan, sutra je na programu duel sa Senegalom (18), dok u četvrtak „moskitosi“ lete na novi turnir u Strazburu, na kojem će pored domaćina Francuske, učestvovati Grčka i Slovenija (od 10. do 12. avgusta).
- Imamo još dosta vremena da se uigramo. Utakmice u Bormiju bile su pripremnog karaktera, ali me boli poraz protiv Hrvatske - i dalje peče neuspeh protiv „kockastih“ Darka Miličića.
Plejmejker Aleksandar Rašić stavio je rezultat u drugi plan.

TROFEJ ITALIJI

Prvo mesto na turniru „Dijego Đanati“ osvojila je Italija, pobedom nad Hrvatskom rezultatom 72:66. Najefikasniji u pobedničkoj ekipi bio je Marko Belineli sa 15 poena, Danilo Đalinari sakupio je 14 poena i pet skokova, dok je hrvatski tim predvodio Mario Kasun sa 14 poena. Podsetimo, reprezentacija Srbije osvojila je treće mesto sa skorom 3-1 (Turska 78:77, Australija 71:66, Hrvatska 76:84 i, posle produžetka, ponovo Australija 86:81).

GUROVIĆ: REVANŠ HRVATIMA NA EP

Kapiten reprezentacije Srbije Milan Gurović nije ulazio u igru u utakmici za treće mesto protiv Australije. Prekaljeno krilo povredilo se tokom duela sa Hrvatskom. Gurović se bacio za loptom i udario u reklamu.
- Malo sam se ugruvao, ali nije ništa ozbiljno. Zadovoljan sam kako funkcionišemo i verujem da ćemo se revanširati Hrvatima na EP, pošto se ukrštamo sa njihovom grupom. Bolji smo od njih za 60 odsto, dokazaćemo to u Španiji - obećava Gurović.

- Iskoristili smo priliku da se uigramo, a tome će doprineti i sve naredne utakmice do početka šampionata. Isprobaćemo sve taktičke varijante koje priprema selektor Slavnić i spremno otići u Španiju - optimista je Rašić.

Jučerašnji slobodan dan naši reprezentativci su iskoristili za šoping u obližnjem zimskom centru Livinjo, ali i vožnju žičarom do obližnjih planinskih „krovova“. Simbolično, vrh je uvek bio cilj srpskih košarkaša. Ni mladi „moskitosi“ nisu izuzetak...
Autor:
Igor Krsmanović

   
Sačuvana
Rašo
urednik
skriboman
*****
Pol: Muškarac
Horoskop: Škorpija
Poruke: 3321


« Odgovor #48 poslato: 07.08.2007. 15:06:41 »

NA DLANU



Tepić među odbranima


Košarkaška reprezentacija Srbije pod diregintskom palicom Zorana Moke Slavnića doživela je korenite promene. Nacionalni tim drastično je podmlađen, a novi selektor se trudi i da igrači imaju drugačiji pristup kada je u pitanju dres sa državnim timom Srbije.

Jedan od onih mladih srpskih košarkaša pred kojim je blistava budućnost svakako je Milenko Tepić. Mladić iz Partizana dobio je puno poverenje stručnog štaba i selektora Zorana Slavnića neposredno nakon što je sa selekcijom do 20 godina postao šampion Evrope. Orlovi ovih dana učestvuju na turniru u italijanskom gradu Bormiju, kako bi ušli u pravu formu pred nastupajuće Evropsko prvenstvo koje će za mesec dana biti održano u Španiji. Srbija je u grupi sa Turskom i Australijom, a onda bi trebalo da ukrsti sa selekcijama Italije, Hrvatske ili Austrije. Posle toga sledi turnir u Strazburu, pa «Efes kup» u Istanbulu.

Kakav je osećaj biti u najačem košarkaškom timu Srbije?
- Fenomenalan. Beskrajno sam srećan što sam sa svega 20 godina obukao dres Srbije. To samo pokazuje da naša zemlja i dalje ima velike košarkaške talente i da se dobro radi u mladim kategorijama. Hvala selektoru Zoranu Slavniću što računa na mlade, ali obzirom na njegovu košarkašku filozofiju nešto drugo se i nije moglo očekivati. Moka je poznat kao stručnjak koji voli mlade igrače i kojima je uvek spreman da pruži šansu – kazao je za naš portal Milenko Tepić.

Koliko vam znači što pored vas u A reprezentaciji ima i vaših vršnjaka?
- Ovo leto bilo je stvarno uspešno za Srbiju, jer smo titule osvojili kao kadeti, juniori i u selekciji do 20 godina. Pored mene u najjačem državnom timu su Teodosić i Labović iz FMP Železnika, kao i Aleksandrov iz Crvene zvezde. Za sve nas je dobro što smo zajedno u A reprezentaciji, a mi se poznajemo još od pionira. Nadam se da ćemo i sa najjačom selekcijom nastaviti da osvajamo medalje. To što smo zajedno košarkaški odrasli za sve nas predstavlja veliko olakšanje, jer uvek možemo da se oslonimo jedan na drugog.

Da li ste imali problema sa uklapanjem u državni tim?
- Svi su me sjajno prihvatili, posebno oni stariji poput kapitena Milana Gurovića, ali i naših NBA zvezda Marka Jarića i Darka Miličića. Većinu igrača odlično poznajem, a posebno mi je drago što sam opet u istom timu sa Milanom Gurovićem sa kojim sam igrao u Vojvodini. Otkriću vam da smo nas dvojica živeli u istoj ulici u Novom Sadu. Bio sam glavna faca u društvu jer sam ga lično poznavao dok sam bio klinac. Eto, dočekao sam da rame uz rame sa njim igram za Srbiju.

Šta očekujete od Evropskog prvenstva u Španiji?
- Nije tajna da želimo medalju, samo je pitanje da li ćemo i uspeti da je osvojimo. Nismo u krugu favorita, kao Španci i Grci, ali je sigurno da nas se svi plaše i da nas poštuju. Primarni zadatak je plasman među osam najboljih što bi nas dovelo na Olimpijske igre u Pekingu, naredne godine. Bitno je da se mi uigramo na predstojećim turnirima, a onda u Španiji, sve je moguće.

Jeste li zadovoljni ostvarenim u prvoj sezoni u dresu Partizana?
- Napravio sam pravu stvar dolaskom u Partizan. Sa 20 godina uspeo sam da postanem šampion Srbije i regionalnog takmicenja, stekao veliko isustvo igrajući ULEB Evroligu i Jadransku ligu. Dosta sam napredovao i na ličnom planu. Imao sam stvarno napornu sezonu, prvo sa Partizanom, pa sa mladom reprezentacijom, a sada i u najjačem timu. Umor postoji, prisutan je, ali se trudim da ga ne osećam. Igram za najbolji košarkaški tim Srbije, što je dovoljan motiv da zaboravim na sve – zaključio je Milenko Tepić.

Dušan Danilović
Sačuvana
Rašo
urednik
skriboman
*****
Pol: Muškarac
Horoskop: Škorpija
Poruke: 3321


« Odgovor #49 poslato: 09.08.2007. 14:35:12 »

D A N A S


   
Zoran Slavnić zadovoljan postignutim u dosadašnjem delu priprema

Sve smo bolji



Beograd - "Orlovi" su konačno napustili Bormio. Posle sedmodnevnog boravka na severu Italije i pet odigranih utakmica (četiri u okviru turnira Dijego Đanati i jednog trening-meča protiv Senegala) Miličić i drugovi su nastavili svoje "putešestvije" po Starom kontinentu (sledi turnir u Francuskoj), a sve u okviru priprema za šampionat Evrope koji se od 3. do 16. septembra održava u Španiji.
Selektor reprezentacije Srbije Zoran Slavnić zadovoljan je zalaganjem igrača na prvom pripremnom turniru ovog leta na kojem su "orlovi" ostvarili četiri trijumfa, uz samo jedan poraz od selekcije Hrvatske.
- Najbitnije je da igrači daju sve od sebe i pružaju maksimum. To je najvažnija stvar koju tražim od njih. Očigledno napredujemo i sve smo bolji. Putujemo za Francusku gde nas čekaju žestoki treninzi i još tri pripremne utakmice. Ne treba puno očekivati od rezultata, pošto u Španiju putujemo tek 31. avgusta - rekao je Slavnić.
Činjenica je da "orlovi" zaista dobro funkcionišu i na terenu i van njega, ali je za bilo kakvu ozbiljniju ocenu igre našeg tima još uvek rano. Utakmice na turniru Dijego Đanati pokazale su da u ekipi postoji dobra veza između iskusnih reprezentativaca i mlađih igrača koji će u Španiji morati da daju veliki doprinos i iznesu dobar deo tereta na svojim leđima.

Selekcija Srbije imala je dan odmora posle turnira Dijego Đanati, posle čega je usledila trening utakmica protiv reprezentacije Senegala. "Orlovi" su ostvarili trijumf (82:71), a selektor Slavnić je iskoristio priliku da odmori Miličića, Jarića, Gurovića i Ercega. Ovo je ujedno bila prilika da mlađi igrači dobiju više prostora u igri i tako se nametnu selektoru koji će uskoro skratiti spisak putnika na EP s 15 na 12 igrača.
Prva faza priprema je, dakle, uspešno završena. Naš tim očekuje još nekoliko pripremnih turnira, a prvu utakmicu na EP "crveni" igraju 3. septembra u Granadi protiv Rusije.  L. S.
Sačuvana
Rašo
urednik
skriboman
*****
Pol: Muškarac
Horoskop: Škorpija
Poruke: 3321


« Odgovor #50 poslato: 10.08.2007. 14:52:32 »

NA  DLANU



Medalja na vidiku

Košarkaška reprezentacija Srbije zauzela je treće mesto na kvalitetnom turniru u italijanskom gradiću Bormiju. «Orlovi» predvođeni selektorom Zoranom Slavnićem pretrpeli su samo jedan poraz na turniru i to od komšija Hrvata u polufinalu. Naš nacionalni košarkaški tim miks je mladih i starijih košarkaša koji bi trebalo da bude ukomponovan do starta Evropskom prvenstva u Španiji, polovinom septembra.

Miloš Teodosić, plejmejker FMP Železnika i najjačeg tima Srbije uživa veliko poverenje selektora Zorana Slavnića. Ovog leta osvojio je zlatnu medalju na EP za mlade, a svoju kolekciju želeo bi da upotpuni i osvajanjem odličja na Šampionatu Starog kontinenta za seniore.

Da li ste zadovoljni učinkom u Bormiju?
- Nije bilo loše, mada smo mogli i bolje. Ovo je početak, naš prvi turnir posle priprema. U narednim nedeljama imaćemo još dosta provera, tako da ne treba prerano donositi zaključke. Igrali smo na momente stvarno dobro, a onda bi usledili padovi. Krivo mi je što nismo stigli do finala i igrali sa Italijanima. Međutim, ima vremena za to – rekao je za naš portal Miloš Teodosić.

Boli li vas poraz od Hrvata?
- Svima je teško pao poraz od Hrvata, ali sam mišljenja da je bolje što je on došao tokom priprema, nego na Evropskom prvenstvu. Nije mi lepo što smo mi prva selekcija koja je izgubila od njih u seniorskoj konkurenciji. Taj meč smo bili bolji, imali smo čak i veliku razliku, a onda je usledio neverovatan pad. To su oni znali da iskoriste, preokrenu rezultat i rutinski utakmicu privedu kraju. Slažem se sa darkom Miličićem koji je izjavio da smo duplo bolji od njih. Samo treba da od početka do kraja meča odigramo na visokom nivou.

Verujete li da ćete biti među 12 putnika za Španiju?
- Verujem u sebe i nadam se da ću se izboriti za mesto među najboljih 12 igrača. Iz dana u dan se trudim da opravdam poverenje selektora Zorana Slavnića. Dok sam bio na širem spisku, potajno sam se nadao pozivu, a kada je on došao onda sam rešio da dam svoj maksimum.

Koliko vam znači rad sa selektorom Slavnićem i igračima kao što su Jarić i Gurović?
- Konkurencija za svako mesto u timu je velika, a meni imponuje rad sa Slavnićem koji je pravi majstor kada su u pitanju mladi košarkaši poput mene. Znam da je stvorio Dražena Petrovića, Sašu Đorđevića, Tonija Kukoča, Dina Rađu, tako da od njega stvarno ima šta da se nauči. Marko Jarić je igrač sa NBA iskustvom, dok je Milan Gurović svima poznat. Njih dvojica su bili jedni od najzaslužnijih za osvojeno zlato na SP u Indijanapolisu 2002. godine. Sećam se da sam tada bio klinac i navijao gledajući ih putem TV. Ma, velika mi je čast što treniram sa takvim momcima.

Skrivene ambicije košarkaške reprezentacije Srbije svode se na osvajanje medalje na EP, zar ne?
- Kada sam došao u najjači srpski košarkaški tim, zaboravio sam EP za mlade i zlatnu osvojenu medalju. Ukoliko odem u Španiju voleo bih da se vratim sa odličjem. Atmosfera u necaionalnom timu je dobra, fenomenalno se radi, a to su glavni preduslovi da napravimo rezultat. Eto, uopšte ne osećam umor, iako sam od kraja sezone imao samo nekoliko slobodnih dana koje sam proveo u rodnom Valjevu. Nema veze, samo da mi budemo pravi u Španiji i uzmemo medalju – zaključio je Miloš Teodosić.

Dušan Danilović
Sačuvana
Rašo
urednik
skriboman
*****
Pol: Muškarac
Horoskop: Škorpija
Poruke: 3321


« Odgovor #51 poslato: 11.08.2007. 16:08:28 »

B  92



Poraz Moskitosa posle produžetka



Košarkaška reprezentacija Srbije izgubila je na startu turnira u Strazburu od domaćina Francuske sa 93:87 posle jednog produžetka. Naši košarkaši odigrali su vrlo kvalitetnu utakmicu, a stručni štab može biti zadovoljan trenutnom formom.

Košarkaši reprezentacije Srbije pružili su izuzetno snažan otpor domaćinu turnira i tokom čitavog meča držali su korak sa Trikolorima. Ono što u ovom trenutku svakako može obradovati selektora Srbije Zorana Slavnića jeste vrlo kvalitetna igra, tzv "generacije 87", jer su u dosadašnjem toku priprema Aleksandrov, Teodosić, Tepić i Labović pokazali da mogu da se nose sa iskusnijim protivnicima.

Najefikasniji igrač utakmice bio je kapiten srpskog tima Milan Gurović koji je ostvario dabl-dabl učinak.sa 23 poena i 10 skokova, ali nije dao nijednu trojku iz 10 pokušaja. Nemanja Aleksandrov je ubacio 14 poena uz 9 skokova(imao je samo jedan promašaj iz igre 6-7), a Darko Miličić je bio strelac 13 poena.

U timu Francuske Dijavara je ubacio 18, a košarkaš Los Anđeles Lejkersa Roni Turijaf je postigao 16 poena uz šest skokova.

Srbi su u produžetku imali vođstvo u nekoliko navrata i pored činjenice da su ekstra vreme igrali bez Darka Miličića i Zorana Ercega koji su napravili po pet ličnih grešaka.

Francuska je u ovom duelu igrala bez Tonija Parkera, Borisa Dijaoa i Mikaela Pjetrusa, dok je Zoran Slavnić odmarao Nenada Mišanovića, Stefana Markovića i Novicu Veličkovića.

Naredni meč reprezentacija Srbije igra u Strazburu protiv Slovenije u subotu od 18 časova.

SRBIJA: Gurović 23, Miličić 13, Erceg 11, Aleksandrov 14, Jarić 8, Labović 4, Cvetković 4, Tepić 5, Rašić 3, Teodosić 2, Radivojević, Ilić.

FRANCUSKA: Turijaf 16, Ženo 13, Dijavara 18, F.Pjetrus 14, Žomis 9, Feršo 10, Vajs 6, Žifa 5, Badijane 2, Morando.
Sačuvana
Rašo
urednik
skriboman
*****
Pol: Muškarac
Horoskop: Škorpija
Poruke: 3321


« Odgovor #52 poslato: 12.08.2007. 14:31:00 »

B 92

Novi poraz košarkaša u Strazburu



Košarkaška reprezentacija Srbije poražena je i na drugom meču na turniru u Strazburu. Ovoga puta bolji od naših košarkaša bili su Slovenci rezultatom 79:66. Selektor Srbije Moka Slavnić na ovoj utakmici je odmarao Miličića, Jarića i kapitena Gurovića. Najefikasniji igrač na meču bio je Zoran Erceg sa 18 poena, a on je ujedno bio i jedini igrač u srpskoj ekipi sa dvocifrenim učinkom. U ekipi Slovenije najbolji je bio Jaka Lakovič sa 13 poena.

"Moskitosi" sledeći meč na turniru u Strazbutu igraju u nedelju, a protivnik je reprezentacija Grčke, koja je u drugom kolu ubedljivo savladala reprezentaciju Francuske rezultatom 74:55.

Srbija: Erceg 18, Tepić 9, Aleksandrov 7, Teodosić 7, Cvetković 7, Radivojević 6, Veličković 6, Mišanović 5, Labović 1, Marković, Ilić, Rašić.

Slovenija: Lakovič 13, Lorbek 12, Ćapin 11, Dragič 10, Smodiš 9, Nesterović 8, D. Lorbek 8, Jagodnik 6, Vidmar 2, Sklokar.
Sačuvana
Rašo
urednik
skriboman
*****
Pol: Muškarac
Horoskop: Škorpija
Poruke: 3321


« Odgovor #53 poslato: 13.08.2007. 14:04:06 »

B 92




"Moskitosi" pregazili prvake Evrope



Košarkaška reprezentacija Srbije deklasirala je evropskog prvaka Grčku rezultatom 93:62 (18:14, 28:19, 21:19, 26:10), u poslednjem meču turnira u Strazburu. Srbija je posle dva poraza totalno dominirala u duelu sa Grcima, koji su igrali sa najjačim sastavom. Presudio je tandem Gurović – Miličić, koji je postigao ukupno 46 poena.

Zoran Slavnić je u subotu protiv Slovenije odmarao udarnu trojku, a protiv Grka je sve do finiša treće četvrtine igrao samo sa šestoricom igrača – Gurovićem, Miličićem, Jarićem, Aleksandrovima, Ecegom i Tepićem.

Rezultat toga je bio uverljiv: već početkom trećeg perioda razlika u korist srpskog tima bila je preko 20 poena.

Grci su se vratili u finišu tog perioda, kada su i ostali igrači Srbije dobili priliku. Ipak, u poslednjem periodu Mokine rezerve odigrale su odlično, posebno Labović (9 poena, 3/3 iz igre, 2/3 sa bacanja).

Srbija: Gurović 28+5s (4/9 za 3), Miličić 18+7s+4a, Erceg 12+5s, Jarić 10+3s+7a, Labović 9, Aleksandrov 7+3s, Veličković 4+3s, Tepić 3+3s+2a, Teodosić 2, Radivojević, Marković, Rašić.

Grčka: Spanulis 13, Papalukas 11, Kakjuzis 10+7s, Zisis 6+4s, Papadopulos 6+6s+3a, Focis 5, Glinijakidis 4, Vasilijadis 2, Vasilopulos, Burusis, Kiricis.

Francuska je u prvom meču poslednjeg kola pobedila Sloveniju 80:60 i osvojila prvo mesto na turniru. Druga je Slovenija, treća Srbija, četvrta Grčka.
Sačuvana
Rašo
urednik
skriboman
*****
Pol: Muškarac
Horoskop: Škorpija
Poruke: 3321


« Odgovor #54 poslato: 14.08.2007. 14:50:24 »

K U R I R


SLAVNIĆ: NEKI ME RAZOČARALI!

Selektor košarkaša Srbije nezadovoljan zalaganjem pojedinih reprezentativaca i pre puta u Tursku će drastično skratiti spisak

Selektor košarkaške reprezentacije Srbije Zoran Slavnić po povratku iz Francuske najavio je skraćenje spiska kandidata za Evrobasket u Španiji. Slavnić je saopštio da će u Izmir, gde "moskitose" čeka poslednji pripremni turnir pred Evropsko prvenstvo, voditi samo 13 igrača. On kaže da je zadovoljan pripremama i formom većeg dela ekipe, ali da su ga pojedini igrači razočarali.

- Određenom grupom sam zadovoljan, ali sam od nekih očekivao više. Razočarali su me i skratiću spisak pre odlaska u Tursku na 13 imena. Moram da kažem da će on nekima izgledati čudno, ali to je odraz isključivo onoga što su prikazali od okupljanja naovamo - rekao je Slavnić.

Upitan da prokomentariše nezadovoljstvo pojedinim košarkašima iz svog tima, popularni Moka je kratko odgovorio:
- Pa, sveukupno su me razočarali, ne fizičkom spremom, to je u redu, već pristupom i zalaganjem.

Gurović i drugovi su u poslednjem susretu u Strazburu odigrali izvanredno i potpuno deklasirali aktuelnog šampiona Evrope. Malo ko je očekivao da će Grci da budu zaleđeni na -31.
- Videli ste da možemo da budemo ekstremno opasni, ali samo ako odigramo pametno, a na terenu budemo jedinstveni. Sve što smo se dogovorili u pripremama za taj meč, ispoštovano je, tako da je Grčka demolirana. Međutim, niti je ovo naše pravo lice, niti njihovo. Videćemo u Izmiru da li je rad dosad bio dovoljan - zaključio je Slavnić.

Reprezentativci će večeras da se okupe u staroj bazi u Kovilovu, a 22. avgusta putuju u Izmir, gde ih na Efes Pilsen kupu, osim domaćina, čekaju Poljska, Kina, Letonija i Hrvatska.

(P. G.)
   
         

Sačuvana
Rašo
urednik
skriboman
*****
Pol: Muškarac
Horoskop: Škorpija
Poruke: 3321


« Odgovor #55 poslato: 15.08.2007. 15:39:51 »

NOVOSTI



Milan Gurović:

Nismo izrodi!


V. PRERADOVIĆ

SRPSKI klinci dali su domaći zadatak starijim kolegama sa četiri osvojene zlatne medalje u sve četiri takmičarske kategorije. Inspirisali su čak i najstarijeg i najtrofejnijeg "moskitosa" - kapitena Srbije Milana Gurovića.
- Još mi da uzmemo zlato na Evropskom prvenstvu u Španiji, to nam je sad zadatak - kaže Gurović za "Novosti". - Klinci su fenomenalni, dominiraju Evropom u svim selekcijama, ali i naš seniorski tim je veoma mlad kada izbacite Jarića i mene. Tim mladim momcima nije potreban pritisak rezultata, samo opušteno i mnogi favoriti će se opeći.
Kako komentarišeš ponašanje Španaca prema našim juniorima i optužbe za nameštanje rezultata?
- To je sramotno! Neki pokušavaju da manipulišu Evropom, jer imaju moćnu državu i ogromna ulaganja u košarku, a pritom se pozivaju na fer-plej. Pa, gde je tu fer-plej?
Očekujete li pritiske i na seniorsku reprezentaciju tokom Evrobasketa?
- Ne bi trebalo da gledaju na to na takav način. Nismo mi neki izrodi, pa da se prema nama tako ponašaju. Ako bude pritisaka, siguran sam da će da proradi srpski inat i nikome neće biti lako. Ne govorim o tome da ćemo uzeti zlato po svaku cenu, ali poslednja utakmica sa Grčkom pokazuje da možemo da budemo veoma opasni.
Kako vam je uspelo da pobedite prvaka Evrope s 31 poenom razlike?
- Pobedili smo i Tursku, kojoj je nedostajao samo Turkoglu, pa dva puta veoma neugodnu Australiju, vodili smo deset razlike protiv Hrvata, dok smo u meču s Francuskom sramotno pokradeni. Moka je u svim utakmicama mešao karte, a i kad će ako ne sad. Grci su igrali u punom sastavu, pale se da i ove godine osvoje evropsku titulu, tako da nema govora o nekom njihovom taktiziranju. Video sam im u očima da su napaljeni.
Može li ta pobeda da razvedri očekivanja javnosti uoči EP?
- Može! Kao što znate, ja sam nepopravljivi optimista. Da sam se predao i čekao da nas svi išamaraju ne bih ni išao u Španiju, sedeo bih u Strahinjića Bana i pio kaficu.

NA EP BEZ ILIĆA?
JEDAN od najvećih problema selektora Zorana Slavnića je deficit na poziciji klasičnog centra. Na tu muku nadovezala se i povreda Mileta Ilića, kome je posle povratka iz Strazbura ponovo otekao skočni zglob.
Trenutna situacija je takva da je teško očekivati da će Ilić biti spreman za Evropsko prvenstvo u Španiji (3 - 16. septembar), ukoliko se u narednim danima stanje njegove povrede drastično ne popravi.
Od procene lekarskog tima zavisiće i Mokina odluka o spisku 13 igrača za predstojeći Efes kup u Izmiru (22 - 26. avgust).
SINALKO I VODA VODA UZ KSS
KOMPANIJA "Si&Si", odnosno njeni brendovi "Sinalko" i "Voda voda", potpisaće danas ugovor sa KS Srbije o sponzorstvu za EP košarkaša u Španiji i EP košarkašica u Italiji.
- Na incijativu kompanije "Si&Si" dogovorili smo kratkoročnu saradnju za ova dva takmičenja, s obzirom na to da smo trenutno bez sponzora - kaže predsednik KSS Dragan Kapičić. - Imali smo preliminarni razgovor sa "Koka-kolom", nije zainteresovana za sponzorstvo, što je meni prilično neobjašnjivo u situaciji kada naše selekcije osvajaju skoro sve što je moguće osvojiti.

Sačuvana
Rašo
urednik
skriboman
*****
Pol: Muškarac
Horoskop: Škorpija
Poruke: 3321


« Odgovor #56 poslato: 16.08.2007. 14:47:09 »

K U R I R




SAMO DARKO POD KOŠEM?!


Selektor Srbije Zoran Slavnić eliminisao Mišanovića. Ako Ilić ne sanira povredu, tim ostaje sa jednim centrom

Selektor košarkaške reprezentacije Srbije Zoran Slavnić eliminisao je Nenada Mišanovića sa spiska kandidata za EP u Španiji. Put kuće mogao bi da krene i Mile Ilić, ukoliko zbog povrede ne bude sposoban da trenira. U tom slučaju, "moskitosi" će ostati samo s jednom klasičnom peticom - Darkom Miličićem. Ipak, Moka ne namerava da pozove naknadno nekog košarkaša i ne brine zbog nedostatka visokih, već kaže da je ključ u igri plejmejkera.
- Zahvalio sam se Mišanoviću i dosta ima sete u tome. On je ekstremno korektan i pametan momak, ali mnogo je kasnio. Ukoliko Ilić ne počne normalno da trči, i njemu ću se zahvaliti. Grupe igrača su iskazale različita raspoloženja, zabrinut sam što nisu dali sve od sebe. Veličković i Marković su se progurali u najužu konkurenciju, a ista situacija je s Radivojevićem. Nisam klupski čovek i sa mnom niko nije kontaktirao da pita ko će igrati, tako da, ukoliko pogrešim u svom izboru, učiniću to iz neznanja, a ne iz neobjektivnosti - rekao je Zoran Slavnić i dodao:

- Ne razmišljam o dodatnim pozivima, jer bi to bilo nekorektno prema onima koji su od prvog dana trenirali. Uostalom, Savez nema novca, a za specijalne pozive treba izdvojiti 1.000 evra.

Slavnić smatra da su njegovi izabranici u stanju da ponove igru od pre nekoliko dana, kad su rasturili aktuelnog prvaka Evrope.

- Ne samo da zujimo već i ujedamo! Posle pobede nad Grcima rekao sam svojim igračima da ne mogu više da foliraju da odlazimo na EP da bi se plasirali na Olimpijske igre. Takva utakmica je ponovljiva, a raduje me što smo 70 odsto poena postigli iz kreativnih akcija. Sada sam ih zaista opteretio, jer su pokazali da mogu - izjavio je Slavnić i nastavio:

- Treba da napredujemo u odbrani. Napad je stvar inteligencije i čistog kvaliteta, za to se ne plašim. Ključ je u plejmejkerima i, ako oni budu pružili koliko se očekuje, biće dobro, u suprotnom, sledi nam golgota. Uz racionalnog i timski opredeljenog Jarića, ovaj tim može mnogo, atu su i Teodosić i Rašić. Od njih sve kreće, bilo dobro ili loše. Jarić i ja se dobro slažemo, a ako budemo do kraja imali taj fluid, to će biti ono pravo. Jarićevo i Gurovićevo zalaganje je fascinantno. Milan kopa i ore na treningu. S obzirom na igračku težinu i godine, to je nešto neverovatno, ja to nisam sreo.

(A. P.)
   
         
Sačuvana
Rašo
urednik
skriboman
*****
Pol: Muškarac
Horoskop: Škorpija
Poruke: 3321


« Odgovor #57 poslato: 18.08.2007. 15:10:51 »

B L I C


Dovešću Srbiju do zlatne medalje

Autor: D. J. Bužić

Marko Jarić, prvi plejmejker reprezentacije Srbije, ne beži od uloge ključnog igrača na Evrobasketu u Španiji, koju mu je javno nametnuo selektor Zoran Slavnić.

Košarkaš Minesote slaže se da plejmejker mora da predstavlja pokretačku snagu jedne ekipe, ali i obećava da će se s velikim zadovoljstvom uklopiti u Mokinu viziju kolektivnog duha i timske igre.

Kako komentarišete Slavnićevu izjavu da se uspeh Srbije dolazi samo „uz timski opredeljenog Jarića“?
- Ovde sam došao s ciljem da pobeđujem, a dobro sam svestan da to ne mogu da ostvarim sam. Za uspehe je potrebno svih 12 igrača, a ja ću uraditi sve ono što se od mene bude zahtevalo. Ako na nekoj od utakmica bude bilo potrebno da napadam - probaću da dajem što više poena. Ukoliko se ispred mene postavi prioritetni zadatak da asistiram, neću toliko šutirati na koš, trudiću se da imam što više korisnih dodavanja. Ako zatreba pomoć u skoku - biću tu. Dakle, popunjavaću rupe što više mogu i biću motor ekipe, trudiću se da ekipa dobije energiju u svakom momentu.

Kako sve to za sada izgleda na terenu?
- Još uvek se tražimo. Odrastao sam gledajući generacije koje su devedesetih osvajale zlatne medalje. I, uvek je jugoslovensku košarku krasila lepa igra, a to smo izgubili u poslednjih nekoliko godina. Reprezentacije koje na poslednjim velikim takmičenjima osvajaju zlatne medalje počele su da se dodaju, da igraju lepu i atraktivnu košarku. Pokazalo se da to donosi rezultat. I mi moramo da se vratimo takvom načinu igre. Imamo kvalitet, možemo tako da funkcionišemo i tome moramo da težimo. Želimo da imamo što više kontranapada, da budemo agresivniji, ali i opušteniji na utakmicama. Ostalo je još dve nedelje do početka Evropskog prvenstva, a to je dovoljno vremena da se sve iskleše, da se slože kockice.

Čvrsto verujete da Srbija može do zlata u Španiji?
- Ako na Evropskom prvenstvu budemo znali šta želimo i tamo odemo sa 12 zdravih igrača, moći ćemo da postignemo veliki uspeh. Od reprezentativaca preko članova stručnog štaba, svi moramo da funkcionišemo kao jedan. Još postoje oscilacije u našoj igri, ali znajte da na pripremnim mečevima nismo želeli da otkrivamo baš sve karte. Imamo ekipu koja poseduje ogroman potencijal. Ne kažem da kvalitetom odskačemo od drugih ekipa, ali jedino čime bismo mogli da se izdvojimo od drugih je ta želja da osvojimo prvenstvo i napravimo uspeh. Ne ljutim se ako naš narod govori kako ne očekuju mnogo od nas u Španiji. Čak mi i odgovara kada ljudi nemaju veru u nas. Važno je da međusobno verujemo u ono zbog čega smo se našli u reprezentaciji. Želim i to da kada izađemo na teren da se ne prilagođavamo mi protivniku, već on nama. Da počnu da nas se plaše, a to ćemo pokazati samo ako na prvim utakmicama pokažemo karakter. Utakmica sa Rusijom je najvažnija, ako pobedimo na startu Prvenstva, dodatno samopouzdanje će nam dalje mnogo značiti. Opet, neće biti ni tragedija ako izgubimo taj meč.

Kakav je kvalitet ostalih reprezentacija?
- Biće to veoma dobro Evropsko prvenstvo, sa strašnim ekipama. Francuzi sa pet-šest NBA igrača individualno su jaki kao zemlja. Grke krasi kolektivna igra, Italija nikad nije bila jača, tu su i Turci, Španci... Odlučivaće nijanse i trenutno raspoloženje. Zbog toga je bitno da se nikoga ne plašimo. Moramo da sačuvamo ponos, iako poslednjih godina nemamo velikih uspeha na reprezentativnom planu. U Španiju idemo da izginemo, a s verom u sebe moramo da nateramo rivale da nas se plaše - poručuje Marko Jarić.

Miličić je dominantan
Marko Jarić ne propušta priliku da iznese impresije o dosadašnjim igrama dvojice saigrača.
- Darko Miličić je dominantan centar, možda i najbolji u Evropi. Ako bude igrao pametno i na način na koji zna - donosiće nam veliku prevagu o odnosu na rivale. Tu je i Milan Gurović koji poslednje dve sezone daje po 40 poena utakmici. I svi ostali su izuzetno talentovani, pre svih Miloš Teodosić. Mlađi igrači moraju da shvate da su već sazreli za veliku scenu. Možda su u startu bili pomalo i zatečeni, ali je vreme da razmišljaju kao pobednici - naglašava Jarić.

Slavnić: Višak su dvojica od šestorice
Selektor Zoran Slavnić tvrdi da još ne zna spisak od 13 putnika za turnir u Izmiru koji počinje 22. avgusta.
- Zdravstveno stanje Mileta Ilića diktiraće i moju konačnu odluku da li ću za Španiju krenuti sa pet centara i sedam spoljnih igrača ili sa četiri centra i sa osmoricom na spoljnim pozicijama. Istina je da sam Cvetkoviću u jednom trenutku rekao da da sam bio nezadovoljan njegovim učinkom, ali to ne znači da je ispao iz konkurencije. Grupa od šest igrača konkuriše za još ta dva mesta koja će biti višak. Mile Ilić će pokušati da ostane do kraja. Ako bude mogao da trči - ima veliku šansu da krene na Evropsko prvenstvo, u suprotnom ostaje mu da sanira povredu - jasan je Slavnić.
Sačuvana
Rašo
urednik
skriboman
*****
Pol: Muškarac
Horoskop: Škorpija
Poruke: 3321


« Odgovor #58 poslato: 19.08.2007. 15:29:12 »

P R E S S



JAO MILE NE IDE U ŠPANIJU?


Centar Nju Džersija još nije uspeo da se oporavi od povrede zgloba i njegove šanse da zaigra za Srbiju na Evropskom prvenstvu su minimalne

Centar Nju Džersija Mile Ilić zbog povrede zgloba najverovatnije neće igrati za Srbiju na Evropskom prvenstvu u Španiji!

Jedan od najjačih aduta selektora Moke Slavnića kaže za Press da ima veliku želju da zaigra za svoju zemlju, ali nije siguran da li njegov zglob može da izdrži sve napore koji ga očekuju na EP.

- Sve bih dao da igram za Srbiju u Španiji, ali nisam siguran koliko je to realno u ovom trenutku. Na pripremama dajem maksimum, ali postoji mogućnost da obnovim povredu i to me najviše plaši, jer duži vremenski period nisam bio u trenažnom procesu. Dobro se osećam, mada ponekad osetim bol. Najbitnije je da je otok skoro nestao, čak postoji mogućnost da odem i na turnir u Izmir - istakao je Ilić.

"Jao Mile" napominje da su mu ove priprema izuzetno dobro došle i da je pravo zadovoljstvo biti deo košarkaške reprezentacije Srbije.

- Atmosfera u reprezentaciji je odlična i biće mi žao ako sa ovim momcima ne budem išao na Evropsko prvenstvo. Najbolji pokazatelj druženja je da ćemo mi "zvezdaši" zajedno ići na utakmicu protiv Rendžersa, a Gurović nam je čak omogućio da budemo sa najvatrenijim "delijama" na severu.

Slavnić još kalkuliše

Moka Slavnić na raspolaganju ima još 14 igrača i još ne želi da priča o mogućih 12 reprezentativaca koji će ići na EP u Španiji.
- Ostalo mi je da precrtam još dva košarkaša, kandidati su još šestorica. Moja je želja da, ukoliko Mile Ilić bude zdrav, za Španiju idemo sa pet centara i sedam spoljnih. U suprotnom imaćemo četiri visoka igrača i osam spoljnih - kaže Slavnić.

Nemojte da mislite da nisam dobar sa igračima koji navijaju za Partizan, naprotiv, svi funkcionišemo kao jedna familija i mislim da to je to najvažnije za ostvarivanje dobrog rezultata na predstojećem šampionatu - zaključio je Ilić.

Lekar reprezentacije Srbije Moma Jakovljević ističe da je Mile vraćen u trenažni proces, ali još se ne zna da li će moći da pomogne reprezentaciji na EP.

- Ilić je tri i po meseca bio van parketa, od toga mesec dana nosio je gips. To dovoljno govori da su mu atrofirali mišići i da on u ovom trenutku ne može da pruži maksimum. Uspeli smo da ga vratimo u trenažni proces, ali još nismo sigurni da li će biti u mogućnosti da igra u Španiji.

Mi smo svoj deo posla uradili na najbolji način, ali moramo da budemo svesni toga da je pauza bila velika i da neke stvari u ovako kratkom periodu ne mogu da se nadoknade. U svakom slučaju poslednju reč da će Mile Ilić i selektor Zoran Slavnić - naglasio je Jakovljević.
M. NASTIĆ
Sačuvana
Rašo
urednik
skriboman
*****
Pol: Muškarac
Horoskop: Škorpija
Poruke: 3321


« Odgovor #59 poslato: 20.08.2007. 15:10:31 »

NOVOSTI


Autsajder osvojio Moku

V. Preradović

Došao je na pripreme reprezentacije kao autsajder, momak čiju je srčanost primetio i selektor Srbije Zoran Slavnić i nagradio je stavljanjem njegovog imena na širi spisak za Evrobasket u Španiji. Mentalitet rođenog borca Novice Veličkovića na brzinu je osvojio i Moku, koji je najavio da je krilni centar Partizana prošao nekoliko krugova i ušao u najuži izbor za 12 "moskitosa".
- To mi mnogo znači, uvek dajem sve od sebe, i u Partizanu i sada u reprezentaciji - kaže Veličković. - Uvek grizem, borim se koliko mogu, verovatno je to primetio i selektor Slavnić. Imponuje mi to što je rekao, boriću se do kraja da uđem u tim.
Ne smeta mu ni šetnja kroz selektorove taktičke zamisli.
- U Partizanu igram krilnog centra, ovde klasično krilo. Radim ono što mi Moka kaže, potrebno mi je malo vremena da se priviknem jer nikad nisam igrao na tom mestu.
Njegova prednost je iskustvo stečeno u Evroligi.
- ULEB kup je kvalitetno takmičenje, ali je Evroliga ipak nešto posebno. Igrali smo protiv Slovenaca, odmah se vidi klasa Matjaža Smodiša, Jake Lakoviča. Igrači koji igraju Evroligu uglavnom su nosioci svojih reprezentacija, Papalukas, Dijamantidis... Biće mnogo teško, ali niko nije nepobediv. Nisu ni Španci, iako su dobili Litvaniju sa 20 poena razlike. Litvanci imaju dobar tim po imenima, ali mnogo zavise od šuta. Ako im ne krene... Grci su klasa, dobro je što im ne igra onaj debeli (Skorcijanidis), on je nešto neviđeno.
Neviđena senzacija bila je pobeda Srbije protiv prvaka Evrope.
- Niko ne kalkuliše poraz od 30 poena razlike. Darko Miličić je "pojeo" Papadopulosa, a on je najbolji centar u evropskoj košarci.
Veličković vodi još jednu bitku na pripremama.
- Ima stvarno mnogo zvezdaša, retki smo mi partizanovci. Osim Tepića i mene, samo još kondicioni trener Jahić.

ILIĆ NAPREDUJE
DOBRA vest za selektora Zorana Slavnića je stanje povređenog skočnog zgloba centra Mileta Ilića, koji sve lakše podnosi žestoke napore na treninzima reprezentacije.
Posle jučerašnjeg prepodnevnog treninga, Moka je dao reprezentativcima slobodan dan do današnjeg jutarnjeg okupljanja u Kovilovu.
Sačuvana
Rašo
urednik
skriboman
*****
Pol: Muškarac
Horoskop: Škorpija
Poruke: 3321


« Odgovor #60 poslato: 21.08.2007. 15:59:38 »

B L I C


Slavnić: Konačan spisak posle turnira u Izmiru

Autor: Beta

Selektor košarkaške reprezentacije Srbije Zoran Slavnić rekao je danas da će tek po povratku sa turnira u Izmiru, koji će se igrati od srede do nedelje, skratiti spisak igrača za Evropsko prvenstvo u Španiji.
"Teško mi je da donesem takvu odluku, nikada nisam bio selektor, a u klubovima je sve to lakše. Hoću da svima pružim još jednu šansu, jer želim pošten odnos sa svima. Zato sam i produžio rok za skraćivanje", rekao je Slavnić novinarima u Beogradu.
"Nikome mesto nije garantovano. Forma je varljiva stvar. Ni igrači koje sam ranije hvalio nemaju obezbeđno mesto", dodao je Slavnić.
Jedan od igrača koga su mediji zbog povrede videli kao "favorita" za napuštanje priprema bio je centar Mile Ilić, ali je Slavnić rekao da se on sada oseća dobro i da će mu u Turskoj pružiti mnogo prostora da pokaže šta zna.
Većina košarkaša na Slavnićevom spisku nikada pre nije igrala u seniorskoj reprezentaciji, ali je selektor istakao da sa svih strana nailazi na podršku.
"Niko mi do sada nije uputio ni jednu negativnu reč. Ovo podmlađivanje je osnova za budućnost i trebalo je to mnogo ranije uraditi. Da je ovo urađeno prošle sezone, sada bih najavljivao medalju u Španiji", naveo je selektor Srbije.
"Želim da ova generacija bude trofejna, a da li sa mnom ili sa nekim drugim manje je bitno", dodao je selektor Srbije.
Evropsko prvenstvo u Španiji će se igrati od 3. do 16. septembra, a reprezentacija Srbije će u grupnoj fazi igrati sa aktuelnim šampionom Grčkom, Rusijom i timom iz kvalifikacija.

Sačuvana
Rašo
urednik
skriboman
*****
Pol: Muškarac
Horoskop: Škorpija
Poruke: 3321


« Odgovor #61 poslato: 22.08.2007. 14:46:53 »

P R E S S


Intervju - Nebojša Čović

TEK ĆE DA BUDE PRITISAKA!


Ono što se juniorima dešavalo na EP u Španiji samo je uvertira za presiju kojoj će seniori biti izloženi na Eurobasketu. Španci misle da moraju da osvoje EP

Član Upravnog odbora KSS Nebojša Čović ističe da su „prljave igre" navijača i čelnika španskog saveza tokom EP za juniore samo uvertira za ono šta će se desiti Srbiji na predstojećem šampionatu za seniore. Prvi čovek FMP-a u intervjuu za Press kaže da će sve reprezentacije, pa i naša, biti pod ogromnim pritiskom domaćina, jer Španija po svaku cenu želi da osvoji Evropski šampionat u košarci.

 Šta zapravo očekuje našu reprezentaciju na EP u Španiji?

- Ovo što se dešavalo na juniorskom prvenstvu bila je generalna proba za ono što će se desiti seniorskim selekcijama. Sve reprezentacije koje mogu da pobede Španiju, u koje spada i Srbija, biće pod velikim pritiskom. Domaćini žele pred svojom publikom da osvoje šampionat i sve će da urade da stignu do titule najboljeg u Evropi. Takva im je matrica i oni svoj mentalitet ne mogu da promene. Mada, nije mi jasno zašto je španskoj reprezentaciji potrebna bila kakva pomoć, jer su oni već godinama u samom vrhu svetske košarke.

Očekujem plasman na OI

 Šta očekujete od seniora na EP u Španiji?

- Nadam se plasmanu na OI u Pekingu sledeće godine. Imamo dobru reprezentaciju, i ako nam krene, možemo da stignemo daleko. Reprezentacija je dosta podmlađena i njene mogućnosti teško mogu da se procene, ali verujem u ove momke. Očekujem da u Španiji budemo prava reprezentacija i damo svoj maksimum - istakao je Čović.

 Da li je KSS zbog svega što se dešavalo našim juniorima uložio neki protest FIBA Evropa?

- U dogovoru sa predsednikom KSS Draganom Kapičićem i generalnim sekretarom Predragom Bojićem poslali smo svu dokumentaciju o tome šta se dešavalo na EP za juniore predsedniku FIBA Evropa Jorgosu Vasilakopulosu. Mi smo uradili svoj deo posla, sada su na potezu ostale košarkaške organizacije. Naše zlato je čisto k’o suza i uz sve uvažavanje ostalih najsjajnijih odličja koje su osvojile mlađe kategorije Srbije, mislim da smo do ovog stigli na najteži način. Ovde stavljam tačku na sve ono što nam se desilo u Španiji.

 Da li smatrate da bi i država trebalo da reaguje ili barem da pošalje protestnu notu?

- Takvu odluku prepuštam kolegama iz državnih organa. Mislim da ne bi trebalo da srbujemo samo kada osvajamo zlatne medalje, posle čega stižu razne čestitke, već kad se dese i ovakve stvari. U sportu ne treba gledati samo jednostrano. Smatram da oni sami treba da donesu procenu, i ja se u taj deo posla neću mešati.
M. NASTIĆ
Sačuvana
Rašo
urednik
skriboman
*****
Pol: Muškarac
Horoskop: Škorpija
Poruke: 3321


« Odgovor #62 poslato: 23.08.2007. 15:33:59 »

K U R I R





NIKO NIJE SIGURAN ZA ŠPANIJU

Selektor košarkaša Zoran Slavnić vrši poslednji test pred EP na Efes kupu


OD NAŠEG IZVEŠTAČA IZ IZMIRA PREDRAGA GAJIĆA

Košarkaška reprezentacija Srbije večeras u 17 sati igra prvu utakmicu na turniru Efes kupa u Izmiru, a protivnik ekipi Zorana Slavnića biće selekcija Kine. Ova reprezentacija nas je u poslednjem odmeravanju snaga prilično obrukala kada je na Olimpijskim igrama u Atini ostvarila pobedu koja nas je eliminisala već u prvoj fazi takmičenja.

Kinezi u svom sastavu imaju nekoliko NBA igrača od kojih je najpoznatiji centar Hjuston Rokitsa Jao Ming. S druge strane, u našem timu na turniru igraće 14 košarkaša, pa će tek posle Efes kupa selektor Slavnić odlučiti koja su dva "moskitosa" prekobrojna za Evropsko prvenstvo u Španiji, koje počinje 3. septembra.
- Nisam još odlučio ko će otputovati na Evropsko prvenstvo, ali igrači treba da znaju da niko nema obezbeđeno mesto. To znači da će na turniru u Izmiru svako imati još jednu šansu da me uveri da mu je mesto među dvanaestoricom, koji će igrati za Srbiju u Španiji - rekao je Slavnić.

Iako selektor tvrdi da nikome mesto nije zagarantovano, jasno je da će triling iskusnih Gurović - Jarić - Miličić (poslednji doduše ima tek 22 godine) otputovati u Španiju. Ostali će morati da se oznoje i pokušaju da osvoje turnir, na kome će pored Kine, našoj ekipi protivnik u grupi biti Poljska. Na turniru, u drugoj grupi, učestvuju još i reprezentacije Hrvatske, Letonije i domaćina Turske.
Sačuvana
Rašo
urednik
skriboman
*****
Pol: Muškarac
Horoskop: Škorpija
Poruke: 3321


« Odgovor #63 poslato: 24.08.2007. 14:07:01 »

M O N D O

Mokini "moskitosi" preslišali Kineze


Košarkaška reprezentacija Srbije pobedom je startovala na Efes kupu u Izmiru. Ubedljivo je savladana Kina sa 96:76 (26:16, 27:14, 21:19, 22:27).

Bez svoje prve zvezde Jao Minga, koji je na svadbenom putovanju, Kinezi nisu bili dorastao rival Mokinim "moskitosima". To je naročito bilo izraženo pod obručima gde su naši centri potpuno dominirali, a koliku premoć su "plavi" imali u reketu najbolje ilustruje podatak da su zabeležili čak 21 skok više od protivnika (38-17).

Selektor Zoran Slavnić od početka utakmice šansu je ukazao Miletu Iliću, koji se još oporavlja od povrede skočnog zgloba, a uz njega u startnoj postavi našli su se još Aleksandar Rašić, Vuk Radivojević, Branko Cvetković i Zoran Erceg.

Ta petorka "plavih" nešto slabije je započela duel, što je rezultiralo vodjstvom Kineza 11:4. Medjutim, nakon tajm-auta koji je zatražio Slavnić stvari su polako počele da dolaze na svoje mesto. Tek za nešto više od minuta "moskitosi" su serijom 8:0 preokrenuli rezultat, a zatim su se do kraja četvrtine "odlepili" na 26:16.

Na početku druge deonice Moka je promenio celu petorku i na parket poslao Jarića, Tepića, Gurovića, Aleksandrova, i Miličića. Uslovno rečeno naša prva postava povećavala je prednost iz minuta u minut i na poluvreme otišla sa suficitom od 23 poena (53:30).

U nastavku šansu je dobio i Stefan Marković, a do kraja susreta bio je to samo lakši trening za "plave", koji su na momente i egzibicionom igrom rutinski održavali visoku prednost, koja je najviše iznosila 25 poena.

Svih 12 igrača koji su igrali upisali su se u strelce, a najefikasniji su bili Cvetković i Erceg sa po 16 poena, Aleksandrov koji je postigao 13 i Ilić sa 12 poena.

Kod Kineza najbolji je bio mladi krilni centar Ji Djijanlijan, koga su na nedavnom NBA draftu Milvoki Baksi izabrali kao šestog pika. On je zabeležio 17 poena.

"Napredujemo iz dana i dan, to je evidentno. Ipak, tek treba da pokažemo koliko zaista vredimo. Prethodnih godina imali smo nekoliko loših nastupa na velikim takmičenjima, pa je zato ono što sledi u Španiji važno i za nas na terenu, ali i za našu košarku. Podmladili smo tim, za sada su se momci zaista dobro pokazali, nadam se da će tako biti i na Evropskom prvenstvu", izjavio je Marko Jarić posle duela sa Kinom.

Govoreći o predstojećem Eurobasketu, Jarić je ocenio da u Španiji neće biti izrazitog favorita i da će mnogo reprezentacija konkurisati za najviši plasman.

"Svi će tamo biti favoriti. I mi, i Turci, a i Nemačka, Španija, Grčka, Italija... Favorita je mnogo, svi se oslanjaju na dosadašnje iskustvo, mlade snage i zaista veliki broj NBA igrača. Rekao sam već, i ponoviću, u Evropi sada stvarno svi znaju da igraju košarku. U Španiji svako može da bude i prvi, ali i dvanaesti", zaključio je Jarić.

Naredni meč na Efes kupu, poslednjoj proveri pred Evropsko prvenstvo, reprezentacija Srbije igra u petak od 17 sati protiv Poljske.

U drugoj utakmici drugog dana turnira Hrvati su savladali domaćina Tursku sa 72:60..

Prvog dana u našoj grupi Poljska je ubedljivo savladala Kinu 83:66, a u drugoj grupi Turska je nadigrala Letoniju 74:68.

(MONDO)

Sačuvana
Rašo
urednik
skriboman
*****
Pol: Muškarac
Horoskop: Škorpija
Poruke: 3321


« Odgovor #64 poslato: 25.08.2007. 14:30:52 »

NOVOSTI


Srbija – Poljska 100:68

S. OBRADOVIĆ

SRBIJA je, ako je suditi po prva dva susreta na Efes kupu u Izmiru, već spremna za Evropsko prvenstvo u Španiji. Doduše, Kina, a naročito Poljska, koju su naši asovi u petak “razbucali” sa 100:68 (35:14, 22:23, 20:15, 23:16), nisu adekvatna merila snage Slavnićevih izabranika, ali igra može da raduje.
Srbija će u subotu u polufinalu (18.00, TV RTS) da igra sa drugoplasiranom ekipom iz A grupe, a ukoliko zabeleži pobedu, u nedelju će (18.00, TV) igrati za pobednički pehar. U suprotnom, borba za treće mesto je od 15.30.
Paklena prva četvrtina nagovestila je kako bi srpski “moskitosi” trebalo da igraju do kraja turnira u Izmiru, a naročito u Španiji. Petorka: Jarić (2), Teodosić (3), Gurović (Cool, Labović (6), Miličić (11), raznela je Poljake, ubacivši, uz pet pogodaka Ercega, čak 35 poena.
Kao i sa Kinezima, Slavnić je petorke menjao hokejaškim tempom, pa su u drugoj četvrtini igrali: Marković, Cvetković, Labović, Veličković i Erceg, kasnije su ušli Radivojević i Ilić. Ali, tu već nije bilo neophodne tečnosti akcija, lopta je išla sporo, grešilo se, što je prilično nerviralo Moku. Uz to, Poljaci su igrali sve grublje, naši nisu ostajali dužni, a epilog su nesportske greške Cvetkoviću i Iliću, kao i tehnička greška našoj klupi u 17. minutu.
Razlika u klasi je bila više nego očigledna, pa je nastavljena igra mačke i miša, naročito kada su ponovo na parketu bili Jarić, Teodosić, Tepić, Gurović i Miličić, koji su u 37. minutu već vodili sa 71:45. Kasnije je prednost išla i do 82:52, 97:65, a na konačnih 100:68 tačku je trojkom stavio Marković.
Selektor Slavnić uglavnom je govorio o incidentu Labovića i Kicingera.
- Poljak je s leđa udario Veličkovića, posle je naleteo na Labovićevu pesnicu i sve se smirilo - istakao je Moka. - Ma, baš me briga za Poljake, ovo je dokaz da su pripreme pri kraju, a sigurno da ovakvih događaja neće biti u Španiji.


LABOVIĆ ISKLjUČEN
SEVNULE su varice na kraju druge četvrtine. Pokoškali su se Labović i Kicinger. Poljski reprezentativac je želeo da uzvrati udarac, nasrnuo je na našeg igrača, za tili čas se stvorila gužva, svi košarkaši i selektori bili su na terenu... Na kraju, sudije su isključile našeg reprezentativca.
- Poljak je udario Veličkovića s leđa, ja sam se našao tu i eto - kaže Labović. - Ali, igrali su neverovatno grubo, čak prljavo, a mi se nikoga i ničega ne plašimo, pokazali smo im zube. Posle smo ih lepo smirili.
-Novica Veličković je posle susreta o incidentu sa Poljacima izjavio:
- Labović je video kada me je Poljak udario, skočio je da me zaštiti, što govori kakav smo kolektiv. I ostali su bili tu, zlu ne trebalo. Znači, dišemo kao jedan.

SRBIJA - POLjSKA 100:68

DVORANA: “Halkapinar”. Gledalaca: 300. Sudije: Bačer (Izrael), Emlek i Ergiler (Turska).

SRBIJA: Marković 3, Cvetković 4, Radivojević 10, Erceg 18 (4 sk), Ilić 4 (4 sk), Jarić 4 (5 as), Miličić 15 (5 sk, 3 as), Labović 8, Teodosić 15 (3 sk, 4 as), Tepić 2, Gurović 10, Veličković 7.
POLjSKA: Volišin, Pluta 7, Stignijevski 3, Divelic 8 (4 sk), Hiži 6, Vojček 7, Hrasuntijevič 7, Ševčik 11, Kožarek 9, Kicinger 7, Pjetras, Vitka 3.

Sačuvana
Rašo
urednik
skriboman
*****
Pol: Muškarac
Horoskop: Škorpija
Poruke: 3321


« Odgovor #65 poslato: 26.08.2007. 15:14:47 »

B 92


EFES KUP: Poraz Srbije od Turske

Košarkaši Srbije izgubili su u polufinalu Kupa Efes Pilsen u Izmiru od domaće Turske rezultatom 91:80 (17:17, 23:23, 27:19, 24:21). Najefikasniji u našem timu bili su Milan Gurović i Darko Miličić sa po 23 poena. U nedelju u finalu od 18h sastaće se Turska i Hrvatska, dok Srbiju očekuje meč za treće mesto sa Poljskom od 15:30h.

U timu Turske Mehmet Okur je zabeležio 17 poena, a Engin Atsur i Ibrahim Kutlaj po 16. Turci su dobro počeli meč i na polovini prvi četvrtine imali su vodjstvo od 11:3. "Plavi" su igrali loše u napadu, dok su protivnici postigli tri "trojke" iz četiri pokušaja.

Medjutim, srpski tim je posle toga zaigrao bolje u napadu, a prvo izjednačenje na utakmici Srbiji doneo Miloš Teodosić "trojkom" u poslednjim sekundama prve deonice meča. I drugu četvrtinu Turci su počeli sa dve trojke, a serijom 8:0 ponovo su poveli sa 25:17. Polovinom druge četvrtine, srpski tim je napravio preokret i došao do 28:27, da bi poluvreme bilo završeno rezultatom 40:40, pošto su obe ekipe očigledno igrale na "mahove".

Ono što je "plavima" uspevalo u prvoj i drugoj četvrtini - vraćanje u meč i uzvraćanje serijama, u trećoj im nije polazilo za rukom. U tom delu meča domaćin je dominirao, pa je na mini odmor otišao sa 11 poena plusa (70:59).

U poslednjpoj četvrini Srbija je imala nekoliko prilika da meč uvede u neizvesnost, ali ih nije iskoristila, pa je Turska izborila pobedu od 91:80.

Srbija: Teodosić 6 (3sk, 5as), Radivojevic (1sk), Erceg 7 (5sk), Labović 2, Jarić 15 (8sk, 2as), Miličić 23 (8sk), Aleksandrov 2, Tepić 2 (1sk, 2as), Gurović 23 (5sk, 1as), Marković (3sk, 1as)

Kup Efes je poslednja provera pred Evropsko prvenstvo u Španiji, koje počinje 3. septembra.
Sačuvana
Rašo
urednik
skriboman
*****
Pol: Muškarac
Horoskop: Škorpija
Poruke: 3321


« Odgovor #66 poslato: 27.08.2007. 15:00:46 »

K U R I R



RAŠIĆ I ILIĆ AUT!

Selektor Srbije Zoran Slavnić sa spiska za košarkaško Evropsko prvenstvo u Španiji izbacio plejmejkera i centra

Selektor košarkaša Srbije Zoran Slavnić konačno je odlučio - centar Mile Ilić i plejmejker Aleksandar Rašić ne putuju na Evropsko prvenstvo u Španiji! Moka je juče prelomio i saopštio dvojici bivših igrača FMP da su prekobrojni.

Slavnić je nekoliko puta izjavljivao da mu izuzetno teško pada odluka o skraćivanju spiska, jer je to mnogo drugačije nego u klubovima.

- Svi smo to emotivno primili, žao mi je obojice, a posebno Rašića, jer sam imao posebne planove s njim. Čak je postojala opcija da bude starter. Nažalost, nije se snašao, nije ispunio očekivanja. Mislio sam da će da se izvuče iz krize, kao što je to uradio Cvetković, u poslednjem trenutku, ali nije uspeo.

Ipak, dok sam ja selektor, za njega će u narednim akcijama biti mesta i pratićemo njegove igre. Mile Ilić, nažalost, nije imao dovoljno vremena da se oporavi kako treba, a da je radio ono što sam mu rekao, možda bi uspeo. U svakom slučaju, bila je to teška odluka za mene - rekao je Slavnić.
      

DVANAEST"MOSKITOSA"

Konačno je poznat sastav reprezentacije Srbije za Evropsko prvenstvo u Španiji (3 - 16. septembar). Selektor Zoran Slavnić odlučio se za hazarderski potez, da na EP krene sa samo jednim centrom.
Plejmejkeri: Miloš Teodosić, Marko Jarić, Stefan Marković.
Bekovi: Milenko Tepić, Vuk Radivojević.
Krila: Branko Cvetković, Milan Gurović.
Krilni centri: Zoran Erceg, Dragan Labović, Nemanja Aleksandrov, Novica Veličković.Centar: Darko Miličić.
      
   

Aleksandar Rašić, novopečeni mladoženja, kaže da je Mokinu odluku mirno primio i da očekuje poziv za naredna takmičenja.
- Selektor mi je rekao da neću biti u timu za Evropsko prvenstvo. Bilo nam je žao, i Slavniću i nama dvojici. Ipak smo zajedno proveli dosta vremena na ovim pripremama. Moka je rekao da ovo nije kraj mojih reprezentativnih akcija i da će ubuduće računati na mene. Želim im sreću u Španiji, a meni preostaje da se priključim pripremama mog novog tima Dinama iz Moskve - rekao je Rašić.

Centar Nju Džersija Mile Ilić nije bio preterano raspoložen za priču, ali očigledno da i pored ovakve vesti nije klonuo duhom.
- Šta da se radi, bar sam imao besplatne pripreme. Spremiću se za Olimpijske igre, ipak je to veće takmičenje od Evropskog prvenstva - uz osmeh je izjavio Ilić.

Od njega se očekivalo da bude dostojna zamena za Darka Miličića, ali očigledno da je dugo neigranje i saniranje povrede ostavilo traga. Selektor je procenio da u ovom trenutku ne bi mogao da pruži ono što se od njega očekuje, pa je tim ostao samo s jednom "peticom" Darkom Miličićem.

(P. G.)
Sačuvana
Rašo
urednik
skriboman
*****
Pol: Muškarac
Horoskop: Škorpija
Poruke: 3321


« Odgovor #67 poslato: 28.08.2007. 14:36:22 »

GLAS JAVNOSTI


Zoran Slavnić ima jasnu viziju kako igrači moraju da se ponašaju na EP

Moka kao Tito

U stručnom štabu znamo put i ko hoće da skrene sa njega, biće preseljen na klupu. Ako održimo zajedništvo rešili smo najvažniju stvar, u suprotnom slomićemo se kao kristal, tvrdi selektor Zoran Slavnić

Efes kup u Turskoj dao je Zoranu Slavniću odgovore na ključna pitanja pred udaranje glazure za EP. Posle mečeva u Izmiru, selektor je morao da se odrekne usluga Aleksandra Rašića i Mileta Ilića. Mečevi s Kinom i Poljskom u grupi poslužili su kao model za „zujanje“ po Pirinejima, dok je „zaprašivanje moskitosa“ u porazu od Turske, pokazalo Moki kako složna ekipa može da se transformiše u grupu „privatnih preduzetnika“. Slavniću, optimisti i „liberalu“ po ubeđenju, jasno je da neke norme ponašanja moraju da se poštuju u nacionalnom timu.

- U stručnom štabu znamo put i ko hoće da skrene sa njega,biće preseljen na klupu. Održavanje atmosfere je ključ, tolerancija je formula za Španiju. Ako održimo zajedništvo rešili smo najvažniju stvar, u suprotnom slomićemo se kao kristal. Ako neko misli da može da se ogluši o disciplinu, ja sam tu da mu pokažem da je u velikoj zabludi. Osim izmena nemam druga sredstva,a na EP to će biti drastično kažnjavano- jasan je Slavnić.


U meču s domaćinom turnira, Turskom, u nekoliko situacija bila je uočljiva ljutnja Darka Miličića na mlađe saigrače, a Milan Gurović je posle loše partije izjavio da „ovako više ne može i da nešto mora da se menja“.

- Problemi moraju da se rešavaju na drugačiji način. Međutim, zna se ko kosi, a ko vodu nosi. Mladi ne smeju da koriste činjenicu da sam ih izabrao zbog budućnosti, iako ima onih koji u ovom trenutku mogu više da pruže. Znaju ko je gazda i šta sam im rekao. Protiv Turske je umor učinio svoje i kada sam to video, bilo mi je bitno da se ne naruše ljudski odnosi.

Slavnić je poslao poruku upozorenja svojim „moskitosima“.

- Nedisciplina je oproštena poslednji put, jer sam ja taj koji mora da održava disciplinu. Bio bih kreten da sam u Izmiru pokazao svoje pravo lice. Za neprimereno ponašanje i ljutnju, umesto bodrenja saigrača, ubuduće će biti „pušenja klupe“. Potrebno je da igramo kao na mečevima s Kinom i Poljskom u grupi. Snažno u odbrani, s mnogo trčanja i disciplinom. To su elementi koji mogu da funkcionišu protiv svakog rivala- zaključio je selektor „plavih“.

„MOSKITOSI“ ZA EP

4. Miloš Teodosić(20, 196 cm, FMP), 5. Branko Cvetković(23, 200, Đirona), 6. Vuk Radivojević(24, 197 cm, Fuenlabrada), 7. Zoran Erceg(22, 210 cm, FMP), 8. Dragan Labović(20, 207 cm, FMP), 10. Marko Jarić(29, 201 cm, Minesota), 11. Darko Miličić(22, 213 cm, Memfis), 12. Nemanja Aleksandrov(20, 210 cm, Crvena zvezda), 14. Milenko Tepić(20, 200 cm, Partizan), 15. Milan Gurović(32, 207 cm, Prokom Trefl), 16. Stefan Marković(19, 195 cm, Hemofarm), 18. Novica Veličković(21, 205 cm, Partizan), selektor: Zoran Slavnić, pomoćni treneri: Velimir Gašić, Aleksandar Kesar

SNIMANJE, PA „SEVER“

Reprezentativci Srbije doputovali su juče u ranim popodnevnim časovima iz Izmira, otprilike u isto vreme kada su u Beograd stigli i fudbaleri Glazgov rendžersa. „Moskitosi“ su imali slobodno do jutarnjeg treninga, kojem je prethodilo slikanje i snimanje novog spota sa „Sinalkom“, sponzorom za EP. Igrači će potom dobiti slobodno popodne, što će Milan Gurović, Darko Miličić, Nemanja Aleksandrov, Miloš Teodosić i Mile Ilić iskoristiti da odu na sever „Marakane“ i bodre Crvenu zvezdu u meču s Rendžersom. Posle sutrašnjeg i dva treninga u četvrtak, „plavi“ u petak ujutru(osam časova) lete preko Rima do Malage. Autobusom će nastaviti put do obližnje Granade, u kojoj će biti odigrane utakmice A grupe s Rusijom, Grčkom i pobednikom kvalifikacija(BiH, Makedonija ili Izrael).

Autor:
Nenad Radojević
Sačuvana
Rašo
urednik
skriboman
*****
Pol: Muškarac
Horoskop: Škorpija
Poruke: 3321


« Odgovor #68 poslato: 29.08.2007. 15:09:50 »

POLITIKA

   
Руси као предсказање

Први меч на Европском првенству у Шпанији наши кошаркаши ће играти у понедељак против Русије која им је нанела тежак пораз на отварању „Евра 2003” у Шведској

Руска репрезентација нам је одредила судбину на 33. европском првенству у Шведској 2003, када нам је на отварању нанела један од најтежих пораза у последње четири деценије (95:80), а од сусрета с њом ће много тога зависити и на 35. самиту најбољих кошаркашких селекција у Шпанији (3-16. септембра). „Плави” у понедељак, у Гранади, почињу свој лов на олимпијску визу за „Пекинг 2008”... Победа против Руса малтене би отворила врата четвртфинала, имајући у виду то да је промењен систем такмичења. По најбоље три екипе из четири групе пласираће се у нове две групе (Е и Ф, по шест екипа) у којима ће се селекције у нова три кола борити за пласман у четвртфинале (Е1 – Ф4, Е2 – Ф3, Ф2 – Е3, Ф1 – Е 4). Зато би било врло драгоцено да на „отмемо” Русима два бода и пренесемо их у „Е” групу у којој би, судећи по квалитету, требало да нам се придруже Шпанци, Хрвати и Летонци (с њима су у „Б” групи и Португалци).

Наше јавно мнење је подељено. Многи тврде да Србија неће ни стићи до „Е” групе – што би значило да ће бити последња у „А” у којој су европски прваци Грци, Руси и победник квалификација (Израел, Македонија или БиХ). Ретки су који би и 100 динара уложили да ћемо освојити медаљу, мада лов на њу, па чак и на злато, најављују тројица најбољих играча Гуровић, Јарић и Миличић. Већина из руководства КС Србије би потписала да будемо седми (последње место које доноси учешће у квалификацијама за Игре у Пекингу), док је селектор Славнић поручио кошаркашима да не смеју ни да помисле да им циљ буде тако мизеран.

Сусрет с Русима ће свакако наговестити чија су очекивања најреалнија. Већ дан касније следи меч са Грцима, што свакако није добра прилика за поправни. Последњег дана у Гранади, у среду, „плави” ће играти против победника квалификација (29-31. август) у којима је Израел фаворит.

Руси долазе у најбољем саставу, са израелским страчњаком Дејвидом Блатом на клупи који је после неуспеха репрезентације на „Евру 2005” наследио Сергеја Бабкова. Блат, као и Славнић, не може да се похвали јаком центарском линијом, а једини играч у руском тиму који је виши од 210 цм је Алексеј Саврасенко (217 цм). Срж екипе чини такозвана „Кириленкова група” у којој су Андреј Кириленко, Сергеј Моња и Виктор Хрјапа, тројица играча који се знају још из подмлатка ЦСКА. Свакако, Кириленко је најјаче оружје, што је потврдио када нас је малтене сам добио у Шведској.

Руска екипа не може да се похвали врсним организаторима игре, јер Холден ма колико био добар није константан, док је Самојленко играч оскудне технике за тако важну позицију. На спољним позицијама су и Сергеј Биков („изум” Душана Ивковића у Динаму), Виталиј Фридзон (вођа златне младе селекције у Чехову 2005), Антон Понкрашов, Захар Пашутин...

О Грцима се све зна. Они су у последње две године постали европски прваци и светски вицешампиони. Селектор Јанакис може да рачуна на 11 „златних” играча из Београда, а под знаком питања је Фоцис који је на Купу Акрфопоља сломио прст.
Sačuvana
Rašo
urednik
skriboman
*****
Pol: Muškarac
Horoskop: Škorpija
Poruke: 3321


« Odgovor #69 poslato: 30.08.2007. 14:26:37 »

POLITIKA


Тањевић одушевљен Србијом


За наше играче селектор Турске каже да су као „виле”, праве атлете, доминирају висином, универзалношћу и да ће тек у будућности показати много. – Шпанија, Грчка и Литванија фаворити за медаљу на Европском првенству. – Густо у борби за пласман на Олимпијске игре
Сјајан рез Славнића: Богдан Тањевић

ИНТЕРВЈУ
Кошаркашки стручњак највећег калибра, селектор Турске Богдан Тањевић, који је створио сијасет асова – између осталих Дејана Бодирогу, казао је после Ефесовог купа у Измиру минулог викенда да му се селекција Србије изузетно допада. У два окршаја на припремама за Европски шампионат, који 3. септембра почиње у Шпанији, Србија је прво савладала Турску у Италији са 78:77 (Турска није била комплетна), а недавно се у Измиру у полуфиналу Тањевићев тим реванширао (91:80).

Према Тањевићевим речима, то није никако прави однос снага, јер он остаје скривен све до првог меча у Шпанији. Ипак, дао је високе оцене нашем тиму.

Сјајан рез

У Шпанији желите да обезбедите прво учешће на Олимпијским играма. Од 2004. у турској репрезенацији радите на стварању генерације која ће покушати да 2010. у својој земљи на Светском првенству дође на врх. Како Вам се чини наша селекција која је почиње сличан процес, али од ове године?

– Србија има два пута бољу репрезенацију него прошле године. Ово је сјајан рез по мом мишљењу. Саставили сте најталентованије играче који су у неку руку већ сениори по играчком искуству јер су имали тешке задатке у својим клубовима. То је само гаранција да ће и даље нападати. Они су као „виле”, атлете међу којима већина има више од два метра. Сви лете, имају технику и довољно су храбри да преузму одговорност ако им се то затражи. Менталитет наших играча је испред свих у Европи. Ту је позитивна дрскост, спремност да се каже: „Ево ја ћу”. Ако само мало добију шансе они кажу – добро, то сам очекивао и заслужио. Са добрим радом српска селекција ће бити страшна у будућности. Свих ових година док сам радио посебно у Италији и Француској имао сам проблем да убедим младе играче да могу много. Ове наше је проблем да их убедиш да нису као Мајкл Џордан. Мораш полако с њима, да им кажеш „мало си слабији од Џордана, али добар си”... Ипак, лакше је тако радити, турпијати то претерано самопоуздање него развијати га код играча. Рецимо, једини изузетак у мојој каријери од играча ван наших простора био је Ђентиле. С непуних 16 година ставио сам га  тим, годину касније играо је 22 минута у просеку, а са 18 је био капитен.

Србија ће у Шпанију ићи с подмлађеним саставом, само са једним класичним центром – Миличићем. С којим потешкоћама може да се сусретне?

– Пре свега српски тим има наслеђене комплексе из година доминације наше кошарке. Ту је и даље главно оптерећење. Што се тиче центара, екипа која има толико високих играча не треба да брине. У том случају не гледам више на те специфичне улоге. Данас је најтеже наћи правог центра. Сви би да оду иза линије 6,25 метара и то им дође као ивица базена – као да ће упасти ако уђу унутра. Сви би да гађају за три поена, али неко мора да потури и бубреге под кошем. Док нађеш играча који ужива да утрчава унутра и да затражи лопту испод коша, треба да прође много вемена. Сви који имају 2,10 су за мене центри. Ерцег се никога не боји, а уме успешно да шутира за три поена. Чврст је и спретан. Лабовића добро знам, има игру плејмејкера а висок је, шта ћеш боље. Додуше, зна се и потући, неки пут и претерује. Шта је Александров ако не центар. Нормално да може да се туче под кошем, а сјајно је што има и технику за игру споља...

Најјаче првенство

Србију сте победили у полуфиналу у Измиру сјајним шутем, а и чини се физички јачом игром. Два пута сте изгубили од Хрватске, у групи и потом  финалу тог турнира. Те три селекције су у другом реду фаворита. Ко је испред?

– Не дајем много значаја тој победи над Србијом. На припремама сви само разрађујемо машину. Конкренција је веома јака, уједначена. Један велики фаворит је Шпанија, следи Грчка по саставу тима и по годинама играча. Домаћини имају једну генерацију 26-годишњака. У најбољим су годинама, а и стватрали су годинама тим. Рецимо шпанску селекцију чине најважнији играчи који су дошли до светског злата на јуниорском првенству у Португалији. Најозбиљнији тим за медаљу је потом Литванија, некако је најкомплетнија. Ми остали, шест-седам репрезентација је са подједнаким шансама. Биће гужва и те како за првих седам места која воде на Олимпијске игре. То гарантује да ће Европско првенство бити најјаче до сада.

Ви сте прошле године имали слична искуства која је селектор Србије Славнић доживео отказивањем неких најбољих играча. Како сте се изборили са тим?

– Великим резом. Преузео сам на себе одговорност. Нисам их оптуживао. Чак сам, на пример, Туркоглуу рекао да ми није потребан а не да га нећу у тиму, мало сам га провоцирао... Сада сам у одличним односима са свима. Сви су много добри, чак превише, да пожелиш их водиш својој кући на ручак. Нису мангупи као наши играчи, који се рађају као „бандити” а онда одрастају на улици... Баш зато су  способни да се снађу у свим ситуацијама. И поред свих шема, кошарка има безброј нових ситуација а ми то решавамо лако интелектом и талентом. Имам и додатни проблем овде у Турској. Иако имамо одређених успеха с младим селекцијама, нисам задовољан како млади играчи пре свих Акјол и Ерден напредују у својим клубовима. Ја им посветим максималну пажњу на припремама, али их тренери у клубовима спутавају, а уз то бројни их странци „поједу”. То није случај само са Турском. Тако је у целој Европи са тренерима, изузев Балкана где је таква ситуација да си принуђен да ти клуб предводе млади играчи.

Владимир Петковић
Sačuvana
Rašo
urednik
skriboman
*****
Pol: Muškarac
Horoskop: Škorpija
Poruke: 3321


« Odgovor #70 poslato: 31.08.2007. 14:44:59 »

GLAS JAVNOSTI



Selektor Zoran Slavnić optimista uoči večerašnjeg puta na EP u Španiju

Ako zadržimo hemiju,uspeh potpisujem krvlju

Ukoliko Gurović, Jarić i Miličić budu imali punu saradnju između sebe i još veću toleranciju s ostalim igračima bićemo toliko opasni da ne smem ni da pomislim, rekao je Zoran Moka Slavnić

Posle 42 dana rada i odigranih 12 prijateljskih utakmica, košarkaška reprezentacija Srbije večeras čarter letom putuje u Granadu, na jug Španije, gde bi posle pet tmurnih godina konačno trebalo da ogreje sunce i našu reprezentativnu košarku.

- Moj ludački san je medalja! Svima je cilj i želja da igramo na OI u Pekingu, što znači plasman među prvih sedam. Voleo bih da to odradimo već u Španiji, a samim tim osvojili bismo jedno od prva tri mesta. Ono što mogu da obećam je da ćemo dati sve od sebe. Ako to ne bude dovoljno razići ćemo se kao prijatelji i život teče dalje - emotivno objašnjava Zoran Slavnić.

Selektor je kao osnovni preduslov za postizanje dobrog rezultata istakao međuljudske odnose u ekipi.

- Ako zadržimo hemiju, bićemo ekstremno opasni, u suprotnom pucamo kao porcelan! Ubeđen sam da naša ekipa ima kvalitet da se bori za medalju ako budemo ispoštovali sebe tokom utakmica. Ovo smem da potpišem svojom krvlju! Ukoliko Gurović, Jarić i Miličić budu imali punu saradnju između sebe i još veću toleranciju s ostalim igračima bićemo toliko opasni da ne smem ni da pomislim.

Mali problem pred polazak u Španiju je povreda butnog mišića Nemanje Aleksandrova na treningu u sredu. Srećom, krilni centar Crvene zvezde već jutros je trebalo da počne s radom u „Pioniru“.

JARIĆ KAO RONALDINJO

Ponovo je Slavnić naglasio ulogu prvog plejmejkera Marka Jarića:

- Ne kažem da je plej najbolji igrač, ali od Stankovića u Interu i Ronaldinja u Barseloni sve kreće. U ovako mladoj ekipi kao što je naša, ova pozicija je od krucijalnog značaja. Verujem u Jarića svim svojim bićem. Tu sam da mu pomognem da bude šef na terenu, da iskoristi znanje Gurovića i Miličića. On ne bi igrao u NBA da nije istinski as. Od ove ekipe očekujem visok stepen tolerancije, da sada počnu s uspesima, a završe kad ja odem u penziju.

- Ostali su zdravi kao dren. Verujem da će se Nemanja oporaviti, jer sam tokom priprema uigravao varijantu „B“ s Ercegom, Labovićem i njim na poziciji centra, ukoliko Miličić uđe u probleme s faulovima.

Kao jedan od ključnih mečeva Slavnić ističe uvodni duel s Rusijom (ponedeljak, 18 sati).

- Prvi meč je uvek najteži, a Rusi na košarkaškoj mapi ne postoje 10 godina.Ukoliko dobijemo, imaćemo ekstremno samopouzdanje, ali pametan čovek se priprema i za poraz, koji ne bi bio neprirodan. Nadam se da do toga neće doći - naglasio je Slavnić i dodao da bi za trećeg protivnika u A grupi voleo jednu od bivših jugoslovenskih republika.
Najveći konkurenti za plasman u četvrtfinale Srbiji bi trebalo da budu pored Rusije, Letonija i Hrvatska. O mojoj iskrenosti neću da govorim, ko me zna-zna, ko me ne poznaje, upoznaće me. Jedno je realna snaga našeg tima, drugo su želje. U dve grupe postoji šest timova koji će se boriti za četiri mesta. Videli smo nezgodnu ekipu Letonaca, Hrvati su izuzetno jaki, ali očekujem da će da im pukne hemija. Rusija želi povratak, da ne govorim o Španiji i Grčkoj - zaključio je Slavnić.
Sačuvana
Rašo
urednik
skriboman
*****
Pol: Muškarac
Horoskop: Škorpija
Poruke: 3321


« Odgovor #71 poslato: 01.09.2007. 19:10:18 »

B L I C


Košarkaši Srbije doputovali na Evrobasket

Izbeći ruski rulet!

Autor: D. J. Bužić

Košarkaši Srbije doputovali su u Granadu, mesto gde će igrati prve mečeve na Evropskom prvenstvu u Španiji. Sve misli su okrenute prema Rusiji, prvom protivniku na startu šampionata, tako da selektor Zoran Slavnić nema još puno vremena kako bi pripremio pravu taktiku za lomljenje „zbornaje“.
Dragan Labović, reprezentativac Srbije, jedan od najmlađih u redovima naše selekcije upozorio je na snagu Rusa pod košem.
- Svestan sam da ćemo najviše problema imati na poziciji centra, gde igraju Savršenko i Morgunov, međutim ne postoji igrač koji ne može da se zaustavi. Izučili smo ih do detalja i sada bi trebalo da postavimo pravu taktiku kako bi uspešno debitovali na Evropskom prvenstvu. U startu ćemo pokušati da damo sve od sebe, ali i u ukoliko krene loše moramo da pronađemo način da se podignemo i vratimo nazad u igru. Neće mi biti problem da se spustim na poziciju petice ukoliko Miličić uđe u problem sa ličćnim greškama. Drago mi je što postoji mogućnost da u jednom trenutku na terenu budu tri igrača FMP-a, a tada Erceg, Teodosić i ja možemo da igramo zavezanih očiju. Presrećan sam što sam uspeo da izborim mesto u reprezentaciji - kaže Labović.
Opasnost iz polja preti od Andreja Kirilenka, prekaljenog NBA igrača, za koga bi trebalo da bude zadužen kapiten Milan Gurović.
- Ni Kirilenko nije nezaustavljiv. Tu je Milan Gurović koji igra fantastično u odbrani i sigurno mu neće dati da diše. Iskreno, ne verujem u priče da može da nam ubaci preko 20 poena. Spremno dočekujemo premijeru, a Jarić nas na treninzima tera da igramo što brže i tečnije, nameče nam ritam koji melje protrivnika - objašnjava Labović.
Sve do prekjuče, stručni štab reprezentacije Srbije, imao je idealnu situaciju po pitanju zdravstvenog biltena. Na jednom od poslednjih treninga, stanje Nemanje Aleksandrova, košarkaša Crvene zvezde, zabrinulo je selektora Zorana Slavnića.
- Da razjasnimo, Aleksandrov nije povređen, već je zaradio upalu koja može da zadesi svakog ko, recimo, nosi džakove. Njegov nastup na Evrobasketu ne bi trebalo da dođe u pitanje, za takav oporavak je potrebno dan-dva. Svima vam je poznato da je u Zvezdi imao problema s kolenom, pa da zbog toga i nije dobije minutažu koju po kvalitetu zaslužuje. Nemanja je na pripreme stigao kao povređen igrač, ali već u Bormiju smo ga vratili u trenažni proces. Nema razloga za brigu - poručuje Moma Jakovljević, doktor reprezentacije Srbije.
U svakom slučaju, poslednji rok za eventualnu promenu spiska igrača je - nedelja, tačno u podne.

Slavnić: Očekujem hladan doček u Španiji

Posle nedavne hajke Španaca na juniorsku reprezentaciju Srbije, koja je na Evropskom prvenstvu osvojila zlatnu medalju, ni Slavnićevi „moskitosi“, sigurno, neće biti pošteđeni zvižduka.
- Jeste, očekujem hladan doček već u Granadi, ali takva situacija samo može da nas motiviše. Čak priželjkujem da igramo u takvoj atmosferi. Međutim, nisam siguran da će baš aplaudirati Grcima i Rusima. U svakom slučaju, moraće domaćin da pronađe način za uništavanje komaraca - u svom stilu će Zoran Slavnić.
Sačuvana
Rašo
urednik
skriboman
*****
Pol: Muškarac
Horoskop: Škorpija
Poruke: 3321


« Odgovor #72 poslato: 02.09.2007. 14:51:41 »

GLAS JAVNOSTI



INTERVJU : Miroslav Nikolić, selektor juniora i trener Hemofarma

Srbija mora da bude hit!

Ne treba da se zadovoljavamo samo mestom koje vodi u kvalifikacije na OI, već treba da jurišamo na medalju. Zbog budućnosti naše košarke treba nam uspeh u Španiji

Prošlo je tačno deset godina od kada je Španija poslednji put bila domaćin Evropskog prvenstva za košarkaše. Na 30. prvenstvu Starog kontinenta tadašnja Jugoslavija, predvođena MVP Sašom Đorđevićem, Bodirogom, Danilovićem, Rebračom, lako je u finalu savladala Italiju i došla do zlatne medalje. Tim sa klupe je predvodio Željko Obradović, uz asistiranje pomoćnika Miroslava Nikolića. U međuvremenu, Nikolić je kao pomoćnik stigao do zlata i na SP u Atini, do srebra u Atlanti na OI i do bronze na EP u Francuskoj. Takvi uspesi, kao i dve titule na klupskom planu sa Partizanom i Budućnošću iz Podgorice doveli su Nikolića na mesto selektora mlade selekcije na EP 2006, kao i juniorske ove godine na SP u Novom Sadu, sa kojih je bogatiji za dva zlatna odličja. Pred start 34. evrobasketa u Španiji trener Hemofarma kaže da je veliki optimista kada je reč o plasmanu srpske reprezentacije, ocenjujući da medalja nije nedostižna.

- Ja sam najveći optimista. Srpska reprezentacija mora da bude hit na prvenstvu. Ne treba da se zadovoljavamo samo mestom koje vodi u kvalifikacije na Olimpijske igre, već treba da jurišamo na medalju. Zbog budućnosti naše košarke - treba nam uspeh u Španiji. Očekujem da ćemo sigurno biti među prvih pet, a uz malo sreće, i da ćemo stići do pobedničkog postolja - kaže Nikolić.

Srpska selekcija odlazi put Pirineja sa novim selektorom i sa 11 novih igrača u odnosu na prethodno takmičenja. Da li će to biti olakšavajuća ili otežavajuća okolnost?

- Cenim Zorana - Moku Slavnića kao trenera. On prvi put vodi reprezentaciju. Većina ostalih ekipa će imati trenere sa većim reprezentacijskim iskustvom, ali i igrače. Mi imamo najmlađu ekipu na prvenstvu. Recimo, Darko Miličić nema iskustvo jednog Gasola. Jedino su Milan Gurović i Marko Jarić sa većim iskustvom igranja u nacionalnoj selekciji. Svakako da će nedostajati iskustva, ali to nije presudni faktor.


Kako ocenjujete igre Srbije u pripremnom periodu i da li će „plavi“ u Španiji prikazati neke novotarije na parketu?

- Ne verujem da ću videti nešto novo kada je igra u pitanju. Ne samo kada je Srbija u pitanju, već i ostale reprezentacije. Pratio sam igre u pripremnom periodu. Najbitnije je da se poboljša igra u odbrani i napravi rezultat. Ne možemo da se oslonimo samo na napad. On je dosta dobro funkcionisao do sada, ali odbrana donosi uspeh. Očekujem da ćemo igrati sa dosta oscilacija. Jednostavno, takva smo ekipa. Zato nam je potrebna velika koncentracija tokom utakmica. Generalno, smatram da će se na prvenstvu igrati tvrda košarka, sa jakom odbranom i na mali broj poena.

Srbija se nalazi u grupi A, zajedno sa prvakom Evrope Grčkom, uvek neugodnim i nepredvidivim Rusima i Izraelom, koji je kroz dodatne kvalifikacije došao do Evrobasketa. Kakav je domet Srbije u toj prvoj fazi takmičenja?

- Grupa je veoma jaka, možda i najjača od sve četiri. Prva utakmica na šampionatu uvek puno znači. Ujedno je i najteža zbog mnogo faktora, pre svega kada je reč o samopouzdanju ekipe. Rusi su opasni jer uvek na startu igraju najbolje. Ako pobedimo Kirilenka i drugove na startu, otvoren nam je put do medalje. Uz malo sreće, i eto nas do medalje. U svakom slučaju, treba da gledamo samo sebe. Očekujem da savladamo Ruse i Izraelce i da uz to napravimo jedno veliko iznenađenje. Recimo, kao što je pobeda od 30 razlike nad Grcima u pripremnom periodu.

Ko su najveći favoriti za medalje i koje još selekcije mogu da iznenade iz drugog plana?

- Krug favorita, glavnih ili pritajenih je zaista velik. Najveći favoriti su Španci, ali većina reprezentacija može da stigne do medalja. Domaćin će biti pod velikim pritiskom nacije za osvajanje zlatne medalje i videćemo kako će se snaći. Neosporno je da imaju najbolji sastav.

Očekujete li da i dalje dominiraju dokazani igrači poput Gasola, Novickog, Gurovića, Kirilenka, Papalukasa, Parkera, ili će iskočiti neko iz plejade novih, mladih igrača, kojih će biti dosta u Španiji?

- Imate reprezentacije gde dominira kolektiv i nekoliko ekipa, gde su pojedinci glavne zvezde tima. Ako se setimo da su Španci postali prvaci sveta, iako im se Pau Gasol povredio u polufinalu, onda odsustvo jednog pojedinca ne mora puno da poremeti sistem jedne ekipe.

Posle osvojenog zlata na SP za juniore, igrači su istakli da bez vas ne bi postali prvaci. Koliko trener može da bude odlučujući faktor za uspeh jedne reprezentacije?

- Igrači su ti koji odlučuju na parketu. Međutim, trener pravi atmosferu u timu. On je taj koji bira tim, koji pravi geometriju igre, prati zbivanja u košarci. Kada je sama utakmica u pitanju, trener mora da zna da vodi igru. Potrebna je maksimalna koncentracija. Ja sam je, recimo, imao u Novom Sadu tokom Svetskog prvenstva - zaključio je Miroslav Nikolić.

NEPRIJATNOSTI DODATNI MOTIV

Juniori su na nedavnom EP u Španiji doživeli niz neugodnosti od organizatora. S obzirom na veliki pritisak koji javnost i mediji vrše na njihovu selekciju da se domogne zlata, očekujete li da se to ponovi i seniorima?

- Ne bih da komentarišem te stvari koje nemaju veze sa košarkom. Ukoliko se i desi nešto tako, onda to mora da bude dodatni motiv za našu reprezentaciju - kaže Nikolić.

DRAGO MI JE ZBOG STEFANA

Hemofarm, tim koji predvodi Miroslav Nikolić, biće zastupljen na Evrobasketu sa dva igrača u dve reprezentacije. Pored Stefana Markovića, tu je i slovenački reprezentativac Goran Jagodnik.

- Vidim da je Jagodnik jedan od glavnih igrača u slovenačkoj reprezentaciji. Drago mi je zbog Stefana, koji je za godinu dana doživeo neverovatno lepe stvari. Igrao je ULEB kup, sa juniorima je uzeo zlato na SP, sada je u seniorskoj reprezentaciji. Očekujem da dobije veću ulogu na šampionatu i stekne veliko iskustvo, koje će mu dobro doći narednih godina - ističe Nikolić.

Autor:
Dejan Ignjatovic
Sačuvana
Rašo
urednik
skriboman
*****
Pol: Muškarac
Horoskop: Škorpija
Poruke: 3321


« Odgovor #73 poslato: 03.09.2007. 15:06:35 »

BLIC


Zoran Slavnić ne želi šahovsku partiju na sutrašnjoj premijeri Evrobasketa

Porušićemo figure Rusima

Autor: E.B.

Iz sunčane Granade, srca Andaluzije, košarkaška reprezentacija Srbije sutra (18, RTS) protiv Rusa, na premijeri A grupe Evrobasketa, želi da umesto šahovske i strogo taktičke igre, put ka Olimpijskim igrama u Pekingu pronađe u načinu koji odgovara najmlađoj reprezentaciji na šampionatu.
- Lud je onaj ko pomisli da Ruse, čuvene velemajstore, možemo da pobedimo u šahu, dakle, adut ovih momaka je mladost, a to znači da rivala moramo da nateramo da se izbori sa našom brzom igrom - najavljuje selektor Zoran Slavnić prvu zvaničnu utakmicu samostalne Srbije na velikim takmičenjima.
Moka tvrdi da Rusi imaju najbolju selekciju u poslednjih deset godina. A kakva je budućnosti „orlova“, videćemo posle uvodnog meča u Palati sportova (kapacitet 7.500 mesta).
- Očekuje nas mnogo težak duel, više psihološke prirode. Jedinu obavezu koju postavljam pred igrače jeste da daju sve od sebe, a kroz takav pristup realno je da možemo da očekujemo i pobedu. Trijumf bi nam mnogo doneo, ali i u slučaju poraza, moramo da budemo spremni da se uhvatimo u koštac sa preostalim rivalima u grupi - sa Grcima i Izraelcima. Imajte u vidu da je teoretski moguće da se u drugu fazu takmičenja plasira i ekipa koja zabeleži sva tri poraza. Naravno, u tom slučaju odlučivaće koš-razlika, pa će svaki poen igrati veliku ulogu. Sve ovo nas, naravno, ne amnestira od borbe u večerašnjoj utakmici - odlučan je Slavnić.
O glavnim zvezdama „zbornaje“, selektor Srbije kaže:
- Jasno je da su Kirilenko i Holden vedete. Međutim, Hrjapa i Monja su u fantastičnoj formi. Dakle, ne smemo nikoga da zaobiđemo i da zapostavimo. Poslednja tri dana smo podredili pripremi samo meču sa Rusima - kaže Slavnić.
Čovek koji noćima ne spava, već pregleda na desetine kaseta sa pripremnih mečeva Rusa, skaut reprezentacije Aleksandar Kesar do tančina je upoznao igrače sa kvalitetima rivala.
- Priznajem, vrlo malo spavam ovih dana, potrebno je prikupiti što više informacija. Novi selektor Rusa - Dejvid Blat nametnuo im je malo drugačiji stil igre. Pojačao je odbranu, igračima je dodelio nove uloge, i sve to na terenu deluje prilično dobro. Naravno, nije mogao da sakrije ni mane, i posle svega viđenog, imamo šanse da dobijemo večerašnju utakmicu. Rešenje je u timskoj igri, ne smemo da razmišljamo samo o Kirilenku ili Holdenu. Viktor Hrjapa je najbolje odigrao tokom priprema. Spremni smo na sve varijante, videćemo šta nam je činiti kada gospodin Blat bude potpisao zapisnik. Savrašenko će sigurno igrati, ne verujem da je baš u takvom ratu sa Blatom kao što mediji to predstavljaju. Trudićemo se da damo sve od sebe i da na startu zabeležimo trijumf.
Sačuvana
Rašo
urednik
skriboman
*****
Pol: Muškarac
Horoskop: Škorpija
Poruke: 3321


« Odgovor #74 poslato: 04.09.2007. 15:54:29 »

B 92



Slavnić: Presudila slobodna bacanja


Posle poraza od Rusije na startu Evropskog prvenstva, selektor reprezentacije Srbije Zoran Slavnić ocenio je da je loša igra našeg tima u prvom poluvremenu i slab šut sa penala odlučio pobednika derbi meča prvog kola grupe A. Meč u Granadi završen je rezultatom 73:65 u korist Rusije:

“Očekivao sam više, jer mi zaista možemo bolje. Dati samo 30 poena za jedno poluvreme je zaista razočaravajuće. Šut i statistika pokazuju sve. Šut sa penala 31/18 je zaista loše. Nemamo vremena da razmišljamo o ovom porazu. Čeka nas Grčka i ne bi me iznenadilo da na toj utakmici odigramo mnogo, mnogo bolje. Rusija je zaista dobra еkipa. Oni nisu igrali savršeno, ali su vodili 40 minuta. Neverovatno lako smo se vraćali u igru i neverovatno lako padali, a i zaista večeras nismo imali sreće”, kaže srpski selektor.

Slavnić nije želeo da analizira pojedinačne učinke, ali je, ipak, prokomentarisao igru Teodosića i Gurovića, najefikasnijih u našem timu u meču protiv Rusije:

“Primetna je nervoza kod igrača od kojih to nisam očekivao, a nismo mogli da sprečimo veliku tremu kod većine mladih igrača, izuzimajući Teodosića, ali i na njegovu igru imam mnogo zamerki. Ne može tako komotno da se igra, nije ovo FMP, reprezentacija takvu igru ne trpi”, izjavio je Slavnić.

“Od vodećih igrača, Guvoriću ne mogu da zamerim apsolutno ništa. Prvo je bio izolovan, po 5-6 minuta nije primio loptu, onda ga svi preuzimaju i ta igra u napadu nije išla onako tečno kako smo očekivali”.

Pred duel sa Grčkom u drugom kolu, Slavnić očekuje mnogo bolju partiju našeg tima:

“Znamo dobro koliko nam je ova utakmica bila važna. Razočaran sam što u finišu nismo barem smanjili razliku, koja bi na kraju mogla da bude bitna. Ovako smo samo sebi otežali posao. Nemamo mnogo vremena za oporavak. Pokušaćemo da nađemo unutrašnji mir i energiju u borbi za prolazak u naredni krug. Više neću igrati sa ”lažnim četvorkama“. Svako će imati svoje mesto i pokušaću da ponovim onu igru sa kojom smo Grke dobili tokom priprema. Nismo naivni da očekujemo da će oni ponoviti tako slabu igru, ali ja se zaista ne predajem protiv Grčke. Ponekada protiv težih igraš bolje”, zaključio je selektor reprezentacije Srbije u razgovoru sa srpskim novinarima posle meča sa Rusijom.
Sačuvana
Pedja
provereni korisnici
stara kajla
*****
Pol: Muškarac
Ime i prezime:
Peđa Supurović
Mesto: Užice
Lokacija: Crna dama
Država: Srbija
FaceBook: ima
Blog: ima
Horoskop: Strelac
Poruke: 12963



WWW
« Odgovor #75 poslato: 04.09.2007. 16:02:20 »

Ja sve imam utisak da je Slavnic vestacki optimistican i da ni sam ne veruje u to sto prica.
Sačuvana

fon Manštajn
provereni korisnici
skriboman
*****
Pol: Muškarac
Horoskop: Vaga
Poruke: 2726


we only come out at night


« Odgovor #76 poslato: 04.09.2007. 17:29:54 »

pa ne treba postavljati neke nerealne ciljeve ipak su ovo neki "novi klinci" koji mogu doneti mnogo dobrog nasoj kosarci u bliskoj buducnosti, tako da ih ne treba odmah "lomiti" na pocetku reprezentativne seniorske karijere... bilo bi lepo da ostvare plasman na olimpijadu i ja ( verovatno i svi ostali ) bih bio zadovoljan, ali videcemo i to je izgleda nedostizno za trenutnu jacinu ekipe... u svakom slucaju posto su mnogi ispali velike P i nisu hteli da stisnu zube da zaigraju pa cak i da predvode reprezentaciju, neka se momci trude i ostace veliki u mojim ocima... jednostavno gledas basket i navijas, niko nije uvek najbolji, a mi imamo obicaj da upadamo u te "najbolji na svetu" tripove...
Sačuvana

Stand by me my apprentice
Be brave, clench fists.
fon Manštajn
provereni korisnici
skriboman
*****
Pol: Muškarac
Horoskop: Vaga
Poruke: 2726


we only come out at night


« Odgovor #77 poslato: 05.09.2007. 07:19:57 »

eto opet poraz, ali bilo je dobro... niko da prokomentarise ono cudo od trojke gurovica...
Sačuvana

Stand by me my apprentice
Be brave, clench fists.
Rašo
urednik
skriboman
*****
Pol: Muškarac
Horoskop: Škorpija
Poruke: 3321


« Odgovor #78 poslato: 05.09.2007. 15:03:58 »

B L I C


Srbija izgubila od Grčke posle produžetka 67:68 u 2. kolu EP

Poraz od pola koša protiv prvaka Evrope

Autor: Blic online


Srbija je posle velike borbe i produžetka ipak poražena od Grčke 67:68 (11:12, 20:19, 8:8, 18:16, 11:12). Meč je odlučio poslednji napad u kome se Marko Jarić nije najbolje snašao. Njegov šut u poslednjoj sekundi sa sedam metara je izblokiran a Grčka je izborila drugu pobedu i plasman u narednu rundu takmičenja. Ukoliko reprezentacija Srbije želi da se nađe u drugoj fazi takmičenja moraće da sutra savlada selekciju Izraela, što prema prikazanoj igri protiv prvaka Evrope može da uradi.
Neizvesna borba u utakmici sa malo koševa vodila se svih 45 minuta, a selekcija Srbije je već bila na ivici poraza ali je zahvajujći trojci Milana Gurovića sa najmanje devet metara 0,8 sekundi pre kraja regularnog toka ostavio reprezentaciju u igri.
Srbija je odigrala bolje nego protiv Rusije u prvom kolu, o čemu svedoči i bolja statistika šuta. Mokini puleni su pucali 40, 7 za dva, 24,4 za tri i 64,3 za jedan poen. Ipak, bolji od ostalih bili su Erceg, Jarić i Miličić.
Kao i meču duelu protiv Rusa, Srbija je do prvih poena došla u trećem minutu, međutim, ovo je bio meč sa znatno manje poena.
Do prvog vođstva momci u plavim dresovima stigli su u 10 minutu kada je Gurović ubacio svoju prvu od dve trojke na meču za 11:10.
Sledi novo preimućstvo Grka, da bi Srbija ponovo došla u prednost preko Miličića u 19 minutu (29:28).
Treča četvrtina donela i najmanje koševa, svega 17, a semafor je dugo pokazivao rezultat 32:32. Razlog tome su bile greške na obe strane izazvane nervoznom igrom.
Srbija je u 36. minutu povela sa 36:32 što je bila i najveća prednost na meču. Ipak šampioni Evrope se vraćaju preko Nikudisa i Papauskasa i prelaze u vođstvo 54:51.
Pet sekundi pre kraja meča Grci imaju 56:53, ali onda scenu stupa do tade neubedljivi Gurović i drugom trojkom na melu (sa strane, od tablu) ostavlja Srbiju u igri.
U produžetku Grci ponovo imaju prednost koja je išla i do četiri poena, ali zahvaljujući trojci Jarića i košem uz faul Teodosića Srbija sve do poslednjeg sekunda ostaje u igri, no ispostavilo se nedovoljno da svalada iskusnijeg rivala.
Sačuvana
fon Manštajn
provereni korisnici
skriboman
*****
Pol: Muškarac
Horoskop: Vaga
Poruke: 2726


we only come out at night


« Odgovor #79 poslato: 06.09.2007. 05:48:14 »

eto evropsko bilo proslo niko ga se nece ni secati ...  ipak je malo tuzno sve ovo... Cry
Sačuvana

Stand by me my apprentice
Be brave, clench fists.
Rašo
urednik
skriboman
*****
Pol: Muškarac
Horoskop: Škorpija
Poruke: 3321


« Odgovor #80 poslato: 06.09.2007. 14:59:47 »

P R E S S


CRVENI PONOVO, SRPSKA KOŠARKO!

Košarkaši Srbije izgubili od Izraela 87:83, ispali sa Evropskog prvenstva, ostali bez OI u Pekingu i gurnuli naš trofejni sport na samo dno

Srpska košarka ponovo crveni! Kada smo mislili da posle Atine, Novog Sada i Japana ne možemo gore, dogodila nam se Španija. Porazom od Izraela 87:83 (16:23, 20:22, 25:15, 26:23) srpska košarkaška reprezentacija eliminisana je sa Evropskog prvenstva bez ijedne pobede i tako ostvarila svoj najgori rezultat u istoriji! Uz to, ostali smo i bez Olimpijskih igara u Pekingu.

Tračak nade koji smo dobili u porazu od Grčke istopio se u drugom poluvremenu meča sa Izraelom. Dotle, Slavnićevi momci ličili su na "moskitose". Konačno sa idejom u napadu, standardno solidni u odbrani, ličili su na ekipu, a ne na grupu građana. I onda je sve puklo. Sunovrat se dogodio od 20. do 30. minuta. Stao je šut popustila odbrana, Gurović je silovao loptu, ostali su se ili sklanjali ili jednostavno nisu umeli. Voda je ušla u uši, čak i u finišu meča, u egal završnici, naši su pravili početničke greške, namerne faulove, ishitrene šuteve...

Kako objasniti sramotan poraz od Izraelaca? Šta reći o ekipi koja ima devet poena razlike na poluvremenu, a onda u trećoj četvrtini sve prospe? Čiji najbolji, najiskusniji igrači igraju kao da nikada nisu uzeli loptu u ruke? Trojica najboljih bili su najgori. Jarić se sklanjao od lopte, plašio se da preuzme odgovornost, a trebalo je da bude organizator, mozak tima. Gurović je trebalo da bude prvi strelac ekipe, a šutirao je trojke 8-2, uz ukupan procenat šuta ispod 50 odsto. O Darku Miličiću da ne trošimo reči. Momak koji na računu ima 20 i kusur miliona dolara proslavio se u Španiji samo prostaklucima i, ajd' da kažemo, solidnom igrom protiv Grčke. A, ostali? Momci koji su u mlađim kategorijama navikli na zlata i sada su prvi. Ali, otpozadi. Kakve će traume to ostaviti na njih, pokazaće godine koje dolaze. A dotle bi upokojena srpska košarka mogla dobrano da se "ohladi".

A, da, zaboravili smo na selektora. Zoran Moka Slavnić. Obećao je da će otići na Island ukoliko ne uspe sa ovom ekipom. Kakav je rezultat ostvario, i Severni pol bi mu bio nagrada!

Slavnić: Nećete me više gledati

Zoran Moka Slavnić preuzeo je na sebe odgovornost za katastrofu u Španiji, ali nije obećao da će podneti ostavku na mesto selektora. Čovek koji je bio najžešći kritičar naših trofejnih selektora Željka Obradovića i Svetislava Pešića rekao je pre prvenstva da će, ako ne budemo u prvih sedam, otići na Island da se smrzne. Sada, posle debakla i ovog, blago rečeno, sramnog poraza od Izraela, ima priliku da pokaže da je čovek od reči.

- Naravno da sam ja najveći krivac, jer sam selektirao ovaj tim. Nećete nas više gledati, imate priliku da se odmorite od nas, ako ste to želeli?! Ostavku ću podneti ako to bude tražio bar jedan član stručnog saveta. Obećao sam Island. Žao mi je što sam samo još dan i po ovde. Nećemo se dugo videti. Momci su sagoreli protiv Grka. Nisam želeo da tako bude, ali zato idemo kući. Nadam se da će ovi mladi igrači vratiti srpsku košarku tamo gde je nekad bila - rekao je Slavnić posle meča.


Od specijalnog izveštača: DRAGUTIN STOJMENOVIĆ
Sačuvana
Rašo
urednik
skriboman
*****
Pol: Muškarac
Horoskop: Škorpija
Poruke: 3321


« Odgovor #81 poslato: 11.09.2007. 15:34:08 »

KURIR


MOKA OMANUO

Vlade Đurović, košarkaški trener, tvrdi da je Zoran Slavnić pogrešio što se prema igračima postavio kao drug, a ne kao autoritet

Košarkaški tener Vlado Đurović smatra da se ništa neće promeniti u strukturama srpske košarke ni posle debakla reprezentacije Srbije na EP u Španiji. Iskusni stručnjak kaže da drugarsko ophođenje selektora Zorana Slavnića nije imalo pozitivan efekat na naše košarkaše, a mladima poručuje da je ličnost na koju treba da se ugledaju niko drugi do Novak Đoković!

- Nije mi se dopalo ono što sam video od naše reprezentacije u Španiji. Slavnić je imao mnogo drugačiji aršin od ranijih selektora, ali ni to nije urodilo plodom. Razlika u godinama između njega i igrača prilično je velika i oni ne shvataju njegove šale, a on je nesumnjivo veoma duhovit čovek - rekao je Vlade Đurović za Kurir i dodao:

- Posle Eurobasketa sam čuo da je na klupi bilo mnogo nediscipline, nepristojnih izjava i psovanja, što uopšte nije u redu. Vratilo mu se kao bumerang to što je hteo da bude drug s igračima. Pokazalo se da ni to nije bilo dobro, kao što nije valjao ni Šakotin način ophođenja "eks katedra", gde su mu se igrači maltene obraćali sa Vi.

Stručni savet je uz Slavnića, mada bi trebalo da se dogode određene promene, s obzirom na debakl u Španiji.

- Čisto sumnjam da će se nešto promeniti. Došli su novi predsednik i selektor, a sve je ostalo isto. Problem je u ukupnoj organizaciji, a ja nemam ideju kako bi sve moglo da se reši. Ovo sa devet debitanata nije se pokazalo kao dobar potez, jer su mladi igrači bili rasterećeni znajući da su tu Gurović i Jarić, koji treba da preuzmu odgovornost. Ili je trebalo da budu svi debitanti, ili da se ide na postepeno podmlađivanje, kako su to ranije činili Žeravica, Nikolić i Novosel.

Određeni košarkaši su pokazali zavidan nivo nekulture, a pojedincima je više značilo da se istaknu nekim skandalom nego kvalitetnom partijom.
- Naši košarkaši bi trebalo da se ponašaju kao Novak Đoković. Oduševljen sam njime, i to ne samo kao teniserom već kao ličnošću. Taj dečko nema tetovaže, minđuše, lančiće... Novak poručuje da treba da ga vole takvog kakav je i nema potrebu da se izdvaja dodatnim elementima. Zrela je ličnost i umeren u svojim izjavama - kaže Đurović i dodaje:

- Ne kažem da takvih momaka nema i među košarkašima. Na primer, Milenko Tepić je izuzetno skroman i obrazovan momak, sa dobrim kućnim vaspitanjem.

TABELA »

Grupa e pob  izg    bod

RUS    3      1    7
ESP    3    1    7
CRO    2    2    6
GRE    2    2    6
ISR    1    3    5
POR    1    3    5



Grupa f pob   izg    bod   

LTU    4    0    8
SLO    4    0    8
FRA    2    2    6
ITA    1    3    5
GER    1    3    5
TUR    0    4    4
Sačuvana
Rašo
urednik
skriboman
*****
Pol: Muškarac
Horoskop: Škorpija
Poruke: 3321


« Odgovor #82 poslato: 12.09.2007. 15:49:10 »

B 92



Španci overili prvo mesto u grupi E


U poslednjoj utakmici treće runde u grupi E, košarkaši Španije bili su ubedljivi protiv Izraela – 99:73 (47:48). Najefikasniji kod domaćina šampionata bio je sjajni Pau Gasol koji je imao 26 poena i 7 skokova. Pored njega, kod Španaca su se istakli Kalderon sa 15, i Mumbru i Garbahosa sa po 12 poena. U ekipi Izraela Elijahu, Tapiro i Naor su postigli po 15 poena.

Španci su ovom pobedom izborili prvo mesto u E grupi. Drugi su Rusi, treći Grci a četvfrti Hrvati.

Nakon startnog vođstva Španaca od 2-0, Izraelci su preuzeli vođstvo koje ubrzo dostiglo i osam poena prednosti (12:4). Na kraju prve deonice Izraelci su vodili 29:19, uz šest poena i pet asistencija Tapira, dok je na drugoj strani Špance održavao Gasol sa 10 od 19 poena koliko su postigli.

Ta prednost Izraela je početkom druge četvrtine porasla i na plus 12 - 32:19, ali su se Španci nakon toga konsolidovali pa je poluvreme završeno samo poenom prednosti za Izrael – 48:47. Špance su u prvih dvadeset minuta predvodili Gasol sa 17 i Kalderon sa 15, dok je Tapiro na drugoj strani postigao 12, a Elijahu 11 poena.

Ipak, u drugom poluvremenu sve je došlo na svoje mesto. Španci su u drugih dvadeset minuta potpuno nadigrali znano slabijeg rivala i dobili taj period igre sa velikih 27 razlike!

U sredu je na programu i poslednje, treće kolu i u grupi F nakon kojeg će biti poznati i četvrtfinalni parovi na šampionatu.

Priredio/la: A G
Sačuvana
Rašo
urednik
skriboman
*****
Pol: Muškarac
Horoskop: Škorpija
Poruke: 3321


« Odgovor #83 poslato: 13.09.2007. 15:36:53 »

BLIC


Nemačka do četvrtfinala preko Italije


Košarkaši Nemačke pobedili su Italiju rezultatom 67:58 (12:18, 15:9, 19:10, 21:21) u svom poslednjem meču druge faze EP u Španiji i tako uhvatili poslednji voz za četvrtfinale.

Italija je bolje otvorila odlučujući meč za obe ekipe i predvođena Belinelijem je stigla do prednosti koju je očuvala sve do 15. minuta (19:19). Od tada su se timovi u veoma čvrstom, nervoznom i neefikasnom duelu smenjivali u vođstvu, ali su “panceri” u finišu treće deonice serijom 13:4 odlepili na 46:37, što je prelomilo meč. Posledni nalet “azura” na Eurobasketu viđen je dva minuta pre kraja kada je Barnjani trojkom smanjio razliku na minus dva – 54:52. Ipak, Herber je brzo vratio trojku i omogućio Nemcima da u penal završnici uspešno privedu meč kraju i izvuku fleke iz prethodnih utakmica.

Najefikasniji na terenu je bio Belineli sa 25 poena, ali je podršku dobio samo od Barnjanija, koji je dodao deset poena. Na drugoj strani najbolji su bili Novicki i Herber sa po 15 koševa, a najveći as nemačke selekcije je upisao i deset skokova.

Posle ove utakmice poznati su svi četvrtfinalisti i iz grupe F, jer će Italija i Turska definivitno ostati na poslednja dva mesta. Težak poraz za "azure" znači i da definitivno neće ići na OI u Pekingu gde bi branili vicešampionsku poziciju iz 2004. godine.
Grupa e Po   Iz      Bod
ESP    4    1    9
RUS    4    1    9
GRE    3    2    8
CRO    2    3    7
POR    1    4    6
ISR    1    4    6

Grupa f Po   Iz      Bod
LTU    5    0    10
SLO    4    1    9
FRA    3    2    8
GER    2    3    7
ITA    1    4    6
TUR    0    5    5
Sačuvana
Rašo
urednik
skriboman
*****
Pol: Muškarac
Horoskop: Škorpija
Poruke: 3321


« Odgovor #84 poslato: 14.09.2007. 15:59:29 »

B 92


EP: Rusija i Španija u polufinalu



Prve dve utakmice četvrtfinala na PE dobile su selekcije Rusije i Španije. Košarkaši Rusije su u prvom četvrtfinalu bili bolji od Francuske rezultatom 75:71, a Španci su deklasirali selekciju Nemačke, 83:55.

Najefikasniji u ekipi Dejvida Blada bili su Viktor Hrijapa sa 16, Robert Holden sa 15, Nikita Morgunov sa 14 i Zahar Pašutin sa 11 poena.

Kod Francuza je najbolji bio NBA tandem Toni Parker – Boris Dijao. Igrač Finiksa postigao je 17, a plej San Antonija 15 poena.

U timu Španije najefikasniji je bio Kalderon sa 17 poena, Rubi Fernandes i Navaro postigli su po 12 a svih 12 igrača Španije upisalo se u strelce.

U ekipi Nemačke Novicki je postigao 11, Jagla 10 poena.

Sačuvana
Rašo
urednik
skriboman
*****
Pol: Muškarac
Horoskop: Škorpija
Poruke: 3321


« Odgovor #85 poslato: 15.09.2007. 14:50:26 »

B 92

Grčka velikim preokretom do pobede

Košarkaši Grčke plasirali su se u polufinale Evropskog prvenstva u Španiji, pošto su u četrtfinalu pobedili Sloveniju sa 63:62. Najefikasniji u pobedničkoj ekipi bio je Teo Papalukas sa 17 poena i 5 asistencija, Papadopulos je postigao 10, a Zizis 7 poena. U poraženoj ekipi najbolji je bio Raša Nesterović sa 16 poena i 11 skokova, Jaka Laković je postigao 14, dok je Smodiš postigao 10 pogodaka.

Izabranici Aleša Pipana odigrali su možda 35 najboljih munuta na šampionatu. Veći deo meča vodili, u trećoj četvrtini i sa 15-ak poena prednosti, međutim individualni kvalitet Papalukasa i Papadopulosa, kao i strah Slovenaca od pobede odveli su aktuelne prvake Evrope u polufinale, čime su izborili i plasman na Olimpijske igre.

Slovenci su na 2 ipo minuta do kraja meča imali prednost od 12 poena (61:49). Zizis je sa dva penala započeo furioznu seriju Grka od 14:1 koju je poenima završio Teodoros Papalukas i koja je odlučila pobednika. Jaka Lakovič je ipak, imao priliku da kao i na meču sa Italijanima trojkom reši pitanje pobedenika, međutim bek Barselone je promašio sa velike udaljenosti (iako je imao još 2 sekunde).

Grčka će do meča za odbranu titule imati do sada najtežeg protivnika, domačina šampionata i najvećeg favorita Španiju, dok će u drugom polufinalnom meču igrati Litvanija i Rusija.

Priredio/la: Đorđe Lazarević
Sačuvana
Rašo
urednik
skriboman
*****
Pol: Muškarac
Horoskop: Škorpija
Poruke: 3321


« Odgovor #86 poslato: 16.09.2007. 14:42:02 »

B 92


U finalu Španija i Rusija!

U velikom finalu Eurobasketa 2007.godine sastaće se selekcije Španije i Rusije.Rusija je u drugom polufinalu savladala Litvaniju sa 82:74 (25-12, 15-21, 25-25, 21-16) ,iako su Litvanci uz domaćina Španiju do četvrtfinala prikazali najubedljivije igre na prvenstvu. Rusiju je do prve završnice (posle finala 1993.godine sa Nemačkom u Minhenu) u poslednjih 14 godina odveo fenomenalni Andrej Kirilenko koji je meč završio sa 29 poena i 8 skokova.

Naturalizovani Amerikanac Holden je bio drugi strelac Rusije sa 18 poena.U litvanskom timu zakazali su gotovo svi (Jasikevičijus, braća Lavrinovič, Kleiza..) pa je «simultanka» Šiškauskasa uz 30 poena bilo nedovoljna za reprizu finala EP iz 2003.godine. Rusi su fantastično otvorili meč, poveli sa 10-1, 18-3, a na prvi odmor otišli su sa velikih 25-12. Litvanci su uz nekoliko korekcija i organizovaniju igru u napadu (proradio Jasaitis) uspeli da smanje veliki deficit do poluvremena na 33-40.

Šiškauskas je preuzeo i ulogu pleja, pogodio je i dve trojke, Litvanija je stigla do 52-52, ali je ponovo Kirilenko preuzeo odgovornost, pogodio trojku, pa polaganje uz prekršaj i inicirao seriju Rusije koja se ponovo odlepljuje. Litvanci su novi pokušaj da se vrate u utakmicu napravili početkom poslednje deonice.

Ponovo je u glavnoj ulozi bio Šiškauskas ( dve trojke) i Litvanci su prišli na 61-65.Na tu seriju, novom odgovara Kirilenko, ubacuje dvojku, pa kasnije i dva penala. Novi krilni igrač CSKA, Rajmunas Šiškauskas je stao, a kada je Holden pogodio trojku (Kirilenko bio na klupi zbog rasekotine na usni) za 80:69 činilo se da je sve rešeno.

Litvanci su ponovo ušli u presing, uspeli da odbrane dva napada, pogodio je Kaukenas, rezultat je bio smanjen na 74-80.U samom finišu, Jasikevičijus je napravio nekoliko grešaka ( faul u napadu), Kaukenas je dobio blokadu od Kirilenka i pogrešio u koracima, Kleiza takodje napravio faul u napadu, i Rusi su poslednji minut uz dva ofanzivna skoka u jednom napadu, sačuvali loptu i priveli utakmicu mirnom kraju.

Rusija: Kirilenko 29+8 sk+ 3 ukradene+ 3 blokade, Holden 18+6 sk, Morgunov 6, Samuilenko 2,Krjapa 15+5sk, Pašutin 2,Monja 4,Savrasenko 8, Padius 2.

Litvanija: Siškauskas 30, Kaukenas 12,Maciulis 0,D.Lavrinovič 0,Songaila 8+6 sk,Kleiza 5,D.Lavrinovič 5, Jasikevičijus 5 (šut za dva 1-5, šut za tri 1-5),Javtokas 3.

Veliko finale Rusija – Španija igra se u nedelju od 21 i 30.

Priredio/la: VI
Sačuvana
Rašo
urednik
skriboman
*****
Pol: Muškarac
Horoskop: Škorpija
Poruke: 3321


« Odgovor #87 poslato: 17.09.2007. 14:17:46 »

B 92


Rusija novi šampion Evrope!


Reprezenativci Rusije novi su evropski šampioni. Oni su u veoma uzbudljivom meču i pored dosta problema tokom utakmice uspeli da savladaju domaćina šampionata Španiju rezultatom 60:59. Najefikasniji u ekipi Davida Blata bio je Kirilenko sa 17 poena i 5 skokova, Ponkrašov je postigao 10, a junak finalnog meča Džej Ar Holden 8. Na drugoj strani Kalderon je meč završio sa 15 poena, a Pau Gasol je zabeležio dabl-dabl učinak od 14 poena i isto toliko skokova.

Španci odlično počinju meč, konkretno Rudi Fernandes i Kladeron, a pošto Rusi nisu imali pravo rešenje za zonsku odbranu domaćih, rezultat je već posle 4 minuta iznosio 15:4. Kao i na svim mečevima ruske reprezentacije Holden i Kirilenko dobrom igrom u napadu smanjuju prednost, a u korist Rusima išla je i promena odbrane sa zone na zonski presing. Međutim, kada je krilo Jute je ušlo u problem sa faulovima prouzrokavanim direktnim duelom sa Pau Gasolom, oslabila je do tada poprilično loša igra Rusa u odbrani tako da se na mali odmor otišlo sa duplom prednošću "Crvene furije" (22:11).

Aleksej Savrašenko je donekle uspostavio ravnotežu pod koševima, pronašao rešenje za Gasola i nekoliko puta dobro ispratio bekove, pa su "baćuške" uspele da smanje zaostatak na podnošljivih 6 poena. Ali, usledile su tri trojke, po jedna Kalderona, Gasola i Himenesa, tako da su se Španci ponovo odlepili na "sigurnih" 11 poena viška. Možda tajni adut Davida Blata na finalnom meču, Ponkrašov je uneo određenu agresivnost u defanzivi i sa nekolliko važnih poena bio inicijator nove serije Rusa. Druga četvrtina završila se za Ruse odličnih 3 poena manjka. Igra Rusa u prvom poluvremenu nije bila na toliko visokom nivou koliko se može zaključiti iz rezultata. Razlog tako male prednosti Španaca leži u očajnom šutu za dva (4 od 20), koji je ipak donekle nadomešten sjajnom realizacijom van linije 6,25, pošto su pogodili 7 trojki iz 12 pokušaja.

U trećoj četrvtini, viđena je slična situacija kao i na početku meča. Kalderon je otvorio četvrtinu trojkom, Rusi su ispunili bonus već posle nepuna tri minuta, a najveći problem za Davida Blata bio je i četvrti faul Andreja Kirilenka. Međutim, izlazak Kirilenka iz igre otvorio je prostor za Ponkrašova. Mladi bek je pogodio trojku, zabeležio dve dobre asistencije (Savrašenku na zicer i Hrijapi za tri), tako da su Rusi i pored brojnih problema prišli na tri poena zaostatka.

Početak poslednje četrtine, izgledao je kao i početak novog meča. Pašutin je već u prvom napadu pogodio za tri, a Holden prodorom donosi "baćuškama" prvu prednost na meču.

Ali, nepogrešivim šutem za tri poena, Španci dolaze do novog preokreta. Hrijapa je posle neokoliko odlično odigranih odbrana na Gasolu, ipak izgubio bitku sa Špancem. U dva uzastopna napada, Gasol je prozrokovao prvo četvrti, a zatim i peti faul ruskog krila.

Sve je išlo na ruku Špancima. Na dva minuta do kraja Gasol je pogodio uz faul Džej Ar Holdena. Madrid je počeo sa slavljem, ali Rusi se nisu predali. Prvo su odigrali odličnu odbranu, zatim je Nikita Morgunov postigao važne poena. Dobra odbrana odigrana je i u sledećem napadu, Holden je ukrao loptu Gasolu, i teškim šutem posle finte pogodio na 2 sekunde do kraja.

Poslednji napad odigran je na Gasola. Krilni centar Španaca je primio loptu na 5 metara od koša i iz okreta promašio šut za pobedu.

Zanimljivo je da koš Holdena dosta podseća na poslednje finale koje su Rusi odigrali 1993. godine u Nemačkoj, kada su ostali bez titule poenima Hansija Gnada (sada asistenta Davida Blata).

Priredio/la: Đorđe Lazarević
Sačuvana
Rašo
urednik
skriboman
*****
Pol: Muškarac
Horoskop: Škorpija
Poruke: 3321


« Odgovor #88 poslato: 27.09.2007. 15:52:28 »

B 92


KSS:Stručni savet razrešen dužnosti


Upravni odbor Košarkaškog saveza Srbije jednoglasno je usvojio predlog počasnog predsednika KSS-a Borislava Stankovića da se svi članovi Stručnog saveta razreše dužnosti. Stručni savet je raspušten jer, kako je zaključeno na sastanku Upravnog odbora, u ovom trenutku zbog pojedinaca koji nisu prisutni ili koji ne mogu redovno da prisustvuju sastancima, ne može da odrađuje ono što mu je obaveza po Statutu, rekao je predsednik KSS-a Dragan Kapičić za B92.

Članovi Stručnog saveta bili su Ranko Žeravica, Božidar Maljković, Svetislav Pešić, Duško Vujošević, Dražen Dalipagić, Ratko Radovanović i Zoran Slavnić.

UO KSS odredio je četvoročlanu komisiju u sastavu Borislav Stanković, Predrag Danilović, Nebojša Čović i Dragan Kapičić, koja će pripremiti uslove za formiranje novog Stručnog saveta.

Novi Stručni savet će zatim raspisati konkurs za selektora i on će biti izabran na period od pet godina. Podsetimo, Zoranu Slavniću je istekao mandat posle Evropskog prvenstva u Španiji.

”Predlog za raspuštanje Stručnog saveta je potekao od gospodina Bore Stankovića na bazi konstatacije da Stručni savet u ovom trenutku, s obzirom na pozicije pojedinaca koji nisu prisutni ili koji ne mogu redovno da budu prisutni, ne bi mogao u ovoj situaciji da odrađuje ono što mu je obaveza. Predlog gospodina Stankovića je bio da se Stručni savet raspusti i da se po kriterijumima koji su postojeći ponovo formira i da on pod hitno krene sa pripremom strategije razvoja svega onoga što nas očekuje u budućnosti, uklljučujući i konkurs za selektora”, rekao je Kapičić za B92 i dodao da formiranje novog sedmočlanog Stručnog saveta očekuje u narednih nekoliko nedelja.

“Novi Stručni savet će uraditi analizu ne samo za izbor selektora, već i svega onoga što nas čeka u narednom ciklusu, koji je preciziran kao Olimpijski ciklus do OI 2012. godine“, dodao je predsednik KSS-a.

Glavni problem funkcionisanja Stručnog saveta bio je taj što članovi tog tela koji rade u inostranstvu zbog obaveza najčešće nisu mogli da prisustvuju sastancima. Pojedini članovi Upravnog odbora KSS-a, poredložili su da u budućnosti članove Stručnog saveta čine isključivo ljudi iz domaće košarke, dok bi naši stručnjaci koji rade u inostranstvu imali uloge savetnika. Kapičić kaže da su mišljenja članova UO oko tog pitanja bila podeljena.

“Ja lično zastupam stav da je taj kapacitet ljudi iz inostranstva apsolutno dragocen i nephodan. Sa druge strane, drugi su smatrali da su ti ljudi toliko daleko i van mogućnosti da rade da bi oni mogli da imaju samo neku ulogu savetnika. Ja smatram da bi ti ljudi trebalo da budu što bliže radu u Savezu. Koliko ćemo moći to da ostvarimo i koliko će biti prisutna ta logika da stručnjaci iz domaće košarke budu direktnije uključeni, a da ovi drugi budu samo savetnici, videćemo”, kaže Kapičić.

Predsednik KSS-a kaže da, uprkos najavama u medijima, tema statusa dosadašnjeg selektora Zorana Slavnića nije bila u prvom planu na sastanku Upravnog odbora, pre svega zbog činjenice da je njegov mandat istekao po završetku Evropskog prvenstva u Španiji.

“Čitav sastanak UO je krenuo tokom analize ukupnog stanja i određenih problema sa kojima se suočavamo, od sistema takmičenja, preko reprezentacije i neodazivanja igrača, pa do Stručnog saveta. Od početka sastanka jedan broj članova UO nije ni imao potrebu da analizira rad Slavnića u Španiji, iako smo svi dobili njegov pismeni izveštaj. Negde pri kraju sastanka, Slavnić se javio i, prilično uverljivo, dao svoje objašnjenje svega što se desilo i to je ostalo na tome. Nije se diskutovalo o njemu, niti smo ocenjivali njegov rad. Tema Slavnićeve pozicije je bila stavljena u posebnu poziciju jer je taj ugovor istekao. Kada je u pitanju selektor, sada krećemo od nule, s obzirom da je raspušten Stručni savet. Prvi sledeći korak je formiranje novog Stručnog saveta, koji će postaviti uslove za kandidaturu svih, uključujući i Slavnića, koji verovatno ima ambicije, i zatim će se izabrati selektor na jedan duži period”, rekao je Kapičić.
Sačuvana
Rašo
urednik
skriboman
*****
Pol: Muškarac
Horoskop: Škorpija
Poruke: 3321


« Odgovor #89 poslato: 29.09.2007. 15:16:00 »

KURIR


HOĆU SALETA

Bora Stanković izrazio želju da se Aleksandar Đorđević napokon ozbiljnije uključi u rad Košarkaškog saveza Srbije

Počasni predsednik KSS Bora Stanković bi u novom Stručnom savetu voleo da vidi Aleksandra Đorđevića, ali prema njegovim rečima, šanse da se Sale nacionale uključi aktivnije u Savez su minimalne. Istaknuti košarkaški radnik smatra da bi u stručnom forumu trebalo da sede naši najkompetetniji ljudi, koji bi mogli da odgovore na probleme u kojima se nalazi Savez.

- Đorđević je mlad čovek i takve osobe su nam izuzetno potrebne. Teško je u ovom trenutku očekivati da će se Sale aktivnije uključiti u naš Savez, jer ima neke druge planove.

U svakom slučaju takvi ljudi su nam potrebni i voleo bih da ga jednog dana vidim u našoj košarkaškoj organizaciji - istakao je Stanković.

Počasni predsednik KSS očekuje da će novi Stručni savet sačinjavati ljudi koji žive u Srbiji, jer poznaju prilike u našoj košarci.

- Mislim da je najbolje da to budu stručnjaci koji rade u našoj zemlji, jer su oni upoznati s problemima. Dosadašnji članovi Stručnog saveta nisu se često sastajali, zbog obaveza koje su imali u inostranstvu.

To je glavni razlog zbog čega ću se zalagati da okosnicu novog Stručnog saveta čine najkompetentniji ljudi iz Srbije. Čak sam mišljenja da ovo telo treba da se proširi i da imaju mnogo značajniju ulogu u našoj košarkaškoj organizaciji.

Ovo je tek prvi koračić ka poboljšanju situacije u KSS, a sledeći je razgovor o promenama u Statutu - završio je Stanković.

Aleksandar Đorđević je istakao da je raspuštanje Stručnog saveta pozitivna stvar, ali da neće da priča preko novina o njegovom mogućem angažovanju.

- Izbledeli smo koliko pričamo za medije. Sa mnom niko nije kontaktirao i glupo je da pričam hipotetički.

Čujem preko novina kako bi neko voleo da me vidi u Savezu, ali niko me nije zvao.

Pored toga, moram da vidim koji su sledeći koraci, nije poenta menjati samo ljude, već mora da se promeni sistem. Ko god da bude selektor, velika je stvar, jer će dobiti priliku da radi na duge staze.

Pozdravljam odluku da o sastavu Stručnog saveta odlučuju Stanković, Kapičić, Danilović i Čović - poručio je Đorđević.
      

STRUČNI SAVET DO 10. OKTOBRA

Predsednik KSS Dragan Kapičić rekao je da bi četvoročlana komisija trebalo da do 10. oktobra formira novi Stručni savet.
- Verujem da ćemo do 10. oktobra znati ko su novi članovi Stručnog saveta. Do tog datuma Stanković, Danilović, Čović i ja bi trebalo da znamo ko su kandidati za ovo telo. Verujem da ćemo naći najbolje ljude i boriću se da ingerencije Stručnog savete u budućnosti budu veće - kazao je Kapičić.
      
   
   

(M. N.)
Sačuvana
Stranice: 1 2 3 4 [Sve]
  Štampaj  
 
Prebaci se na:  



Užice na Internetu
Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 1.1 RC3 | SMF © 2001-2006, Lewis Media | Imprint Ispravan XHTML 1.0! Ispravan CSS!
Stranica je napravljena za 3.882 sekundi sa 35 upita.