Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?
Oreska - Užice
Prijavite se sa korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
 
ARHIVA
   Početna   Pomoć Pravila Pretraga Gallery Prijavljivanje Registracija  
IZBORI: NAJFORUMAŠ I NAJFORUMAŠICA GODINE
AKCIJA: SVI UŽIČANI NA JEDNOM MESTU!
Za užičke nekomercijalne organizacije i ustanove besplatno...
Stranice: 1 2 [3] 4  Sve
  Štampaj  
This topic has not yet been rated!
You have not rated this topic. Select a rating:
Autor Tema: EP u košarci 2007  (Pročitano 20515 puta)
Rašo
urednik
skriboman
*****
Pol: Muškarac
Horoskop: Škorpija
Poruke: 3321


« Odgovor #50 poslato: 10.08.2007. 14:52:32 »

NA  DLANU



Medalja na vidiku

Košarkaška reprezentacija Srbije zauzela je treće mesto na kvalitetnom turniru u italijanskom gradiću Bormiju. «Orlovi» predvođeni selektorom Zoranom Slavnićem pretrpeli su samo jedan poraz na turniru i to od komšija Hrvata u polufinalu. Naš nacionalni košarkaški tim miks je mladih i starijih košarkaša koji bi trebalo da bude ukomponovan do starta Evropskom prvenstva u Španiji, polovinom septembra.

Miloš Teodosić, plejmejker FMP Železnika i najjačeg tima Srbije uživa veliko poverenje selektora Zorana Slavnića. Ovog leta osvojio je zlatnu medalju na EP za mlade, a svoju kolekciju želeo bi da upotpuni i osvajanjem odličja na Šampionatu Starog kontinenta za seniore.

Da li ste zadovoljni učinkom u Bormiju?
- Nije bilo loše, mada smo mogli i bolje. Ovo je početak, naš prvi turnir posle priprema. U narednim nedeljama imaćemo još dosta provera, tako da ne treba prerano donositi zaključke. Igrali smo na momente stvarno dobro, a onda bi usledili padovi. Krivo mi je što nismo stigli do finala i igrali sa Italijanima. Međutim, ima vremena za to – rekao je za naš portal Miloš Teodosić.

Boli li vas poraz od Hrvata?
- Svima je teško pao poraz od Hrvata, ali sam mišljenja da je bolje što je on došao tokom priprema, nego na Evropskom prvenstvu. Nije mi lepo što smo mi prva selekcija koja je izgubila od njih u seniorskoj konkurenciji. Taj meč smo bili bolji, imali smo čak i veliku razliku, a onda je usledio neverovatan pad. To su oni znali da iskoriste, preokrenu rezultat i rutinski utakmicu privedu kraju. Slažem se sa darkom Miličićem koji je izjavio da smo duplo bolji od njih. Samo treba da od početka do kraja meča odigramo na visokom nivou.

Verujete li da ćete biti među 12 putnika za Španiju?
- Verujem u sebe i nadam se da ću se izboriti za mesto među najboljih 12 igrača. Iz dana u dan se trudim da opravdam poverenje selektora Zorana Slavnića. Dok sam bio na širem spisku, potajno sam se nadao pozivu, a kada je on došao onda sam rešio da dam svoj maksimum.

Koliko vam znači rad sa selektorom Slavnićem i igračima kao što su Jarić i Gurović?
- Konkurencija za svako mesto u timu je velika, a meni imponuje rad sa Slavnićem koji je pravi majstor kada su u pitanju mladi košarkaši poput mene. Znam da je stvorio Dražena Petrovića, Sašu Đorđevića, Tonija Kukoča, Dina Rađu, tako da od njega stvarno ima šta da se nauči. Marko Jarić je igrač sa NBA iskustvom, dok je Milan Gurović svima poznat. Njih dvojica su bili jedni od najzaslužnijih za osvojeno zlato na SP u Indijanapolisu 2002. godine. Sećam se da sam tada bio klinac i navijao gledajući ih putem TV. Ma, velika mi je čast što treniram sa takvim momcima.

Skrivene ambicije košarkaške reprezentacije Srbije svode se na osvajanje medalje na EP, zar ne?
- Kada sam došao u najjači srpski košarkaški tim, zaboravio sam EP za mlade i zlatnu osvojenu medalju. Ukoliko odem u Španiju voleo bih da se vratim sa odličjem. Atmosfera u necaionalnom timu je dobra, fenomenalno se radi, a to su glavni preduslovi da napravimo rezultat. Eto, uopšte ne osećam umor, iako sam od kraja sezone imao samo nekoliko slobodnih dana koje sam proveo u rodnom Valjevu. Nema veze, samo da mi budemo pravi u Španiji i uzmemo medalju – zaključio je Miloš Teodosić.

Dušan Danilović
Sačuvana
Rašo
urednik
skriboman
*****
Pol: Muškarac
Horoskop: Škorpija
Poruke: 3321


« Odgovor #51 poslato: 11.08.2007. 16:08:28 »

B  92



Poraz Moskitosa posle produžetka



Košarkaška reprezentacija Srbije izgubila je na startu turnira u Strazburu od domaćina Francuske sa 93:87 posle jednog produžetka. Naši košarkaši odigrali su vrlo kvalitetnu utakmicu, a stručni štab može biti zadovoljan trenutnom formom.

Košarkaši reprezentacije Srbije pružili su izuzetno snažan otpor domaćinu turnira i tokom čitavog meča držali su korak sa Trikolorima. Ono što u ovom trenutku svakako može obradovati selektora Srbije Zorana Slavnića jeste vrlo kvalitetna igra, tzv "generacije 87", jer su u dosadašnjem toku priprema Aleksandrov, Teodosić, Tepić i Labović pokazali da mogu da se nose sa iskusnijim protivnicima.

Najefikasniji igrač utakmice bio je kapiten srpskog tima Milan Gurović koji je ostvario dabl-dabl učinak.sa 23 poena i 10 skokova, ali nije dao nijednu trojku iz 10 pokušaja. Nemanja Aleksandrov je ubacio 14 poena uz 9 skokova(imao je samo jedan promašaj iz igre 6-7), a Darko Miličić je bio strelac 13 poena.

U timu Francuske Dijavara je ubacio 18, a košarkaš Los Anđeles Lejkersa Roni Turijaf je postigao 16 poena uz šest skokova.

Srbi su u produžetku imali vođstvo u nekoliko navrata i pored činjenice da su ekstra vreme igrali bez Darka Miličića i Zorana Ercega koji su napravili po pet ličnih grešaka.

Francuska je u ovom duelu igrala bez Tonija Parkera, Borisa Dijaoa i Mikaela Pjetrusa, dok je Zoran Slavnić odmarao Nenada Mišanovića, Stefana Markovića i Novicu Veličkovića.

Naredni meč reprezentacija Srbije igra u Strazburu protiv Slovenije u subotu od 18 časova.

SRBIJA: Gurović 23, Miličić 13, Erceg 11, Aleksandrov 14, Jarić 8, Labović 4, Cvetković 4, Tepić 5, Rašić 3, Teodosić 2, Radivojević, Ilić.

FRANCUSKA: Turijaf 16, Ženo 13, Dijavara 18, F.Pjetrus 14, Žomis 9, Feršo 10, Vajs 6, Žifa 5, Badijane 2, Morando.
Sačuvana
Rašo
urednik
skriboman
*****
Pol: Muškarac
Horoskop: Škorpija
Poruke: 3321


« Odgovor #52 poslato: 12.08.2007. 14:31:00 »

B 92

Novi poraz košarkaša u Strazburu



Košarkaška reprezentacija Srbije poražena je i na drugom meču na turniru u Strazburu. Ovoga puta bolji od naših košarkaša bili su Slovenci rezultatom 79:66. Selektor Srbije Moka Slavnić na ovoj utakmici je odmarao Miličića, Jarića i kapitena Gurovića. Najefikasniji igrač na meču bio je Zoran Erceg sa 18 poena, a on je ujedno bio i jedini igrač u srpskoj ekipi sa dvocifrenim učinkom. U ekipi Slovenije najbolji je bio Jaka Lakovič sa 13 poena.

"Moskitosi" sledeći meč na turniru u Strazbutu igraju u nedelju, a protivnik je reprezentacija Grčke, koja je u drugom kolu ubedljivo savladala reprezentaciju Francuske rezultatom 74:55.

Srbija: Erceg 18, Tepić 9, Aleksandrov 7, Teodosić 7, Cvetković 7, Radivojević 6, Veličković 6, Mišanović 5, Labović 1, Marković, Ilić, Rašić.

Slovenija: Lakovič 13, Lorbek 12, Ćapin 11, Dragič 10, Smodiš 9, Nesterović 8, D. Lorbek 8, Jagodnik 6, Vidmar 2, Sklokar.
Sačuvana
Rašo
urednik
skriboman
*****
Pol: Muškarac
Horoskop: Škorpija
Poruke: 3321


« Odgovor #53 poslato: 13.08.2007. 14:04:06 »

B 92




"Moskitosi" pregazili prvake Evrope



Košarkaška reprezentacija Srbije deklasirala je evropskog prvaka Grčku rezultatom 93:62 (18:14, 28:19, 21:19, 26:10), u poslednjem meču turnira u Strazburu. Srbija je posle dva poraza totalno dominirala u duelu sa Grcima, koji su igrali sa najjačim sastavom. Presudio je tandem Gurović – Miličić, koji je postigao ukupno 46 poena.

Zoran Slavnić je u subotu protiv Slovenije odmarao udarnu trojku, a protiv Grka je sve do finiša treće četvrtine igrao samo sa šestoricom igrača – Gurovićem, Miličićem, Jarićem, Aleksandrovima, Ecegom i Tepićem.

Rezultat toga je bio uverljiv: već početkom trećeg perioda razlika u korist srpskog tima bila je preko 20 poena.

Grci su se vratili u finišu tog perioda, kada su i ostali igrači Srbije dobili priliku. Ipak, u poslednjem periodu Mokine rezerve odigrale su odlično, posebno Labović (9 poena, 3/3 iz igre, 2/3 sa bacanja).

Srbija: Gurović 28+5s (4/9 za 3), Miličić 18+7s+4a, Erceg 12+5s, Jarić 10+3s+7a, Labović 9, Aleksandrov 7+3s, Veličković 4+3s, Tepić 3+3s+2a, Teodosić 2, Radivojević, Marković, Rašić.

Grčka: Spanulis 13, Papalukas 11, Kakjuzis 10+7s, Zisis 6+4s, Papadopulos 6+6s+3a, Focis 5, Glinijakidis 4, Vasilijadis 2, Vasilopulos, Burusis, Kiricis.

Francuska je u prvom meču poslednjeg kola pobedila Sloveniju 80:60 i osvojila prvo mesto na turniru. Druga je Slovenija, treća Srbija, četvrta Grčka.
Sačuvana
Rašo
urednik
skriboman
*****
Pol: Muškarac
Horoskop: Škorpija
Poruke: 3321


« Odgovor #54 poslato: 14.08.2007. 14:50:24 »

K U R I R


SLAVNIĆ: NEKI ME RAZOČARALI!

Selektor košarkaša Srbije nezadovoljan zalaganjem pojedinih reprezentativaca i pre puta u Tursku će drastično skratiti spisak

Selektor košarkaške reprezentacije Srbije Zoran Slavnić po povratku iz Francuske najavio je skraćenje spiska kandidata za Evrobasket u Španiji. Slavnić je saopštio da će u Izmir, gde "moskitose" čeka poslednji pripremni turnir pred Evropsko prvenstvo, voditi samo 13 igrača. On kaže da je zadovoljan pripremama i formom većeg dela ekipe, ali da su ga pojedini igrači razočarali.

- Određenom grupom sam zadovoljan, ali sam od nekih očekivao više. Razočarali su me i skratiću spisak pre odlaska u Tursku na 13 imena. Moram da kažem da će on nekima izgledati čudno, ali to je odraz isključivo onoga što su prikazali od okupljanja naovamo - rekao je Slavnić.

Upitan da prokomentariše nezadovoljstvo pojedinim košarkašima iz svog tima, popularni Moka je kratko odgovorio:
- Pa, sveukupno su me razočarali, ne fizičkom spremom, to je u redu, već pristupom i zalaganjem.

Gurović i drugovi su u poslednjem susretu u Strazburu odigrali izvanredno i potpuno deklasirali aktuelnog šampiona Evrope. Malo ko je očekivao da će Grci da budu zaleđeni na -31.
- Videli ste da možemo da budemo ekstremno opasni, ali samo ako odigramo pametno, a na terenu budemo jedinstveni. Sve što smo se dogovorili u pripremama za taj meč, ispoštovano je, tako da je Grčka demolirana. Međutim, niti je ovo naše pravo lice, niti njihovo. Videćemo u Izmiru da li je rad dosad bio dovoljan - zaključio je Slavnić.

Reprezentativci će večeras da se okupe u staroj bazi u Kovilovu, a 22. avgusta putuju u Izmir, gde ih na Efes Pilsen kupu, osim domaćina, čekaju Poljska, Kina, Letonija i Hrvatska.

(P. G.)
   
         

Sačuvana
Rašo
urednik
skriboman
*****
Pol: Muškarac
Horoskop: Škorpija
Poruke: 3321


« Odgovor #55 poslato: 15.08.2007. 15:39:51 »

NOVOSTI



Milan Gurović:

Nismo izrodi!


V. PRERADOVIĆ

SRPSKI klinci dali su domaći zadatak starijim kolegama sa četiri osvojene zlatne medalje u sve četiri takmičarske kategorije. Inspirisali su čak i najstarijeg i najtrofejnijeg "moskitosa" - kapitena Srbije Milana Gurovića.
- Još mi da uzmemo zlato na Evropskom prvenstvu u Španiji, to nam je sad zadatak - kaže Gurović za "Novosti". - Klinci su fenomenalni, dominiraju Evropom u svim selekcijama, ali i naš seniorski tim je veoma mlad kada izbacite Jarića i mene. Tim mladim momcima nije potreban pritisak rezultata, samo opušteno i mnogi favoriti će se opeći.
Kako komentarišeš ponašanje Španaca prema našim juniorima i optužbe za nameštanje rezultata?
- To je sramotno! Neki pokušavaju da manipulišu Evropom, jer imaju moćnu državu i ogromna ulaganja u košarku, a pritom se pozivaju na fer-plej. Pa, gde je tu fer-plej?
Očekujete li pritiske i na seniorsku reprezentaciju tokom Evrobasketa?
- Ne bi trebalo da gledaju na to na takav način. Nismo mi neki izrodi, pa da se prema nama tako ponašaju. Ako bude pritisaka, siguran sam da će da proradi srpski inat i nikome neće biti lako. Ne govorim o tome da ćemo uzeti zlato po svaku cenu, ali poslednja utakmica sa Grčkom pokazuje da možemo da budemo veoma opasni.
Kako vam je uspelo da pobedite prvaka Evrope s 31 poenom razlike?
- Pobedili smo i Tursku, kojoj je nedostajao samo Turkoglu, pa dva puta veoma neugodnu Australiju, vodili smo deset razlike protiv Hrvata, dok smo u meču s Francuskom sramotno pokradeni. Moka je u svim utakmicama mešao karte, a i kad će ako ne sad. Grci su igrali u punom sastavu, pale se da i ove godine osvoje evropsku titulu, tako da nema govora o nekom njihovom taktiziranju. Video sam im u očima da su napaljeni.
Može li ta pobeda da razvedri očekivanja javnosti uoči EP?
- Može! Kao što znate, ja sam nepopravljivi optimista. Da sam se predao i čekao da nas svi išamaraju ne bih ni išao u Španiju, sedeo bih u Strahinjića Bana i pio kaficu.

NA EP BEZ ILIĆA?
JEDAN od najvećih problema selektora Zorana Slavnića je deficit na poziciji klasičnog centra. Na tu muku nadovezala se i povreda Mileta Ilića, kome je posle povratka iz Strazbura ponovo otekao skočni zglob.
Trenutna situacija je takva da je teško očekivati da će Ilić biti spreman za Evropsko prvenstvo u Španiji (3 - 16. septembar), ukoliko se u narednim danima stanje njegove povrede drastično ne popravi.
Od procene lekarskog tima zavisiće i Mokina odluka o spisku 13 igrača za predstojeći Efes kup u Izmiru (22 - 26. avgust).
SINALKO I VODA VODA UZ KSS
KOMPANIJA "Si&Si", odnosno njeni brendovi "Sinalko" i "Voda voda", potpisaće danas ugovor sa KS Srbije o sponzorstvu za EP košarkaša u Španiji i EP košarkašica u Italiji.
- Na incijativu kompanije "Si&Si" dogovorili smo kratkoročnu saradnju za ova dva takmičenja, s obzirom na to da smo trenutno bez sponzora - kaže predsednik KSS Dragan Kapičić. - Imali smo preliminarni razgovor sa "Koka-kolom", nije zainteresovana za sponzorstvo, što je meni prilično neobjašnjivo u situaciji kada naše selekcije osvajaju skoro sve što je moguće osvojiti.

Sačuvana
Rašo
urednik
skriboman
*****
Pol: Muškarac
Horoskop: Škorpija
Poruke: 3321


« Odgovor #56 poslato: 16.08.2007. 14:47:09 »

K U R I R




SAMO DARKO POD KOŠEM?!


Selektor Srbije Zoran Slavnić eliminisao Mišanovića. Ako Ilić ne sanira povredu, tim ostaje sa jednim centrom

Selektor košarkaške reprezentacije Srbije Zoran Slavnić eliminisao je Nenada Mišanovića sa spiska kandidata za EP u Španiji. Put kuće mogao bi da krene i Mile Ilić, ukoliko zbog povrede ne bude sposoban da trenira. U tom slučaju, "moskitosi" će ostati samo s jednom klasičnom peticom - Darkom Miličićem. Ipak, Moka ne namerava da pozove naknadno nekog košarkaša i ne brine zbog nedostatka visokih, već kaže da je ključ u igri plejmejkera.
- Zahvalio sam se Mišanoviću i dosta ima sete u tome. On je ekstremno korektan i pametan momak, ali mnogo je kasnio. Ukoliko Ilić ne počne normalno da trči, i njemu ću se zahvaliti. Grupe igrača su iskazale različita raspoloženja, zabrinut sam što nisu dali sve od sebe. Veličković i Marković su se progurali u najužu konkurenciju, a ista situacija je s Radivojevićem. Nisam klupski čovek i sa mnom niko nije kontaktirao da pita ko će igrati, tako da, ukoliko pogrešim u svom izboru, učiniću to iz neznanja, a ne iz neobjektivnosti - rekao je Zoran Slavnić i dodao:

- Ne razmišljam o dodatnim pozivima, jer bi to bilo nekorektno prema onima koji su od prvog dana trenirali. Uostalom, Savez nema novca, a za specijalne pozive treba izdvojiti 1.000 evra.

Slavnić smatra da su njegovi izabranici u stanju da ponove igru od pre nekoliko dana, kad su rasturili aktuelnog prvaka Evrope.

- Ne samo da zujimo već i ujedamo! Posle pobede nad Grcima rekao sam svojim igračima da ne mogu više da foliraju da odlazimo na EP da bi se plasirali na Olimpijske igre. Takva utakmica je ponovljiva, a raduje me što smo 70 odsto poena postigli iz kreativnih akcija. Sada sam ih zaista opteretio, jer su pokazali da mogu - izjavio je Slavnić i nastavio:

- Treba da napredujemo u odbrani. Napad je stvar inteligencije i čistog kvaliteta, za to se ne plašim. Ključ je u plejmejkerima i, ako oni budu pružili koliko se očekuje, biće dobro, u suprotnom, sledi nam golgota. Uz racionalnog i timski opredeljenog Jarića, ovaj tim može mnogo, atu su i Teodosić i Rašić. Od njih sve kreće, bilo dobro ili loše. Jarić i ja se dobro slažemo, a ako budemo do kraja imali taj fluid, to će biti ono pravo. Jarićevo i Gurovićevo zalaganje je fascinantno. Milan kopa i ore na treningu. S obzirom na igračku težinu i godine, to je nešto neverovatno, ja to nisam sreo.

(A. P.)
   
         
Sačuvana
Rašo
urednik
skriboman
*****
Pol: Muškarac
Horoskop: Škorpija
Poruke: 3321


« Odgovor #57 poslato: 18.08.2007. 15:10:51 »

B L I C


Dovešću Srbiju do zlatne medalje

Autor: D. J. Bužić

Marko Jarić, prvi plejmejker reprezentacije Srbije, ne beži od uloge ključnog igrača na Evrobasketu u Španiji, koju mu je javno nametnuo selektor Zoran Slavnić.

Košarkaš Minesote slaže se da plejmejker mora da predstavlja pokretačku snagu jedne ekipe, ali i obećava da će se s velikim zadovoljstvom uklopiti u Mokinu viziju kolektivnog duha i timske igre.

Kako komentarišete Slavnićevu izjavu da se uspeh Srbije dolazi samo „uz timski opredeljenog Jarića“?
- Ovde sam došao s ciljem da pobeđujem, a dobro sam svestan da to ne mogu da ostvarim sam. Za uspehe je potrebno svih 12 igrača, a ja ću uraditi sve ono što se od mene bude zahtevalo. Ako na nekoj od utakmica bude bilo potrebno da napadam - probaću da dajem što više poena. Ukoliko se ispred mene postavi prioritetni zadatak da asistiram, neću toliko šutirati na koš, trudiću se da imam što više korisnih dodavanja. Ako zatreba pomoć u skoku - biću tu. Dakle, popunjavaću rupe što više mogu i biću motor ekipe, trudiću se da ekipa dobije energiju u svakom momentu.

Kako sve to za sada izgleda na terenu?
- Još uvek se tražimo. Odrastao sam gledajući generacije koje su devedesetih osvajale zlatne medalje. I, uvek je jugoslovensku košarku krasila lepa igra, a to smo izgubili u poslednjih nekoliko godina. Reprezentacije koje na poslednjim velikim takmičenjima osvajaju zlatne medalje počele su da se dodaju, da igraju lepu i atraktivnu košarku. Pokazalo se da to donosi rezultat. I mi moramo da se vratimo takvom načinu igre. Imamo kvalitet, možemo tako da funkcionišemo i tome moramo da težimo. Želimo da imamo što više kontranapada, da budemo agresivniji, ali i opušteniji na utakmicama. Ostalo je još dve nedelje do početka Evropskog prvenstva, a to je dovoljno vremena da se sve iskleše, da se slože kockice.

Čvrsto verujete da Srbija može do zlata u Španiji?
- Ako na Evropskom prvenstvu budemo znali šta želimo i tamo odemo sa 12 zdravih igrača, moći ćemo da postignemo veliki uspeh. Od reprezentativaca preko članova stručnog štaba, svi moramo da funkcionišemo kao jedan. Još postoje oscilacije u našoj igri, ali znajte da na pripremnim mečevima nismo želeli da otkrivamo baš sve karte. Imamo ekipu koja poseduje ogroman potencijal. Ne kažem da kvalitetom odskačemo od drugih ekipa, ali jedino čime bismo mogli da se izdvojimo od drugih je ta želja da osvojimo prvenstvo i napravimo uspeh. Ne ljutim se ako naš narod govori kako ne očekuju mnogo od nas u Španiji. Čak mi i odgovara kada ljudi nemaju veru u nas. Važno je da međusobno verujemo u ono zbog čega smo se našli u reprezentaciji. Želim i to da kada izađemo na teren da se ne prilagođavamo mi protivniku, već on nama. Da počnu da nas se plaše, a to ćemo pokazati samo ako na prvim utakmicama pokažemo karakter. Utakmica sa Rusijom je najvažnija, ako pobedimo na startu Prvenstva, dodatno samopouzdanje će nam dalje mnogo značiti. Opet, neće biti ni tragedija ako izgubimo taj meč.

Kakav je kvalitet ostalih reprezentacija?
- Biće to veoma dobro Evropsko prvenstvo, sa strašnim ekipama. Francuzi sa pet-šest NBA igrača individualno su jaki kao zemlja. Grke krasi kolektivna igra, Italija nikad nije bila jača, tu su i Turci, Španci... Odlučivaće nijanse i trenutno raspoloženje. Zbog toga je bitno da se nikoga ne plašimo. Moramo da sačuvamo ponos, iako poslednjih godina nemamo velikih uspeha na reprezentativnom planu. U Španiju idemo da izginemo, a s verom u sebe moramo da nateramo rivale da nas se plaše - poručuje Marko Jarić.

Miličić je dominantan
Marko Jarić ne propušta priliku da iznese impresije o dosadašnjim igrama dvojice saigrača.
- Darko Miličić je dominantan centar, možda i najbolji u Evropi. Ako bude igrao pametno i na način na koji zna - donosiće nam veliku prevagu o odnosu na rivale. Tu je i Milan Gurović koji poslednje dve sezone daje po 40 poena utakmici. I svi ostali su izuzetno talentovani, pre svih Miloš Teodosić. Mlađi igrači moraju da shvate da su već sazreli za veliku scenu. Možda su u startu bili pomalo i zatečeni, ali je vreme da razmišljaju kao pobednici - naglašava Jarić.

Slavnić: Višak su dvojica od šestorice
Selektor Zoran Slavnić tvrdi da još ne zna spisak od 13 putnika za turnir u Izmiru koji počinje 22. avgusta.
- Zdravstveno stanje Mileta Ilića diktiraće i moju konačnu odluku da li ću za Španiju krenuti sa pet centara i sedam spoljnih igrača ili sa četiri centra i sa osmoricom na spoljnim pozicijama. Istina je da sam Cvetkoviću u jednom trenutku rekao da da sam bio nezadovoljan njegovim učinkom, ali to ne znači da je ispao iz konkurencije. Grupa od šest igrača konkuriše za još ta dva mesta koja će biti višak. Mile Ilić će pokušati da ostane do kraja. Ako bude mogao da trči - ima veliku šansu da krene na Evropsko prvenstvo, u suprotnom ostaje mu da sanira povredu - jasan je Slavnić.
Sačuvana
Rašo
urednik
skriboman
*****
Pol: Muškarac
Horoskop: Škorpija
Poruke: 3321


« Odgovor #58 poslato: 19.08.2007. 15:29:12 »

P R E S S



JAO MILE NE IDE U ŠPANIJU?


Centar Nju Džersija još nije uspeo da se oporavi od povrede zgloba i njegove šanse da zaigra za Srbiju na Evropskom prvenstvu su minimalne

Centar Nju Džersija Mile Ilić zbog povrede zgloba najverovatnije neće igrati za Srbiju na Evropskom prvenstvu u Španiji!

Jedan od najjačih aduta selektora Moke Slavnića kaže za Press da ima veliku želju da zaigra za svoju zemlju, ali nije siguran da li njegov zglob može da izdrži sve napore koji ga očekuju na EP.

- Sve bih dao da igram za Srbiju u Španiji, ali nisam siguran koliko je to realno u ovom trenutku. Na pripremama dajem maksimum, ali postoji mogućnost da obnovim povredu i to me najviše plaši, jer duži vremenski period nisam bio u trenažnom procesu. Dobro se osećam, mada ponekad osetim bol. Najbitnije je da je otok skoro nestao, čak postoji mogućnost da odem i na turnir u Izmir - istakao je Ilić.

"Jao Mile" napominje da su mu ove priprema izuzetno dobro došle i da je pravo zadovoljstvo biti deo košarkaške reprezentacije Srbije.

- Atmosfera u reprezentaciji je odlična i biće mi žao ako sa ovim momcima ne budem išao na Evropsko prvenstvo. Najbolji pokazatelj druženja je da ćemo mi "zvezdaši" zajedno ići na utakmicu protiv Rendžersa, a Gurović nam je čak omogućio da budemo sa najvatrenijim "delijama" na severu.

Slavnić još kalkuliše

Moka Slavnić na raspolaganju ima još 14 igrača i još ne želi da priča o mogućih 12 reprezentativaca koji će ići na EP u Španiji.
- Ostalo mi je da precrtam još dva košarkaša, kandidati su još šestorica. Moja je želja da, ukoliko Mile Ilić bude zdrav, za Španiju idemo sa pet centara i sedam spoljnih. U suprotnom imaćemo četiri visoka igrača i osam spoljnih - kaže Slavnić.

Nemojte da mislite da nisam dobar sa igračima koji navijaju za Partizan, naprotiv, svi funkcionišemo kao jedna familija i mislim da to je to najvažnije za ostvarivanje dobrog rezultata na predstojećem šampionatu - zaključio je Ilić.

Lekar reprezentacije Srbije Moma Jakovljević ističe da je Mile vraćen u trenažni proces, ali još se ne zna da li će moći da pomogne reprezentaciji na EP.

- Ilić je tri i po meseca bio van parketa, od toga mesec dana nosio je gips. To dovoljno govori da su mu atrofirali mišići i da on u ovom trenutku ne može da pruži maksimum. Uspeli smo da ga vratimo u trenažni proces, ali još nismo sigurni da li će biti u mogućnosti da igra u Španiji.

Mi smo svoj deo posla uradili na najbolji način, ali moramo da budemo svesni toga da je pauza bila velika i da neke stvari u ovako kratkom periodu ne mogu da se nadoknade. U svakom slučaju poslednju reč da će Mile Ilić i selektor Zoran Slavnić - naglasio je Jakovljević.
M. NASTIĆ
Sačuvana
Rašo
urednik
skriboman
*****
Pol: Muškarac
Horoskop: Škorpija
Poruke: 3321


« Odgovor #59 poslato: 20.08.2007. 15:10:31 »

NOVOSTI


Autsajder osvojio Moku

V. Preradović

Došao je na pripreme reprezentacije kao autsajder, momak čiju je srčanost primetio i selektor Srbije Zoran Slavnić i nagradio je stavljanjem njegovog imena na širi spisak za Evrobasket u Španiji. Mentalitet rođenog borca Novice Veličkovića na brzinu je osvojio i Moku, koji je najavio da je krilni centar Partizana prošao nekoliko krugova i ušao u najuži izbor za 12 "moskitosa".
- To mi mnogo znači, uvek dajem sve od sebe, i u Partizanu i sada u reprezentaciji - kaže Veličković. - Uvek grizem, borim se koliko mogu, verovatno je to primetio i selektor Slavnić. Imponuje mi to što je rekao, boriću se do kraja da uđem u tim.
Ne smeta mu ni šetnja kroz selektorove taktičke zamisli.
- U Partizanu igram krilnog centra, ovde klasično krilo. Radim ono što mi Moka kaže, potrebno mi je malo vremena da se priviknem jer nikad nisam igrao na tom mestu.
Njegova prednost je iskustvo stečeno u Evroligi.
- ULEB kup je kvalitetno takmičenje, ali je Evroliga ipak nešto posebno. Igrali smo protiv Slovenaca, odmah se vidi klasa Matjaža Smodiša, Jake Lakoviča. Igrači koji igraju Evroligu uglavnom su nosioci svojih reprezentacija, Papalukas, Dijamantidis... Biće mnogo teško, ali niko nije nepobediv. Nisu ni Španci, iako su dobili Litvaniju sa 20 poena razlike. Litvanci imaju dobar tim po imenima, ali mnogo zavise od šuta. Ako im ne krene... Grci su klasa, dobro je što im ne igra onaj debeli (Skorcijanidis), on je nešto neviđeno.
Neviđena senzacija bila je pobeda Srbije protiv prvaka Evrope.
- Niko ne kalkuliše poraz od 30 poena razlike. Darko Miličić je "pojeo" Papadopulosa, a on je najbolji centar u evropskoj košarci.
Veličković vodi još jednu bitku na pripremama.
- Ima stvarno mnogo zvezdaša, retki smo mi partizanovci. Osim Tepića i mene, samo još kondicioni trener Jahić.

ILIĆ NAPREDUJE
DOBRA vest za selektora Zorana Slavnića je stanje povređenog skočnog zgloba centra Mileta Ilića, koji sve lakše podnosi žestoke napore na treninzima reprezentacije.
Posle jučerašnjeg prepodnevnog treninga, Moka je dao reprezentativcima slobodan dan do današnjeg jutarnjeg okupljanja u Kovilovu.
Sačuvana
Rašo
urednik
skriboman
*****
Pol: Muškarac
Horoskop: Škorpija
Poruke: 3321


« Odgovor #60 poslato: 21.08.2007. 15:59:38 »

B L I C


Slavnić: Konačan spisak posle turnira u Izmiru

Autor: Beta

Selektor košarkaške reprezentacije Srbije Zoran Slavnić rekao je danas da će tek po povratku sa turnira u Izmiru, koji će se igrati od srede do nedelje, skratiti spisak igrača za Evropsko prvenstvo u Španiji.
"Teško mi je da donesem takvu odluku, nikada nisam bio selektor, a u klubovima je sve to lakše. Hoću da svima pružim još jednu šansu, jer želim pošten odnos sa svima. Zato sam i produžio rok za skraćivanje", rekao je Slavnić novinarima u Beogradu.
"Nikome mesto nije garantovano. Forma je varljiva stvar. Ni igrači koje sam ranije hvalio nemaju obezbeđno mesto", dodao je Slavnić.
Jedan od igrača koga su mediji zbog povrede videli kao "favorita" za napuštanje priprema bio je centar Mile Ilić, ali je Slavnić rekao da se on sada oseća dobro i da će mu u Turskoj pružiti mnogo prostora da pokaže šta zna.
Većina košarkaša na Slavnićevom spisku nikada pre nije igrala u seniorskoj reprezentaciji, ali je selektor istakao da sa svih strana nailazi na podršku.
"Niko mi do sada nije uputio ni jednu negativnu reč. Ovo podmlađivanje je osnova za budućnost i trebalo je to mnogo ranije uraditi. Da je ovo urađeno prošle sezone, sada bih najavljivao medalju u Španiji", naveo je selektor Srbije.
"Želim da ova generacija bude trofejna, a da li sa mnom ili sa nekim drugim manje je bitno", dodao je selektor Srbije.
Evropsko prvenstvo u Španiji će se igrati od 3. do 16. septembra, a reprezentacija Srbije će u grupnoj fazi igrati sa aktuelnim šampionom Grčkom, Rusijom i timom iz kvalifikacija.

Sačuvana
Rašo
urednik
skriboman
*****
Pol: Muškarac
Horoskop: Škorpija
Poruke: 3321


« Odgovor #61 poslato: 22.08.2007. 14:46:53 »

P R E S S


Intervju - Nebojša Čović

TEK ĆE DA BUDE PRITISAKA!


Ono što se juniorima dešavalo na EP u Španiji samo je uvertira za presiju kojoj će seniori biti izloženi na Eurobasketu. Španci misle da moraju da osvoje EP

Član Upravnog odbora KSS Nebojša Čović ističe da su „prljave igre" navijača i čelnika španskog saveza tokom EP za juniore samo uvertira za ono šta će se desiti Srbiji na predstojećem šampionatu za seniore. Prvi čovek FMP-a u intervjuu za Press kaže da će sve reprezentacije, pa i naša, biti pod ogromnim pritiskom domaćina, jer Španija po svaku cenu želi da osvoji Evropski šampionat u košarci.

 Šta zapravo očekuje našu reprezentaciju na EP u Španiji?

- Ovo što se dešavalo na juniorskom prvenstvu bila je generalna proba za ono što će se desiti seniorskim selekcijama. Sve reprezentacije koje mogu da pobede Španiju, u koje spada i Srbija, biće pod velikim pritiskom. Domaćini žele pred svojom publikom da osvoje šampionat i sve će da urade da stignu do titule najboljeg u Evropi. Takva im je matrica i oni svoj mentalitet ne mogu da promene. Mada, nije mi jasno zašto je španskoj reprezentaciji potrebna bila kakva pomoć, jer su oni već godinama u samom vrhu svetske košarke.

Očekujem plasman na OI

 Šta očekujete od seniora na EP u Španiji?

- Nadam se plasmanu na OI u Pekingu sledeće godine. Imamo dobru reprezentaciju, i ako nam krene, možemo da stignemo daleko. Reprezentacija je dosta podmlađena i njene mogućnosti teško mogu da se procene, ali verujem u ove momke. Očekujem da u Španiji budemo prava reprezentacija i damo svoj maksimum - istakao je Čović.

 Da li je KSS zbog svega što se dešavalo našim juniorima uložio neki protest FIBA Evropa?

- U dogovoru sa predsednikom KSS Draganom Kapičićem i generalnim sekretarom Predragom Bojićem poslali smo svu dokumentaciju o tome šta se dešavalo na EP za juniore predsedniku FIBA Evropa Jorgosu Vasilakopulosu. Mi smo uradili svoj deo posla, sada su na potezu ostale košarkaške organizacije. Naše zlato je čisto k’o suza i uz sve uvažavanje ostalih najsjajnijih odličja koje su osvojile mlađe kategorije Srbije, mislim da smo do ovog stigli na najteži način. Ovde stavljam tačku na sve ono što nam se desilo u Španiji.

 Da li smatrate da bi i država trebalo da reaguje ili barem da pošalje protestnu notu?

- Takvu odluku prepuštam kolegama iz državnih organa. Mislim da ne bi trebalo da srbujemo samo kada osvajamo zlatne medalje, posle čega stižu razne čestitke, već kad se dese i ovakve stvari. U sportu ne treba gledati samo jednostrano. Smatram da oni sami treba da donesu procenu, i ja se u taj deo posla neću mešati.
M. NASTIĆ
Sačuvana
Rašo
urednik
skriboman
*****
Pol: Muškarac
Horoskop: Škorpija
Poruke: 3321


« Odgovor #62 poslato: 23.08.2007. 15:33:59 »

K U R I R





NIKO NIJE SIGURAN ZA ŠPANIJU

Selektor košarkaša Zoran Slavnić vrši poslednji test pred EP na Efes kupu


OD NAŠEG IZVEŠTAČA IZ IZMIRA PREDRAGA GAJIĆA

Košarkaška reprezentacija Srbije večeras u 17 sati igra prvu utakmicu na turniru Efes kupa u Izmiru, a protivnik ekipi Zorana Slavnića biće selekcija Kine. Ova reprezentacija nas je u poslednjem odmeravanju snaga prilično obrukala kada je na Olimpijskim igrama u Atini ostvarila pobedu koja nas je eliminisala već u prvoj fazi takmičenja.

Kinezi u svom sastavu imaju nekoliko NBA igrača od kojih je najpoznatiji centar Hjuston Rokitsa Jao Ming. S druge strane, u našem timu na turniru igraće 14 košarkaša, pa će tek posle Efes kupa selektor Slavnić odlučiti koja su dva "moskitosa" prekobrojna za Evropsko prvenstvo u Španiji, koje počinje 3. septembra.
- Nisam još odlučio ko će otputovati na Evropsko prvenstvo, ali igrači treba da znaju da niko nema obezbeđeno mesto. To znači da će na turniru u Izmiru svako imati još jednu šansu da me uveri da mu je mesto među dvanaestoricom, koji će igrati za Srbiju u Španiji - rekao je Slavnić.

Iako selektor tvrdi da nikome mesto nije zagarantovano, jasno je da će triling iskusnih Gurović - Jarić - Miličić (poslednji doduše ima tek 22 godine) otputovati u Španiju. Ostali će morati da se oznoje i pokušaju da osvoje turnir, na kome će pored Kine, našoj ekipi protivnik u grupi biti Poljska. Na turniru, u drugoj grupi, učestvuju još i reprezentacije Hrvatske, Letonije i domaćina Turske.
Sačuvana
Rašo
urednik
skriboman
*****
Pol: Muškarac
Horoskop: Škorpija
Poruke: 3321


« Odgovor #63 poslato: 24.08.2007. 14:07:01 »

M O N D O

Mokini "moskitosi" preslišali Kineze


Košarkaška reprezentacija Srbije pobedom je startovala na Efes kupu u Izmiru. Ubedljivo je savladana Kina sa 96:76 (26:16, 27:14, 21:19, 22:27).

Bez svoje prve zvezde Jao Minga, koji je na svadbenom putovanju, Kinezi nisu bili dorastao rival Mokinim "moskitosima". To je naročito bilo izraženo pod obručima gde su naši centri potpuno dominirali, a koliku premoć su "plavi" imali u reketu najbolje ilustruje podatak da su zabeležili čak 21 skok više od protivnika (38-17).

Selektor Zoran Slavnić od početka utakmice šansu je ukazao Miletu Iliću, koji se još oporavlja od povrede skočnog zgloba, a uz njega u startnoj postavi našli su se još Aleksandar Rašić, Vuk Radivojević, Branko Cvetković i Zoran Erceg.

Ta petorka "plavih" nešto slabije je započela duel, što je rezultiralo vodjstvom Kineza 11:4. Medjutim, nakon tajm-auta koji je zatražio Slavnić stvari su polako počele da dolaze na svoje mesto. Tek za nešto više od minuta "moskitosi" su serijom 8:0 preokrenuli rezultat, a zatim su se do kraja četvrtine "odlepili" na 26:16.

Na početku druge deonice Moka je promenio celu petorku i na parket poslao Jarića, Tepića, Gurovića, Aleksandrova, i Miličića. Uslovno rečeno naša prva postava povećavala je prednost iz minuta u minut i na poluvreme otišla sa suficitom od 23 poena (53:30).

U nastavku šansu je dobio i Stefan Marković, a do kraja susreta bio je to samo lakši trening za "plave", koji su na momente i egzibicionom igrom rutinski održavali visoku prednost, koja je najviše iznosila 25 poena.

Svih 12 igrača koji su igrali upisali su se u strelce, a najefikasniji su bili Cvetković i Erceg sa po 16 poena, Aleksandrov koji je postigao 13 i Ilić sa 12 poena.

Kod Kineza najbolji je bio mladi krilni centar Ji Djijanlijan, koga su na nedavnom NBA draftu Milvoki Baksi izabrali kao šestog pika. On je zabeležio 17 poena.

"Napredujemo iz dana i dan, to je evidentno. Ipak, tek treba da pokažemo koliko zaista vredimo. Prethodnih godina imali smo nekoliko loših nastupa na velikim takmičenjima, pa je zato ono što sledi u Španiji važno i za nas na terenu, ali i za našu košarku. Podmladili smo tim, za sada su se momci zaista dobro pokazali, nadam se da će tako biti i na Evropskom prvenstvu", izjavio je Marko Jarić posle duela sa Kinom.

Govoreći o predstojećem Eurobasketu, Jarić je ocenio da u Španiji neće biti izrazitog favorita i da će mnogo reprezentacija konkurisati za najviši plasman.

"Svi će tamo biti favoriti. I mi, i Turci, a i Nemačka, Španija, Grčka, Italija... Favorita je mnogo, svi se oslanjaju na dosadašnje iskustvo, mlade snage i zaista veliki broj NBA igrača. Rekao sam već, i ponoviću, u Evropi sada stvarno svi znaju da igraju košarku. U Španiji svako može da bude i prvi, ali i dvanaesti", zaključio je Jarić.

Naredni meč na Efes kupu, poslednjoj proveri pred Evropsko prvenstvo, reprezentacija Srbije igra u petak od 17 sati protiv Poljske.

U drugoj utakmici drugog dana turnira Hrvati su savladali domaćina Tursku sa 72:60..

Prvog dana u našoj grupi Poljska je ubedljivo savladala Kinu 83:66, a u drugoj grupi Turska je nadigrala Letoniju 74:68.

(MONDO)

Sačuvana
Rašo
urednik
skriboman
*****
Pol: Muškarac
Horoskop: Škorpija
Poruke: 3321


« Odgovor #64 poslato: 25.08.2007. 14:30:52 »

NOVOSTI


Srbija – Poljska 100:68

S. OBRADOVIĆ

SRBIJA je, ako je suditi po prva dva susreta na Efes kupu u Izmiru, već spremna za Evropsko prvenstvo u Španiji. Doduše, Kina, a naročito Poljska, koju su naši asovi u petak “razbucali” sa 100:68 (35:14, 22:23, 20:15, 23:16), nisu adekvatna merila snage Slavnićevih izabranika, ali igra može da raduje.
Srbija će u subotu u polufinalu (18.00, TV RTS) da igra sa drugoplasiranom ekipom iz A grupe, a ukoliko zabeleži pobedu, u nedelju će (18.00, TV) igrati za pobednički pehar. U suprotnom, borba za treće mesto je od 15.30.
Paklena prva četvrtina nagovestila je kako bi srpski “moskitosi” trebalo da igraju do kraja turnira u Izmiru, a naročito u Španiji. Petorka: Jarić (2), Teodosić (3), Gurović (Cool, Labović (6), Miličić (11), raznela je Poljake, ubacivši, uz pet pogodaka Ercega, čak 35 poena.
Kao i sa Kinezima, Slavnić je petorke menjao hokejaškim tempom, pa su u drugoj četvrtini igrali: Marković, Cvetković, Labović, Veličković i Erceg, kasnije su ušli Radivojević i Ilić. Ali, tu već nije bilo neophodne tečnosti akcija, lopta je išla sporo, grešilo se, što je prilično nerviralo Moku. Uz to, Poljaci su igrali sve grublje, naši nisu ostajali dužni, a epilog su nesportske greške Cvetkoviću i Iliću, kao i tehnička greška našoj klupi u 17. minutu.
Razlika u klasi je bila više nego očigledna, pa je nastavljena igra mačke i miša, naročito kada su ponovo na parketu bili Jarić, Teodosić, Tepić, Gurović i Miličić, koji su u 37. minutu već vodili sa 71:45. Kasnije je prednost išla i do 82:52, 97:65, a na konačnih 100:68 tačku je trojkom stavio Marković.
Selektor Slavnić uglavnom je govorio o incidentu Labovića i Kicingera.
- Poljak je s leđa udario Veličkovića, posle je naleteo na Labovićevu pesnicu i sve se smirilo - istakao je Moka. - Ma, baš me briga za Poljake, ovo je dokaz da su pripreme pri kraju, a sigurno da ovakvih događaja neće biti u Španiji.


LABOVIĆ ISKLjUČEN
SEVNULE su varice na kraju druge četvrtine. Pokoškali su se Labović i Kicinger. Poljski reprezentativac je želeo da uzvrati udarac, nasrnuo je na našeg igrača, za tili čas se stvorila gužva, svi košarkaši i selektori bili su na terenu... Na kraju, sudije su isključile našeg reprezentativca.
- Poljak je udario Veličkovića s leđa, ja sam se našao tu i eto - kaže Labović. - Ali, igrali su neverovatno grubo, čak prljavo, a mi se nikoga i ničega ne plašimo, pokazali smo im zube. Posle smo ih lepo smirili.
-Novica Veličković je posle susreta o incidentu sa Poljacima izjavio:
- Labović je video kada me je Poljak udario, skočio je da me zaštiti, što govori kakav smo kolektiv. I ostali su bili tu, zlu ne trebalo. Znači, dišemo kao jedan.

SRBIJA - POLjSKA 100:68

DVORANA: “Halkapinar”. Gledalaca: 300. Sudije: Bačer (Izrael), Emlek i Ergiler (Turska).

SRBIJA: Marković 3, Cvetković 4, Radivojević 10, Erceg 18 (4 sk), Ilić 4 (4 sk), Jarić 4 (5 as), Miličić 15 (5 sk, 3 as), Labović 8, Teodosić 15 (3 sk, 4 as), Tepić 2, Gurović 10, Veličković 7.
POLjSKA: Volišin, Pluta 7, Stignijevski 3, Divelic 8 (4 sk), Hiži 6, Vojček 7, Hrasuntijevič 7, Ševčik 11, Kožarek 9, Kicinger 7, Pjetras, Vitka 3.

Sačuvana
Rašo
urednik
skriboman
*****
Pol: Muškarac
Horoskop: Škorpija
Poruke: 3321


« Odgovor #65 poslato: 26.08.2007. 15:14:47 »

B 92


EFES KUP: Poraz Srbije od Turske

Košarkaši Srbije izgubili su u polufinalu Kupa Efes Pilsen u Izmiru od domaće Turske rezultatom 91:80 (17:17, 23:23, 27:19, 24:21). Najefikasniji u našem timu bili su Milan Gurović i Darko Miličić sa po 23 poena. U nedelju u finalu od 18h sastaće se Turska i Hrvatska, dok Srbiju očekuje meč za treće mesto sa Poljskom od 15:30h.

U timu Turske Mehmet Okur je zabeležio 17 poena, a Engin Atsur i Ibrahim Kutlaj po 16. Turci su dobro počeli meč i na polovini prvi četvrtine imali su vodjstvo od 11:3. "Plavi" su igrali loše u napadu, dok su protivnici postigli tri "trojke" iz četiri pokušaja.

Medjutim, srpski tim je posle toga zaigrao bolje u napadu, a prvo izjednačenje na utakmici Srbiji doneo Miloš Teodosić "trojkom" u poslednjim sekundama prve deonice meča. I drugu četvrtinu Turci su počeli sa dve trojke, a serijom 8:0 ponovo su poveli sa 25:17. Polovinom druge četvrtine, srpski tim je napravio preokret i došao do 28:27, da bi poluvreme bilo završeno rezultatom 40:40, pošto su obe ekipe očigledno igrale na "mahove".

Ono što je "plavima" uspevalo u prvoj i drugoj četvrtini - vraćanje u meč i uzvraćanje serijama, u trećoj im nije polazilo za rukom. U tom delu meča domaćin je dominirao, pa je na mini odmor otišao sa 11 poena plusa (70:59).

U poslednjpoj četvrini Srbija je imala nekoliko prilika da meč uvede u neizvesnost, ali ih nije iskoristila, pa je Turska izborila pobedu od 91:80.

Srbija: Teodosić 6 (3sk, 5as), Radivojevic (1sk), Erceg 7 (5sk), Labović 2, Jarić 15 (8sk, 2as), Miličić 23 (8sk), Aleksandrov 2, Tepić 2 (1sk, 2as), Gurović 23 (5sk, 1as), Marković (3sk, 1as)

Kup Efes je poslednja provera pred Evropsko prvenstvo u Španiji, koje počinje 3. septembra.
Sačuvana
Rašo
urednik
skriboman
*****
Pol: Muškarac
Horoskop: Škorpija
Poruke: 3321


« Odgovor #66 poslato: 27.08.2007. 15:00:46 »

K U R I R



RAŠIĆ I ILIĆ AUT!

Selektor Srbije Zoran Slavnić sa spiska za košarkaško Evropsko prvenstvo u Španiji izbacio plejmejkera i centra

Selektor košarkaša Srbije Zoran Slavnić konačno je odlučio - centar Mile Ilić i plejmejker Aleksandar Rašić ne putuju na Evropsko prvenstvo u Španiji! Moka je juče prelomio i saopštio dvojici bivših igrača FMP da su prekobrojni.

Slavnić je nekoliko puta izjavljivao da mu izuzetno teško pada odluka o skraćivanju spiska, jer je to mnogo drugačije nego u klubovima.

- Svi smo to emotivno primili, žao mi je obojice, a posebno Rašića, jer sam imao posebne planove s njim. Čak je postojala opcija da bude starter. Nažalost, nije se snašao, nije ispunio očekivanja. Mislio sam da će da se izvuče iz krize, kao što je to uradio Cvetković, u poslednjem trenutku, ali nije uspeo.

Ipak, dok sam ja selektor, za njega će u narednim akcijama biti mesta i pratićemo njegove igre. Mile Ilić, nažalost, nije imao dovoljno vremena da se oporavi kako treba, a da je radio ono što sam mu rekao, možda bi uspeo. U svakom slučaju, bila je to teška odluka za mene - rekao je Slavnić.
      

DVANAEST"MOSKITOSA"

Konačno je poznat sastav reprezentacije Srbije za Evropsko prvenstvo u Španiji (3 - 16. septembar). Selektor Zoran Slavnić odlučio se za hazarderski potez, da na EP krene sa samo jednim centrom.
Plejmejkeri: Miloš Teodosić, Marko Jarić, Stefan Marković.
Bekovi: Milenko Tepić, Vuk Radivojević.
Krila: Branko Cvetković, Milan Gurović.
Krilni centri: Zoran Erceg, Dragan Labović, Nemanja Aleksandrov, Novica Veličković.Centar: Darko Miličić.
      
   

Aleksandar Rašić, novopečeni mladoženja, kaže da je Mokinu odluku mirno primio i da očekuje poziv za naredna takmičenja.
- Selektor mi je rekao da neću biti u timu za Evropsko prvenstvo. Bilo nam je žao, i Slavniću i nama dvojici. Ipak smo zajedno proveli dosta vremena na ovim pripremama. Moka je rekao da ovo nije kraj mojih reprezentativnih akcija i da će ubuduće računati na mene. Želim im sreću u Španiji, a meni preostaje da se priključim pripremama mog novog tima Dinama iz Moskve - rekao je Rašić.

Centar Nju Džersija Mile Ilić nije bio preterano raspoložen za priču, ali očigledno da i pored ovakve vesti nije klonuo duhom.
- Šta da se radi, bar sam imao besplatne pripreme. Spremiću se za Olimpijske igre, ipak je to veće takmičenje od Evropskog prvenstva - uz osmeh je izjavio Ilić.

Od njega se očekivalo da bude dostojna zamena za Darka Miličića, ali očigledno da je dugo neigranje i saniranje povrede ostavilo traga. Selektor je procenio da u ovom trenutku ne bi mogao da pruži ono što se od njega očekuje, pa je tim ostao samo s jednom "peticom" Darkom Miličićem.

(P. G.)
Sačuvana
Rašo
urednik
skriboman
*****
Pol: Muškarac
Horoskop: Škorpija
Poruke: 3321


« Odgovor #67 poslato: 28.08.2007. 14:36:22 »

GLAS JAVNOSTI


Zoran Slavnić ima jasnu viziju kako igrači moraju da se ponašaju na EP

Moka kao Tito

U stručnom štabu znamo put i ko hoće da skrene sa njega, biće preseljen na klupu. Ako održimo zajedništvo rešili smo najvažniju stvar, u suprotnom slomićemo se kao kristal, tvrdi selektor Zoran Slavnić

Efes kup u Turskoj dao je Zoranu Slavniću odgovore na ključna pitanja pred udaranje glazure za EP. Posle mečeva u Izmiru, selektor je morao da se odrekne usluga Aleksandra Rašića i Mileta Ilića. Mečevi s Kinom i Poljskom u grupi poslužili su kao model za „zujanje“ po Pirinejima, dok je „zaprašivanje moskitosa“ u porazu od Turske, pokazalo Moki kako složna ekipa može da se transformiše u grupu „privatnih preduzetnika“. Slavniću, optimisti i „liberalu“ po ubeđenju, jasno je da neke norme ponašanja moraju da se poštuju u nacionalnom timu.

- U stručnom štabu znamo put i ko hoće da skrene sa njega,biće preseljen na klupu. Održavanje atmosfere je ključ, tolerancija je formula za Španiju. Ako održimo zajedništvo rešili smo najvažniju stvar, u suprotnom slomićemo se kao kristal. Ako neko misli da može da se ogluši o disciplinu, ja sam tu da mu pokažem da je u velikoj zabludi. Osim izmena nemam druga sredstva,a na EP to će biti drastično kažnjavano- jasan je Slavnić.


U meču s domaćinom turnira, Turskom, u nekoliko situacija bila je uočljiva ljutnja Darka Miličića na mlađe saigrače, a Milan Gurović je posle loše partije izjavio da „ovako više ne može i da nešto mora da se menja“.

- Problemi moraju da se rešavaju na drugačiji način. Međutim, zna se ko kosi, a ko vodu nosi. Mladi ne smeju da koriste činjenicu da sam ih izabrao zbog budućnosti, iako ima onih koji u ovom trenutku mogu više da pruže. Znaju ko je gazda i šta sam im rekao. Protiv Turske je umor učinio svoje i kada sam to video, bilo mi je bitno da se ne naruše ljudski odnosi.

Slavnić je poslao poruku upozorenja svojim „moskitosima“.

- Nedisciplina je oproštena poslednji put, jer sam ja taj koji mora da održava disciplinu. Bio bih kreten da sam u Izmiru pokazao svoje pravo lice. Za neprimereno ponašanje i ljutnju, umesto bodrenja saigrača, ubuduće će biti „pušenja klupe“. Potrebno je da igramo kao na mečevima s Kinom i Poljskom u grupi. Snažno u odbrani, s mnogo trčanja i disciplinom. To su elementi koji mogu da funkcionišu protiv svakog rivala- zaključio je selektor „plavih“.

„MOSKITOSI“ ZA EP

4. Miloš Teodosić(20, 196 cm, FMP), 5. Branko Cvetković(23, 200, Đirona), 6. Vuk Radivojević(24, 197 cm, Fuenlabrada), 7. Zoran Erceg(22, 210 cm, FMP), 8. Dragan Labović(20, 207 cm, FMP), 10. Marko Jarić(29, 201 cm, Minesota), 11. Darko Miličić(22, 213 cm, Memfis), 12. Nemanja Aleksandrov(20, 210 cm, Crvena zvezda), 14. Milenko Tepić(20, 200 cm, Partizan), 15. Milan Gurović(32, 207 cm, Prokom Trefl), 16. Stefan Marković(19, 195 cm, Hemofarm), 18. Novica Veličković(21, 205 cm, Partizan), selektor: Zoran Slavnić, pomoćni treneri: Velimir Gašić, Aleksandar Kesar

SNIMANJE, PA „SEVER“

Reprezentativci Srbije doputovali su juče u ranim popodnevnim časovima iz Izmira, otprilike u isto vreme kada su u Beograd stigli i fudbaleri Glazgov rendžersa. „Moskitosi“ su imali slobodno do jutarnjeg treninga, kojem je prethodilo slikanje i snimanje novog spota sa „Sinalkom“, sponzorom za EP. Igrači će potom dobiti slobodno popodne, što će Milan Gurović, Darko Miličić, Nemanja Aleksandrov, Miloš Teodosić i Mile Ilić iskoristiti da odu na sever „Marakane“ i bodre Crvenu zvezdu u meču s Rendžersom. Posle sutrašnjeg i dva treninga u četvrtak, „plavi“ u petak ujutru(osam časova) lete preko Rima do Malage. Autobusom će nastaviti put do obližnje Granade, u kojoj će biti odigrane utakmice A grupe s Rusijom, Grčkom i pobednikom kvalifikacija(BiH, Makedonija ili Izrael).

Autor:
Nenad Radojević
Sačuvana
Rašo
urednik
skriboman
*****
Pol: Muškarac
Horoskop: Škorpija
Poruke: 3321


« Odgovor #68 poslato: 29.08.2007. 15:09:50 »

POLITIKA

   
Руси као предсказање

Први меч на Европском првенству у Шпанији наши кошаркаши ће играти у понедељак против Русије која им је нанела тежак пораз на отварању „Евра 2003” у Шведској

Руска репрезентација нам је одредила судбину на 33. европском првенству у Шведској 2003, када нам је на отварању нанела један од најтежих пораза у последње четири деценије (95:80), а од сусрета с њом ће много тога зависити и на 35. самиту најбољих кошаркашких селекција у Шпанији (3-16. септембра). „Плави” у понедељак, у Гранади, почињу свој лов на олимпијску визу за „Пекинг 2008”... Победа против Руса малтене би отворила врата четвртфинала, имајући у виду то да је промењен систем такмичења. По најбоље три екипе из четири групе пласираће се у нове две групе (Е и Ф, по шест екипа) у којима ће се селекције у нова три кола борити за пласман у четвртфинале (Е1 – Ф4, Е2 – Ф3, Ф2 – Е3, Ф1 – Е 4). Зато би било врло драгоцено да на „отмемо” Русима два бода и пренесемо их у „Е” групу у којој би, судећи по квалитету, требало да нам се придруже Шпанци, Хрвати и Летонци (с њима су у „Б” групи и Португалци).

Наше јавно мнење је подељено. Многи тврде да Србија неће ни стићи до „Е” групе – што би значило да ће бити последња у „А” у којој су европски прваци Грци, Руси и победник квалификација (Израел, Македонија или БиХ). Ретки су који би и 100 динара уложили да ћемо освојити медаљу, мада лов на њу, па чак и на злато, најављују тројица најбољих играча Гуровић, Јарић и Миличић. Већина из руководства КС Србије би потписала да будемо седми (последње место које доноси учешће у квалификацијама за Игре у Пекингу), док је селектор Славнић поручио кошаркашима да не смеју ни да помисле да им циљ буде тако мизеран.

Сусрет с Русима ће свакако наговестити чија су очекивања најреалнија. Већ дан касније следи меч са Грцима, што свакако није добра прилика за поправни. Последњег дана у Гранади, у среду, „плави” ће играти против победника квалификација (29-31. август) у којима је Израел фаворит.

Руси долазе у најбољем саставу, са израелским страчњаком Дејвидом Блатом на клупи који је после неуспеха репрезентације на „Евру 2005” наследио Сергеја Бабкова. Блат, као и Славнић, не може да се похвали јаком центарском линијом, а једини играч у руском тиму који је виши од 210 цм је Алексеј Саврасенко (217 цм). Срж екипе чини такозвана „Кириленкова група” у којој су Андреј Кириленко, Сергеј Моња и Виктор Хрјапа, тројица играча који се знају још из подмлатка ЦСКА. Свакако, Кириленко је најјаче оружје, што је потврдио када нас је малтене сам добио у Шведској.

Руска екипа не може да се похвали врсним организаторима игре, јер Холден ма колико био добар није константан, док је Самојленко играч оскудне технике за тако важну позицију. На спољним позицијама су и Сергеј Биков („изум” Душана Ивковића у Динаму), Виталиј Фридзон (вођа златне младе селекције у Чехову 2005), Антон Понкрашов, Захар Пашутин...

О Грцима се све зна. Они су у последње две године постали европски прваци и светски вицешампиони. Селектор Јанакис може да рачуна на 11 „златних” играча из Београда, а под знаком питања је Фоцис који је на Купу Акрфопоља сломио прст.
Sačuvana
Rašo
urednik
skriboman
*****
Pol: Muškarac
Horoskop: Škorpija
Poruke: 3321


« Odgovor #69 poslato: 30.08.2007. 14:26:37 »

POLITIKA


Тањевић одушевљен Србијом


За наше играче селектор Турске каже да су као „виле”, праве атлете, доминирају висином, универзалношћу и да ће тек у будућности показати много. – Шпанија, Грчка и Литванија фаворити за медаљу на Европском првенству. – Густо у борби за пласман на Олимпијске игре
Сјајан рез Славнића: Богдан Тањевић

ИНТЕРВЈУ
Кошаркашки стручњак највећег калибра, селектор Турске Богдан Тањевић, који је створио сијасет асова – између осталих Дејана Бодирогу, казао је после Ефесовог купа у Измиру минулог викенда да му се селекција Србије изузетно допада. У два окршаја на припремама за Европски шампионат, који 3. септембра почиње у Шпанији, Србија је прво савладала Турску у Италији са 78:77 (Турска није била комплетна), а недавно се у Измиру у полуфиналу Тањевићев тим реванширао (91:80).

Према Тањевићевим речима, то није никако прави однос снага, јер он остаје скривен све до првог меча у Шпанији. Ипак, дао је високе оцене нашем тиму.

Сјајан рез

У Шпанији желите да обезбедите прво учешће на Олимпијским играма. Од 2004. у турској репрезенацији радите на стварању генерације која ће покушати да 2010. у својој земљи на Светском првенству дође на врх. Како Вам се чини наша селекција која је почиње сличан процес, али од ове године?

– Србија има два пута бољу репрезенацију него прошле године. Ово је сјајан рез по мом мишљењу. Саставили сте најталентованије играче који су у неку руку већ сениори по играчком искуству јер су имали тешке задатке у својим клубовима. То је само гаранција да ће и даље нападати. Они су као „виле”, атлете међу којима већина има више од два метра. Сви лете, имају технику и довољно су храбри да преузму одговорност ако им се то затражи. Менталитет наших играча је испред свих у Европи. Ту је позитивна дрскост, спремност да се каже: „Ево ја ћу”. Ако само мало добију шансе они кажу – добро, то сам очекивао и заслужио. Са добрим радом српска селекција ће бити страшна у будућности. Свих ових година док сам радио посебно у Италији и Француској имао сам проблем да убедим младе играче да могу много. Ове наше је проблем да их убедиш да нису као Мајкл Џордан. Мораш полако с њима, да им кажеш „мало си слабији од Џордана, али добар си”... Ипак, лакше је тако радити, турпијати то претерано самопоуздање него развијати га код играча. Рецимо, једини изузетак у мојој каријери од играча ван наших простора био је Ђентиле. С непуних 16 година ставио сам га  тим, годину касније играо је 22 минута у просеку, а са 18 је био капитен.

Србија ће у Шпанију ићи с подмлађеним саставом, само са једним класичним центром – Миличићем. С којим потешкоћама може да се сусретне?

– Пре свега српски тим има наслеђене комплексе из година доминације наше кошарке. Ту је и даље главно оптерећење. Што се тиче центара, екипа која има толико високих играча не треба да брине. У том случају не гледам више на те специфичне улоге. Данас је најтеже наћи правог центра. Сви би да оду иза линије 6,25 метара и то им дође као ивица базена – као да ће упасти ако уђу унутра. Сви би да гађају за три поена, али неко мора да потури и бубреге под кошем. Док нађеш играча који ужива да утрчава унутра и да затражи лопту испод коша, треба да прође много вемена. Сви који имају 2,10 су за мене центри. Ерцег се никога не боји, а уме успешно да шутира за три поена. Чврст је и спретан. Лабовића добро знам, има игру плејмејкера а висок је, шта ћеш боље. Додуше, зна се и потући, неки пут и претерује. Шта је Александров ако не центар. Нормално да може да се туче под кошем, а сјајно је што има и технику за игру споља...

Најјаче првенство

Србију сте победили у полуфиналу у Измиру сјајним шутем, а и чини се физички јачом игром. Два пута сте изгубили од Хрватске, у групи и потом  финалу тог турнира. Те три селекције су у другом реду фаворита. Ко је испред?

– Не дајем много значаја тој победи над Србијом. На припремама сви само разрађујемо машину. Конкренција је веома јака, уједначена. Један велики фаворит је Шпанија, следи Грчка по саставу тима и по годинама играча. Домаћини имају једну генерацију 26-годишњака. У најбољим су годинама, а и стватрали су годинама тим. Рецимо шпанску селекцију чине најважнији играчи који су дошли до светског злата на јуниорском првенству у Португалији. Најозбиљнији тим за медаљу је потом Литванија, некако је најкомплетнија. Ми остали, шест-седам репрезентација је са подједнаким шансама. Биће гужва и те како за првих седам места која воде на Олимпијске игре. То гарантује да ће Европско првенство бити најјаче до сада.

Ви сте прошле године имали слична искуства која је селектор Србије Славнић доживео отказивањем неких најбољих играча. Како сте се изборили са тим?

– Великим резом. Преузео сам на себе одговорност. Нисам их оптуживао. Чак сам, на пример, Туркоглуу рекао да ми није потребан а не да га нећу у тиму, мало сам га провоцирао... Сада сам у одличним односима са свима. Сви су много добри, чак превише, да пожелиш их водиш својој кући на ручак. Нису мангупи као наши играчи, који се рађају као „бандити” а онда одрастају на улици... Баш зато су  способни да се снађу у свим ситуацијама. И поред свих шема, кошарка има безброј нових ситуација а ми то решавамо лако интелектом и талентом. Имам и додатни проблем овде у Турској. Иако имамо одређених успеха с младим селекцијама, нисам задовољан како млади играчи пре свих Акјол и Ерден напредују у својим клубовима. Ја им посветим максималну пажњу на припремама, али их тренери у клубовима спутавају, а уз то бројни их странци „поједу”. То није случај само са Турском. Тако је у целој Европи са тренерима, изузев Балкана где је таква ситуација да си принуђен да ти клуб предводе млади играчи.

Владимир Петковић
Sačuvana
Rašo
urednik
skriboman
*****
Pol: Muškarac
Horoskop: Škorpija
Poruke: 3321


« Odgovor #70 poslato: 31.08.2007. 14:44:59 »

GLAS JAVNOSTI



Selektor Zoran Slavnić optimista uoči večerašnjeg puta na EP u Španiju

Ako zadržimo hemiju,uspeh potpisujem krvlju

Ukoliko Gurović, Jarić i Miličić budu imali punu saradnju između sebe i još veću toleranciju s ostalim igračima bićemo toliko opasni da ne smem ni da pomislim, rekao je Zoran Moka Slavnić

Posle 42 dana rada i odigranih 12 prijateljskih utakmica, košarkaška reprezentacija Srbije večeras čarter letom putuje u Granadu, na jug Španije, gde bi posle pet tmurnih godina konačno trebalo da ogreje sunce i našu reprezentativnu košarku.

- Moj ludački san je medalja! Svima je cilj i želja da igramo na OI u Pekingu, što znači plasman među prvih sedam. Voleo bih da to odradimo već u Španiji, a samim tim osvojili bismo jedno od prva tri mesta. Ono što mogu da obećam je da ćemo dati sve od sebe. Ako to ne bude dovoljno razići ćemo se kao prijatelji i život teče dalje - emotivno objašnjava Zoran Slavnić.

Selektor je kao osnovni preduslov za postizanje dobrog rezultata istakao međuljudske odnose u ekipi.

- Ako zadržimo hemiju, bićemo ekstremno opasni, u suprotnom pucamo kao porcelan! Ubeđen sam da naša ekipa ima kvalitet da se bori za medalju ako budemo ispoštovali sebe tokom utakmica. Ovo smem da potpišem svojom krvlju! Ukoliko Gurović, Jarić i Miličić budu imali punu saradnju između sebe i još veću toleranciju s ostalim igračima bićemo toliko opasni da ne smem ni da pomislim.

Mali problem pred polazak u Španiju je povreda butnog mišića Nemanje Aleksandrova na treningu u sredu. Srećom, krilni centar Crvene zvezde već jutros je trebalo da počne s radom u „Pioniru“.

JARIĆ KAO RONALDINJO

Ponovo je Slavnić naglasio ulogu prvog plejmejkera Marka Jarića:

- Ne kažem da je plej najbolji igrač, ali od Stankovića u Interu i Ronaldinja u Barseloni sve kreće. U ovako mladoj ekipi kao što je naša, ova pozicija je od krucijalnog značaja. Verujem u Jarića svim svojim bićem. Tu sam da mu pomognem da bude šef na terenu, da iskoristi znanje Gurovića i Miličića. On ne bi igrao u NBA da nije istinski as. Od ove ekipe očekujem visok stepen tolerancije, da sada počnu s uspesima, a završe kad ja odem u penziju.

- Ostali su zdravi kao dren. Verujem da će se Nemanja oporaviti, jer sam tokom priprema uigravao varijantu „B“ s Ercegom, Labovićem i njim na poziciji centra, ukoliko Miličić uđe u probleme s faulovima.

Kao jedan od ključnih mečeva Slavnić ističe uvodni duel s Rusijom (ponedeljak, 18 sati).

- Prvi meč je uvek najteži, a Rusi na košarkaškoj mapi ne postoje 10 godina.Ukoliko dobijemo, imaćemo ekstremno samopouzdanje, ali pametan čovek se priprema i za poraz, koji ne bi bio neprirodan. Nadam se da do toga neće doći - naglasio je Slavnić i dodao da bi za trećeg protivnika u A grupi voleo jednu od bivših jugoslovenskih republika.
Najveći konkurenti za plasman u četvrtfinale Srbiji bi trebalo da budu pored Rusije, Letonija i Hrvatska. O mojoj iskrenosti neću da govorim, ko me zna-zna, ko me ne poznaje, upoznaće me. Jedno je realna snaga našeg tima, drugo su želje. U dve grupe postoji šest timova koji će se boriti za četiri mesta. Videli smo nezgodnu ekipu Letonaca, Hrvati su izuzetno jaki, ali očekujem da će da im pukne hemija. Rusija želi povratak, da ne govorim o Španiji i Grčkoj - zaključio je Slavnić.
Sačuvana
Rašo
urednik
skriboman
*****
Pol: Muškarac
Horoskop: Škorpija
Poruke: 3321


« Odgovor #71 poslato: 01.09.2007. 19:10:18 »

B L I C


Košarkaši Srbije doputovali na Evrobasket

Izbeći ruski rulet!

Autor: D. J. Bužić

Košarkaši Srbije doputovali su u Granadu, mesto gde će igrati prve mečeve na Evropskom prvenstvu u Španiji. Sve misli su okrenute prema Rusiji, prvom protivniku na startu šampionata, tako da selektor Zoran Slavnić nema još puno vremena kako bi pripremio pravu taktiku za lomljenje „zbornaje“.
Dragan Labović, reprezentativac Srbije, jedan od najmlađih u redovima naše selekcije upozorio je na snagu Rusa pod košem.
- Svestan sam da ćemo najviše problema imati na poziciji centra, gde igraju Savršenko i Morgunov, međutim ne postoji igrač koji ne može da se zaustavi. Izučili smo ih do detalja i sada bi trebalo da postavimo pravu taktiku kako bi uspešno debitovali na Evropskom prvenstvu. U startu ćemo pokušati da damo sve od sebe, ali i u ukoliko krene loše moramo da pronađemo način da se podignemo i vratimo nazad u igru. Neće mi biti problem da se spustim na poziciju petice ukoliko Miličić uđe u problem sa ličćnim greškama. Drago mi je što postoji mogućnost da u jednom trenutku na terenu budu tri igrača FMP-a, a tada Erceg, Teodosić i ja možemo da igramo zavezanih očiju. Presrećan sam što sam uspeo da izborim mesto u reprezentaciji - kaže Labović.
Opasnost iz polja preti od Andreja Kirilenka, prekaljenog NBA igrača, za koga bi trebalo da bude zadužen kapiten Milan Gurović.
- Ni Kirilenko nije nezaustavljiv. Tu je Milan Gurović koji igra fantastično u odbrani i sigurno mu neće dati da diše. Iskreno, ne verujem u priče da može da nam ubaci preko 20 poena. Spremno dočekujemo premijeru, a Jarić nas na treninzima tera da igramo što brže i tečnije, nameče nam ritam koji melje protrivnika - objašnjava Labović.
Sve do prekjuče, stručni štab reprezentacije Srbije, imao je idealnu situaciju po pitanju zdravstvenog biltena. Na jednom od poslednjih treninga, stanje Nemanje Aleksandrova, košarkaša Crvene zvezde, zabrinulo je selektora Zorana Slavnića.
- Da razjasnimo, Aleksandrov nije povređen, već je zaradio upalu koja može da zadesi svakog ko, recimo, nosi džakove. Njegov nastup na Evrobasketu ne bi trebalo da dođe u pitanje, za takav oporavak je potrebno dan-dva. Svima vam je poznato da je u Zvezdi imao problema s kolenom, pa da zbog toga i nije dobije minutažu koju po kvalitetu zaslužuje. Nemanja je na pripreme stigao kao povređen igrač, ali već u Bormiju smo ga vratili u trenažni proces. Nema razloga za brigu - poručuje Moma Jakovljević, doktor reprezentacije Srbije.
U svakom slučaju, poslednji rok za eventualnu promenu spiska igrača je - nedelja, tačno u podne.

Slavnić: Očekujem hladan doček u Španiji

Posle nedavne hajke Španaca na juniorsku reprezentaciju Srbije, koja je na Evropskom prvenstvu osvojila zlatnu medalju, ni Slavnićevi „moskitosi“, sigurno, neće biti pošteđeni zvižduka.
- Jeste, očekujem hladan doček već u Granadi, ali takva situacija samo može da nas motiviše. Čak priželjkujem da igramo u takvoj atmosferi. Međutim, nisam siguran da će baš aplaudirati Grcima i Rusima. U svakom slučaju, moraće domaćin da pronađe način za uništavanje komaraca - u svom stilu će Zoran Slavnić.
Sačuvana
Rašo
urednik
skriboman
*****
Pol: Muškarac
Horoskop: Škorpija
Poruke: 3321


« Odgovor #72 poslato: 02.09.2007. 14:51:41 »

GLAS JAVNOSTI



INTERVJU : Miroslav Nikolić, selektor juniora i trener Hemofarma

Srbija mora da bude hit!

Ne treba da se zadovoljavamo samo mestom koje vodi u kvalifikacije na OI, već treba da jurišamo na medalju. Zbog budućnosti naše košarke treba nam uspeh u Španiji

Prošlo je tačno deset godina od kada je Španija poslednji put bila domaćin Evropskog prvenstva za košarkaše. Na 30. prvenstvu Starog kontinenta tadašnja Jugoslavija, predvođena MVP Sašom Đorđevićem, Bodirogom, Danilovićem, Rebračom, lako je u finalu savladala Italiju i došla do zlatne medalje. Tim sa klupe je predvodio Željko Obradović, uz asistiranje pomoćnika Miroslava Nikolića. U međuvremenu, Nikolić je kao pomoćnik stigao do zlata i na SP u Atini, do srebra u Atlanti na OI i do bronze na EP u Francuskoj. Takvi uspesi, kao i dve titule na klupskom planu sa Partizanom i Budućnošću iz Podgorice doveli su Nikolića na mesto selektora mlade selekcije na EP 2006, kao i juniorske ove godine na SP u Novom Sadu, sa kojih je bogatiji za dva zlatna odličja. Pred start 34. evrobasketa u Španiji trener Hemofarma kaže da je veliki optimista kada je reč o plasmanu srpske reprezentacije, ocenjujući da medalja nije nedostižna.

- Ja sam najveći optimista. Srpska reprezentacija mora da bude hit na prvenstvu. Ne treba da se zadovoljavamo samo mestom koje vodi u kvalifikacije na Olimpijske igre, već treba da jurišamo na medalju. Zbog budućnosti naše košarke - treba nam uspeh u Španiji. Očekujem da ćemo sigurno biti među prvih pet, a uz malo sreće, i da ćemo stići do pobedničkog postolja - kaže Nikolić.

Srpska selekcija odlazi put Pirineja sa novim selektorom i sa 11 novih igrača u odnosu na prethodno takmičenja. Da li će to biti olakšavajuća ili otežavajuća okolnost?

- Cenim Zorana - Moku Slavnića kao trenera. On prvi put vodi reprezentaciju. Većina ostalih ekipa će imati trenere sa većim reprezentacijskim iskustvom, ali i igrače. Mi imamo najmlađu ekipu na prvenstvu. Recimo, Darko Miličić nema iskustvo jednog Gasola. Jedino su Milan Gurović i Marko Jarić sa većim iskustvom igranja u nacionalnoj selekciji. Svakako da će nedostajati iskustva, ali to nije presudni faktor.


Kako ocenjujete igre Srbije u pripremnom periodu i da li će „plavi“ u Španiji prikazati neke novotarije na parketu?

- Ne verujem da ću videti nešto novo kada je igra u pitanju. Ne samo kada je Srbija u pitanju, već i ostale reprezentacije. Pratio sam igre u pripremnom periodu. Najbitnije je da se poboljša igra u odbrani i napravi rezultat. Ne možemo da se oslonimo samo na napad. On je dosta dobro funkcionisao do sada, ali odbrana donosi uspeh. Očekujem da ćemo igrati sa dosta oscilacija. Jednostavno, takva smo ekipa. Zato nam je potrebna velika koncentracija tokom utakmica. Generalno, smatram da će se na prvenstvu igrati tvrda košarka, sa jakom odbranom i na mali broj poena.

Srbija se nalazi u grupi A, zajedno sa prvakom Evrope Grčkom, uvek neugodnim i nepredvidivim Rusima i Izraelom, koji je kroz dodatne kvalifikacije došao do Evrobasketa. Kakav je domet Srbije u toj prvoj fazi takmičenja?

- Grupa je veoma jaka, možda i najjača od sve četiri. Prva utakmica na šampionatu uvek puno znači. Ujedno je i najteža zbog mnogo faktora, pre svega kada je reč o samopouzdanju ekipe. Rusi su opasni jer uvek na startu igraju najbolje. Ako pobedimo Kirilenka i drugove na startu, otvoren nam je put do medalje. Uz malo sreće, i eto nas do medalje. U svakom slučaju, treba da gledamo samo sebe. Očekujem da savladamo Ruse i Izraelce i da uz to napravimo jedno veliko iznenađenje. Recimo, kao što je pobeda od 30 razlike nad Grcima u pripremnom periodu.

Ko su najveći favoriti za medalje i koje još selekcije mogu da iznenade iz drugog plana?

- Krug favorita, glavnih ili pritajenih je zaista velik. Najveći favoriti su Španci, ali većina reprezentacija može da stigne do medalja. Domaćin će biti pod velikim pritiskom nacije za osvajanje zlatne medalje i videćemo kako će se snaći. Neosporno je da imaju najbolji sastav.

Očekujete li da i dalje dominiraju dokazani igrači poput Gasola, Novickog, Gurovića, Kirilenka, Papalukasa, Parkera, ili će iskočiti neko iz plejade novih, mladih igrača, kojih će biti dosta u Španiji?

- Imate reprezentacije gde dominira kolektiv i nekoliko ekipa, gde su pojedinci glavne zvezde tima. Ako se setimo da su Španci postali prvaci sveta, iako im se Pau Gasol povredio u polufinalu, onda odsustvo jednog pojedinca ne mora puno da poremeti sistem jedne ekipe.

Posle osvojenog zlata na SP za juniore, igrači su istakli da bez vas ne bi postali prvaci. Koliko trener može da bude odlučujući faktor za uspeh jedne reprezentacije?

- Igrači su ti koji odlučuju na parketu. Međutim, trener pravi atmosferu u timu. On je taj koji bira tim, koji pravi geometriju igre, prati zbivanja u košarci. Kada je sama utakmica u pitanju, trener mora da zna da vodi igru. Potrebna je maksimalna koncentracija. Ja sam je, recimo, imao u Novom Sadu tokom Svetskog prvenstva - zaključio je Miroslav Nikolić.

NEPRIJATNOSTI DODATNI MOTIV

Juniori su na nedavnom EP u Španiji doživeli niz neugodnosti od organizatora. S obzirom na veliki pritisak koji javnost i mediji vrše na njihovu selekciju da se domogne zlata, očekujete li da se to ponovi i seniorima?

- Ne bih da komentarišem te stvari koje nemaju veze sa košarkom. Ukoliko se i desi nešto tako, onda to mora da bude dodatni motiv za našu reprezentaciju - kaže Nikolić.

DRAGO MI JE ZBOG STEFANA

Hemofarm, tim koji predvodi Miroslav Nikolić, biće zastupljen na Evrobasketu sa dva igrača u dve reprezentacije. Pored Stefana Markovića, tu je i slovenački reprezentativac Goran Jagodnik.

- Vidim da je Jagodnik jedan od glavnih igrača u slovenačkoj reprezentaciji. Drago mi je zbog Stefana, koji je za godinu dana doživeo neverovatno lepe stvari. Igrao je ULEB kup, sa juniorima je uzeo zlato na SP, sada je u seniorskoj reprezentaciji. Očekujem da dobije veću ulogu na šampionatu i stekne veliko iskustvo, koje će mu dobro doći narednih godina - ističe Nikolić.

Autor:
Dejan Ignjatovic
Sačuvana
Rašo
urednik
skriboman
*****
Pol: Muškarac
Horoskop: Škorpija
Poruke: 3321


« Odgovor #73 poslato: 03.09.2007. 15:06:35 »

BLIC


Zoran Slavnić ne želi šahovsku partiju na sutrašnjoj premijeri Evrobasketa

Porušićemo figure Rusima

Autor: E.B.

Iz sunčane Granade, srca Andaluzije, košarkaška reprezentacija Srbije sutra (18, RTS) protiv Rusa, na premijeri A grupe Evrobasketa, želi da umesto šahovske i strogo taktičke igre, put ka Olimpijskim igrama u Pekingu pronađe u načinu koji odgovara najmlađoj reprezentaciji na šampionatu.
- Lud je onaj ko pomisli da Ruse, čuvene velemajstore, možemo da pobedimo u šahu, dakle, adut ovih momaka je mladost, a to znači da rivala moramo da nateramo da se izbori sa našom brzom igrom - najavljuje selektor Zoran Slavnić prvu zvaničnu utakmicu samostalne Srbije na velikim takmičenjima.
Moka tvrdi da Rusi imaju najbolju selekciju u poslednjih deset godina. A kakva je budućnosti „orlova“, videćemo posle uvodnog meča u Palati sportova (kapacitet 7.500 mesta).
- Očekuje nas mnogo težak duel, više psihološke prirode. Jedinu obavezu koju postavljam pred igrače jeste da daju sve od sebe, a kroz takav pristup realno je da možemo da očekujemo i pobedu. Trijumf bi nam mnogo doneo, ali i u slučaju poraza, moramo da budemo spremni da se uhvatimo u koštac sa preostalim rivalima u grupi - sa Grcima i Izraelcima. Imajte u vidu da je teoretski moguće da se u drugu fazu takmičenja plasira i ekipa koja zabeleži sva tri poraza. Naravno, u tom slučaju odlučivaće koš-razlika, pa će svaki poen igrati veliku ulogu. Sve ovo nas, naravno, ne amnestira od borbe u večerašnjoj utakmici - odlučan je Slavnić.
O glavnim zvezdama „zbornaje“, selektor Srbije kaže:
- Jasno je da su Kirilenko i Holden vedete. Međutim, Hrjapa i Monja su u fantastičnoj formi. Dakle, ne smemo nikoga da zaobiđemo i da zapostavimo. Poslednja tri dana smo podredili pripremi samo meču sa Rusima - kaže Slavnić.
Čovek koji noćima ne spava, već pregleda na desetine kaseta sa pripremnih mečeva Rusa, skaut reprezentacije Aleksandar Kesar do tančina je upoznao igrače sa kvalitetima rivala.
- Priznajem, vrlo malo spavam ovih dana, potrebno je prikupiti što više informacija. Novi selektor Rusa - Dejvid Blat nametnuo im je malo drugačiji stil igre. Pojačao je odbranu, igračima je dodelio nove uloge, i sve to na terenu deluje prilično dobro. Naravno, nije mogao da sakrije ni mane, i posle svega viđenog, imamo šanse da dobijemo večerašnju utakmicu. Rešenje je u timskoj igri, ne smemo da razmišljamo samo o Kirilenku ili Holdenu. Viktor Hrjapa je najbolje odigrao tokom priprema. Spremni smo na sve varijante, videćemo šta nam je činiti kada gospodin Blat bude potpisao zapisnik. Savrašenko će sigurno igrati, ne verujem da je baš u takvom ratu sa Blatom kao što mediji to predstavljaju. Trudićemo se da damo sve od sebe i da na startu zabeležimo trijumf.
Sačuvana
Rašo
urednik
skriboman
*****
Pol: Muškarac
Horoskop: Škorpija
Poruke: 3321


« Odgovor #74 poslato: 04.09.2007. 15:54:29 »

B 92



Slavnić: Presudila slobodna bacanja


Posle poraza od Rusije na startu Evropskog prvenstva, selektor reprezentacije Srbije Zoran Slavnić ocenio je da je loša igra našeg tima u prvom poluvremenu i slab šut sa penala odlučio pobednika derbi meča prvog kola grupe A. Meč u Granadi završen je rezultatom 73:65 u korist Rusije:

“Očekivao sam više, jer mi zaista možemo bolje. Dati samo 30 poena za jedno poluvreme je zaista razočaravajuće. Šut i statistika pokazuju sve. Šut sa penala 31/18 je zaista loše. Nemamo vremena da razmišljamo o ovom porazu. Čeka nas Grčka i ne bi me iznenadilo da na toj utakmici odigramo mnogo, mnogo bolje. Rusija je zaista dobra еkipa. Oni nisu igrali savršeno, ali su vodili 40 minuta. Neverovatno lako smo se vraćali u igru i neverovatno lako padali, a i zaista večeras nismo imali sreće”, kaže srpski selektor.

Slavnić nije želeo da analizira pojedinačne učinke, ali je, ipak, prokomentarisao igru Teodosića i Gurovića, najefikasnijih u našem timu u meču protiv Rusije:

“Primetna je nervoza kod igrača od kojih to nisam očekivao, a nismo mogli da sprečimo veliku tremu kod većine mladih igrača, izuzimajući Teodosića, ali i na njegovu igru imam mnogo zamerki. Ne može tako komotno da se igra, nije ovo FMP, reprezentacija takvu igru ne trpi”, izjavio je Slavnić.

“Od vodećih igrača, Guvoriću ne mogu da zamerim apsolutno ništa. Prvo je bio izolovan, po 5-6 minuta nije primio loptu, onda ga svi preuzimaju i ta igra u napadu nije išla onako tečno kako smo očekivali”.

Pred duel sa Grčkom u drugom kolu, Slavnić očekuje mnogo bolju partiju našeg tima:

“Znamo dobro koliko nam je ova utakmica bila važna. Razočaran sam što u finišu nismo barem smanjili razliku, koja bi na kraju mogla da bude bitna. Ovako smo samo sebi otežali posao. Nemamo mnogo vremena za oporavak. Pokušaćemo da nađemo unutrašnji mir i energiju u borbi za prolazak u naredni krug. Više neću igrati sa ”lažnim četvorkama“. Svako će imati svoje mesto i pokušaću da ponovim onu igru sa kojom smo Grke dobili tokom priprema. Nismo naivni da očekujemo da će oni ponoviti tako slabu igru, ali ja se zaista ne predajem protiv Grčke. Ponekada protiv težih igraš bolje”, zaključio je selektor reprezentacije Srbije u razgovoru sa srpskim novinarima posle meča sa Rusijom.
Sačuvana
Stranice: 1 2 [3] 4  Sve
  Štampaj  
 
Prebaci se na:  


Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 1.1 RC3 | SMF © 2001-2006, Lewis Media | Imprint Ispravan XHTML 1.0! Ispravan CSS!
Stranica je napravljena za 2.13 sekundi sa 36 upita.