Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?
Oreska - Užice
Prijavite se sa korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
 
ARHIVA
   Početna   Pomoć Pravila Pretraga Gallery Prijavljivanje Registracija  
IZBORI: NAJFORUMAŠ I NAJFORUMAŠICA GODINE
AKCIJA: SVI UŽIČANI NA JEDNOM MESTU!
Za užičke nekomercijalne organizacije i ustanove besplatno...
Stranice: [1]
  Štampaj  
This topic has not yet been rated!
You have not rated this topic. Select a rating:
Autor Tema: Svetsko prvenstvo u vaterpolu 2009  (Pročitano 3453 puta)
Rašo
urednik
skriboman
*****
Pol: Muškarac
Horoskop: Škorpija
Poruke: 3321


« poslato: 18.07.2009. 14:33:05 »

Novi „delfini“ u Rimu




Podmlađeni, verovatno i sami nesvesni svojih mogućnosti, vaterpolisti Srbije krenuli su u Rim na najznačajnije takmičenje u 2009. godini - Svetsko prvenstvo u vodenim sportovima koje se održava u Rimu od 17. jula do 2. avgusta.

Planetarni šampionat, čini se, nikada nije bio ujednačeniji, s obzirom na činjenicu da će se većina reprezentacija predstaviti sa novijim, mlađim snagama. Za srpsku selekciju Rim bi mogao biti novi početak.
- Nemamo obavezu da stignemo do odličja. Bićemo rasterećeni, bez pritiska. Svetsko prvenstvo u Rimu je jedno od takmičenja u nizu u ovom olimpijskom ciklusu, a glavni cilj je zlato na Olimpijskim igrama u Londonu 2012. godine. Sada udaramo temelje za taj cilj - jasan je bio selektor „delfina“ Dejan Udovičić.

Do Londona ima još dosta, a to vreme trebalo bi da iskristališe tim koji bi se u narednim godinama borio za najviši plasman. Biće posebno zanimljivo videti kako se najmlađi bore sa pritiskom igranja na velikoj pozornici.
- Bićemo plasirani kako zaslužujemo, bićemo pametni da iskoristimo sve šanse koje nam se ukažu i pokažemo sve što možemo. Važno je da budemo hladne glave i da svaki meč odigramo pametno. To se posebno odnosi na najmlađe koji bi trebalo baš u Rimu da stasaju u prave šampione - smatra Udovičić.
Srbija se nalazi u grupi C, zajedno sa selekcijama Španije, Australije i Kazahstana. Novi lider ekipe Vanja Udovičić takmičenje u Italiji vidi kao prvu veliku priliku za dokazivanje.
- Ovo je prva velika prepreka, prvi veći ispit za novi tim Srbije u četvorogodišnjem ciklusu, u kojem je glavni cilj Olimpijada u Londonu. Ipak, vaspitanje koje imamo i tradicija srpskog vaterpola nam ne dozvoljavaju da odemo u Rim a da ne pokušamo da napravimo vrhunski rezultat.

Legendarni vaterpolista, Italijan Đani Lonci, Mađarsku vidi kao prvog favorita na Svetskom prvenstvu.
- Mađari su, po meni, najjači, Hrvati dolaze u Rim kako bi se iskupili za loš nastup u Pekingu. Crnogorci, s druge strane, moraju napraviti dobar rezultat i tako nastaviti kontinuitet dobrih rezultata. Što se tiče Srbije, pripremila je jednu novu ekipu, neće biti jednostavno zameniti igrače kao što su Vujasinović i Šapić. Međutim, materijala stvarno imaju dosta.

http://www.blic.rs/sport.php?id=102115
Sačuvana
Rašo
urednik
skriboman
*****
Pol: Muškarac
Horoskop: Škorpija
Poruke: 3321


« Odgovor #1 poslato: 20.07.2009. 15:10:02 »

http://www.b92.net/sport/vaterpolo/vesti.php?yyyy=2009&mm=07&dd=19&nav_id=372053



Udovičić: "Rim temelj za budućnost"



Vaterpolo turnir na SP u vodenim sportovima, koji se od 17. jula do 2. avgusta održava u Rimu, počinje u ponedeljak mečevima prvog kola preliminarne faze.

Uprkos neplaniranoj smeni generacija, reprezentacija Srbije se nalazi u najužoj grupi kandidata za osvajanje medalja. Pored srpskih vaterpolista pretendenti na odličja su još Crna Gora, Hrvatska, Mađarska, SAD, Australija i Španija. Selektor Dejan Udovičić ocenio je da je turnir u Rimu "temelj za uspešne rezultate u narednim godinama".

Ekipa, koju sa klupe predvodi Dejan Udovičić, jedna je od najmlađih na prvenstvu. Predvode je Vanja Udovičić, Filip Filipović i Andrija Prlainović. Ostali su u prethodnom periodu uglavnom bili ili rezervisti ili povremeni članovi državnog tima.

Odlaskom čitave prve postave jedne od najuspešnijih generacija u istoriji našeg vaterpola, otvorio se prostor za novi tim, koji će već u italijanskoj prestonici imati priliku da pokaže šta zna i ume.

Selektor Udovičić uoči odlaska u Rim ocenio je da njegove pulene ne treba oterećivati rezultatima iz prošlosti i dodao da je ova godina "samo prva etapa u novom olimpijskom ciklusu".

"Prvenstvo u Rimu moramo da iskoristimo kao temelj za uspešne rezultate u narednim godinama. Sigurno je da ima selekcija koje su u ovom trenutku po kvalitetu i iskustvu ispred nas, ali i mi imamo visoke takmičarske ciljeve", istakao je Udovičić.

Da ova generacija ima potencijal da nastavi seriju odličnih rezultata naše vaterpolo reprezentacije pokazali su dosadašnji rezultati na takmičenjima koja su, istini za volju, prema kvalitetu sastava konkurentata i značaju, ipak, slabija od planetarnog prvenstva. "Plavi" su bili prvi na Mediteranskim igrama u Peskari, dok je na završnom turniru Svetske lige u Podgorici osvojeno treće mesto.

Srbija će na šampionatu startovati u C grupi u kojoj su još Španija, Australija i Kazahstan.

Najveće šanse uoči šampionata daju se Crnoj Gori. Manja članica nekadašnje zajedničke države sa Srbijom je već prošle godine, u debitantskoj sezoni, osvojila zlatnu medalju na Evropskom šampionatu u Malagi dok je na Olimpijskim igrama u Pekingu, uprkos brojnim pehovima sa povredama zauzela 4. mesto.

Tim koji predvodi nekadašnji selektor Srbije i Crne Gore Petar Porobić čine igrači, ponikli mahom u Jadranu i Primorcu, i nalaze se u zenitu igračke karijere.

Na golu je Miloš Sćepanović, kapiten je jedan od najboljih defanzivaca na svetu Predrag Jokić, a u napadu su itekako ubojiti Vladimir Gojković, Nikola Janović i centar Boris Zloković.

Titulu prvaka sveta, osvojenu pre dve godine u Melburnu, brani Hrvatska. Hrvati su u Melbrunu 2007. godine, nakon dugog posta, uspeli da uzmu odličje, iako su do polufinala igrali sasvim prosečno. U borbi za finale prosto su "oduvali" srpski državni tim.

Osim "jugoslovenskog trija" favorit za medalju, kao i uvek, je Mađarska. Tim Deneša Kemenjija poslednjih deset godina opstajao je u vrhu svetskog vaterpola sa minimalnim izmenama u sastavu, a naši severni susedi posebno su ponosni na tri uzastopna olimpijska zlata.

Na ostalim velikim takmičenjima Zoltan Seči, Đerđelji Kiš, Tamaš Kašas, Marton Sivoš i drugovi nisu toliko uspešni, pošto titulu svetskog prvaka čekaju šest, a evrpopskog šampiona čak deset godina. Pritom, poslednjih godina njihov međusobni skor sa Srbima i Crnogorcima izrazito je nepovoljan, a ove godine Udovicćeva ekipa već ih je dva puta dobila usred Budimpešte.

Stari kontinent će, kao i do sada, dominirati na planetarnoj smotri, a u prilog tome ide i prognoza prema kojoj, osim pomenutih favorita, najviše šansi da se dokopa medalje ima Španija. "Crvena furija" najmanje po kvalitetu zaostaje za vodećim kvartetom, mada su rezultati ovog tima Španije daleko slabiji od onih iz vremena generacije koju je predvodio Emanuel Estijarte.

Od reprezentacija sa drugih kontinenata nešto više očekuje se od iskusnih Amerikanaca i Australijanaca, koji su sa kombinovanim timom na Univerzijadi u Beogradu uzeli zlatnu medalju.

Sačuvana
Rašo
urednik
skriboman
*****
Pol: Muškarac
Horoskop: Škorpija
Poruke: 3321


« Odgovor #2 poslato: 21.07.2009. 14:10:31 »

Vaterpolisti Srbije izgubili su od Španije 11:9 (3:1, 1:2, 2:3, 5:3), u prvom kolu C grupe na šampionatu sveta u Rimu.

Srpski vaterpolisti veoma loše su otvorili duel sa Špancima, početkom druge deonice gubili su sa najvećih 4:1, ali su uspeli da se vrate i preuzmu vođstvo u trećoj četvrtini nakon četiri vezana gola. Ipak, Španci se nisu predali i sa tri vezana gola u poslednjem kvartalu vratili su prednost koju su zadržali do kraja.



Španija: Agilar, Mario Garsija, Martin 1, Malarah, Molina 2, Mingel, Galjego, Espanjol 1, Valjes 1, Perone 1, Peres 2, Havijer Garsija 3 (1), Lopes.
Srbija: Soro, Avramović, Gocić 1, Udovičić 2, Gak, Duško Pjetlović 1, Nikić 1, Aleksić 1, Radjen, Filipović 1, Prlainović, Stefan Mitrović 2, Gojko Pijetlović.
Igrač više: Srbija 13 (5), Španija 11 ( 8 ), Peterci: Španija 1 (1).
Sačuvana
Rašo
urednik
skriboman
*****
Pol: Muškarac
Horoskop: Škorpija
Poruke: 3321


« Odgovor #3 poslato: 23.07.2009. 16:29:22 »

Vaterpolisti Srbije ostvarili su prvu pobedu na Svetskom prvenstvu u Rimu, savladavši Kazahstan rezultatom 20:3 (4:1, 7:1, 3:1, 6:0).

Najefikasniji u našoj selekciji bili su Pijetlović i Filipović sa po pet pogodaka. Srbija je tako došla do druge pozicije u grupi posle početnog poraza od Španije, pošto je u drugom meču C grupe, Španija savladala do tada vodeću Australiju sa 13:10. Španci sada dve pobede zauzimaju prvo mesto. U trećem kolu Srbija će se u petak boriti sa Australijom za drugo mesto grupi.
Sačuvana
Rašo
urednik
skriboman
*****
Pol: Muškarac
Horoskop: Škorpija
Poruke: 3321


« Odgovor #4 poslato: 24.07.2009. 19:39:50 »

http://www.mtsmondo.com/sport/vesti/text.php?vest=141856


Remi kao pobeda
    

Vaterpolisti Srbije odigrali su nerešeno sa Australijom u poslednjem kolu prve faze Svetskog prvenstva u Rimu - 8:8 (2:1, 1:2, 3:4, 2:1).

Obe ekipe završile su grupu sa po tri osvojena boda, ali je Srbija zauzela drugo mesto na osnovu ubedljive pobede nad Kazahstanom i superiorne gol-razlike.

"Delfini" će se u osmini finala sastati sa trećeplasiranim timom iz grupe D. Gotovo je izvesno da će to biti reprezentacija Italije, domaćina SP, a u tom slučaju bi meč bio na rasporedu u nedelju od 21 čas.

Trijumf u grupi C i direktan plasman u četvrtfinale obezbedila je Španija, koja je bez mnogo naprezanja savladala Kazahstan sa 11:5.

Golove za Srbiju, koja je dobar deo utakmice provela u podređenom položaju, postigli su Filip Filipović (tri), Slavko Gak, Živko Gocić, Vanja Udovičić, Andrija Prlainović i Slobodan Nikić.

Najefikasniji kod "kengura" bili su Tomas Valan i Džon Koteril sa po tri pogotka.
Sačuvana
Rašo
urednik
skriboman
*****
Pol: Muškarac
Horoskop: Škorpija
Poruke: 3321


« Odgovor #5 poslato: 26.07.2009. 16:28:44 »

Vaterpolisti Srbije sastaju se u nedelju (21h) sa Italijom, u osmini finala Svetskog prvenstva u Rimu.

Kapiten srpske selekcija Vanja Udovičić istakao je da je duel sa domaćinom odlična prilika za našu ekipu da vrati neophodno samopouzdanje. Srpski vaterpolisti u prvom delu takmičenja zabeležili su po jednu pobedu (Kazahstan), poraz (Španija) i remi (Australija).
Sačuvana
Rašo
urednik
skriboman
*****
Pol: Muškarac
Horoskop: Škorpija
Poruke: 3321


« Odgovor #6 poslato: 27.07.2009. 15:36:00 »

Vaterpolo reprezentacija Srbije plasirala se u četvrtfinale Svetskog prvenstva u Rimu, pobedom nad domaćinom Italijom, sa 7:5 (1:1, 3:2, 2:1, 1:1).

Najbolji u timu Srbije bio je Vanja Udovičić sa dva pogotka, dok je kod Italijana najefikasniji bio Alesandro Kalkatera sa tri gola. Sledeći protivnik Srbije biće Mađarska, u četvrtfinalu koje je na programu u utorak.


Rezultati osmine finala:

Srbija – Italija 7:5
Nemačka – Crna Gora 9:8
Rumunija – Australija 7:5
Kanada – Kina 9:5

Parovi četvrtfinala:

Hrvatska - Rumunija
Mađarska - Srbija
SAD - Nemačka
Španija - Kanada
Sačuvana
Rašo
urednik
skriboman
*****
Pol: Muškarac
Horoskop: Škorpija
Poruke: 3321


« Odgovor #7 poslato: 28.07.2009. 23:47:17 »

Vaterpolo reprezentacija Srbije plasirala se u polufinale Svetskog prvenstva u Rimu pobedom nad Mađarskom 10:9!

Odluka je pala u produžecima, pošto je u regularnom toku bilo 8:8 (4:2, 1:1, 2:4, 1:1). Gol odluke postigao je Filip Filipović minut i po pre kraja.. U polufinalu Srbija će igrati sa pobednikom meča Hrvatska – Rumunija, dok će se Mađari sastati sa poraženim iz te utakmice. U preostalim mečevima SAD igraju sa Nemačkom, a Španija sa Kanadom. Polufinala su na programu u četvrtak.
Sačuvana
Rašo
urednik
skriboman
*****
Pol: Muškarac
Horoskop: Škorpija
Poruke: 3321


« Odgovor #8 poslato: 31.07.2009. 01:17:11 »

http://www.blic.rs/sport.php?id=104071


Srbija u finalu SP!


Vaterpolisti Srbije su srušili aktuelne svetske šampione i pobedom nad Hrvatskom se plasirali u finale Svetskog prvenstva u Rimu – 12:11(4:3, 3:3, 3:3, 2:2)!

Hrvatska je bolje otvorila uzbudljivu utakmicu i preko Sukna i Boškovića stigla do prednosti od 2:0. Andrija Prlainović je ubrzo prepolovio deficit, a 20-ak sekundi kasnije je Vanja Udovičić sjajno uplivao i izjednačio. "Delfini" su u finišu deonice pune golova uspeli da se odbrane od peterca, a onda je Gak 30 sekundi pre odlaska na prvi odmor doneo prvo vođstvo Srbiji.
U drugoj četvrtini su dugo gledani kratki napadi i na gol se čekao Filip Filipović i njegov prvi peterac za 5:3 i prvo vođstvo od dva gola.
Srbija je imala propustila nekoliko prilika da se odlepi i na "plus tri", a onda je borbena Hrvatska uspela da veže dva pogotka i na dva minuta do kraja izjednači na 9:9. Ipak, Filipovićeva lepa parabola je odvela Udovičićeve izabranike sa minimalcem u poslednjih osam minuta.
Prednost je povećao Prlainović fantastičnim udarcem za 11:9, a meč je rešio Filip Filipović, koji je bio nepogrešiv sa pet metara – tri od tri i nedsotižnih 12:10. "Barakude" su imale šansu da odvedu meč u produžetke, ali pri konačnih 12:11 nisu uspeli da probiju odbranu "delfina" sa igračem više.

Najefikasniji u reprezentaciji Srbije bio je Filipović sa četiri pogotka, a Vanja Udovičić je postigao tri.
U drugom polufinalu igraju SAD i Španija, finale je na programu 1. avgusta.
Sačuvana
Rašo
urednik
skriboman
*****
Pol: Muškarac
Horoskop: Škorpija
Poruke: 3321


« Odgovor #9 poslato: 02.08.2009. 16:29:54 »

http://www.blic.rs/sport.php?id=104391


Vaterpolisti Srbije najbolji na svetu!




 Vaterpolisti Srbije su prvaci sveta! "Delfini" su savladali Španiju u dramatičnom finalu SP u Rimu posle devet serija peteraca – ukupno 14:13, u petercima 7:6. U regularnom toku je rezultat bio 6:6, a posle dva produžetka na semaforu je pisalo 7:7 (3:2, 0:0, 1:2, 2:2, 1:1, 0:0).

Selekcija Srbije je prva stigla do vođstva i uspešno čuvala ga sve do 11 sekundi pre kraja četvrte četvrtine. "Furija" je izjednačila preko Garsije, a zatim je u produžetku i prvi put povela.


Ipak, ni to joj nije bilo dovoljno da obezbedi kompletan preokret. "Delfini" su se uprkos propuštenoj šansi da reše meč u regularnom toku vratili preko Rađena, a meč je otišao u peterce. U neverovatnom ruletu bila je bolja podmlađena reprezentacija Srbije!

"Zlatni klinci" su tako sjajnim pobedama nad domaćom Italijom, olimpijskim prvacima Mađarima, sada već bivšim svetskim prvacima Hrvatima dodali i fantastičan (neočekivan) trijumf nad Španijom u borbi za najsvetlije odličje - četvrtu medalju za Srbiju na SP u Rimu!

Prvu četvrtinu je golom otvorio Vanja Udovičić, koji je do kraja uvodnih osam minuta još dva puta zatresao mrežu. Raspoloženom Udovičiću je parirao najbolji igrač Španaca Ksavijer Garsija, koji je zaslužan za to što je njegova ekipa otišla na prvi odmor sa samo "minus jedan".

Veoma naporna druga deonica je prošla bez golova, ali sa nekoliko pogođenih stativa, prečki i sjajnih odbrana sa obe strane.
Početak treće deonice je pripao Špancima. Garsija se izjednačio sa Udovičićem po broju golova i poravnao rezultat na 3:3, ali je ubrzo pogodio i Filip Filipović. Levoruki "delfin" je svojom novom parabolom na ovom SP vratio Srbiji prednost – 4:3. Ipak, Španci su izjednačili zahvaljujući velikoj greški naše odbrane, koja je koštala Srbiju odlaska u četvrtu četvrtinu bez prednosti protiv ekipe od koje je poražena u grupnoj fazi – 4:4.
Filipović, bravura i mini het-trik odbrana sjajnog Sora uz prvi gol Pijetlovića doneli su posle dugo vremena "plus dva" Srbiji (6:4) - nedovoljno za završetak posla. Garsija je smanjio na 6:5 tri minuta pre kraja, a zatim je svojiom petim golom 11 sekundi pre kraja odveo meč i u produžetke.
"Furija" je na startu uspela da povede prvi put na finalu Svetskog prvenstva, a za to je bio zaslužan Molina. Međutim, ni to nije slomilo selekcija selektora Udovičića. Rađen je izjednačio, a onda je prošlo još nekoliko minuta do neverovatne završnice i peteraca!


Prvaci sveta
Igrači: Slobodan Soro, Marko Avramović, Živko Gocic, Vanja Udovičić, Slavko Gak, Duško Pijetlović, Slobodan Nikić, Milan Aleksić, Nikola Rađen, Filip Filipović, Andrija Prlainović, Stefan Mitrović, Gojko Pijetlović.
Stručni štab: Dejan Udovičić (selektor), Vladimir Pavlović, Dejan Stanojević (treneri), Nebojša Jeremić (doktor), Goran Golubović (fizioterapeut), Miloš Ćirić (snimatelj), Nikola Kuljača (tim lider) i Nenad Manojlović. Pored njih na treninzima su bili Branislav Mitrović i Petar Filipović.
Sačuvana
Stranice: [1]
  Štampaj  
 
Prebaci se na:  


Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 1.1 RC3 | SMF © 2001-2006, Lewis Media | Imprint Ispravan XHTML 1.0! Ispravan CSS!
Stranica je napravljena za 1.823 sekundi sa 36 upita.