Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?
Oreska - Užice
Prijavite se sa korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
 
ARHIVA
   Početna   Pomoć Pravila Pretraga Gallery Prijavljivanje Registracija  
IZBORI: NAJFORUMAŠ I NAJFORUMAŠICA GODINE
AKCIJA: SVI UŽIČANI NA JEDNOM MESTU!
Za užičke nekomercijalne organizacije i ustanove besplatno...
Stranice: 1 2 3 [4]  Sve
  Štampaj  
This topic has not yet been rated!
You have not rated this topic. Select a rating:
Autor Tema: EP u košarci 2007  (Pročitano 20518 puta)
Pedja
provereni korisnici
stara kajla
*****
Pol: Muškarac
Ime i prezime:
Peđa Supurović
Mesto: Užice
Lokacija: Crna dama
Država: Srbija
FaceBook: ima
Blog: ima
Horoskop: Strelac
Poruke: 12963



WWW
« Odgovor #75 poslato: 04.09.2007. 16:02:20 »

Ja sve imam utisak da je Slavnic vestacki optimistican i da ni sam ne veruje u to sto prica.
Sačuvana

fon Manštajn
provereni korisnici
skriboman
*****
Pol: Muškarac
Horoskop: Vaga
Poruke: 2726


we only come out at night


« Odgovor #76 poslato: 04.09.2007. 17:29:54 »

pa ne treba postavljati neke nerealne ciljeve ipak su ovo neki "novi klinci" koji mogu doneti mnogo dobrog nasoj kosarci u bliskoj buducnosti, tako da ih ne treba odmah "lomiti" na pocetku reprezentativne seniorske karijere... bilo bi lepo da ostvare plasman na olimpijadu i ja ( verovatno i svi ostali ) bih bio zadovoljan, ali videcemo i to je izgleda nedostizno za trenutnu jacinu ekipe... u svakom slucaju posto su mnogi ispali velike P i nisu hteli da stisnu zube da zaigraju pa cak i da predvode reprezentaciju, neka se momci trude i ostace veliki u mojim ocima... jednostavno gledas basket i navijas, niko nije uvek najbolji, a mi imamo obicaj da upadamo u te "najbolji na svetu" tripove...
Sačuvana

Stand by me my apprentice
Be brave, clench fists.
fon Manštajn
provereni korisnici
skriboman
*****
Pol: Muškarac
Horoskop: Vaga
Poruke: 2726


we only come out at night


« Odgovor #77 poslato: 05.09.2007. 07:19:57 »

eto opet poraz, ali bilo je dobro... niko da prokomentarise ono cudo od trojke gurovica...
Sačuvana

Stand by me my apprentice
Be brave, clench fists.
Rašo
urednik
skriboman
*****
Pol: Muškarac
Horoskop: Škorpija
Poruke: 3321


« Odgovor #78 poslato: 05.09.2007. 15:03:58 »

B L I C


Srbija izgubila od Grčke posle produžetka 67:68 u 2. kolu EP

Poraz od pola koša protiv prvaka Evrope

Autor: Blic online


Srbija je posle velike borbe i produžetka ipak poražena od Grčke 67:68 (11:12, 20:19, 8:8, 18:16, 11:12). Meč je odlučio poslednji napad u kome se Marko Jarić nije najbolje snašao. Njegov šut u poslednjoj sekundi sa sedam metara je izblokiran a Grčka je izborila drugu pobedu i plasman u narednu rundu takmičenja. Ukoliko reprezentacija Srbije želi da se nađe u drugoj fazi takmičenja moraće da sutra savlada selekciju Izraela, što prema prikazanoj igri protiv prvaka Evrope može da uradi.
Neizvesna borba u utakmici sa malo koševa vodila se svih 45 minuta, a selekcija Srbije je već bila na ivici poraza ali je zahvajujći trojci Milana Gurovića sa najmanje devet metara 0,8 sekundi pre kraja regularnog toka ostavio reprezentaciju u igri.
Srbija je odigrala bolje nego protiv Rusije u prvom kolu, o čemu svedoči i bolja statistika šuta. Mokini puleni su pucali 40, 7 za dva, 24,4 za tri i 64,3 za jedan poen. Ipak, bolji od ostalih bili su Erceg, Jarić i Miličić.
Kao i meču duelu protiv Rusa, Srbija je do prvih poena došla u trećem minutu, međutim, ovo je bio meč sa znatno manje poena.
Do prvog vođstva momci u plavim dresovima stigli su u 10 minutu kada je Gurović ubacio svoju prvu od dve trojke na meču za 11:10.
Sledi novo preimućstvo Grka, da bi Srbija ponovo došla u prednost preko Miličića u 19 minutu (29:28).
Treča četvrtina donela i najmanje koševa, svega 17, a semafor je dugo pokazivao rezultat 32:32. Razlog tome su bile greške na obe strane izazvane nervoznom igrom.
Srbija je u 36. minutu povela sa 36:32 što je bila i najveća prednost na meču. Ipak šampioni Evrope se vraćaju preko Nikudisa i Papauskasa i prelaze u vođstvo 54:51.
Pet sekundi pre kraja meča Grci imaju 56:53, ali onda scenu stupa do tade neubedljivi Gurović i drugom trojkom na melu (sa strane, od tablu) ostavlja Srbiju u igri.
U produžetku Grci ponovo imaju prednost koja je išla i do četiri poena, ali zahvaljujući trojci Jarića i košem uz faul Teodosića Srbija sve do poslednjeg sekunda ostaje u igri, no ispostavilo se nedovoljno da svalada iskusnijeg rivala.
Sačuvana
fon Manštajn
provereni korisnici
skriboman
*****
Pol: Muškarac
Horoskop: Vaga
Poruke: 2726


we only come out at night


« Odgovor #79 poslato: 06.09.2007. 05:48:14 »

eto evropsko bilo proslo niko ga se nece ni secati ...  ipak je malo tuzno sve ovo... Cry
Sačuvana

Stand by me my apprentice
Be brave, clench fists.
Rašo
urednik
skriboman
*****
Pol: Muškarac
Horoskop: Škorpija
Poruke: 3321


« Odgovor #80 poslato: 06.09.2007. 14:59:47 »

P R E S S


CRVENI PONOVO, SRPSKA KOŠARKO!

Košarkaši Srbije izgubili od Izraela 87:83, ispali sa Evropskog prvenstva, ostali bez OI u Pekingu i gurnuli naš trofejni sport na samo dno

Srpska košarka ponovo crveni! Kada smo mislili da posle Atine, Novog Sada i Japana ne možemo gore, dogodila nam se Španija. Porazom od Izraela 87:83 (16:23, 20:22, 25:15, 26:23) srpska košarkaška reprezentacija eliminisana je sa Evropskog prvenstva bez ijedne pobede i tako ostvarila svoj najgori rezultat u istoriji! Uz to, ostali smo i bez Olimpijskih igara u Pekingu.

Tračak nade koji smo dobili u porazu od Grčke istopio se u drugom poluvremenu meča sa Izraelom. Dotle, Slavnićevi momci ličili su na "moskitose". Konačno sa idejom u napadu, standardno solidni u odbrani, ličili su na ekipu, a ne na grupu građana. I onda je sve puklo. Sunovrat se dogodio od 20. do 30. minuta. Stao je šut popustila odbrana, Gurović je silovao loptu, ostali su se ili sklanjali ili jednostavno nisu umeli. Voda je ušla u uši, čak i u finišu meča, u egal završnici, naši su pravili početničke greške, namerne faulove, ishitrene šuteve...

Kako objasniti sramotan poraz od Izraelaca? Šta reći o ekipi koja ima devet poena razlike na poluvremenu, a onda u trećoj četvrtini sve prospe? Čiji najbolji, najiskusniji igrači igraju kao da nikada nisu uzeli loptu u ruke? Trojica najboljih bili su najgori. Jarić se sklanjao od lopte, plašio se da preuzme odgovornost, a trebalo je da bude organizator, mozak tima. Gurović je trebalo da bude prvi strelac ekipe, a šutirao je trojke 8-2, uz ukupan procenat šuta ispod 50 odsto. O Darku Miličiću da ne trošimo reči. Momak koji na računu ima 20 i kusur miliona dolara proslavio se u Španiji samo prostaklucima i, ajd' da kažemo, solidnom igrom protiv Grčke. A, ostali? Momci koji su u mlađim kategorijama navikli na zlata i sada su prvi. Ali, otpozadi. Kakve će traume to ostaviti na njih, pokazaće godine koje dolaze. A dotle bi upokojena srpska košarka mogla dobrano da se "ohladi".

A, da, zaboravili smo na selektora. Zoran Moka Slavnić. Obećao je da će otići na Island ukoliko ne uspe sa ovom ekipom. Kakav je rezultat ostvario, i Severni pol bi mu bio nagrada!

Slavnić: Nećete me više gledati

Zoran Moka Slavnić preuzeo je na sebe odgovornost za katastrofu u Španiji, ali nije obećao da će podneti ostavku na mesto selektora. Čovek koji je bio najžešći kritičar naših trofejnih selektora Željka Obradovića i Svetislava Pešića rekao je pre prvenstva da će, ako ne budemo u prvih sedam, otići na Island da se smrzne. Sada, posle debakla i ovog, blago rečeno, sramnog poraza od Izraela, ima priliku da pokaže da je čovek od reči.

- Naravno da sam ja najveći krivac, jer sam selektirao ovaj tim. Nećete nas više gledati, imate priliku da se odmorite od nas, ako ste to želeli?! Ostavku ću podneti ako to bude tražio bar jedan član stručnog saveta. Obećao sam Island. Žao mi je što sam samo još dan i po ovde. Nećemo se dugo videti. Momci su sagoreli protiv Grka. Nisam želeo da tako bude, ali zato idemo kući. Nadam se da će ovi mladi igrači vratiti srpsku košarku tamo gde je nekad bila - rekao je Slavnić posle meča.


Od specijalnog izveštača: DRAGUTIN STOJMENOVIĆ
Sačuvana
Rašo
urednik
skriboman
*****
Pol: Muškarac
Horoskop: Škorpija
Poruke: 3321


« Odgovor #81 poslato: 11.09.2007. 15:34:08 »

KURIR


MOKA OMANUO

Vlade Đurović, košarkaški trener, tvrdi da je Zoran Slavnić pogrešio što se prema igračima postavio kao drug, a ne kao autoritet

Košarkaški tener Vlado Đurović smatra da se ništa neće promeniti u strukturama srpske košarke ni posle debakla reprezentacije Srbije na EP u Španiji. Iskusni stručnjak kaže da drugarsko ophođenje selektora Zorana Slavnića nije imalo pozitivan efekat na naše košarkaše, a mladima poručuje da je ličnost na koju treba da se ugledaju niko drugi do Novak Đoković!

- Nije mi se dopalo ono što sam video od naše reprezentacije u Španiji. Slavnić je imao mnogo drugačiji aršin od ranijih selektora, ali ni to nije urodilo plodom. Razlika u godinama između njega i igrača prilično je velika i oni ne shvataju njegove šale, a on je nesumnjivo veoma duhovit čovek - rekao je Vlade Đurović za Kurir i dodao:

- Posle Eurobasketa sam čuo da je na klupi bilo mnogo nediscipline, nepristojnih izjava i psovanja, što uopšte nije u redu. Vratilo mu se kao bumerang to što je hteo da bude drug s igračima. Pokazalo se da ni to nije bilo dobro, kao što nije valjao ni Šakotin način ophođenja "eks katedra", gde su mu se igrači maltene obraćali sa Vi.

Stručni savet je uz Slavnića, mada bi trebalo da se dogode određene promene, s obzirom na debakl u Španiji.

- Čisto sumnjam da će se nešto promeniti. Došli su novi predsednik i selektor, a sve je ostalo isto. Problem je u ukupnoj organizaciji, a ja nemam ideju kako bi sve moglo da se reši. Ovo sa devet debitanata nije se pokazalo kao dobar potez, jer su mladi igrači bili rasterećeni znajući da su tu Gurović i Jarić, koji treba da preuzmu odgovornost. Ili je trebalo da budu svi debitanti, ili da se ide na postepeno podmlađivanje, kako su to ranije činili Žeravica, Nikolić i Novosel.

Određeni košarkaši su pokazali zavidan nivo nekulture, a pojedincima je više značilo da se istaknu nekim skandalom nego kvalitetnom partijom.
- Naši košarkaši bi trebalo da se ponašaju kao Novak Đoković. Oduševljen sam njime, i to ne samo kao teniserom već kao ličnošću. Taj dečko nema tetovaže, minđuše, lančiće... Novak poručuje da treba da ga vole takvog kakav je i nema potrebu da se izdvaja dodatnim elementima. Zrela je ličnost i umeren u svojim izjavama - kaže Đurović i dodaje:

- Ne kažem da takvih momaka nema i među košarkašima. Na primer, Milenko Tepić je izuzetno skroman i obrazovan momak, sa dobrim kućnim vaspitanjem.

TABELA »

Grupa e pob  izg    bod

RUS    3      1    7
ESP    3    1    7
CRO    2    2    6
GRE    2    2    6
ISR    1    3    5
POR    1    3    5



Grupa f pob   izg    bod   

LTU    4    0    8
SLO    4    0    8
FRA    2    2    6
ITA    1    3    5
GER    1    3    5
TUR    0    4    4
Sačuvana
Rašo
urednik
skriboman
*****
Pol: Muškarac
Horoskop: Škorpija
Poruke: 3321


« Odgovor #82 poslato: 12.09.2007. 15:49:10 »

B 92



Španci overili prvo mesto u grupi E


U poslednjoj utakmici treće runde u grupi E, košarkaši Španije bili su ubedljivi protiv Izraela – 99:73 (47:48). Najefikasniji kod domaćina šampionata bio je sjajni Pau Gasol koji je imao 26 poena i 7 skokova. Pored njega, kod Španaca su se istakli Kalderon sa 15, i Mumbru i Garbahosa sa po 12 poena. U ekipi Izraela Elijahu, Tapiro i Naor su postigli po 15 poena.

Španci su ovom pobedom izborili prvo mesto u E grupi. Drugi su Rusi, treći Grci a četvfrti Hrvati.

Nakon startnog vođstva Španaca od 2-0, Izraelci su preuzeli vođstvo koje ubrzo dostiglo i osam poena prednosti (12:4). Na kraju prve deonice Izraelci su vodili 29:19, uz šest poena i pet asistencija Tapira, dok je na drugoj strani Špance održavao Gasol sa 10 od 19 poena koliko su postigli.

Ta prednost Izraela je početkom druge četvrtine porasla i na plus 12 - 32:19, ali su se Španci nakon toga konsolidovali pa je poluvreme završeno samo poenom prednosti za Izrael – 48:47. Špance su u prvih dvadeset minuta predvodili Gasol sa 17 i Kalderon sa 15, dok je Tapiro na drugoj strani postigao 12, a Elijahu 11 poena.

Ipak, u drugom poluvremenu sve je došlo na svoje mesto. Španci su u drugih dvadeset minuta potpuno nadigrali znano slabijeg rivala i dobili taj period igre sa velikih 27 razlike!

U sredu je na programu i poslednje, treće kolu i u grupi F nakon kojeg će biti poznati i četvrtfinalni parovi na šampionatu.

Priredio/la: A G
Sačuvana
Rašo
urednik
skriboman
*****
Pol: Muškarac
Horoskop: Škorpija
Poruke: 3321


« Odgovor #83 poslato: 13.09.2007. 15:36:53 »

BLIC


Nemačka do četvrtfinala preko Italije


Košarkaši Nemačke pobedili su Italiju rezultatom 67:58 (12:18, 15:9, 19:10, 21:21) u svom poslednjem meču druge faze EP u Španiji i tako uhvatili poslednji voz za četvrtfinale.

Italija je bolje otvorila odlučujući meč za obe ekipe i predvođena Belinelijem je stigla do prednosti koju je očuvala sve do 15. minuta (19:19). Od tada su se timovi u veoma čvrstom, nervoznom i neefikasnom duelu smenjivali u vođstvu, ali su “panceri” u finišu treće deonice serijom 13:4 odlepili na 46:37, što je prelomilo meč. Posledni nalet “azura” na Eurobasketu viđen je dva minuta pre kraja kada je Barnjani trojkom smanjio razliku na minus dva – 54:52. Ipak, Herber je brzo vratio trojku i omogućio Nemcima da u penal završnici uspešno privedu meč kraju i izvuku fleke iz prethodnih utakmica.

Najefikasniji na terenu je bio Belineli sa 25 poena, ali je podršku dobio samo od Barnjanija, koji je dodao deset poena. Na drugoj strani najbolji su bili Novicki i Herber sa po 15 koševa, a najveći as nemačke selekcije je upisao i deset skokova.

Posle ove utakmice poznati su svi četvrtfinalisti i iz grupe F, jer će Italija i Turska definivitno ostati na poslednja dva mesta. Težak poraz za "azure" znači i da definitivno neće ići na OI u Pekingu gde bi branili vicešampionsku poziciju iz 2004. godine.
Grupa e Po   Iz      Bod
ESP    4    1    9
RUS    4    1    9
GRE    3    2    8
CRO    2    3    7
POR    1    4    6
ISR    1    4    6

Grupa f Po   Iz      Bod
LTU    5    0    10
SLO    4    1    9
FRA    3    2    8
GER    2    3    7
ITA    1    4    6
TUR    0    5    5
Sačuvana
Rašo
urednik
skriboman
*****
Pol: Muškarac
Horoskop: Škorpija
Poruke: 3321


« Odgovor #84 poslato: 14.09.2007. 15:59:29 »

B 92


EP: Rusija i Španija u polufinalu



Prve dve utakmice četvrtfinala na PE dobile su selekcije Rusije i Španije. Košarkaši Rusije su u prvom četvrtfinalu bili bolji od Francuske rezultatom 75:71, a Španci su deklasirali selekciju Nemačke, 83:55.

Najefikasniji u ekipi Dejvida Blada bili su Viktor Hrijapa sa 16, Robert Holden sa 15, Nikita Morgunov sa 14 i Zahar Pašutin sa 11 poena.

Kod Francuza je najbolji bio NBA tandem Toni Parker – Boris Dijao. Igrač Finiksa postigao je 17, a plej San Antonija 15 poena.

U timu Španije najefikasniji je bio Kalderon sa 17 poena, Rubi Fernandes i Navaro postigli su po 12 a svih 12 igrača Španije upisalo se u strelce.

U ekipi Nemačke Novicki je postigao 11, Jagla 10 poena.

Sačuvana
Rašo
urednik
skriboman
*****
Pol: Muškarac
Horoskop: Škorpija
Poruke: 3321


« Odgovor #85 poslato: 15.09.2007. 14:50:26 »

B 92

Grčka velikim preokretom do pobede

Košarkaši Grčke plasirali su se u polufinale Evropskog prvenstva u Španiji, pošto su u četrtfinalu pobedili Sloveniju sa 63:62. Najefikasniji u pobedničkoj ekipi bio je Teo Papalukas sa 17 poena i 5 asistencija, Papadopulos je postigao 10, a Zizis 7 poena. U poraženoj ekipi najbolji je bio Raša Nesterović sa 16 poena i 11 skokova, Jaka Laković je postigao 14, dok je Smodiš postigao 10 pogodaka.

Izabranici Aleša Pipana odigrali su možda 35 najboljih munuta na šampionatu. Veći deo meča vodili, u trećoj četvrtini i sa 15-ak poena prednosti, međutim individualni kvalitet Papalukasa i Papadopulosa, kao i strah Slovenaca od pobede odveli su aktuelne prvake Evrope u polufinale, čime su izborili i plasman na Olimpijske igre.

Slovenci su na 2 ipo minuta do kraja meča imali prednost od 12 poena (61:49). Zizis je sa dva penala započeo furioznu seriju Grka od 14:1 koju je poenima završio Teodoros Papalukas i koja je odlučila pobednika. Jaka Lakovič je ipak, imao priliku da kao i na meču sa Italijanima trojkom reši pitanje pobedenika, međutim bek Barselone je promašio sa velike udaljenosti (iako je imao još 2 sekunde).

Grčka će do meča za odbranu titule imati do sada najtežeg protivnika, domačina šampionata i najvećeg favorita Španiju, dok će u drugom polufinalnom meču igrati Litvanija i Rusija.

Priredio/la: Đorđe Lazarević
Sačuvana
Rašo
urednik
skriboman
*****
Pol: Muškarac
Horoskop: Škorpija
Poruke: 3321


« Odgovor #86 poslato: 16.09.2007. 14:42:02 »

B 92


U finalu Španija i Rusija!

U velikom finalu Eurobasketa 2007.godine sastaće se selekcije Španije i Rusije.Rusija je u drugom polufinalu savladala Litvaniju sa 82:74 (25-12, 15-21, 25-25, 21-16) ,iako su Litvanci uz domaćina Španiju do četvrtfinala prikazali najubedljivije igre na prvenstvu. Rusiju je do prve završnice (posle finala 1993.godine sa Nemačkom u Minhenu) u poslednjih 14 godina odveo fenomenalni Andrej Kirilenko koji je meč završio sa 29 poena i 8 skokova.

Naturalizovani Amerikanac Holden je bio drugi strelac Rusije sa 18 poena.U litvanskom timu zakazali su gotovo svi (Jasikevičijus, braća Lavrinovič, Kleiza..) pa je «simultanka» Šiškauskasa uz 30 poena bilo nedovoljna za reprizu finala EP iz 2003.godine. Rusi su fantastično otvorili meč, poveli sa 10-1, 18-3, a na prvi odmor otišli su sa velikih 25-12. Litvanci su uz nekoliko korekcija i organizovaniju igru u napadu (proradio Jasaitis) uspeli da smanje veliki deficit do poluvremena na 33-40.

Šiškauskas je preuzeo i ulogu pleja, pogodio je i dve trojke, Litvanija je stigla do 52-52, ali je ponovo Kirilenko preuzeo odgovornost, pogodio trojku, pa polaganje uz prekršaj i inicirao seriju Rusije koja se ponovo odlepljuje. Litvanci su novi pokušaj da se vrate u utakmicu napravili početkom poslednje deonice.

Ponovo je u glavnoj ulozi bio Šiškauskas ( dve trojke) i Litvanci su prišli na 61-65.Na tu seriju, novom odgovara Kirilenko, ubacuje dvojku, pa kasnije i dva penala. Novi krilni igrač CSKA, Rajmunas Šiškauskas je stao, a kada je Holden pogodio trojku (Kirilenko bio na klupi zbog rasekotine na usni) za 80:69 činilo se da je sve rešeno.

Litvanci su ponovo ušli u presing, uspeli da odbrane dva napada, pogodio je Kaukenas, rezultat je bio smanjen na 74-80.U samom finišu, Jasikevičijus je napravio nekoliko grešaka ( faul u napadu), Kaukenas je dobio blokadu od Kirilenka i pogrešio u koracima, Kleiza takodje napravio faul u napadu, i Rusi su poslednji minut uz dva ofanzivna skoka u jednom napadu, sačuvali loptu i priveli utakmicu mirnom kraju.

Rusija: Kirilenko 29+8 sk+ 3 ukradene+ 3 blokade, Holden 18+6 sk, Morgunov 6, Samuilenko 2,Krjapa 15+5sk, Pašutin 2,Monja 4,Savrasenko 8, Padius 2.

Litvanija: Siškauskas 30, Kaukenas 12,Maciulis 0,D.Lavrinovič 0,Songaila 8+6 sk,Kleiza 5,D.Lavrinovič 5, Jasikevičijus 5 (šut za dva 1-5, šut za tri 1-5),Javtokas 3.

Veliko finale Rusija – Španija igra se u nedelju od 21 i 30.

Priredio/la: VI
Sačuvana
Rašo
urednik
skriboman
*****
Pol: Muškarac
Horoskop: Škorpija
Poruke: 3321


« Odgovor #87 poslato: 17.09.2007. 14:17:46 »

B 92


Rusija novi šampion Evrope!


Reprezenativci Rusije novi su evropski šampioni. Oni su u veoma uzbudljivom meču i pored dosta problema tokom utakmice uspeli da savladaju domaćina šampionata Španiju rezultatom 60:59. Najefikasniji u ekipi Davida Blata bio je Kirilenko sa 17 poena i 5 skokova, Ponkrašov je postigao 10, a junak finalnog meča Džej Ar Holden 8. Na drugoj strani Kalderon je meč završio sa 15 poena, a Pau Gasol je zabeležio dabl-dabl učinak od 14 poena i isto toliko skokova.

Španci odlično počinju meč, konkretno Rudi Fernandes i Kladeron, a pošto Rusi nisu imali pravo rešenje za zonsku odbranu domaćih, rezultat je već posle 4 minuta iznosio 15:4. Kao i na svim mečevima ruske reprezentacije Holden i Kirilenko dobrom igrom u napadu smanjuju prednost, a u korist Rusima išla je i promena odbrane sa zone na zonski presing. Međutim, kada je krilo Jute je ušlo u problem sa faulovima prouzrokavanim direktnim duelom sa Pau Gasolom, oslabila je do tada poprilično loša igra Rusa u odbrani tako da se na mali odmor otišlo sa duplom prednošću "Crvene furije" (22:11).

Aleksej Savrašenko je donekle uspostavio ravnotežu pod koševima, pronašao rešenje za Gasola i nekoliko puta dobro ispratio bekove, pa su "baćuške" uspele da smanje zaostatak na podnošljivih 6 poena. Ali, usledile su tri trojke, po jedna Kalderona, Gasola i Himenesa, tako da su se Španci ponovo odlepili na "sigurnih" 11 poena viška. Možda tajni adut Davida Blata na finalnom meču, Ponkrašov je uneo određenu agresivnost u defanzivi i sa nekolliko važnih poena bio inicijator nove serije Rusa. Druga četvrtina završila se za Ruse odličnih 3 poena manjka. Igra Rusa u prvom poluvremenu nije bila na toliko visokom nivou koliko se može zaključiti iz rezultata. Razlog tako male prednosti Španaca leži u očajnom šutu za dva (4 od 20), koji je ipak donekle nadomešten sjajnom realizacijom van linije 6,25, pošto su pogodili 7 trojki iz 12 pokušaja.

U trećoj četrvtini, viđena je slična situacija kao i na početku meča. Kalderon je otvorio četvrtinu trojkom, Rusi su ispunili bonus već posle nepuna tri minuta, a najveći problem za Davida Blata bio je i četvrti faul Andreja Kirilenka. Međutim, izlazak Kirilenka iz igre otvorio je prostor za Ponkrašova. Mladi bek je pogodio trojku, zabeležio dve dobre asistencije (Savrašenku na zicer i Hrijapi za tri), tako da su Rusi i pored brojnih problema prišli na tri poena zaostatka.

Početak poslednje četrtine, izgledao je kao i početak novog meča. Pašutin je već u prvom napadu pogodio za tri, a Holden prodorom donosi "baćuškama" prvu prednost na meču.

Ali, nepogrešivim šutem za tri poena, Španci dolaze do novog preokreta. Hrijapa je posle neokoliko odlično odigranih odbrana na Gasolu, ipak izgubio bitku sa Špancem. U dva uzastopna napada, Gasol je prozrokovao prvo četvrti, a zatim i peti faul ruskog krila.

Sve je išlo na ruku Špancima. Na dva minuta do kraja Gasol je pogodio uz faul Džej Ar Holdena. Madrid je počeo sa slavljem, ali Rusi se nisu predali. Prvo su odigrali odličnu odbranu, zatim je Nikita Morgunov postigao važne poena. Dobra odbrana odigrana je i u sledećem napadu, Holden je ukrao loptu Gasolu, i teškim šutem posle finte pogodio na 2 sekunde do kraja.

Poslednji napad odigran je na Gasola. Krilni centar Španaca je primio loptu na 5 metara od koša i iz okreta promašio šut za pobedu.

Zanimljivo je da koš Holdena dosta podseća na poslednje finale koje su Rusi odigrali 1993. godine u Nemačkoj, kada su ostali bez titule poenima Hansija Gnada (sada asistenta Davida Blata).

Priredio/la: Đorđe Lazarević
Sačuvana
Rašo
urednik
skriboman
*****
Pol: Muškarac
Horoskop: Škorpija
Poruke: 3321


« Odgovor #88 poslato: 27.09.2007. 15:52:28 »

B 92


KSS:Stručni savet razrešen dužnosti


Upravni odbor Košarkaškog saveza Srbije jednoglasno je usvojio predlog počasnog predsednika KSS-a Borislava Stankovića da se svi članovi Stručnog saveta razreše dužnosti. Stručni savet je raspušten jer, kako je zaključeno na sastanku Upravnog odbora, u ovom trenutku zbog pojedinaca koji nisu prisutni ili koji ne mogu redovno da prisustvuju sastancima, ne može da odrađuje ono što mu je obaveza po Statutu, rekao je predsednik KSS-a Dragan Kapičić za B92.

Članovi Stručnog saveta bili su Ranko Žeravica, Božidar Maljković, Svetislav Pešić, Duško Vujošević, Dražen Dalipagić, Ratko Radovanović i Zoran Slavnić.

UO KSS odredio je četvoročlanu komisiju u sastavu Borislav Stanković, Predrag Danilović, Nebojša Čović i Dragan Kapičić, koja će pripremiti uslove za formiranje novog Stručnog saveta.

Novi Stručni savet će zatim raspisati konkurs za selektora i on će biti izabran na period od pet godina. Podsetimo, Zoranu Slavniću je istekao mandat posle Evropskog prvenstva u Španiji.

”Predlog za raspuštanje Stručnog saveta je potekao od gospodina Bore Stankovića na bazi konstatacije da Stručni savet u ovom trenutku, s obzirom na pozicije pojedinaca koji nisu prisutni ili koji ne mogu redovno da budu prisutni, ne bi mogao u ovoj situaciji da odrađuje ono što mu je obaveza. Predlog gospodina Stankovića je bio da se Stručni savet raspusti i da se po kriterijumima koji su postojeći ponovo formira i da on pod hitno krene sa pripremom strategije razvoja svega onoga što nas očekuje u budućnosti, uklljučujući i konkurs za selektora”, rekao je Kapičić za B92 i dodao da formiranje novog sedmočlanog Stručnog saveta očekuje u narednih nekoliko nedelja.

“Novi Stručni savet će uraditi analizu ne samo za izbor selektora, već i svega onoga što nas čeka u narednom ciklusu, koji je preciziran kao Olimpijski ciklus do OI 2012. godine“, dodao je predsednik KSS-a.

Glavni problem funkcionisanja Stručnog saveta bio je taj što članovi tog tela koji rade u inostranstvu zbog obaveza najčešće nisu mogli da prisustvuju sastancima. Pojedini članovi Upravnog odbora KSS-a, poredložili su da u budućnosti članove Stručnog saveta čine isključivo ljudi iz domaće košarke, dok bi naši stručnjaci koji rade u inostranstvu imali uloge savetnika. Kapičić kaže da su mišljenja članova UO oko tog pitanja bila podeljena.

“Ja lično zastupam stav da je taj kapacitet ljudi iz inostranstva apsolutno dragocen i nephodan. Sa druge strane, drugi su smatrali da su ti ljudi toliko daleko i van mogućnosti da rade da bi oni mogli da imaju samo neku ulogu savetnika. Ja smatram da bi ti ljudi trebalo da budu što bliže radu u Savezu. Koliko ćemo moći to da ostvarimo i koliko će biti prisutna ta logika da stručnjaci iz domaće košarke budu direktnije uključeni, a da ovi drugi budu samo savetnici, videćemo”, kaže Kapičić.

Predsednik KSS-a kaže da, uprkos najavama u medijima, tema statusa dosadašnjeg selektora Zorana Slavnića nije bila u prvom planu na sastanku Upravnog odbora, pre svega zbog činjenice da je njegov mandat istekao po završetku Evropskog prvenstva u Španiji.

“Čitav sastanak UO je krenuo tokom analize ukupnog stanja i određenih problema sa kojima se suočavamo, od sistema takmičenja, preko reprezentacije i neodazivanja igrača, pa do Stručnog saveta. Od početka sastanka jedan broj članova UO nije ni imao potrebu da analizira rad Slavnića u Španiji, iako smo svi dobili njegov pismeni izveštaj. Negde pri kraju sastanka, Slavnić se javio i, prilično uverljivo, dao svoje objašnjenje svega što se desilo i to je ostalo na tome. Nije se diskutovalo o njemu, niti smo ocenjivali njegov rad. Tema Slavnićeve pozicije je bila stavljena u posebnu poziciju jer je taj ugovor istekao. Kada je u pitanju selektor, sada krećemo od nule, s obzirom da je raspušten Stručni savet. Prvi sledeći korak je formiranje novog Stručnog saveta, koji će postaviti uslove za kandidaturu svih, uključujući i Slavnića, koji verovatno ima ambicije, i zatim će se izabrati selektor na jedan duži period”, rekao je Kapičić.
Sačuvana
Rašo
urednik
skriboman
*****
Pol: Muškarac
Horoskop: Škorpija
Poruke: 3321


« Odgovor #89 poslato: 29.09.2007. 15:16:00 »

KURIR


HOĆU SALETA

Bora Stanković izrazio želju da se Aleksandar Đorđević napokon ozbiljnije uključi u rad Košarkaškog saveza Srbije

Počasni predsednik KSS Bora Stanković bi u novom Stručnom savetu voleo da vidi Aleksandra Đorđevića, ali prema njegovim rečima, šanse da se Sale nacionale uključi aktivnije u Savez su minimalne. Istaknuti košarkaški radnik smatra da bi u stručnom forumu trebalo da sede naši najkompetetniji ljudi, koji bi mogli da odgovore na probleme u kojima se nalazi Savez.

- Đorđević je mlad čovek i takve osobe su nam izuzetno potrebne. Teško je u ovom trenutku očekivati da će se Sale aktivnije uključiti u naš Savez, jer ima neke druge planove.

U svakom slučaju takvi ljudi su nam potrebni i voleo bih da ga jednog dana vidim u našoj košarkaškoj organizaciji - istakao je Stanković.

Počasni predsednik KSS očekuje da će novi Stručni savet sačinjavati ljudi koji žive u Srbiji, jer poznaju prilike u našoj košarci.

- Mislim da je najbolje da to budu stručnjaci koji rade u našoj zemlji, jer su oni upoznati s problemima. Dosadašnji članovi Stručnog saveta nisu se često sastajali, zbog obaveza koje su imali u inostranstvu.

To je glavni razlog zbog čega ću se zalagati da okosnicu novog Stručnog saveta čine najkompetentniji ljudi iz Srbije. Čak sam mišljenja da ovo telo treba da se proširi i da imaju mnogo značajniju ulogu u našoj košarkaškoj organizaciji.

Ovo je tek prvi koračić ka poboljšanju situacije u KSS, a sledeći je razgovor o promenama u Statutu - završio je Stanković.

Aleksandar Đorđević je istakao da je raspuštanje Stručnog saveta pozitivna stvar, ali da neće da priča preko novina o njegovom mogućem angažovanju.

- Izbledeli smo koliko pričamo za medije. Sa mnom niko nije kontaktirao i glupo je da pričam hipotetički.

Čujem preko novina kako bi neko voleo da me vidi u Savezu, ali niko me nije zvao.

Pored toga, moram da vidim koji su sledeći koraci, nije poenta menjati samo ljude, već mora da se promeni sistem. Ko god da bude selektor, velika je stvar, jer će dobiti priliku da radi na duge staze.

Pozdravljam odluku da o sastavu Stručnog saveta odlučuju Stanković, Kapičić, Danilović i Čović - poručio je Đorđević.
      

STRUČNI SAVET DO 10. OKTOBRA

Predsednik KSS Dragan Kapičić rekao je da bi četvoročlana komisija trebalo da do 10. oktobra formira novi Stručni savet.
- Verujem da ćemo do 10. oktobra znati ko su novi članovi Stručnog saveta. Do tog datuma Stanković, Danilović, Čović i ja bi trebalo da znamo ko su kandidati za ovo telo. Verujem da ćemo naći najbolje ljude i boriću se da ingerencije Stručnog savete u budućnosti budu veće - kazao je Kapičić.
      
   
   

(M. N.)
Sačuvana
Stranice: 1 2 3 [4]  Sve
  Štampaj  
 
Prebaci se na:  


Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 1.1 RC3 | SMF © 2001-2006, Lewis Media | Imprint Ispravan XHTML 1.0! Ispravan CSS!
Stranica je napravljena za 2.281 sekundi sa 35 upita.