Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?
Oreska - Užice
Prijavite se sa korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
 
ARHIVA
   Početna   Pomoć Pravila Pretraga Gallery Prijavljivanje Registracija  
IZBORI: NAJFORUMAŠ I NAJFORUMAŠICA GODINE
AKCIJA: SVI UŽIČANI NA JEDNOM MESTU!
Za užičke nekomercijalne organizacije i ustanove besplatno...
Stranice: 1 [2]  Sve
  Štampaj  
This topic has not yet been rated!
You have not rated this topic. Select a rating:
Autor Tema: Vimbldon 2008  (Pročitano 18823 puta)
Rašo
urednik
skriboman
*****
Pol: Muškarac
Horoskop: Škorpija
Poruke: 3321


« Odgovor #25 poslato: 01.07.2008. 14:24:30 »

Srpkinja Jelena Janković nije uspela da se plasira u četvrtfinale turnira u Vimbldonu pošto je izgubila od Tamari Tanasugarn sa Tajlanda u dva seta, po setovima 6:3, 6:2, za sat i 15 minuta igre. Tajlanđanka će se u nastavku takmičenja sresti sa aktuelnom šampionkom Venus Vilijams, koja je bila bolja od Alise Klejbanove iz Rusije 6:3, 6:4.

Janko Tipsarević nije uspeo da se plasira u četvrtfinale Vimbldona pošto je poražen od tridesetdvogodišnjeg Nemcea Rainera Šitlera u četiri seta, 4:6, 6:3, 4:6, 6:7, posle tri sata i šest minuta igre. Nemcu će u četvrtfinalu protivnik biti Francuz Arno Kleman, koji je bio bolji od Hrvata Ćilića u tri seta 6:3, 7:5, 6:2.
Sačuvana
Rašo
urednik
skriboman
*****
Pol: Muškarac
Horoskop: Škorpija
Poruke: 3321


« Odgovor #26 poslato: 01.07.2008. 14:24:52 »

Nenad Zimonjić i Kanađanin Danijel Nestor plasirali su se u četvrtfinale grendslem turnira u Vimbldonu, pošto su u ponedeljak u osmini finala pobedli Belorusa Maksa Mirnog i Britanca Džejmija Mareja rezultatom 6:2, 7:5, 6:3. Zimonjić i Nestor postavljeni su za druge nosioce, a za ulazak u polufinale boriće se protiv Kevina Andersona iz Južne Afrike i Roberta Lindštada iz Švedske. Južnoafričko-švedska kombinacija dobila je bez borbe duel protiv brazilskog dua Marselo Melo - Adre Sa.
Sačuvana
Rašo
urednik
skriboman
*****
Pol: Muškarac
Horoskop: Škorpija
Poruke: 3321


« Odgovor #27 poslato: 02.07.2008. 04:25:39 »

Nenad Zimonjić i Kanđanin Danijel Nestor plasirali su se u polufinale gren slem turnira u Vimbldonu, pošto su danas u četvrtfinalu pobedili Kevina Andersona iz Južne Afrike i Roberta Lindšteda iz Švedske rezultatom 7:6 (7:5), 6:4, 6:7 (5:7), 6:3

Zimonjić i Nestor, koji su na ovom turniru postavljeni za druge nosioce, imali su dosta problema protiv veoma čvrstih i uigranih protivnika, ali su na kraju ipak uspeli da slome njihov otpor.

Za ulazak u finale, Zimonjić i Nestor će igrati protiv devetih nosioca Lukasa Dluhija iz Česke i Leandera Paesa iz Inđe, koji su u četvrtfinalu pobedili treće nosioce, Izraelce Džonatana Erliha i Endija Rama, rezultatom 6:3, 6:3, 6:3.
Sačuvana
Rašo
urednik
skriboman
*****
Pol: Muškarac
Horoskop: Škorpija
Poruke: 3321


« Odgovor #28 poslato: 02.07.2008. 04:26:04 »



Teniserka Srbije Bojana Jovanovski (16) plasirala se u četvrtfinale juniorskog turnira u Vimbldonu, pošto je savladala Martinu Borecku iz Češke sa 2:0 (6:3, 6:4).

U narednom meču Jovanovska će se sastati sa Izabelom Holand iz Austrije.
« Poslednja izmena: 02.07.2008. 04:45:45 Rašo » Sačuvana
Rašo
urednik
skriboman
*****
Pol: Muškarac
Horoskop: Škorpija
Poruke: 3321


« Odgovor #29 poslato: 02.07.2008. 14:09:27 »

Srpski teniser Filip Krajinović plasirao se u osminu finala gren slem turnira u Vimbldonu u konkurenciji juniora, pošto je u meču drugog kola pobedio sedmog nosioca Rajana Harisona iz Sjedinjenih Američkih Država rezultatom 7:5, 6:3. Za ulazak u četvrtfinale Krajinović će igrati protiv Australijanca Džeroda Istona.
Sačuvana
Rašo
urednik
skriboman
*****
Pol: Muškarac
Horoskop: Škorpija
Poruke: 3321


« Odgovor #30 poslato: 02.07.2008. 14:10:37 »

b 92



Vilijamsove ekspresno do polufinala



Posle osam dana Vimbldona poznati su parovi ženskih polufinala. Serena Vilijams je ponovo pokazala veoma snažnu i preciznu igru u meču protiv 14. nositeljke Agnješke Radvanske, koju je savladala lako, u dva seta, po setovima 6:4, 6:0, za 51 minut. Ona će u polufinalu igrati sa 133. igračicom sveta, Kineskinjom Ži Ženg, koja je savladala 18. nositeljku NIkol Vaidišovu u tri seta, po setovima 6:2, 5:7, 6:1 za sat i 43 minuta.

Mlađa sestra Vilijams je od početka meča bila sigurna i potpuno je nadigrala protivnicu u svim aspektima igre, dok ove godine na Vimbldonu nije izgubila ni set. Odservirala je 11 asova i 27 vinera, ne bi li stigla do polufinala u kome je čeka Kineskinja, koja je na ovogodišnjem Vimbldonu pokazala impresivno umeće.

Ženg, koja je u trećem kolu pobedila i prvu teniserku sveta Anu Ivanović, napravila je dva brejka u prvom setu. Oba puta prednost je stekla posle duple servis greške Vaidišove pri servisu, dok je i sama morala da spase šest brejk lopti da bi osvojila prvi set.

Kineskinja, koja je sa 27. pala na 133. mesto zbog povreda, na turniru je po prvi put set izgubila pošto je Vaidišova napravila brejk u 11. gemu drugog seta, i izjednačila na 1:1.

U nastavku meča Ženg je pokazala koliko je stabilna, pošto je već na početku trećeg seta napravila brejk, i potom za pola sata i završila meč protiv veoma dobre Vaidišove.

I Venus Vilijams nije imala problema pri plasmanu u polufinale, pošto je porazila Tamarine Tanasugarn 6:4, 6:3 posle 95 minuta igre.

Iako je tridesetjednogodišnja Tanasugarn bila jedno od najprijatnijih iznenađenja turnira, na ovom meču nije imala mnogo šansi protiv raspoložene aktuelne šampionke.

Posle tri uzastopne brejka u prvom setu, Vilijamsova je uspela da povede sa 3:2, i prvi set reši u svoju korist rezultatom 6:4, uprkos žestokom otporu protivnice.

Iako je Tamarine nastavila dobro da igra, Venus je i u drugom setu brzo stigla do prednosti od 2:0, i nadmoć održala odličnim bekhend udarcima, kao i dobrim kretanjem.

Njena protivnica u polufinalu biće peta nositeljka Elena Dementijeva, koja je u tri seta savladala Nadju Petrovu 6:1, 6:7, 6:3, i tako se plasirala u svoje prvo polufinale u Engleskoj.

Meč između dve Ruskinje počeo je veoma napeto, prvenstveno zbog čak 10 propuštenih brejk prilika, po pet na obe strane.

Petrovoj je samopouzdanje, posle odluke linijskog sudije da poen dosudi protivnici zbog njene greške, naglo opalo, ali je zato Dementijeva odlično igrala sa osnovne linije, i protivnicu terala na greške.

Dementijeva je preuzela kontrolu nad igrom, dok je isfrustrirana Petrova stalno udarala reketom o pod, do trenutka kada joj se oruđe za igru obilo direktno o glavu.

Izgledalo je kao da će Dementijeva lako privesti meč kraju, pošto je vodila sa 5:1 u drugom setu, ali je tada popustio njen inače dobar servis.

To je pozitivno uticalo na Petrovu, koja je uspela da preciznim udarcima izbori taj-brejk, u kojem je spasila i dve meč lopte, pre nego što je dobila 8:6 i izjednačila na 1:1 u setovima.

U trećem setu Petrova je ponovo naglo počela da greši, i Dementijeva je tada iskoristila priliku da napravi dva brejka i sačuva jedan do kraja meča.

Sačuvana
Rašo
urednik
skriboman
*****
Pol: Muškarac
Horoskop: Škorpija
Poruke: 3321


« Odgovor #31 poslato: 02.07.2008. 14:11:04 »

Devetog dana na Vimbldonu u prvom planu biće četvrtfinala muškog singla. Na centralnom terenu će se od 14 časova igrati meč između svetskog broja jedan i aktuelnog šampiona Rodžera Federera i Hrvata Maria Ančića. Posle njih će na teren izaći Rafael Nadal, kome će protivnik biti 12. nosilac, Škot Endi Mari. Na terenu broj jedan od 14 časova igraće Rus Marat Safin i 31. nosilac, Španac Felisijano Lopez, dok će posle njih igrati i Francuz Arno Kleman i Nemac Rainer Šitler.
Sačuvana
Rašo
urednik
skriboman
*****
Pol: Muškarac
Horoskop: Škorpija
Poruke: 3321


« Odgovor #32 poslato: 03.07.2008. 13:43:42 »

blic


Krajinović i Jovanovska u četvrtfinalu Vimbldona



Filip Krajinović je ubedljivom pobedom nad Džeredom Istonom 6:1, 6:2 izborio plasman u četvrtfinale juniorskog Vimbldona, a zatim ostvario i pobedu u prvom kolu dubla. Plasman među osam najboljih ostvarila je i Bojana Jovanovski pobedom nad Izabelom Holand.

Srpski teniser je plasman među osam najboljih izborio za svega 51 minut. Za to vreme Krajinović je napravio četiri brejka i servirao pet asova, a procenat uspešnosti prvog servisa bio je 85 odsto.

Protivnik Krajinovića u četvrtfinalu biće Australijanac Endju Tomas.
Posle uspeha u singlu Filip Krajinović je ostvario pobedu i u dublu. On je sa hrvatskim kolegom Marinom Draganjom savladao špansko-britansku kombinaciju Karlos Buluda-Purkis i Danijel Koks sa 2:0, po setovima 6:2, 6:4.
Poput Filipa Krajinovića i Bojana Jovanovski je izborila plasman u četvrtfinale juniorskog Vimbldona. Ona je sa 2:0, po setovima 7:5, 6:2 savladala Izabelu Holand iz Australije. Meč je trajao 71 minut, a Jovanovska je zabeležila pet asova i imala procenat uspešnosti prvog servisa od 79 odsto. Nakon ovog meča, najveća nada našeg ženskog tenisa, igra dubl sa Rumunkom Elenom Bogdan protiv dubla iz Australije Kaldervud/Konta.
Protivnik srpske teniserke u četvrtfinalu biće domaća takmičarka Lora Robson.

Kiša je danas napravila probleme organizatorima Vimbldona, zbog čega sve do 18 časova nije završen ni jedan meč. U seniorskoj konkurenciji do sada su završena svega dva meča. Prvi reket sveta Rodžer Federer je savladao Hrvata Marija Ančić 6:1, 7:5, 6:4, dok je Marat Safin bio bolji od Felisijana Lopeza 3:6, 7:5, 7:6 (1), 6:3. U poslednjem meču dana u muškoj konkurenciji Rafel Nadal je u tri seta bio bolji od Endija Mareja 6:3, 6:2, 6:4.

Sačuvana
Rašo
urednik
skriboman
*****
Pol: Muškarac
Horoskop: Škorpija
Poruke: 3321


« Odgovor #33 poslato: 03.07.2008. 13:44:40 »

Desetog dana Vimbldona na programu su ženska polufinala, a sestre Vilijams imaju priliku da obezbede sedmo međusobno finale na najvećim turnirima, treće na Vimbldonu. Na centralni teren u 14 časova izlaze Venus Vilijams i Jelena Dementijeva, a posle njih nastupaju Serena Vilijams i Ži Ženg.

Sačuvana
Rašo
urednik
skriboman
*****
Pol: Muškarac
Horoskop: Škorpija
Poruke: 3321


« Odgovor #34 poslato: 04.07.2008. 14:43:47 »

Drugi polufinalni meč u dubl konkurenciji prekinut je zbog mraka u četvrtom setu pri vođstvu Zimonjića i Nestora protiv Paesa i Dluhija 2:1 u setovima i 3.3 u četvrtom setu.



Aktuelna šampionka trećeg teniskog grend slem turnira sezone Venus Vilijams plasirala se u finale Vimbldona, pošto je danas pobedila Ruskinju Elenu Dementijevu sa 2:0 (6:1, 7:6).
Vilijamsovoj će ovogodišnje finale Vimbldona biti sedmo u karijeri. Titulu šampiona osvajala je četiri puta. Dementijeva je, sa druge strane, ove godine prvi put igrala u polufinalu Vimbldona.
Venus će u finalu igrati protiv sestre Serene koja je plasman izborila pobedivši u polufinalu Kineskinju Djie Ženg sa 2:0 u setovima - 6:2, 7:6 (7:5).



Mladi srpski teniser Filip Krajinović plasirao se u polufinale gren slem turnira u Vimbldonu u konkurenciji juniora, pošto je danas u četvrtfinalu pobedio Australijanca Endruja Tomasa rezultatom 7:6 (7:2), 6:4.
Iako ima samo 16 godina i na ATP listi trentno zauzima 1.445 mesto, a na turnir je ušao kroz kvalifikacije, Krajinović je uspeo da nadigra dve godine starijeg Australijanca, koji je 816. igrač sveta.



Sačuvana
Rašo
urednik
skriboman
*****
Pol: Muškarac
Horoskop: Škorpija
Poruke: 3321


« Odgovor #35 poslato: 05.07.2008. 02:56:03 »

Nenad Zimonjić osigurao je četvrto gren slem finale ove godine, pošto je u paru sa Kanađaninom Danijelom Nestorom savladao Čeha Lukaša Dluhija i Indijca Leandera Paesa rezultatom 3:2, po setovima 7:6 (7:4), 4:6, 6:1, 4:6, 8:6!

Protivnici u finalu biće im švedski veteran Jonas Bjorkman i Kevin Alijet iz Južne Afrike, postavljeni za osme "kosturaše". Oni su u polufinalu eliminisali najbolji dubl sveta, braću Boba i Majka Brajana - 7:6, 5:7, 7:6, 7:6.
Sačuvana
Rašo
urednik
skriboman
*****
Pol: Muškarac
Horoskop: Škorpija
Poruke: 3321


« Odgovor #36 poslato: 05.07.2008. 14:52:58 »

Mladi srpski teniser Filip Krajinović danas je izgubio od Bugarina Grigora Dimitrova u polufinalu juniorskog turnira rezultatom 6:3, 6:3.

Srpska teniserka Bojana Jovanovski i Rumunka Elena Bogdan nisu uspele da se plasiraju u polufinale dublova u konkurenciji juniorki na gren slem turniru u Vimbldonu posto su danas u četvrtfinalu izgubile od Slovenke Polone Hercog i Australijanke Džesike Mur sa 2:0 u setovima - 6:1, 6:3.
Sačuvana
Rašo
urednik
skriboman
*****
Pol: Muškarac
Horoskop: Škorpija
Poruke: 3321


« Odgovor #37 poslato: 05.07.2008. 14:54:26 »

blic


Federer i Nadal bez problema do finala


Rodžer Federer je ispunio očekivanja i bez problema se plasirao u svoje šesto uzastopno finale na Vimbldonu. Najbolji teniser sveta je savladao Marata Safina sa 6:3, 7:6 (3), 6:4 za sat i 42 minuta igre.

Start meča je pokazao kako će se rezultat kretati, jer je Švajcarac odmah preuzeo inicijativu, osvojio je brejk za 2:0, a onda je rutinski priveo set kraju za samo 24 minuta – 6:3. U drugom setu nije bilo brejka, Safin je igrao nešto bolje, ali nije mogao mnogo više od tri osvojena poena u taj-brejku. Poslednji set je odlučen novim brejkom Federera, koji je iskoristio drugu od ukupno pet brejk šansi na meču. Na drugoj strani, kontroverzni Rus je imao samo dve prilike da "lomi" rezultat, obe su ostale neiskorišćene.

Drugi nosilac Rafael Nadal savladao je Nemca Rajnera Šitlera rezultatom 6:1, 7:6, 6:4 u polufinalu Vimbldona za dva časa igre. Španac je tako četvrti put pobedio Šitlera u pet međusobnih okršaja.
Finale počinje u nedelju od 15 časova. Žensko finale između sestara Vilijams zakazano je za subotu od 14 časova, nakon čega će se Nenad Zimonjić i Danijel Nestor boriti za trofej u dublu sa Jonasom Bjorkmanom i Kevinom Alijetom.
"Finale snova" biće 18. međusobni duel Federera i Nadala, u kojima je Španac bio uspešniji i vodi sa 11:6. Njih dvojica će se treći put uzastopno sresti u finalu Vimbldona, a poslednji kojima je to pošlo za rukom bili su Nemac Boris Beker i Šveđanin Stefan Edberg u periodu od 1988 i 1990. godine.
Sačuvana
Rašo
urednik
skriboman
*****
Pol: Muškarac
Horoskop: Škorpija
Poruke: 3321


« Odgovor #38 poslato: 06.07.2008. 14:04:57 »


 happy15

Srpski teniser Nenad Zimonjić pobednik je Vimbldona u konkurenciji dublova. On je zajedno sa Kanađaninom Danijelom Nestorom savladao devete nosioce Jonasa Bjorkmana i Kevina Alijea rezultatom rezultatom 7:6, 6:7, 6:3, 6:3. U prva dva seta nije bilo brejka, ali su Nestor i Zimonjić u trećem i četvrtom u ranim fazama seta pravili brejkove, a potom kontrolisali situaciju na terenu. Nenadu je ovo prva Gren slem titula u muškom dublu u karijeri.
Sačuvana
Rašo
urednik
skriboman
*****
Pol: Muškarac
Horoskop: Škorpija
Poruke: 3321


« Odgovor #39 poslato: 06.07.2008. 14:05:13 »

Američka teniserka Venus Viljams odbranila je trofej na Vimbldonu. Ona je u finalu najprestižnijeg Gren slem turnira savladala svoju sestru Serenu Vilijams rezultatom 7:5, 6:4. Bilo je ovo treće finale sestara na Vimbldonu, a prethodna dva dobila je Serena. Završni okršaj u potpunosti je opravdao očekivanja i, kao i uvek u duelima Vilijamsovih, nijanse su odlučivale. Venus je bolje koristila svoje šanse i zasluženo došla do sedmog Gren slem trofeja.
Sačuvana
Rašo
urednik
skriboman
*****
Pol: Muškarac
Horoskop: Škorpija
Poruke: 3321


« Odgovor #40 poslato: 07.07.2008. 15:09:26 »

blic



Zimonjić: Biću prvi i u Njujorku



Srbija je na svakom od grend slem turnira u 2008. godini imala šampiona. Novak Đoković je krunisan u Melburnu, Ana Ivanović u Parizu, a Nenad Zimonjić, sa povređenom levom rukom, u subotu na Vimbldonu. Ukoliko neko u septembru pobedi u Njujorku, biće to svojevrstan srpski grend slem, ali i bez toga, ovo je najblistavija sezona u istoriji našeg tenisa.


Zimonjić je u muškom dublu dva puta imao priliku da osvoji trofej na nezvaničnom prvenstvu sveta, ali 2004. i 2006. godine nije uspeo. Prvi put je sa Džulijanom Novleom izgubio od Bjorkmana i Vudbridža, drugi sa Fabrisom Santoroom od braće Brajen. Kombinacija sa Nestorom je bila treća sreća za Nenada, pobedili su Bjorkmana i Ulijea sa 7:6, 6:7, 6:3, 6:3.
- Ovo je moj prvi grend slem u muškom dublu i posebno mi je drago što sam ga osvojio na Vimbldonu. Ovo mi je 21. i najvažniji pehar u karijeri. Nema mnogo igrača koji se mogu pohvaliti da su osvojili grend slem u dublu. Prošle sezone, ovde je pobedila Jelena Janković u miksu. Pre toga, Srbija nije imala grend slem šampiona, tako da mi ovo mnogo znači. Jedino je Slobodan Živojinović na US openu uspeo da dođe do pehara u dublu - kaže Zimonjić, aludirajući na Bobin veliki uspeh sa Andresom Gomezom iz 1986. godine.
Nestor je oduvek bio veliki dubl igrač. Posle rastanka sa Markom Noulsom sa Bahama, nije znao šta da očekuje.
- Od početka saradnje postavili smo sebi najveća očekivanja. Očajnički smo želeli da ove sezone osvojimo grend slem, naročito ovde na Vimbldonu, jer je Nestoru ta titula nedostajala. Možda smo sebi nametnuli veliki pritisak, ali smo uspeli. Verujem da će nam ovo pomoći da ubuduće igramo sa više uživanja i znatno opuštenije - kaže Nenad Zimonjić.

Posle Vimbldona, sebi su odredili novi zadatak, da postanu najbolji dubl sveta. Nestor je, posle trijumfa u Londonu, postao broj dubl igrač jedan, a Zimonjić je ostao četvrti. Između njih dvojice su samo braća Brajen, koji su pokazali znake popuštanja u ovoj sezoni.
- Nadam se da ću jednog dana dostići ono što je Nestor uradio u karijeri. Siguran sam da ćemo igrati još bolje i postati dubl broj jedan - uveren je srpski teniser.
Nestor, koji je u karijeri osvojio i titule na Australijen Openu (2002), US openu (2004) i Rolan Garosu (2006), kaže da mu Zimonjić daje podstrek da nastavi, iako ima 35 godina.
- Nenad u potpunosti uživa u igri. Ja sam se pre saradnje sa njim svega prilično zasitio, ali sa njim, sve je postalo drugačije. Nadam se da ću i ja više uživati ubuduće - poručio je Kanađanin koji je rođen u Beogradu.
Sačuvana
Rašo
urednik
skriboman
*****
Pol: Muškarac
Horoskop: Škorpija
Poruke: 3321


« Odgovor #41 poslato: 07.07.2008. 15:10:46 »

blic



Možda najbolji meč u istoriji tenisa pripao Špancu

Finale za pamćenje, Nadal osvojio Vimbldon!




Rafael Nadal je prvi put osvojio Vimbldon i to prvom pobedom nad Rodžerom Federerom na travi u finalu za pamćenje - 6:4, 6:4, 6:7, 6:7, 9:7! Španac je poveo sa 2:0 u setovima, Fedeks se vratio posle dva taj-brejka spasivši pritom dve meč lopte, ali nije uspeo da kompletira preokret. Posle dva prekida zbog kiše i skoro pet sati briljantne igre morao je da dođe kraj, a pobednik je bio Nadal.

Ovaj meč, možda i najbolji u istoriji tenisa, je teško, možda i nezahvalno opisati rečima, a svakako se mora reći da je bez obzira na navijačke strasti i na to što svako ima svoje favorite, na centralnom terenu prikazano šta znači kada tenis igraju Federer i Nadal. Ovako fantastičnu igru, neverovatnu borbu, preokrete, puno prelepih i nekoliko nemogućih poena publici mogu da podare samo njih dvojica. Ipak, na kraju je bio bolji Rafa, koji je prekinuo Federerov niz od 65. uzastopnih pobeda na travi i stigao do svog prvog grend slem trofeja pored Rolan Garosa. "Kralj šljake" je srušio "kralja tenisa" i to na njegovoj podlozi i na njegovom terenu, pokazavši da je sada vreme za napad na mesto broj jedan.


Od početka turnira je bilo jasno koliko je Španac napredovao u igri na travi i koliko mu odgovara ove godine mnogo sporija podloga. Rafa je to pokazao i na startu meča protiv Federera, kada je napravio prvi brejk za prednost od 2:1. Do kraja seta koji je trajao 48 minuta gledan je fenomenalan tenis, u kom je Švajcarac imao više prilika da oduzme rivalov servis. Međutim, on nije iskoristio ni jednu od tri brejk lopte (dve u poslednjem gemu), pa se ispostavilo da je Nadalu uz odličnu igru bila dovoljna samo jedna - 6:4.
Početak drugog seta pripao je Fedeksu. Najbolji teniser sveta je podigao ritam, odlično je servirao, bio je veoma agresivan, a konačno je proradio i njegov karakteristični bekhend. To mu je donelo brejk za 2:0, koji je vrlo brzo pretvoren u vođstvo od 4:1. Međutim, Nadal je uzvratio u sedmom gemu uz nekoliko brutalnih poena iz forhenda. Taj trenutak je označio i veliki preokret. Nadal je počeo da apsolutno dominira terenom, bio je ubedljiv i nemilosrdan sa osnovne linije, a par nemogućih lopti iz defanzive primoravale su prilično nervoznog Federera da često šalje loptu u mrežu. Sve je mirisalo na novi brejk i to se dogodilo u devetom gemu - Nadal je poveo sa 0:40, iskoristio je drugu šansu za 5:4, a onda je sigurno odservirao za velikih 2:0, posle 46 minuta igre u drugom setu.

Federera je šest gemova delilo od poraza na "njegovom" terenu i sve je ukazivalo na to da neće uspeti da postane prvi igrač u open eri koji je osvojio šest Vimbldona. On je pokušao to da spreči podizanjem tempa u trećem setu, ali svaki put kada je stizao do šansi da prelomi taj period igre, uglavnom zbog svojih grešaka je vraćao Nadala u život. Puno loših bekhenda, čak i na drugi servis Španca završavali su ili na mreži ili jako plitko u terenu. Sa druge strane mreže je za to redovno stizala kazna, a onda i najava za definitivan kraj. Nadal je u šestom gemu uspeo da spasi četiri brejk lopte, zatim je brzo poveo sa 0:40, ali se Fedeks nekako podigao i produžio bitku. Veliku pomoć je dobio i od oblaka - meč je prekinut zbog kiše pri rezultatu 5:4 za Švajcarca, posle čega se on u meč vratio mnogo sigurniji. Stigao je do taj-brejka, odservirao je tri asa, a zatim napravio dva mini brejka za 5:2. To mu je bilo dovoljno da uvede fenomenalan susret u četvrti set - 7:6 (5) za 2:1 posle novih 61 minuta igre. Federer je održao maksimalan skor u taj-brejkovima na Vimbldonu, dok je Rafi ovo bio prvi izgubljeni ove godine.

I četvrti set je odlučen u taj-brejku. Pre njega, gledani su nastavak velike borbe, puno fantastičnih poena i ljubomorno čuvanje servisa na obe strane. Ali, to je bila samo uvertira u fenomenalnu poslasticu.
Prvi poen 13. gema odlično je pokazao kakav su tenis prikazala dva, bez pogovora, najbolja tenisera sveta. Nastavak je bio još bolji.

Federer je stigao do mini-brejka na samom startu, a Nadal je uzvratio sa dva svoja. Španac je zatim brutalnim as udarcem prekinuo seriju ispuštenih servisa, a onda je novim mini-brejkom za 5:2 najavio veliku pobedu. Bilo je potrebno samo da Španac sačuva svoje servise, ali se to nije dogodilo.
Dupla servis greška i bekhend zakucan u mrežu su vratili su prednost na drugu stranu mreže. Federer je majstorski odgovorio i stigao do prve set lopte. Ni to nije bilo dovoljno da se stavi kraj na dramu. Švajcarac je ubrzo morao da brani dve meč lopte i to jednu posle verovatno najluđeg poena Vimbldona 2008. Nadal je nekako stigao loptu na "prednost" strani, ispružio se i poslao perfektan pasing šot uz liniju za 8:7. Međutim, odgovor je bio skoro isto toliko neverovatan. Federer je poravnao rezultat briljantnim bekhendom, a onda je stigao do 10:8 i izjednačenja na 2:2 čim je uveo finale u peti set. Bez obzira za koga se navija, to je verovatno i najbolja stvar koja je mogla da se desi...

Ni u petom setu nije bilo ništa manje uzbudljivo, jer su najbolji teniseri sveta su imali itekako snage da nastave sa fenomenalnom igrom. Više je pretio Nadal, ali je dugo vremena Federer bio i više nego dovoljno siguran u svoje udarce da kada je najpotrebnije, na brejk loptama, reaguje briljantno. Spasao je dve u 11. gemu zahvaljujući odličnom prvom servisu, a dva gema kasnije se "iščupao" i iz nezgodnih 15:30. Isti ritam je gledan i u nastavku, pa je Rafa stigao do 15:40 pri rezultatu 7:7. Sa druge strane mreže je stigao Federerov "potpis za krizne situacije" - as, a zatim i agresivno izgrađen poen za đus. Viđena je nova brejk lopta i novi brutalni servis, pa onda još jedna... I tu je, konačno, bio kraj. Posle 39 gemova bez brejka (!) Nadal je konačno slomio rivala i stigao do nove prilike da servira za meč.

Ovu je iskoristio na drugoj, ukupno četvrtoj meč lopti - za kraj epskog finala dugog četiri sata i 48 minuta i osvajanje najvažnijeg teniskog trofeja na svetu.

Rafael Nadal: - Ne mogu rečima da opišem kako sam se osećao nakon poslednjeg, pobedničkog poena. Bilo je veoma teško, ali sam, nakon poraza u finalima u prethodne dve godine, uspeo da savladam najboljeg igrača na svetu. Federer je i dalje prvi igrač, ali ovo je veliki trenutak u mojoj karijeri.
Rodžer Federer: - Pokušao sam sve, ali je Rafa igrao zaista sjajno i zaslužio je da pobedi. Osećao sam određeni pritisak, a sa druge strane mreže stajao je moj najteži protivnik. Uživao sam u finalu, a šteta je što nisam osvojio trofej. Ipak, nadam se da ću sledeće sezone osvojiti titulu.
Sačuvana
Stranice: 1 [2]  Sve
  Štampaj  
 
Prebaci se na:  


Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 1.1 RC3 | SMF © 2001-2006, Lewis Media | Imprint Ispravan XHTML 1.0! Ispravan CSS!
Stranica je napravljena za 1.913 sekundi sa 36 upita.