Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?
Oreska - Užice
Prijavite se sa korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
 
ARHIVA
   Početna   Pomoć Pravila Pretraga Gallery Prijavljivanje Registracija  
IZBORI: NAJFORUMAŠ I NAJFORUMAŠICA GODINE
AKCIJA: SVI UŽIČANI NA JEDNOM MESTU!
Za užičke nekomercijalne organizacije i ustanove besplatno...
Stranice: [1] 2 3 4  Sve
  Štampaj  
This topic has not yet been rated!
You have not rated this topic. Select a rating:
Autor Tema: EP u košarci 2007  (Pročitano 20512 puta)
Rašo
urednik
skriboman
*****
Pol: Muškarac
Horoskop: Škorpija
Poruke: 3321


« poslato: 15.06.2007. 15:39:59 »

    Nadam se da će ovo leto biti uzbudljivo što se tiče košarke.

    WIKIPEDIA

Evropsko prvenstvo u košarci 2007.

Iz projekta Википедија



Evropsko prvenstvo u košarci 2007. će se održati 3. do 16.septembra 2007. u pet gradova Španije: Granadi, Sevilji, Palma de Majorci, Alikanteu i Madridu.



Žreb za Evropsko prvenstvo 2007. je održan u Madridu 19. oktobra 2006.

Grupa A    

Grčka
Rusija
Srbija
Pobednik kvalifikacija


   
Grupa B

Španija
Hrvatska
Letonija
Portugal
   

Grupa C


Nemačka
Litvanija
Turska
Republika Češka
   
Grupa D


Francuska
Slovenija
Italija
Poljska

Sačuvana
Rašo
urednik
skriboman
*****
Pol: Muškarac
Horoskop: Škorpija
Poruke: 3321


« Odgovor #1 poslato: 16.06.2007. 00:00:20 »

Malo podataka o prvom selektoru Srbije.

Zoran Slavnić



Zoran Moka Slavnić, (rođen 26. oktobra 1949. godine) je bivši jugoslovenski košarkaš. Igrao za košarkaški klub Crvena zvezda od 1965. do 1975. godine. Karijeru je nastavio u španksom Huventudu, Šibenci, italijanskoj Kazerti i Partizanu.

Na Evropskim prvenstvima za reprezentaciju Jugoslavije je igrao na 36 utakmica, na Svetskim prvenstvima odigrao 17 utakmica, 15 utakmica na Olimpijskim igrama i 14 na Balkanskim igrama. Ukupno je odigrao 179 utakmica za reprezentaciju Jugoslavije. Postigao je na tim utakmicama ukupno 1465 koševa. Osvojio je tri evropska prvenstva (1973, 1975, 1977), Svetskog prvenstva 1978. u Manili i Olimpijskih igara 1980. u Moskvi.

Po završetku košarkaške karijere nastavio sa radom u košarci kao trener. Vodio je Partizan, Crvenu zvezdu, Šibenku, Huventud, nemački Bamberg. Bio je na kormilu beogradskog Atlasa (bivši IMT), čiji je tim-menadžer Slavnićev saigrač iz slavnih dana Dražen Dalipagić.

Sa svojom prvom suprugom Slavicom Slavnić ima sina Zvezdana. U drugom braku nema dece.

Od 25. maja 2006. godine član je Stručnog saveta Košarkaškog saveza Srbije. Od 29. maja 2007. jednoglasnom odlukom svih članova Upravnog odbora KSS Zoran Slavnić je izabran za prvog selektora Srbije.
Sačuvana
Rašo
urednik
skriboman
*****
Pol: Muškarac
Horoskop: Škorpija
Poruke: 3321


« Odgovor #2 poslato: 16.06.2007. 15:52:51 »


  B L I C

Zoran - Moka Slavnić, dve nedelje od promocije za selektora Srbije

Razmišljam kao košarkaš jer nisam pekar


Autor: I. Velimirović


Na Evropskom prvenstvu u Španiji 1973. godine tadašnji selektor Mirko Novosel pružio je šansu igraču - debitantu Zoranu Slavniću. Moka je pružio sjajne partije, Jugoslavija je osvojila zlatnu medalju, a 34 leta kasnije na istom mestu, Slavnić ponovo debituje, ovoga puta kao selektor selekcije Srbije.
Košarkaški savez Srbije i reprezentacija 30. maja dobili su harizmu, šmek, energiju, kreaciju, autoritet, apsolutnu snalažljivost, visprenost, dodatnu inteligenciju u Zoranu Slavniću.
- Posle „samo“ 34 godine vraćam se na Iberijsko poluostrvo, ali u drugoj funkciji, onda sam bio debitant kao igrač, sada sam selektor. Jedno je sigurno, neću propustiti da i kod nas neki igrači tek u 24. godini dožive prvu afirmaciju, što se desilo meni - kaže Slavnić za „Blic“.
nSanjate medalju u Španiji?
- Sanjam. Međutim, snovi su često nerealni i proizvod ludačke želje merene u kosmičkim mernim jedinicama. Karta za raj vodi preko pakla, ako hoćeš na vrh, moraš da kreneš sa dna.
nDanas su dve nedelje otkako ste na klupi „orlova“?
- Mnogi prijatelji, i dobronamerni i nedobronamerni, pitali su me zašto sam odmah na inauguraciji saopštio spisak od 32 kandidata. Odgovorio sam da je to poklon novinarima, dokaz da želim od početka da sarađujemo samo po jednoj osnovi - pošteno. Dao sam taj spisak iz jednog razloga, kako bi i oni igrači koji nisu bili reprezentativci znali i osetili da su i oni deo košarkaškog establišmenta i da se vodi računa o njima. Na taj način javno sam hteo da nominujem kandidate, kako bi pročitali svoje ime, što je i meni nekad bilo značajno. Neke televizije su to zloupotrebile, dajući komentare o najširem spisku, umesto da pohvale da je već 29 košarkaša reklo „da“. Samo trojica su pod znakom pitanja iz različitih razloga, Radmanović, Rakočević i Pavlović, ali su svi oni rekli da žele da igraju za Srbiju, i to je njihova i moja prva značajna pobeda.
nNeki su se dvoumili, ali većina je prihvatila povratak u nacionalni dres upravo zbog vas?
- Mnogi od njih su prevazišli nepravde koje su doživeli u poslednje tri godine, ja sam im oprostio jer sam i ja bio žrtva. Možda neki neće imati snage i hrabrosti, takvima ću se zahvaliti. U razgovorima sa, da tako kažem, igračima koji kvalitetom ne dolaze pod lupu provere, tu mislim na, recimo, Jarića i Vujanića, izuzetno sam zadovoljan, dokazali su zrelost i pokazali da po njima žestoko satanizovanje u bliskoj prošlosti mogu da prevaziđu i odazovu se novom selektoru s kojim do sada nisu imali saradnju. Iskazali su zrelost, uprkos njihovoj žestokoj ljutnji kako su predstavljeni u Beogradu pre dve godine.
nDobili ste nove „prijatelje“, tapšače po ramenu?
- Toga uvek ima u životu, ali pošto ova funkcija podrazumeva da treba da trpi opšte interese, ko s tim nije načisto, ne treba ni da se hvata u to kolo. Jezgro pravih prijatelja je ostalo, a „padobranci“ slete i uzlete, oni su kao led u „koka-koli“, vrlo kratko traju.
nDevet meseci ste ćutali za medije?
- Zaboravio sam na suspenziju, iako pojedini nisu bili korektni, kao ja prema njima, međutim ovo mesto ne dozvoljava lične hirove, i to je ispravno.
nSrećko Jarić je rekao da još razmišljate kao igrač?
- Neću valjda kao pekar, nikad nisam bio pekar već košarkaš.
nKo će osvojiti titulu u Sinalko Superligi?
- Onaj ko dođe prvi do tri pobede, ha, ha, ha... Ja sam selektor, moram tako.
nNije tajna da vam neke kolege nisu čestitale na izboru?
- Osim onih iz Stručnog saveta, ovi drugi se mogu izbrojati na prste ruke. Ali kako su me ljudi dočekali u samoposluzi, banci, pošti, kafićima, pomisliću i da vredim!
nŠta je košarka za Moku?
- Život bez odricanja.
nSrpski tenis doživljava ekspanziju?
- Užas od sreće, koliko sam srećan zbog njihovih uspeha dođe mi da ludački plačem. Teniseri na najbolji način prezentuju zemlju iako bez pomoći i logističke podrške države, tu izuzimam klubove. Sami su prokrčili put do visina, sada moraju da dokažu da nisu zvezde padalice, već da zasijaju još punim sjajem.

Sat i po sa Radmanovićem
Ponedeljak, Ulica Strahinjića Bana, oči u oči sat i po Zoran Slavnić i Vladimir Radmanović. Tema - reprezentacija, epilog:
sutra će se znati li će as Lejkersa prihvatiti povratak u državni dres ili ne.
Jarić me je oduševio
U reprezentaciju se vraća i Marko Jarić?
- Oduševio me je punom zrelošću, odgovornošću i entuzijazmom. Siguran sam da će snagom volje da prevaziđe pokušaj satanizacije njegovog imena i kvaliteta. Uverio me je da može da bude predvodnik ove generacije.

Supruga najveći fan i kritičar
Sada kada je sve završeno, da li znate kristalno jasno ko vam želi uspeh, a ko ne?
- Da, naravno, polazim iz svoje kuće i moje supruge Jelene, najvećeg fana, ali i najžešćeg kritičara, zatim sestre, zeta, kao i onih odanih i svesrdnih prijatelja koji su me podržavali da ću uspeti.

Sačuvana
Rašo
urednik
skriboman
*****
Pol: Muškarac
Horoskop: Škorpija
Poruke: 3321


« Odgovor #3 poslato: 19.06.2007. 14:43:45 »



     GLAS JAVNOSTI

Košarkaška reprezentacija Srbije održala prvi trening


Marko preboleo rane
Došao sam s velikim ambicijama i željom da napravimo najbolji mogući rezultat, iako se još ne zna u kakvoj ćemo ekipi igrati, rekao je Marko Jarić

Iznenadno pojavljivanje Marka Jarića zasenilo je okupljanje dela reprezentacije juče u hali "Pionir". As Minesote delovao je sveže i odmorno i sa zadovoljstvom je istakao da mu je drago što se nalazi u društvu mladih igrača.
- Završio sam sezonu pre dva meseca, želim da ostanem u formi. Očekuje nas uzbudljivo leto - rekao je Marko Jarić.

Rane sa Evropskog prvenstva u Novom Sadu od pre dve godine su zarasle.
- Brzo zaboravljam sve stvari! Prošle godine me nisu zvali, čak i da jesu pitanje je da li bih igrao s obzirom na to šta se desilo 2005. godine. Sada sam došao s velikim ambicijama i željom da napravimo najbolji mogući rezultat, iako se još ne zna u kakvoj ćemo ekipi igrati.

Na prvom okupljanju pored Marka Jarića selektoru Zoranu Slavniću javili su se i Bojan Popović, Aleksandar Rašić, Nikola Dragović, Vladan Vukosavljević, Marko Marinović, Miloš Teodosić, Branko Cvetković, Stefan Marković, Dragan Labović i Đorđe Mićić. Prisustvom na prvom treningu podršku nacionalnom timu pružili su predsednik KSS Dragan Kapičić, predsednik Stručnog saveta Ranko Žeravica i bivši reprezentativac Dragan Tarlać. U isto vreme Slavniću su u radu pomagali Velimir Gašić, drugi trener Dragan Jakovljević, kao i stručnjak za kondiciju Jovan Jahić.

N. Radojević
   
Sačuvana
Rašo
urednik
skriboman
*****
Pol: Muškarac
Horoskop: Škorpija
Poruke: 3321


« Odgovor #4 poslato: 20.06.2007. 16:02:33 »


      D A N A S

Plejmejker Minesote najzvučnije ime na prvom treningu reprezentacije u sklopu priprema za šampionat Evrope

Jarić lider reprezentacije



Košarkaška reprezentacija Srbije održala je svoj prvi (istorijski) trening pre dva dana, a selektor Slavnić je od 32 igrača koji se nalaze na njegovom širem spisku potencijalnih putnika na EP u Španiju, "dočekao" u Pioniru samo desetoricu.
Uglavnom mlade igrače od kojih su većina nedavno završili svoje klupske sezone, u prvo zagrevanje poveo je najiskusniji među njima Marko Jarić. Plejmejker Minesote koji iza sebe ima najlošiju sezonu od kada se profesionalno bavi košarkom, dočekao je sa širokim osmehom mnogobrojne predstavnike "sedme sile" koji su se okupili na prvom treningu reprezentacije. Poslednji kontakt sa (tada) plavim dresom, Jarić je imao pre nešto manje od dve godine, na Evropskom prvenstvu u našoj zemlji koje je nažalost bilo samo još jednu u nizu dugogodišnjeg posrtanja nacionalnog tima. Bivši igrač LA Klipersa označen je tada od strane kompletne javnosti kao jedan od glavnih krivaca za sramotan nastup tadašnje SCG. Za svetsko prvenstvo održano prošle godine u Japanu, rođeni Beograđanin nije ni dobio poziv.
"Panterska" borba za mesto u reprezentaciji
Od desetorice igrača koji su bili na prvoj "prozivci" selektora Slavnića, što je manje od trećine sa šireg spiska, čak sedmorica su nastupala ili i dalje nastupaju za FMP. Rašić, Teodosić, Labović, Popović, Cvetković, Marinović i Mićić čine sedmerac bivših ili sadašnjih "pantera" koji će se boriti za mesto u državnom timu. Najmlađi među njima, Miloš Teodosić smatra da njemu i saigračima predstoji veliko nadmetanje za pozicije u ekipi.
- Biće to velika borba za mesto na konačnom Slavnićevom spisku. U svakom slučaju velika je čast i zadovoljstvo biti ovde- rekao je Teodosić.
Jarić ne želi mnogo da se osvrće na pomenute "nemile" događaje i smatra da je situacija oko reprezentacije sada mnogo drugačija (bolja), nego prethodnih godina.
Radmanoviću i Rakočeviću danas ističe rok
Selektor Srbije Zoran Slavnić će danas objaviti da li će se Igor Rakočević i Vladimir Radmanović pridružiti ekipi u pripremama za EP u Španiji. Moka je još ranije ostavio "otvorenu" mogućnost da dvojica iskusnih košarkaša nastupe za državni tim, a kao poslednji rok za izjašnjavanje pomenutih igrača, novi selektor je odredio današnji datum. .
Igor Rakočević je već ranije najavio mogućnost da ne nastupi za Srbiju ovog leta, zbog saniranja brojnih povreda, dok je Radmanović izrazio želju da nastupi za nacionalni tim, ali je njegovo nastupanje u "crvenom" dresu , barem još danas pod znakom pitanja.
- Svašta je rečeno u poslednjih par godina i ne želim mnogo da se prisećam svih tih događanja. Prošle godine nisam ni dobio poziv selektora (Šakote), a i da jesam verovatno bih ga u tadašnjim okolnostima i odbio. Sada je to druga priča. Drago mi je što sam sa timom i jedva čekam da se još bolje upoznam sa ovim mladim igračima- izjavio je Jarić.
Trenutno najiskusniji igrač među desetoricom igrača koji su "otvorili" ovogodišnje pripreme reprezentacije Srbije, kaže da je za sada nezahvalno govoriti o mogućim dometima ovog tima na EP u Španiji koje startuje početkom septembra.
- Teško je oceniti, pošto još uvek ne znamo u kakvom ćemo sastavu nastupiti u Španiji. Trenutno u Evropi ima dosta vrhunskih ekipa. Mi ćemo sigurno, ko god bude u timu, pružiti maksimum i dati sve od sebe, pa ćemo videti koliko možemo- rekao je na kraju Jarić.
Bez obzira kako bude izgledao konačan spisak sa dvanaest igrača koji će nas predstavljati na EP u Španiji, sigurno je da će Srbija u svom prvom nastupu kao samostalna država nastupiti sa izuzetno mladim timom. "Orlovi" su se u takvoj situaciji našli više silom, nego zbog odluke čelnika Košarkaškog saveza ili samog selektora, pošto su mnogi iskusni i "prekaljeni" reprezentativci već odbili Slavnićev poziv, zbog (čast izuzetcima) manje-više neobjašnjivih i neopravdanih razloga. Ono što je dobro i čega nije bilo prethodnih godina, je pozitivna energija koju je popularni Moka uneo u mladi državni tim i koju će sigurno preneti na još uvek neiskusne reprezentativce. Kako sada stvari stoje, čine se da ove godine, bez obzira na rezultate na pripremnim utakmicama i na samom evropskom prvenstvu nećemo slušati "prljavštine" iz nacionalnog tima, kao što su formiranje "klanova" među igračima, brojne međusobne optužbe, nepoštovanje satnice koju odredi selektor, neprimereni izlasci po klubovima dan pred utakmicu... L. S.
Sačuvana
Rašo
urednik
skriboman
*****
Pol: Muškarac
Horoskop: Škorpija
Poruke: 3321


« Odgovor #5 poslato: 21.06.2007. 15:57:44 »

     
      B 92


Slavnić okupio stručni štab Srbije

Novi tim menadžer košarkaške reprezentacije Srbije biće bivši košarkaš Dragan Tarlać. Tarlać je bio na prvom okupljanju kandidata za državni tim u "Pioniru“ i tako otklonio nedoumice oko čoveka, koji će u narednom periodu biti spona na relaciji stručni štab - igrači - rukovodstvo Saveza.

Dragan Tarlać (34) je igračku karijeru završio je pre tri godine, a podsećanja radi bio je centar Crvene zvezde, Olimpijakosa, Čikaga, Reala i CSK.

Uz Velimira Gašića, prvog asistenta selektora, drugi pomoćnik biće Dragan Jakovljević (34), trener beogradskog kluba za mlađe kategorije Alimenti basketa, koji je karijeru počeo takođe u Crvenoj zvezdi i biće.

U opticaju stručnog štaba Srbije za prvog pomoćnika i tim menadžera, najpre su spominjani, redom Aleksandar Đorđević odnosno Luka Pavićević i Dražen Dalipagić, koji su iz raznih okolnosti otkazali selektoru Zoranu Slavniću.

KSS je na sednici Stručnog saveta održanoj u utorak prihvatio informacije vezane za aktivnosti koje se vode u delu početka priprema seniora, a koje je izneo selektor Slavnić.

Konstatovano je da su svi potencijalni kandidati za nacionalnu selekciju prihvatili program i obaveze koje slede od 19. jula, osim Vladimira Radmanovića, koji će u narednim danima ponovo razgovarati sa selektorom, kada će biti doneta odluka u vezi sa njegovim definitivnim učešćem.

Sačuvana
Rašo
urednik
skriboman
*****
Pol: Muškarac
Horoskop: Škorpija
Poruke: 3321


« Odgovor #6 poslato: 23.06.2007. 21:39:58 »

 
  K U R I R



INTERVJU: Vuk Ivanović

NOBELOVAC
Bio sam u laboratoriji kada su mi javili da me je Slavnić pozvao u reprezentaciju


Vuk Ivanović, potencijalni košarkaški reprezentativac Srbije i član američkog univerziteta Brigam Jang iz Jute, rekao je u intervjuu za Kurir da je počastvovan što se našao na spisku selektora Zorana Slavnića i da u otadžbinu dolazi 23. juna. Momak iz Pančeva, visok 210 centimetara, koji igra na poziciji krilnog centra je i izuzetan student genetike i mikrobiologije. Ove godine je sa svojim kolegama imenovan za Nobelovu nagradu.

Kakav je osećaj znati da ste na spisku selektora Zorana Slavnića?
- Bio sam u laboratoriji kada su mi javili da bih mogao da zaigram za reprezentaciju Srbije. Bio sam totalno zbunjen i izgubljen pred mikroskopom. Ruke su mi drhtale. Hvala selektoru Zoranu Slavniću što računa na mene. Voleo bih i da se čujem sa njim, da ga upoznam, da popričamo, da mi kaže gde i kome da se javim kad dođem u Srbiju.

Koliko vama znači igranje za Srbiju?
- Čast je igrati za otadžbinu. Srbija je bila i u mom životu će uvek biti prioritet. Porodica ili NBA liga nikada ne mogu imati prednost, ako imaš poziv da igraš za svoju zemlju. Kada dođem u Srbiju, prvo ću se javiti Stevanu Karadžiću, jer je on prošlog leta radio sa mnom.

Ako ne budete među 12, da li ćete biti razočarani?
- Ne. Ako se to desi, hvala Moki što me je uopšte stavio na spisak. Nema problema, mogu da igram za bilo koju drugu srpsku selekciju. Zbog Srbije sam otkazao evropsku turneju sa svojim univerzitetom po Švajcarskoj i Francuskoj.

Pored košarke, uspešni ste i na studijama.
- Primarni cilj mi je da završim fakultet i dobijem diplomu. Brigam Jang je veoma cenjen univerzitet, elitna škola u SAD. Nije im bitno što si dobar sportista, jednostavno, nema gledanja kroz prste, a kamoli puštanja na ispitima.

Šta studirate?
- Genetiku i mikrobiologiju. U SAD ima mnogo opcija i prilika, a ja sam pronašao svoju. Nalazim se u stručnom timu koji radi na izolovanju gena biljke koja raste na neplodnom tlu. Proučavamo biljku kinovu iz Južne Amerike i ukoliko pronađemo to što tražimo, biće to velika stvar za svet. Moj tim je kandidovan za Nobelovu nagradu i verujem da ćemo je i dobiti.

Kakav je odnos sa saigračima u košarkaškom timu?
- Svi momci su edukovani i veoma dobro znaju gde je Srbija. Na početku sam se osećao kao da sam u džungli, jer mi je kao Srbinu bilo mnogo teže. Velika je konkurencija za svako mesto u timu i milioni Amerikanaca sanjaju poziciju na kojoj igram.

Da li to znači da je bilo i provokacija?
- Sada je sve u redu, ali je na početku bilo vrlo teško. Šalili su se na račun mog akcenta, začikavali me da li dolazim iz Sajberije, sa severa Rusije, i da li kod mene kući ima leda i pingvina. Zato sam morao da pokažem zube, a nisam bežao ni od fizičkih obračuna.

Imate li simpatiju u Americi i da li imate vremena za izlaske?
- Ovde stvarno ima lepih devojaka, ali je teško imati simpatiju. Ipak, živim u mormonskoj zajednici i kada ovdašnje devojke čuju da sam Srbin i pravoslavac, odmah postaju isključive. Ne izlazim mnogo, jer mi je dan ispunjen obavezama na koledžu. Ludih žurki i divljanja ovde nema.
      

Ćosić je legenda mog univerziteta

Pre Vuka Ivanovića, za univerzitet Brigam Jang sa velikim uspehom je igrao pokojni Krešimir Ćosić. Zadranin je u američkoj državi Juti i danas legenda, a njegovo ime se izgovara sa velikim poštovanjem.
- Sa svojim profesorima i bivšim igračima dosta pričam o Krešimiru Ćosiću. Oni tvrde da je uživao igrajući košarku i da je decenijama bio ispred tadašnjeg poimanja ove igre. Doslovce kažu da je bio "veliki čovek sa veštinama plejmejkera". Njemu u čast povukli su iz upotrebe dres sa brojem 11 - kazao je Vuk Ivanović, koji na svom dresu nosi "desetku".
      
   
   
      

Sam se izdržavam u Americi

Vuk Ivanović se od početka školovanja sam izdržava, a prve dve godine boravka u Americi radio je u studentskoj kafeteriji. Od svoje porodice, oca Branislava i majke Bojane, ne prima novac.
- Sam se izdržavam, a mnogo mi znači to što mi je ovde plaćena školarina, koja je stvarno velika i u zavisnosti od godine iznosi od 50.000 do 70.000 dolara. Podučavam klince košarci, a poslednjih meseci dosta vremena provodim sa decom ometenom u razvoju i bolesnom od raka. To me ispunjava, jer ono što napravite svojim rukama najslađi je kolač - istakao je Vuk Ivanović.
      
   
   
Sačuvana
Rašo
urednik
skriboman
*****
Pol: Muškarac
Horoskop: Škorpija
Poruke: 3321


« Odgovor #7 poslato: 25.06.2007. 14:39:46 »


  P R E S S


KOŠARKAŠI OSTAJU PLAVI!


KS Srbije odlučio da košarkaši ne igraju u crvenim dresovima i već od "Kape" naručio plavu i belu garnituru majica za EP u Španiji

Košarkaška reprezentacija Srbije mogla bi da bude jedina nacionalna selekcija koja NEĆE IGRATI U CRVENIM DRESOVIMA! Kako Press saznaje, Košarkaški savez Srbije već je naručio od tehničkog sponzora "Kapa" plavu i belu garnituru majica u kojima će izabranici Zorana Slavnića nastupati na predstojećem Evropskom prvenstvu!

Generalni sekretar KSS-a Predrag Bojić potvrdio je u izjavi za naš list ovu informaciju, istakavši da je to već gotova stvar.

- Igraćemo u plavim dresovima na EP u Španiji i za to smo dobili odobrenje Olimpijskog komiteta Srbije. Godinama smo bili prepoznatljivi kao "plavi" i nema razloga da to menjamo. Plava boja je deo tradicije i imidža reprezentacije koja je harala svetom. Druga garnitura dresova biće bela. Crvene dresove nećemo uopšte imati - kaže Bojić.

Slavnić: Ja sam daltonista

Selektor Srbije Zoran Slavnić, odgovarajući nedavno na pitanje u kojim dresovima ćemo igrati na EP, rekao je: "Gde ste videli plave orlove?" Sada kaže da boja dresova nije najvažnija stvar na svetu.

- Ja sam daltonista. Najvažnije je da mi igramo dobro i da napravimo što bolji rezultat na EP - kaže Moka.

Predsednik Olimpijskog komiteta Srbije Ivan Ćurković kaže da je OKS dao tumačenje prema kome svaki savez može sam da izabere jednu od tri boje koje čine srpsku trobojku.

- Mi ne možemo da odobrimo, već samo da damo tumačenje. Crvena, plava i bela su boje naše zastave i svaki savez može da se opredeli koju boju će da izabere. Kao što je poznato, fudbalski savez je prvi promovisao crvene dresove. Ja sam želeo da se napravi dogovor, ali konsenzusa nije bilo. Ipak, na OI u Pekingu sledeće godine svi će morati da imaju jednoobraznu paradnu uniformu. Koja će to boja biti, videćemo. Zavisiće i od dogovora sa sponzorom - kaže Ćurković.

Predsednik KSS-a Dragan Kapičić rekao je za Press odmah po dolasku na ovu funkciju "da bi on lično voleo da košarkaši ostanu plavi". Prvi čovek srpske košarke tvrdi, međutim, da nije kumovao konačnom izboru boje dresova.

- Ne znam ništa o tome. Imali smo nedavno sastanak u Ministarstvu sporta, ali niko od nas nije zahtevao da se izjasnimo o boji dresova. Nije nam ni sugerisano koju boju da izaberemo. Da su me pitali, rekao bih da sam emotivno vezan za plavu boju, zbog uspeha koji su pravljeni u moje vreme i kasnije. Ali, i da nisam opterećen tim problemom i nemam ništa protiv crvene boje. Mogli bismo da imamo i jednu crvenu garnituru. Možda bi bilo dobro da stigne neko obavezujuće rešenje "odozgo" - smatra Kapičić.

Preporuka zakonodavca je da bi boja dresa nacionalnih reprezentacija trebalo da bude u skladu sa državnom zastavom, kao i da bi sve selekcije trebalo da igraju u istim dresovima.
(M. B. - D. S. - M. N.)
Sačuvana
Rašo
urednik
skriboman
*****
Pol: Muškarac
Horoskop: Škorpija
Poruke: 3321


« Odgovor #8 poslato: 26.06.2007. 15:19:26 »


 P R E S S

RAKOČ NE IGRA ZBOG JARIĆA?!


Igor Rakočević odlučio da ne nastupa za reprezentaciju na EP u Španiji kada je čuo da se u nju vraća njegov "stari prijatelj" Marko Jarić

Bek Taukeramike Igor Rakočević najverovatnije ovog leta neće igrati za reprezentaciju Srbije, a najveći razlog za to je Marko Jarić! Bivši kapiten plavih sa SP u Japanu 2006, saznavši da je plejmejker Minesote pristao da igra za nacionalni tim, naprasno je odlučio da propusti EP u Španiji. Svoje odustajanje Rakočević je uvio u priču o povredama i premoru mišića. Međutim, pošto je završio sezonu još 12. juna, imao bi skoro pet do šest nedelja za odmor, baš koliko su mu lekari i preporučili.

Izvor Pressa blizak Rakočeviću, koji je želeo da ostane anoniman, kaže da je netrpeljivost prema Jariću nepremostiva prepreka za igre u državnom timu.

Moka čeka Igora još nekoliko dana

Selektor Srbije Zoran Slavnić rekao je nedavno da će još nekoliko dana sačekati definitivnu odluku Igora Rakočevića u vezi sa nastupom za Srbiju. Moka je takođe više puta izneo svoj stav da Jarić i Rakočević mogu da igraju zajedno i da će moći da prevaziđu nesporazume. Međutim, sudeći prema informacijama koje kruže po gradu, Rakočević će najverovatnije odustati.

- Problem je u tome što Igor želi da bude lider ekipe, kao što je bio u Japanu. Međutim, u situaciji sa Jarićem u timu to ne bi mogao da bude, jer je i Marko svojevrstan vođa. Prema tome, došlo bi do velike polarizacije među njima, koje bi se ko zna kako završile. Prošle godine Šakota čak nije ni pozvao Jarića u tim za SP upravo da ne bi došlo do sukoba. Ovoga puta Slavnić ga je pozvao, a Marko je dolaskom na treninge u "Pionir" potvrdio da je spreman da igra - kaže naš sagovornik, i dodaje da je zbog atmosfere možda bolje da neko od njih dvojice ne ide na EP.

Kako saznajemo, plejmejker Minesote nema nikakve predrasude da bude u timu sa Rakočevićem, ali takođe nije ni spreman da trpi njegovo ponašanje. Prema pričama reprezentativaca koji su bili na SP u Japanu, Rakočević se ponašao dosta nadmeno. Vrlo često se izdvajao iz grupe i tražio je da uvek prvi dobije vodu i peškir na treninzima i utakmicama.

Poslednji put dva najbolja plejmejkera Srbije igrala su zajedno na EP u Beogradu 2005. godine, kada smo doživeli debakl zbog loše atmosfere u timu. Tadašnji selektor Željko Obradović upravo je njihov sukob označio kao uzrok slabe igre ekipe, naglasivši da oni više nikada neće moći da igraju zajedno.

Tokom jučerašnjeg dana pokušali smo ove informacije direktno da proverimo kod Igora Rakočevića, ali je on uporno odbijao da se javi na telefon.
D. STOJMENOVIĆ

Sačuvana
Rašo
urednik
skriboman
*****
Pol: Muškarac
Horoskop: Škorpija
Poruke: 3321


« Odgovor #9 poslato: 28.06.2007. 16:07:21 »

P R E S S

Zoran Slavnić
GUROVIĆ IGRA 100%!

Čiča se šalio kada je rekao da neće nastupati za našu selekciju u Španiji. Lično mi je rekao da mogu da računam na njega i ja ga držim za reč

Selektor Zoran Moka Slavnić uveren je da će Milan Gurović sto odsto igrati za Srbiju na EP u Španiji! Srpski selektor takav optimizam gaji zbog činjenice da mu je Čiča lično rekao da može da računa na njega za predstojeći šampionat.

- Od prvog dana Gurović mi je govorio da će igrati za Srbiju. Da li ste vi ozbiljni ljudi, kad mi postavljate takvo pitanje? On se verovatno šalio kada vam je rekao da neće nastupati za našu reprezentaciju. Milan nije igrač koji treba išta da pokaže pred evropski šampionat i zbog toga se nije pojavio na treningu. Takva veličina se ne zove na probu. Kosta Perović nije došao na prozivku zbog toga što je morao da otputuje u Ameriku, i to se prihvata, dok Petar Popović možda ne zna gde se nalazi dvorana ili je gužva u saobraćaju. Budimo tolerantni. Mile Ilić je povređen i, po svemu sudeći, neće moći da nam pomogne na EP - rekao je Slavnić.

Rakočević definitivno otpao

Selektor Srbije potvrdio je da Igor Rakočević neće moći da pomogne reprezentaciji Srbije na EP u Španiji zbog povrede.

- On je juče definitivno obrazložio zašto neće igrati na EP, i ja to moram da poštujem - kazao je Slavnić.

Pokušali smo da razgovaramo sa Rakočevićem oko njegovog odustajanja, ali on je odbio da razgovara za Press, jer je bio ljut zbog teksta koji smo objavili pod naslovom "Rakoč ne igra zbog Jarića". U svakom slučaju, Igoru želimo što brži oporavak od povrede.

Moka je bio začuđen kad su ga pitali da li postoji mogućnost da se Darko Miličić ne pojavi na početku priprema reprezentacije Srbije.

- Bože sačuvaj. Prvi put čujem za takve informacije. Vi očigledno imate neke specijalne svemirske izvore. On se nije pojavio na ovim treninzima zato što ne treba da bude ovde. Nismo se čuli, ali on će igrati za Srbiju, kao i Aleksandar Pavlović.

Slavnić je ostavio mogućnost da dođe do proširenja spiska, ali nije hteo da govori o konkretnim imenima. On je odbacio mogućnost da to bude Vladimir Micov.

- Micov se neće naći na proširenom spisku i prvi put čujem da bi on mogao da se nađe među reprezentativcima. Zar on nije na spisku selektora Crne Gore? Ja sam stavio najboljih 29 - kratak je bio Slavnić.

Moki je drago što su igrači Partizana i Crvene zvezde došli na jučerašnji trening, iako je u finalnoj seriji ova dva tima bilo dosta "varnica".

- Evidentno je da okršaji Partizana i Zvezde u finalu nisu uticali na njihove međuljudske odnose. Zato sport i jeste interesantan, rat na terenu, van njega drugari, i to je ono što ga čini lepim. Oni su ovde iz jednog razloga, a to je da igraju za svoju zemlju. Ovde klupske boje nisu bitne - završio je Slavnić.
M. NASTIĆ

Sačuvana
Rašo
urednik
skriboman
*****
Pol: Muškarac
Horoskop: Škorpija
Poruke: 3321


« Odgovor #10 poslato: 29.06.2007. 14:00:01 »

 GLAS JAVNOSTI

   
Vuk Radivojević zaslužio mesto na reprezentativnom spisku

Zapušio sam usta pljuvačima!


Sada, kada mi se ukazala šansa, verujem da ću je iskoristiti, pošto sam najbolje partije pružao upravo u finišu sezone protiv Partizana.

Prepoznao je selektor Zoran Slavnić u Vuku Radivojeviću potencijalnog džokera za EP u Španiji, a kapiten Zvezde mu se na ukazanom poverenju zahvalio brilijantnim partijama u plej-ofu. Aduti beka Zvezde kojima poslednjih godina razoružava trenere sadržani su u njegovom imenu (temperament) i u prva tri slova prezimena (fanatizam). Dovoljno da dobije životnu šansu u reprezentaciji Srbije.
- Odgovara mi brza, agresivna košarka koju forsira Moka. U to sam se uverio već na prvim treninzima, svideo mi se režim rada - jasan je Vuk Radivojević.
      

PRIORITET EGZISTENCIJA PORODICE

Radivojevića ugovor sa Zvezdom veže na još godinu, a već duži period na stolu Zvezdinog kapitena stoji ponuda španske Fuenlabrade.
- Sve sam prepustio menadžeru. U narednih 10-ak dana biće poznato da li ostajem u Zvezdi, jer ima još nekih ponuda. Četiri godine sam na Malom Kalemegdanu i zbog porodice bih voleo da odem u inostranstvo, kako bismo obezbedili egzistenciju. Supruga je u četvrtom mesecu trudnoće, u januaru očekujemo prinovu. Ovde su tenzije ogromne, neprestano igram sa emocijama. To je veliki stres - objašnjava Radivojević.
      
   
   

Priznaje da nije očekivao da će mu selektor prevaliti ime preko usana prilikom objavljivanja spiska.
- Dosadašnji selektori su uglavnom saopštavali imena sa užeg spiska, pa nisam ni razmišljao o tome. Generalno, potajno sam se nadao da ću dobiti priliku da zaigram za nacionalni tim, jer to je najveća igračka čast. Sada, kada mi se ukazala šansa, verujem da ću je iskoristiti, pošto sam najbolje partije pružao upravo u finišu sezone protiv Partizana.

Godinu dana od dolaska na Mali Kalemegdan Dragana Šakote, tražio je formu, a onda je jesenas usledila briljantna partija protiv madridskog Reala. Vukov povratak u život.
- Priznajem da sam igrao loše, imao sam najlošiju sezonu u karijeri. U takvim situacijama u velikom klubu slede obavezno zvižduci, uvrede sa tribina. Navikao sam se bio na pljuvanje, potcenjivanje me je samo ojačalo. Srećom, zapušio sam usta kritičarima - zaključio je Vuk Radivojević.
N. Radojević
   
Sačuvana
Rašo
urednik
skriboman
*****
Pol: Muškarac
Horoskop: Škorpija
Poruke: 3321


« Odgovor #11 poslato: 30.06.2007. 15:35:45 »

 

  GLAS JAVNOSTI


Zoran Slavnić završio probne treninge, spisak za EP sledeće nedelje

Oslobodiću Kreativnost


Red, rad i disciplina se podrazumevaju. Ali, vratićemo se našem mentalitetu. To je nešto što ti je Bog dao, svi plaču za tim darom, a mi je sputavamo. To je katastrofa, kaže Zoran Slavnić

Audicija je zaključena, selektor Zoran Slavnić naredne nedelje saopštiće spisak od 18 igrača (15 + 3) koji će konkurisati da obuku dres prve reprezentacije Srbije na EP u Španiji (3.-16. septembar).

- Želeo sam da oformim ekipu od 15 igrača, ali su me poslednje povrede primorale da dodam još trojicu. Zadovoljan sam ovim probama, mali broj zemalja ima ovoliki potencijal. Pravo je pitanje zašto smo došli u ovakvu situaciju, zašto nismo ranije gurnuli talente u vatru. Neko je morao da počne sa procesom podmlađivanja. Da se to ranije dogodilo, danas bismo pričali o tome koju ćemo medalju doneti sa Pirineja - objašnjavao je Zoran Slavnić pred poslednji "probni" trening.

Selektor je još na predstavljanju jasno poručio da će prva srpska reprezentacija igrati agresivno i bezobrazno, drugačije nego u prethodne tri godine.
- Red, rad i disciplina se podrazumevaju. Ali, vratićemo se našem mentalitetu, kreativnosti. Samo lud čovek može da ubije kreativnost. To je nešto što ti je Bog dao, svi plaču za tim darom, a mi je sputavamo. To je katastrofa.

Kao pozitivan primer odanosti nacionalnom timu Slavnić je apostrofirao Uroša Tripkovića, koji je gledao jučerašnji trening, iako mora da miruje do novog snimanja 18.jula.
- Uroš je veoma dobar čovek. Nije profesionalac u zapadnom smislu reči, već više ide srcem. Ko poseduje ovakve karakterne osobine taj je uvek dobrodošao. Ko ih nema, mogu sam da kažem "putuj, igumane"- zaključio je svoju lekciju iz sportskog patriotizma Zoran - Moka Slavnić.
Sačuvana
Rašo
urednik
skriboman
*****
Pol: Muškarac
Horoskop: Škorpija
Poruke: 3321


« Odgovor #12 poslato: 01.07.2007. 15:41:32 »


   GLAS JAVNOSTI


   
Milan Gurović ponovio da neće prihvatiti poziv selektora Slavnića

Mrzi me pola Srbije!



Uostalom, što zovu mene kada ima boljih od Milana Gurovića. Ko? Pa, Zvezda je bila vicešampion, u taboru prvaka Partizana ima kvalitetnijih pojedinaca

Manirom vimbldonskih tobdžija, selektor Zoran Slavnić svakodnevnim medijskim servisima pokušava da neutralizuje retern Milana Gurovića. Čiča je jasno, nekoliko puta ponovio da neće igrati na EP u Španiji, dok je selektor duhovitim opaskama pokušavao da smekša odluku novog krila poljskog Prokom Trefla.
- LJudi moji, ko zna koji put kažem: "Neću igrati u Španiji" - jasno za Glas poručuje Milan Gurović.

Slavnić je nedavno podsetio da mu je Gurović još u prvom razgovoru rekao da će braniti boje nacionalnog tima.
- Ne bih da iznosim u javnost šta smo nas dvojica pričali. Moja odluka nema veze sa Mokom, on je legenda. Ne želim više da ponavljam razloge.

Ipak...
- Uz hroničnu povredu nataložili su se i događaji iz finala plej-ofa. LJudi iz Saveza nisu zaslužili da igram. Nisu me zaštitili kada su mi navijači Partizana vređali porodicu. Baš su se pokazali! Drugo, mrzi me pola Srbije! Ne pada mi na pamet da igram u takvoj atmosferi.

Za sutra je zakazana konferencija za medije, na kojoj će selektor verovatno pročitati i ime Milana Gurovića među osamnaestoricom odabranih "moskitosa".

- U tom slučaju, ni kriv, ni dužan ću se naći na spisku. Ne kažem da to ne može da se dogodi. Uostalom, što zovu mene kada ima boljih od Milan Gurovića. Ko? Pa, Zvezda je bila vicešampion, u taboru prvaka Partizana ima kvalitetnijih pojedinaca - s puno gorčine zaključio je Gurović.

Srpski košarkaški Vimbldon se ipak nastavlja. Iako se čini da je Andre Agasi praktično već dobio meč, Pit Sampras neće lako odustati od cilja. Na servisu, Zoran - Moka Slavnić...
N. Radojević
   
Sačuvana
Rašo
urednik
skriboman
*****
Pol: Muškarac
Horoskop: Škorpija
Poruke: 3321


« Odgovor #13 poslato: 02.07.2007. 15:37:26 »



   B L I C


Zoran Savić o otkazima reprezentativaca Srbije


Naš mentalitet protiv Slavnića


Autor: V. Nestorović


Nešto više od dva meseca pre početka Evropskog prvenstva u Španiji ( od 3. do 16. septembra), domaćin šampionata je ponosno objavio spisak reprezentativaca koji će jurišati na zlato. „Crvena furija“ će se još jednom okupiti u najjačem sastavu. Kaznena ekspedicija koja je uzela najsjajnije odličje na Svetskom prvenstvu u Japanu, želi i da sa evropskog trona skine aktuelne vladare, selekciju Grčke. Zoran Savić, generalni menadžer Barselone, prenosi za „Blic“ utiske o pripremama domaćina Evrobasketa.
- Španci su maksimalno napaljeni. Žele titulu, sve su podredili zlatu, na tom putu najviše bi mogli da im zasmetaju Grci. Ne treba, naravno, zaboraviti ni Francusku, koja bi možda mogla da iznenadi.
Selektor Zoran Slavnić, za razliku od selekcije domaćina Evrobasketa, suočen je sa otkazima reprezentativaca?
- To je naš mentalitet. Nije u pitanju samo Srbija, i selekcija

TIM ŠPANIJE
Kabezas (Unikaha)
Kalderon (Toronto)
S. Rodrigez (Portland)
R. Fernandez (Huventud)
Navaro (Barselona)
Garbahosa (Toronto)
Himenez (Unikaha)
Mumbru (Real)
B. Rodrigez (Unikaha)
P. Gasol (Memfis)
F. Rejes (Real)
M. Gasol (Đirona)
Trias (Barselona)
Klaver (Pamesa)
M. Fernandez (Dunas)
Hrvatske ima sličnih problema. Tako nešto je zaista neozbiljno jer kako neko od igrača može očekivati da mu se garantuje mesto među prvih 12, neka određena minutaža u reprezentaciji ili da odbije poziv na pripreme jer ima neke druge obaveze. Teško je objasniti takvo ponašanje.
Posle žreba Evrolige, Barselona se možda našla i u najtežoj grupi?
- Igraćemo protiv atraktivnih protivnika, tako da sam prilično zadovoljan žrebom. Ne treba trošiti reči o Panatinaikosu, aktuelnom prvaku Evrope, koji će naredne sezone biti još jači, ne treba zaboraviti Lotomatiku ili Real. Cilj je proći u TOP 16, a onda uz malo sreće dobiti eventualno lakšeg protivnika u četvrtfinalu.
Novu sezonu u Evroligi otvarate gostovanjem protiv Partizana u „Pioniru“.
- Iskreno, više bih voleo da se sastanemo negde pred kraj takmičenja po grupama, nego odmah na početku. Partizan, zaista, nije imao sreće prilikom žreba, dospeli su u najjaču grupu, očekuje ih težak posao kako bi uspeli da obezbede prolaz u drugu rundu takmičenja.
Od ove sezone ULEB kup je proširen na 54 klubova, čini se da je ova organizacija dobila tihi rat protiv FIBA?
- Ovo takmičenje je moralo da se proširi mnogo ranije. Trebalo je razgovarati sa ljudima iz FIBA i doći do dogovora prihvatljivog za obe strane, ali ovo je, jednostavno, moralo da se dogodi.
Barselona je ove sezone došla do jednog trofeja, u finalu Kupa kralja savladan je Real sa 69:53, dok su u završnici ACB lige uspešniji bili Madriđani sa 3:1 u pobedama.
- Uspeli smo da osvojimo Kup i to smo slavili sa 16 razlike, što je najubedljivija pobeda u istoriji tog takmičenja. Uprava je zadovoljna, došli smo do jednog trofeja, što predstavlja veliki uspeh, s obzirom na to kako smo započeli sezonu, ali smo u poslednjih šest meseci bez premca igrali najlepšu košarku u Španiji. Jedino možemo da žalimo što nismo uspeli da se plasiramo na fajnal for Evrolige, Unikaha je uspela da nam otme mesto među četiri najbolje ekipe - rekao je Savić.

Sačuvana
Rašo
urednik
skriboman
*****
Pol: Muškarac
Horoskop: Škorpija
Poruke: 3321


« Odgovor #14 poslato: 02.07.2007. 16:54:22 »

Gurović predvodi Srbiju na EP!

Novi košarkaš poljskog Prokoma Milan Gurović predvodiće kao kapiten reprezentaciju Srbije na EP u Španiji, prenosi "Sportski Žurnal".

Ovaj dnevni sportski list organizovao je sastanak selektora Zorana Slavnića i bivšeg reprezentativca i igrača Crvene zvezde, koji iako je bio na širem spisku za EP, nije želeo da igra u Granadi zbog kako je govorio, velikog umora i nezadovoljstva brojnim dešavanjima u finalu domaćeg plej ofa.

Medjutim, sastanak Slavnića i Gurovića trajao je samo nekoliko minuta posle koga je  32-godišnji košarkaš koji je od 1999. godine, bio standardni član našeg nacionalnog tima, saopštio da se vraća se u reprezentaciju.  


                        Da je sve normalno, ovo ne bi ni bila vest.     banghead
Sačuvana
Rašo
urednik
skriboman
*****
Pol: Muškarac
Horoskop: Škorpija
Poruke: 3321


« Odgovor #15 poslato: 03.07.2007. 16:19:22 »


   B  92

Slavnić objavio spisak

Selektor košarkaške reprezentacije Srbije Zoran Slavnić saopštio je spisak od 18 igrača za završni deo priprema za Evropsko prvenstvo. Spisak: Kosta Perović, Novica Veličković, Uroš Tripković, Milenko Tepić (Partizan), Nenad Mišanović, Tadija Dragićević, Nemanja Aleksandrov, Milan Gurović, Vuk Radivojević (Crvena zvezda), Stefan Marković (Hemofarm), Zoran Erceg, Dragan Labović, Branko Cvetković, Miloš Teodosić (FMP), Darko Miličić (Orlando), Marko Jarić (Minesota), Saša Pavlović (Klivlend), Aleksandar Rašić (Efes Pilsen).

Najveće iznenađenje je što je sa spiska izostavljen Miloš Vujanić, koji je izrazio želju da nastupa na prvenstvu u Španiji.

"Kada sam pročitao da mu je nevažno ko mu je trener, bilo mi je izuzetno drago, posebno jer mu je to bio povratak na veliku scenu posle dve operacije.  On treba 15. jula da primi injekciju za koleno. Ja sam mu dozvolio da sa svojim kondicionim trenerom vežba petnaestak dana i da na pripreme dođe pet dana kasnije, kao i da na treninzima radi po svom programu", naveo je selektor. "Vujanić to nije prihvatio. Tražio je da dođe na pripreme 5. avgusta, kao i da njegov trener prisustvuje našem radu i vežba sa njim. To ne dolazi u obzir", objasnio je Slavnić.

"Na spisku su igrači koji imaju potrebnu težinu ili oni koji su poziv zaslužili isključivo kao perspektivni igrači. Oni imaju težinu, ali nema mesta da se vodi 30 igrača", rekao je trener.
"Nije bilo razloga da ga zovem. Igrao je diskretno u PAO, a bio sam spreman da ga stavim u najuži spisak. Lično, jako mi je žao."

Dan pre objavljivanja spiska selektor je ubedio Milana Gurovića da kao kapiten predvodi reprezentaciju, a tvrdi da će u Španiji sigurno igrati i Aleksandar Pavlović. Na pitanje da li očekuje otkaze nekog od igrača, Slavnić je odgovorio:

"Erceg je stigao. Očekujem sve 19. jula uveče u Kovilovu. Pavlović je dao reč, sve ostalo bi bilo iznenađenje i za vas i za mene."

Kad je rezultat u pitanju, Slavnić kaže da jedino može da garantuje veliku borbu svojih izabranika.

"Jedno je želja, drugo su objektivne mogućnosti. Mogu da dajem odgovore samo na konkretna pitanja, a ovo pitanje to nije. Poginućemo u Španiji, a vi ćete da odredite da li je to bio uspeh ili ne. Postoje razni porazi, sramni i nesretni, zaslućeni i nezasluženi, ali postoje i pobede."

Novi kapiten reprezentacije je Milan Gurović, od koga Slavnić mnogo očekuje na Evropskom prvenstvu.

"On je emotivac koji je teško podneo poraz svog tima u finalu i smatra da je imao potpuno nepravedan tretman od protivničkih navijača u plej-ofu. Tu dilemu smo brzo razjasnili, on igra za svoj narod. Još jednom o razlozima ko je zbog čega odbio da bi se od danas bavili samo onima koji će igrati u Španiji. Znate da je kod mene sve bez tajni."

Prema rečima Slavnića, Bojana Popovića i Marka Marinovića je probao na prvom treningu i nije bilo smisla da ih izbacuje sa najužeg spiska:  "Na spisku su igrači koji imaju potrebnu težinu ili oni koji su poziv zaslužili isključivo kao perspektivni igrači. Oni imaju težinu, ali nema mesta da se vodi 30 igrača".

Novo okupljanje reprezentacije je 19. jula u Kovilovu, a Slavnić neće imati sve igrače na raspolaganju zbog obaveza pojedinih igrača u mladoj i juniorskoj reprezentaciji. Nemanja Aleksandrov je u dogovoru sa Vladom Vukoičićem izostavljen sa spiska i biće na raspolaganju Slavniću, dok Teodosića, Tepića i Labovića očekuje Evropsko prvenstvo za mlade, a Markovića Svetsko juniorsko prvenstvo u Novom Sadu.
Sačuvana
Rašo
urednik
skriboman
*****
Pol: Muškarac
Horoskop: Škorpija
Poruke: 3321


« Odgovor #16 poslato: 04.07.2007. 16:17:28 »


NA DLANU




“Verujte u Srbiju i Moku”


Spisak Zorana Moke Slavnića za Evropsko prvenstvo u Španiji probudio je ono nešto selektorsko u svakom Srbinu. Zašto ovaj, a ne onaj košarkaš pitanje je kojim beogradska čaršija “ubija” vrele letnje dane.

Svako od nas ima pravo na svoje mišljenje, složićete se. Ali, zato i postoji selektor. Moka nije sujetan čovek i trebalo bi da verujemo njegovim košarkašim instinktima. Šta je on ustvari uradio? Izabrao je najbolje igrače koje imamo u ovom trenutku. Kada kažem najbolje, mislim na spremne, zdrave i na one koji su se odazvali pozivu - prva je reakcija legende naše košarke i člana Stručnog saveta Dražena Praje Dalipagića.

Da li se ogrešio o Miloša Vujanića?
- Mislim da nije, mada nisam bio pristuan kada su razgovarali. Moka mu je ponudio jedne uslove, koje je Miloš odbio. Zbog čega bi se on razlikovao od drugih reprezentativaca? Tim je na prvom mestu. Tako je bilo i tako će uvek da bude.

Na odgovor Peđe Stojakovića čekali smo mesecima?
- To je bilo kod drugih selektora. Vidite, Moka se nikada ne bi svetio igračima koji su ga odbili. Zar mislite da će Vujanića uzeti na zub? Smešno. Dečko je dugo bio povređen i možda je pametnije da se polako oporavi i vrati na teren.

Šta mislite o Milanu Guroviću kao kapitenu?
- Nemam šta da mislim. Gurović je najstariji u reprezentaciji i logično je da bude lider. Dugo se premišljao, to stoji, ali je “prelomio” u pravom momentu.

S podmlađenom reprezentacijom putujemo u Španiju?
- Imamo dosta mladih igrača željnih dokazivanja i to je dobro. Takođe, Moka je najbolji trener za motivaciju i trebalo bi da verujemo u Srbiju. Prethodnih godina smo išli s “drim timom”, a vraćali smo se bez medelja. I, nikome nije falila dlaka s glave.

Iskreno, šta možemo da očekujemo od Srbije na EP?
- Prognoze, prognoze. Dva meseca su ostala do početka EP i nema čoveka na svetu, koji može da predvidi budućnost. Borićemo se, u to sam siguran. Da li ćemo uzeti medalju? Ne znam i ne želim da razmišljam - poručio je Dalipagić.

Vujanić: Nema ni I od istine
Miloš Vujanić, u izjavi za “B92” optužuje selektora Zorana Slavnića da je netačno i nekorektno preneo njihov razgovor. “U ovome što je izjavio selektor nema ni I od istine. nisam tražio dve nedelje za neki odmor, kupanje, nego da se pripremim i dođem spreman za pripreme reprezentacije, kako bi izdržao sve, to je cela istina. Posebno me zabolela izjava selektora o diskretnoj minutaži u Panatinaikosu. On je poslednja osoba koja treba o tome da diskutuje, ili da ne spominjemo njegovu diskretnu minutažu ili ulogu u poslednjih 11 godina”, odgovorio je Vujanić.

A. Pijevac
Sačuvana
Rašo
urednik
skriboman
*****
Pol: Muškarac
Horoskop: Škorpija
Poruke: 3321


« Odgovor #17 poslato: 05.07.2007. 14:43:23 »



    K U R I R




SRAMOTA


Predsednik KSS Dragan Kapičić najoštrije osudio odbijanje Perovića i Vujanića da igraju na Evropskom prvenstvu u Španiji

Dan pošto je i Kosta Perović otkazao učešće na Evropskom prvenstvu u Španiji, jasno je da je srpska košarka na samom dnu. Par dana ranije i Miloš Vujanić je zbog nesporazuma sa selektorom obelodanio da neće igrati.


Nije nam vredelo ni to što je država dvaput menjala ime, ni promenada na mestu selektora, kao ni dolazak Dragana Kapičića na mesto predsednika Saveza. Neke stvari zauvek ostaju iste zbog bahatosti pojedinaca kojima je karijera preča od igranja za reprezentaciju zemlje, koja ih je i iznedrila u košarkaše kakvi danas jesu.

Da je krajnje vreme da se stane na put ovakvom odnosu prema državi i narodu, misle i predsednik Saveza Dragan Kapičić i selektor reprezentacije Zoran Slavnić. Predsednik KSS smatra da su igrači koji su odbili da budu u reprezentaciji načinili najsramniju moguću stvar, pokazujući da im nije stalo do sopstvene države i naroda.

- Utisak je više nego razočaravajući. Postalo je smešno kakav je odnos košarkaša prema društvu i državi. Sramno je da ti mladi ljudi ne osećaju potrebu da daju svoj doprinos jednoj novoj reprezentaciji. Čim sam došao na mesto predsednika Košarkaškog saveza, rekao sam da ne prihvatam nikakav izgovor za odbijanje reprezentacije osim povrede - kaže za Kurir Dragan Kapičić.

On je posebno razočaran činjenicom da su najnoviji otkazi usledili u situaciji kada srpska košarka treba da krene iz početka i da bi svakom trebalo da bude čast da bude među pionirima nove reprezentacije.

- Svako normalan bi u situaciji u kojoj se nalazi ova zemlja i sport mobilisao snage i učinio sve da konačno raskrstimo s prošlošću. Svako normalan, ali ne i mi. Svedoci smo najtužnijeg i najružnijeg ponašanja sportista, koji ovom narodu i zemlji bukvalno šalju poruku "baš me briga za Srbiju". Posebno sam razočaran pojedincima koji su situirani i sada, kada mogu da pomognu srpskoj košarci, koja je na prekretnici, to ne žele.
   
Kosta Perović i Miloš Vujanić

Posle svega što se desilo postavlja se pitanje hoće li Savez kazniti ove, ali i igrače kojima padne na pamet da se ne odazovu pozivu selektora.
- Savez je u problemu u kome je i država. Imamo potpuno urušen sistem vrednosti i bojim se da smo nemoćni da bilo šta uradimo. Sve dok se pojedinci ne dozovu pameti i počnu da respektuju zemlju u kojoj su rođeni, ne možemo ih naterati da promene stav.

- Jedino što možemo da uradimo, jeste da igrače koji nastupaju u Evropi obavežemo klauzulom po kojoj će pod pretnjom sankcije morati da se odazovu pozivu selektora. Što se NBA igrača tiče, na njih nikako ne možemo da utičemo - zaključio je Kapičić.

Selektor Slavnić takođe nije krio razočaranje poslednjim dešavanjima. On kaže da je svestan da će posle svega on snositi posledice za rezultat na EP.
- Preživećemo. S nekima sam našao zajednički jezik, s nekima, nažalost, nisam. Moram da trpim svakakve lažove za koje važi ona narodna hrani kuče da te ujede. Svi su mi prvo rekli da hoće da igraju za reprezentaciju, da bi se posle predomislili.

- Znam da kola moraju na nekome da se slome i da ću to najverovatnije biti baš ja. Mogu da zahvalim roditeljima na genetici koja me je stvorila toliko čvrstim da mogu da podnesem i najteže udarce - kaže Slavnić.

Na pitanje da li će korigovati spisak i naknadno pozvati nekog od igrača, Slavnić kaže da je i ta opcija moguća, ali da ništa neće odlučivati preko noći.
- Sačekajmo još dva-tri dana da vidimo šta će se još izdešavati, pre nego što odlučim da li ću korigovati spisak.
      

Pešić: Sreća ako odemo na OI

Bivši selektor košarkaške reprezentacije Svetislav Pešić teško je primio vest da Miloš Vujanić neće igrati na EP. Kaže da mu je sada svejedno ko će osvojiti zlato pošto je siguran da to neće biti Srbija. Veoma sam nesrećan što Vujanić neće igrati jer mislim da bi tamo bio dobar. Ipak, poštujem Mokinu odluku, krenuo je jednom linijom i, kakva god da je ona, dobro je da je se drži. Veliki uspeh će biti ako uspemo da se direktno plasiramo na Olimpijske igre. Ne zanima me ko će pobediti kad to nećemo biti mi - rekao je Pešić.   
   
      

Nek idu u anonimnost

Problemi s kojim se susreće Moka Slavnić isti su kao oni koje ima hrvatski selektor Jasmin Repeša, kome su učešće u reprezentaciji otkazali Nikola Vujčić, Gordan Giriček, Dalibor Bagarić i Andrija Žižić. Član stručnog štaba Hrvatske Mirko Novosel kaže da za njihove odluke ne treba imati razumevanja.
- Nisam očekivao da će se to dogoditi jer su ti momci dobre angažmane dobili i zbog naših klubova, zbog naše reprezentacije i naše zemlje. I najmanje što mogu da naprave je da na neki način taj dug vrate igranjem za reprezentaciju. Treba ih zauvek izbrisati, poslati u anonimnost - kaže Novosel.
      
   
   
Sačuvana
Rašo
urednik
skriboman
*****
Pol: Muškarac
Horoskop: Škorpija
Poruke: 3321


« Odgovor #18 poslato: 06.07.2007. 18:23:12 »



   POLITIKA


   
Новац у рукама, дрес под ногама


Кошаркашку репрезентацију, која ће на Европском шампионату у Шпанији први пут играти под именом Србија, и овог лета задесили откази играча из, у најмању руку, дискутабилних разлога
Различито образложење зашто их нема у репрезентацији: Коста Перовић , Владимир Радмановић, Игор Ракочевић и Милош Вујанић

Прошлогодишњи капитен Игор Ракочевић захвалио се уз образложење да у наредним месецима мора да залечи последице ранијих повреда да му не би била угрожена каријера. „Лош дечко” са Светског шампионата у Индијанаполису пре пет година Владимир Радмановић изостаће због „одавно заказаних промотивних кампова” НБА лиге. Коста Перовић, ових дана пред склапањем свог прекретничког уговора у америчкој профи кошарци, последњи је – за сада – изашао из акције која има за циљ директни пробој, или останак у трци за накнадни пласман на Олимпијске игре које се догодине одржавају у Пекингу.

Тако се поновила слика из претходних година, када се кошаркашка репрезентација суновратила са европских и светских врхова, играјући у ослабљеном и чак „преполовљеном” саставу. Проблем који није постојао код ранијих генерација наших најбољих кошаркаша појавио се са Европским шампионатом у Шведској 2003. године, па се у мањем или већем обиму наставио са Олимпијским играма у Атини 2004, „Евробаскетом 2005” у нашој земљи и лане Светским првенством у Јапану. Није другачије ни сада када је на чело, не тако давно кошаркашке екипе са планетарно највишим рејтингом, ступио Зоран Славнић, као четврти селектор у овом критичном раздобљу после Душка Вујошевића, Жељка Обрадовића и Драгана Шакоте.

Кошаркаши су у претходном периоду одбијали дрес са државним грбом правдајући то различитим разлозима, потребом за одмором, повредама, клупским обавезама итд. Пре само десетак година тадашњи репрезентативци играли су и повређени, малтене „на једној нози”, имали смо и случај да ни стручни штаб са све лекарским тимом није знао да је огромне напоре висинских припрема прошао и кошаркаш са сломљеним ребром, који је „стегао зубе” да би „преживео” и последње скраћивање списка кандидата и ушао међу 12 најбољих. Био је то бивши Партизанов „плејмејкер” Владимир Ђокић.

Потрошено је, на свим нивоима, много речи о нестајању патриотских осећања, о томе како са потписивањем вишемилионских девизних уговора престаје мотивација код играча, да је национални тим често примамљив само као „одскочна даска” да би се остварили инострани ангажмани итд. Наравно да се мора имати разумевања за играча који у одређеном тренутку тражи клуб са којим ће склопити вишегодишњи и вишемилионски уговор, али код низа њих откази репрезентацији показују само њихово право лице, које не заслужује онај статус који су добијали. И зато је урушавање култа репрезентације у знатној мери и испостављање рачуна за то што се навијало и за неке спортске звезде које су недостојне ореола националних хероја. То важи и за неке који су у другим ситуацијама показали да не завређују онај пиједестал на који су се ставили својим играма и односом који су имали и према репрезентацији.  

Чињеница је да откази кошаркаша муче и друге репрезентације, укључујући и „тимове снова” САД, земље у којој 62 одсто становника истиче државну заставу изнад кућних врата, у аутомобилима или на послу. Може бити да читав тренд има везе са глобализацијом и њеним тековинама, које у неким друштвима доводе и до разградње националног идентитета, можда је добрим делом у питању свеопшта комерцијализација која је од спорта направила четврту светску индустрију профита, итд.

Какви год да су узроци и мотиви, кошарка до сада ни код нас ни у другим срединама није успела да пронађе начин да се избегне овакво срозавање државних тимова који свакако јесу стубови организације и избегне умањивање вредности великих такмичења. У Светској федерацији (Фиба) као и у удружењу Улеб иза којег стоје богати европски клубови, постоје прописи који се баве играчима који се не одазивају селектору, без одговарајућег оправдања. Фиба је недавно увела у регулативу и казне за клубове таквих кошаркаша и подржала националне савезе који траже суспензије за „дезертере”. Међутим, ништа се још није променило.

Тешкоће на релацији између спортиста и репрезентација нису само кошаркашке. Неизвесности на тему играња за Србију било је скоро и у нашем тренутно најпопуларнијем спорту тенису, где су се водили осетљиви преговори о учешћу Ане Ивановић у „Федерејшн купу”. Наша тенисерка, чији се отац иначе петнаестак година бавио кошарком, играће за репрезентацију, а изјавила је да јој је најтеже падало што је „прозивана” за патриотизам у време док није могла да усклади своје припреме и активности националног тима.

У сваком случају, иронија судбине неких од наших кошаркаша који су из овог или оног разлога отказивали репрезентацији за коју су претходно иначе играли, јесте да су после свог „не” државном тиму доживљавали повреде које су могле да им униште каријеру. Тако је било са Предрагом Стојаковићем и Ненадом Крстићем који су морали да пропусте целу прошлу сезону, слично је и са Радмановићевим ломом на сноуборду прошле зиме.

Селектор Зоран Славнић, који каже да не брине за будућност српске кошарке, овако говори на тему отказа играча:

„Моје питање је искључиво: Да ли желиш да играш за репрезентацију? Ако не желиш, образложење ме не интересује. Ако желиш, а имаш поједине проблеме, онда да видимо да ли можемо заједно да их решимо. Веома ћу инсистирати на патриотизму. Србија се никоме неће повијати. Ја сам играо у времену када је дрес са државним грбом био светиња. Остављам им слободно да сада пронађу неке модерније мотиве”...

-------------------------------------------------------------------------

Није их брига за Хрватску

Хрватски медији су „на нож” дочекали одлуку четворице кошаркаша Николе Вујчића, Гордана Гиричека, Далибора Багарића и Андрије Жижића да не играју на Европском првенству у Шпанији. Најоштрији је био новинар „Вечерњег листа” Марио Зорко који је поменуту четворку назвао странцима.

– Они нису наше и ваше спортске звезде, они су ту у пролазу, странци у својој земљи. Они не желе да играју за своју репрезентацију, њих није брига за Хрватску. Ни са чим нису задужили хрватску кошарку – пише у „Вечерњем листу” и додаје се да је све почело 1993. када је Тони Кукоч одбио да игра на Европском првенству у Немачкој јер су Чикаго Булси били приоритет.

Као позитиван пример наводи се Дино Рађа који је 1990. отишао у Аргентину да се извини селектору Душану Ивковићу што не може да игра због повређене ноге. Зоран Чутура у „Јутарњем листу” пише да би Рађа уз мало тренинга далеко више пружио него садашњи репрезентативци.

Према четворици кошаркаша нису само писани медији оштри. У ударној информативној емисији на националној телевизији ХРТ новинар није штедео речи да искритикује играче.

Г. Ковачевић
Sačuvana
Rašo
urednik
skriboman
*****
Pol: Muškarac
Horoskop: Škorpija
Poruke: 3321


« Odgovor #19 poslato: 07.07.2007. 15:37:43 »



       P R E S S

Intervju Zoran Slavnić

NEĆU SITNU BORANIJU U TIMU!



Mislio sam da su neki igrači naučili kako se voli svoja zemlja. Ali, neću više da se bavim njima, nisu mi potrebni u ekipi. Pronaći ću 12 momaka koji će da ginu za Srbiju

Selektor Srbije Zoran Moka Slavnić uverava naciju da će pronaći 12 momaka koji će na Evropskom prvenstvu u Španiji da ginu za svoju zemlju. Moka u intervjuu za Press kaže da neće da se bavi "sitnom boranijom", igračima koji ne shvataju značaj nastupa za svoju zemlju i koje mora da uči patriotizmu. On kaže da mu takvi igrači uopšte nisu potrebni u ekipi.

Ne kajem se što sam igrao za Partizan

Gurović je rekao da se kaje što je igrao za Partizan. Da li se i vi kajete što ste bili u tom klubu?

- Ne, moji motivi su bili drugačiji. Nije mi žao i ponovo bih to uradio. Morao sam da dokažem da sam ja tvorac svoje sreće. Namerno sam otišao kako bih pokazao neke stvari - kazao je Slavnić.

Šta se to dešava sa srpskim košarkašima, zašto neće da igraju za reprezentaciju?

- Verujte, sve sam ih na početku pitao da li žele da igraju za Srbiju. Njih 29 je reklo da hoće. Smatrao sam da je to naša zajednička pobeda i da su naučili kako se voli svoja zemlja. Patriotizam se pokazuje odricanjem. Međutim, simptomatično je da se reprezentacije odriču igrači koji su u inostranstvu, koji su finansijski obezbeđeni. Valjda bi bilo normalno da baš oni igraju punim srcem. Gospodo, ugledajte se na Novickog, Đinobilija, Gasola, koji igraju za džabe... Zar to nije sveti primer? Ma, neću više da se bavim sitnom boranijom. Ja ću da pronađem dvanaest momaka koji će želeti da ginu za Srbiju.

Kako ste se osećali kada su vam Kosta Perović i Zoran Erceg otkazali na onako nekorektan način, posle objavljivanja spiska od 18 igrača?

- Bio sam iznenađen kad mi je Kosta saopštio takvu vest, jer je to mogao da mi kaže ranije. Erceg kaže da mora na operaciju. Pitajte svakog doktora, oporavak traje samo sedam dana i posle toga ste potpuno spremni. Rekao sam mu da ga čekam do 25. jula. Reprezentacija nije kvantaška pijaca da se cenkaš. Ako si spreman da igraš, igraj, ako ne, do viđenja.

A, šta je sa Sašom Pavlovićem? Oko njega je nastala prava drama?

- Pavlović će milijardu odsto igrati za našu reprezentaciju i to će biti definitivno potvrđeno za dan ili dva. Pričao sam sa njegovim ocem sat i po i on mi je opet rekao da Saša želi da igra za nas.

Žena mi je najveći fan, ali i kritičar

Kako vaša žena gleda na sve ovo što se dešava od kada ste selektor?

- Ona je moj veliki fan, ali definitivno i najveći kritičar. Vrlo emotivno gleda kad su u pitanju napadi na mene, a čim si takav, ne možeš racionalno da prosuđuješ. Da sam je više slušao, video bih na vreme ko su mi neprijatelji i ko mi želi loše.

Postoji priča da se Miličić uvredio zbog toga što ste pre dve godine govorili da on mora da vežba vožnju kako bi postao taksista u SAD?

- To nije istina. Kad ga budem video reći ću mu da tako nešto nikad nisam izjavio. Pre dve godine komentarisao sam da čovek možda neće da dođe na pripreme zato što ne zna da vozi, pa uči vožnju. To je bio ceo moj komentar. Darko će igrati za Srbiju, iako nismo nijednom razgovarali.

Glavni igrači Srbije na predstojećem šampionatu biće Gurović i Jarić. Da li je tačno da između njih postoji neki sukob?

- Njihovi odnosi su bratski. Da taj sukob nije nešto novo?

Došlo je do podmlađivanje reprezentacije i srpska javnost je podržala taj potez. Da li vam to nešto znači?

- To je trebalo da se dogodi i pre četiri godine. Ali, nikad nije kasno da se krene pravim putem.

Koje su ambicije reprezentacije na EP u Španiji?

- Da u budućim nastupima imamo prave igrače. I da se kvalifikujemo za Peking.

Da li sada razumete poziciju Željka Obradovića i Svetislava Pešića kada su bili selektori? Čak ste jednom izjavili da je Kari nemački patriota!

- Trener Panatinaikosa je imao najrespektabilniju ekipu i to sam rekao. Imao je kvalitet, ali ništa nije urađeno. Kari je moj dobar prijatelj i u šali sam mu rekao neke stvari. Prvi sam mu čestitao na obe osvojene titule. Pešić je privoleo naše reprezentativce da igraju odbranu, što je izuzetno teško, i odao sam mu zbog toga priznanje.

A, ako vam se desi ono što se dogodilo Obradoviću 2005, da vam igrači banče, da neće da dodaju jedan drugom, šta ćete uraditi? Da li ćete reagovati odmah ili posle neuspeha ili ćete ćutati zauvek?

- Kao policajac, odmah ću izdati mandatnu kaznu! Liberalan sam van terena, ali ima jedna stvar, alkohol ne opravdavam i to je kraj priče. Ni u mojoj generaciji nije bilo svetaca, ovi su još dobri šta se radilo kod nas. Ali, mi smo ginuli na terenu, a ovi ništa nisu uradili.

Da li se, u slučaju neuspeha u Španiji, plašite da ćete biti upamćeni samo po tome, a ne po svemu što ste pre toga dali našoj košarci?

- Neuspeh? Pa ja ne mogu da oborim negativan rekord od poslednje dve godine. Koji smo bili tada? Ostali smo maltene bez plasmana. Ja od toga teoretski ne mogu gore.
M. NASTIĆ - I. ĐURĐEVIĆ
Sačuvana
Rašo
urednik
skriboman
*****
Pol: Muškarac
Horoskop: Škorpija
Poruke: 3321


« Odgovor #20 poslato: 08.07.2007. 15:49:47 »



   MEGAFONIJA


Aleksandar Pavlović u reprezentaciji Srbije


Košarkaš Klivlend Kavalirsa Aleksandar Pavlović ubuduće će igrati  za reprezentaciju Srbije, potvrđeno je u subotnjem saopštenju koje je slavni igrač uputio javnosti.

"Povodom svakodnevnih, učestalih napisa u srpskoj, a posebno crnogorskoj štampi, vezano za moje reprezentativno opređeljenje, odlučio sam da se zvanično obratim sportskoj javnosti. Očekivao sam da ću ovog ljeta moći bezbrižno da se odmaram u mom Baru. Međutim, brojni mediji svakojakim proizvoljnim, izmišljenim i naručenim tekstovima, to mi jednostavno ne dozvoljavaju", navedeno je u saopštenju koje je Pavlović uputio srpskim i crnogorskim medijima.

"Sport i košarka su jedine stvari, osim porodice, koje me u životu zanimaju, ali se neki svojski trude da moja karijera izađe iz sportskih okvira, pa sve ovo poprima, čini mi se, i politički prizvuk. A, to nipošto ne želim. No, da niko više ne bi bio u dilemi (za mene je nikad nije ni bilo) objasniću svoju odluku. Lično bih bio najzadovoljniji kad bih mogao da igram za zajedničku reprezentaciju Srbije i Crne Gore, reprezentaciju države u kojoj sam učio košarku, bezgranično se radovao osvojenim medaljama svih selekcija i gdje sam i počeo reprezentativnu karijeru, juniorsku i seniorsku. Međutim, na moju žalost, te države više nema i svi košarkaši treba da se opredijele za koju reprezentaciju treba da igraju", istakao je Pavlović.

"U mom slučaju se u crnogorskim elektronskim i pisanim medijima izvještava DA MORAM da se izjasnim. Ja sam slobodan čovjek i živim u, valjda, slobodnom društvu, tako da ništa NE MORAM, nego radim ono što volim i želim", poručio je Pavlović.

"Česti su tekstovi u novinama da se vrši pritisak i da se prijeti mojoj porodici u Baru. Kategorički odbacujem te izmišljotine, toga apsulutno, barem do sada, nije bilo", istakao je Pavlović u saopštenju.

"Želim da napomenem da sa mnom niko od čelnika Košarkaškog Saveza Crne Gore nije kontaktirao. Neistiniti su tekstovi da mi je uručen nekakav formular i da se čeka moj potpis. Jedini koji je razgovarao s mojim ocem je član Predsjedništva KSCG g-din Igor Lukšić i to prije više od mjesec dana, dok sam ja još uvijek bio u Americi. Od tada niko, a bilo bi i uzalud, jer ja sam se odavno opredijelio", naveo je on.

"Reprezentacija za koju želim da igram je SRBIJA. Tu dileme nikad nije bilo i to znaju svi koji me poznaju. A, više puta sam to i izjavio, tako da me je začudilo stavljanje na spisak reprezentacije Crne Gore od strane selektora Duška Vujoševića. Nadam se da sam ovim saopštenjem stavio tačku na sve spekulacije i brojna nagađanja. Molim medije da mi dozvole da ostatak zasluženog odmora provedem mirno u mom rodnom Baru", poručio je u saopštenju košarkaš Pavlović.

Sačuvana
Rašo
urednik
skriboman
*****
Pol: Muškarac
Horoskop: Škorpija
Poruke: 3321


« Odgovor #21 poslato: 10.07.2007. 16:06:11 »


                Bravo, Čoviću!!!     claps


M O N D O


Čović: Erceg mora u reprezentaciju!


Prvi čovek kluba FMP iz Železnika Nebojša Čović izjavio je da Zoran Erceg mora da se odazove pozivu u reprezentaciju i da će njegova najavljena operacija krajnika biti odložena.

U suprotnom, Erceg će biti oštro kažnjen od strane kluba, prenosi "Sportski žurnal".

"Erceg mora da se odazove pozivu. Operacije u utorak neće biti, a ona je samo i isključivo moguća ako je bude zahtevala lekarska komisija u kojoj bi bili lekar reprezentacije, kluba i eminentni stručnjak iz tog polja medicine. Obavljeni su razgovori sa najvećim medicinskim ekspertima i jasno je rečeno da Erceg ne mora da operiše krajnike u ovom trenutku. Ovo je stav kluba i on mora da se poštuje, a ne stav menadžera i agencija koja mešetare igračima. Agencija koja je u pitanju, vodila je nedavno Ercega u SAD na NBA draft sa problematičnim rezultatom, umesto da je tada operisao krajnike. Time je ta agencija dezavuisala i Ercega i klub", kategoričan je Čović.

Predsednik Skupštine kluba iz Železnika dodao je da će, shodno pravilniku, Erceg biti kažnjen ukoliko ne prihvati poziv.

"Ukoliko ne bude poštovao stav kluba Erceg će biti kažnjen shodno disiplinskom pravilniku. Sve ovo što se dogadja sa otkazima igrača reprezentaciji je bruka i sramota. Patriotizam im se sveo na dizanje tri prsta po splavovima i pevanje srpskih pesama. Takodje, svake dalje izjave podležu odgovornosti po disciplinskom pravilniku kluba. Red mora da se zna. Ne mogu srspkom košarkom da upravljaju pojedini menadžeri i agencije, barem ne kada je FMP u pitanju", rekao je Čović.

Podsetimo da je Zoran Erceg, odmah po objavljivanju spiska kandidata za Evropsko prvenstvo u Španiji, doveo svoj nastup za reprezentaciju pod veliki znak pitanja, zbog oporavka od operacije krajnika (naveo mesec dana pauze) koja je zakazana za utorak.


Sačuvana
Rašo
urednik
skriboman
*****
Pol: Muškarac
Horoskop: Škorpija
Poruke: 3321


« Odgovor #22 poslato: 11.07.2007. 15:01:56 »



    K U R I R




INTERVJU : MILAN GUROVIĆ



KO NEĆE, NE MORA

Ne treba nikog moliti da igra za Srbiju, kaže kapiten srpske reprezentacije

Kapiten košarkaške reprezentacije Srbije Milan Gurović kaže da će definitivno predvoditi nacionalni tim na Evropskom prvenstvu u Španiji uprkos poslednjim otkazima pojedinih igrača selektoru Zoranu Slavniću. U intervjuu za Kurir Gurović nije želeo da komentariše otkaze kandidata za nacionalni tim, ali je rekao da nikoga ne treba moliti da igra za Srbiju.
      

KAMEN NA AUTO

Milanu Guroviću je neko gađao automobil dok je vraćao decu iz sela, te je pre odlaska na odmor morao da sanira ovu štetu.
- U ponedeljak sa porodicom idem na odmor u Grčku i vraćam se za dve nedelje. Dok sam se pripremao za more, morao sam i da tokom vikenda jurim zadnje staklo za auto, jer mi je neko bacio kamenčugu kad sam se vraćao iz sela - požalio se Gurović.
      
   
   

- Svi dobro znaju zašto sam govorio da neću da igram za reprezentaciju, ali srce me je vuklo. Koliki sam patriota, pokazao sam još 1998. godine, kada sam se odrekao grčkog pasoša i zaigrao za Jugoslaviju. Svi koji me poznaju, pa čak i veliki partizanovci, kažu mi da sam dobro uradio i da mi ne zameraju. Savetuju me da zaboravim tih mesec i po dana vređanja - kaže Milan Gurović.

Da li će se otkazi i dešavanja oko reprezentacije poslednjih dana negativno odraziti na početak priprema?
- Ne želim da komentarišem otkaze ostalih igrača, ali verujem da to neće promeniti atmosferu na pripremama. Ko ne želi, ne mora da igra, Moka može da ukomponuje dobar tim. Bolje je da imamo 12 fajtera nego da nekoga molimo da igra za reprezentaciju.

Od vas se očekuje da dodatno motivišete ekipu. Jeste li spremni da preuzmete tu ulogu?
- Moka me je stavio za kapitena jer zna da imam pozitivnu energiju i adrenalin. Najstariji sam i najiskusniji, tu je još samo Marko Jarić. Ostali su manje-više deca, imaju po 20 godina. Možda je i bolje što neće biti dokazanih igrača.

Koliko ima istine u priči da se niste čuli sa Jarićem dve godine i da vas je nedavno pozvao kako bi vam rekao da bi voleo da se vas dvojica sretnete sa Slavnićem?
- Nije tačno da sam u sukobu sa Markom. On je uvek bio i biće moj prijatelj. Dok smo bili u Peristeriju, jeli smo iz istog tanjira.

Planirali ste da zajedno sa Darkom Miličićem idete na četnički sabor. Ukoliko se reprezentaciji priključi i Mile Ilić, sudeći prema vašoj ideologiji, mogli biste da na Ravnoj gori trenirate za Eurobasket. Kako vam se čini ta ideja?
- Pa, da... Mogli bismo da se pripremamo na Ravnoj gori. To je lepa planina, ima čist vazduh. Darko je Srbenda kao i ja, a uz to i najbolji evropski centar. Tvrdim!


   
         
Sačuvana
Rašo
urednik
skriboman
*****
Pol: Muškarac
Horoskop: Škorpija
Poruke: 3321


« Odgovor #23 poslato: 12.07.2007. 15:34:30 »

 

    K U R I R



ILIĆ OPET MEĐU "ORLOVIMA"


Centar Nju Džerzija mogao bi da se nađe na pripremama košarkaša Srbije

Selektor košarkaške reprezentacije Srbije Zoran Slavnić namerava da Mileta Ilića vrati na spisak kandidata za Evropsko prvenstvo u Španiji (3-16. septembar). Iako je pre dve nedelje sporazumno odlučeno da centar Nju Džerzija neće biti kandidat za Eurobasket, Moka je usled otkaza Koste Perovića vratio Ilića u kombinaciju za pripreme. I lekar reprezentacije dr Moma Jakovljević optimista je što se tiče oporavka Mileta Ilića i kaže da bi 20. jula mogao da krene sa treninzima.
      

JOVO ILI RATKO?

Javnost spekuliše da bi selektor Zoran Slavnić mogao naknadno da pozove Jova Stanojevića (30 godina, 208 cm) ili Ratka Vardu (28 godina, 215 cm). Stanojević je ovog leta, posle četiri uspešne sezone, rešio da napusti Albu iz Berlina. Bio je član mlade i univerzitetske reprezentacije, a sa seniorskom reprezentacijom nikada nije bio na zvaničnom takmičenju.
Bivši košarkaš Reala Ratko Varda bio je juniorski i mladi reprezentativac (osvojio zlato na EP 1998), kao i kandidat za odlazak na Olimpijske igre u Atini 2004.
      
   
   

- Trebalo bi da počnem s laganijim treninzima krajem meseca, rekao sam to selektoru i nadam se da mu odgovara. I dalje mi noga otiče, ali manje, i očekujem da terapije koje radim ovde u Crnoj Gori budu uspešne. Ako bog da, oporaviću se i priključiti reprezentaciji na pripremama za Španiju - rekao je Ilić, koji je trenutno u Herceg Novom.
Selektor Slavnić već neko vreme planira da pozove još jednog košarkaša na pripreme u Kovilovo, ali krije njegovo ime od predstavnika medija, uz opravdanje da još nije razgovarao s njim. Jedino što je Moka otkrio jeste da se radi o centru koji nije sa njegovog prvobitnog spiska od 32 igrača i da igra u inostranstvu.

- To je moja želja i plan, ali zaista ne mogu nikome da kažem jer nisam stupao u kontakt sa tim igračem. Imam njegov broj telefona, ali nije mi se javio - rekao je Zoran Slavnić.

(A. P.)
   
         
Sačuvana
Rašo
urednik
skriboman
*****
Pol: Muškarac
Horoskop: Škorpija
Poruke: 3321


« Odgovor #24 poslato: 13.07.2007. 14:47:16 »



    P R E S S


JAO MILE, POMAGAJ!



Mile Ilić dolazi na pripreme reprezentacije u Kovilovu!  Moko, stižem, hoću da igram, samo da zglob izdrži, kaže Jao Mile

Centar Nju Džersija Mile Ilić (23, 214) poručio je selektoru Srbije Zoranu Slavniću da dolazi na pripreme za EP u Španiji, koje počinju 19. jula u Kovilovu! Ilić, koga je Moka naknadno pozvao zbog nedostatka centara, ističe da mu je povređeni zglob mnogo bolje i da će uskoro početi sa laganim treninzima. Ipak, on naglašava da će njegov eventualni nastup na EP zavisiti isključivo od procene lekara.

- Moka me je pozvao i tražio da dođem, jer nema dovoljno klasičnih centara. Prema tome, od prvog dana sam u Kovilovu, pa ćemo videti kako će biti. Rehabilitacija je bila uspešna i zglob mi je bolje, ali prvih desetak dana radiću individualno, po posebnom programu, kako bih se potpuno oporavio i vratio u ritam. Kada lekari budu procenili da sam spreman priključiću se ekipi i radiću sa njima, ali nastup na EP zavisiće od odluke doktora - kaže Ilić.

Centar Netsa tvrdi da mu je drago što će leto ipak provesti sa reprezentacijom umesto da se sam priprema za sledeću sezonu.

- Mučenje mi ne gine u svakom slučaju, ali je mnogo bolje u društvu, nego da sam trčim i dižem tegove. Pripreme sa reprezentacijom i nastup na EP će mi mnogo značiti pred početak sezone u NBA. Nadam se samo da ću se oporaviti i moći da pružim ono što se od mene očekuje - poručio je Ilić.

Dolazak Jao Mileta popuniće centarsku liniju koja je, posle odustajanja Koste Perovića, spala na samo dve klasične "petice" - Darka Miličića i Nenada Mišanovića. Selektor Srbije Zoran Slavnić pokušao je najpre da ubedi veterana Željka Rebraču da se vrati u tim, ali je on odbio.

Moka je nakon toga pozvao Ilića da se, makar i povređen, priključi "orlovima" i pomogne koliko može. Prema nekim nezvaničnim informacijama, do početka priprema više neće biti izmena u sastavu nacionalnog tima.
Sačuvana
Stranice: [1] 2 3 4  Sve
  Štampaj  
 
Prebaci se na:  


Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 1.1 RC3 | SMF © 2001-2006, Lewis Media | Imprint Ispravan XHTML 1.0! Ispravan CSS!
Stranica je napravljena za 2.105 sekundi sa 36 upita.