Oreska - Užice

OPŠTE TEME => TV / Radio / Novine => Temu započeo: Pedja 22.01.2007. 20:21:02Naslov: Decko kupio ceo tiraz uzickih Vesti
Poruka od: Pedja 22.01.2007. 20:21:02
http://www.kurir-info.co.yu/arhiva/2007/januar/20/SR-02-20012007.shtml

OTKUPIO TIRAŽ ZBOG - OGLASA

Nepoznati mladi Užičanin zbog oglasa za radno mesto kupio ceo tiraž lokalnih novina i potrošio više od 30.000 dinara

UŽICE - Bezmalo ceo tiraž užičkog nedeljnika Vesti planuo je u subotu, 13. januara, za vrlo kratko vreme, a razlog nije neka superekskluzivna informacija, već oglas za radno mesto. Vesti je još u subotu u zoru, čim su se pojavile na prodajnim mestima, kako su nam potvrdili prodavci iz više trafika, pokupovao mladić koji nije pitao za cenu već je samo tražio sve primerke koje su imali.

Do svog primerka tog i narednih dana mogli su da dođu samo pretplatnici, dok je najveći deo ostatka od oko 600 primeraka pokupovao anonimni mladi Užičanin. I u samim Vestima juče su nam potvrdili da njihovih novina od subote nema na kioscima i da je u redakciju prošle sedmice dolazio mladić koji je želeo da unapred otkupi ceo tiraž, ali mu to nije dozvoljeno.

Sa istim zahtevom ovaj mladić pojavio se i u štampariji i kod distributera, i pošto ni na ovim mestima nije mogao da kapariše ceo tiraž, do primeraka Vesti došao je na kioscima, a za pokupovane primerke morao je da odvoji tridesetak hiljada dinara, pošto primerak Vesti košta 50 dinara.

U Vestima kažu da nisu sto posto sigurni zašto je mladić tražio da kupi ceo tiraž, ali pretpostavljaju da je to zbog oglasa za jedno radno mesto koji je štampan u tom broju.

(Z. Š. - SINA)


Naslov: Odg: Decko kupio ceo tiraz uzickih Vesti
Poruka od: fon Manštajn 23.01.2007. 10:30:10
e Srbijo kukala ti majka, nadam se da ce barem dobiti to radno mesto...


Naslov: Odg: Decko kupio ceo tiraz uzickih Vesti
Poruka od: le_piaf 23.01.2007. 12:11:22
Ako je vec imao toliko kesha na bacanje, sto ce mu posao...


Naslov: Odg: Decko kupio ceo tiraz uzickih Vesti
Poruka od: jelenica_ue 23.01.2007. 15:25:44
pa mozda je neki dobar pos'o :DNaslov: Odg: Decko kupio ceo tiraz uzickih Vesti
Poruka od: wolf 24.01.2007. 08:49:19
Citat
pa mozda je neki dobar pos'o :)


Kako to obicno jeste u zivotu (ko je pomenuo izbore :P), kad god se podignu veliki talasi koji malenim ribicama daju privid nekih (nazovi) krupnih desavanja, pogled treba uputiti dole u dubine gde krupne ribe mirno, bez viska emocija (ako upste i poseduju iste) donose odluku ko ce biti pojeden a ko ne.

Elem, prica o mogucem otkupu celog tiraza lokalnog lista pojavila se jos pre 'preloma' prve strane a kao razlog se navodi (svesno ili ne) zelja doticne osobe da se novine ne pojave na kioscima 'zbog posla'.

Kakvog posla, cijeg posla to niko nije znao, ali ribice ko ribice zagrizu na mamac (a sta bi drugo) i krene pretraga po tek pristiglim materijalima ne bi li se otkrio inkriminisani tekst. Na povrsinu ispliva par oglasa... jedan izvrsilac na poslovima farbanja i lakiranja...  jedan na poslovima tkanja i odrzavanja masina (???)... a onda se pojavljuje apsolutni favorit, administrator mreze u Javnom preduzecu 'Stan'.

Bam, to je to, misterija je resena, doduse bez mnogo pompe i senzacionalizma ali sve je izgledalo dovoljno benigno da je stisalo strasti i kod onih najortodoksnijih koji su trazili da se prodaja kompletnog tiraza ne dozvoli ni po koju cenu. Taj benignitet kod pojedinaca izaziva cak i simpatiju: eto, sta sve covek mora da ucini da bi dosao do posla...  nesretnik nije njemu lako.. (?? kome je lako da iz dzepa izvadi i da 30000 din ali ocigledno da ih ima). Za to vreme novina nastavlja svoj (doduse kratki) zivotni vek, od stamparije preko distributera do prodajnih mesta gde umire poput vilinog konjica, u istom danu kada je i rodjena.

Sve ovo je trebalo poput bljutavih soc-real prica biti zapamceno samo kao anegdota sa tendencijom prerastanja u lokalnu urbanu legendu o domisljatosti i resenosti malog, obicnog coveka da se u ovim teskim vremenima izbori za 'komad hleba'.  sic!  :icon8:

Onakav kakav sam, poznat po tome da nikad ne vidim ono sto treba da vidim, ne cujem ono sto treba da cujem, niti razumem ono sto svi razumeju, izneo bih jednu malu opservaciju na celu pricu.

Na istoj strani gde su i gore pomenuti oglasi nalazi se i jedan, po dimenzijama ne bas mali ali svakako u svemu ovome nezapazeni oglas od strane vec pomenutog JP 'Stan' u kome se nude putem javnog nadmetanja tj. licitacije:

Citat

1. Poslovni prostor, lokacija: Trg partizana broj 10, povrsina: 46 kvadrata, pocetna cena: 175 evra (3.8 po metru).
2. Poslovni prostor, lokacija: Dimitrija Tucovica broj 40, povrsina: 24 kvadrata, pocetna cena: 115 evra (4.75 po metru).

Licitacioni korak u oba slucaja je 0.5 evra po metru kvadratnom sto ce reci u prvom slucaju 23 evra a u drugom 12. Zakup na vremenski rok od 5 godina.


E sad, nekome ko poseduje dovoljno 'mastovitosti' i 'visprenosti' da ovakvom 'briljantno' izvedenom akcijom onemoguci eventualne konkurente da se pojave na licitaciji (24 januara 2007. godine, upravo danas, u kancelariji direktora Preduzeca :P , u ulici Marije Mage Magazinovic br. 7 u 12h, za blize informacije tel. 031/521-769) potrebno je samo da jos malo zatalasa vodu i skrane paznju sa sebe.

Na osnovu resenosti da otkupi sve primerke, predpostavka je da se islo na gotovo idealnu situaciju (kako bi neki rekli 'na sigurno') tj. da se sve odigra (da ne kazem odglumi) u prisustvu jos dva (fingirana) ucesnika koji bi naravno odustali od licitacije vec u prvom krugu (oni su potrebni zbog zakonske odredbe o ucescu najmanje tri zainteresovane strane). Jednostavnim matematickim operacijama na nivou nizih razreda osmogodisnje skole dolazimo do zakljucka da bi se u tom slucaju jednokratno ulaganje u visini oko 30000 dinara vratilo posle samo par meseci (ako ne i posle prvog meseca) koriscenja zakupa.

I vuk sit i ovce na broju, ko je video oglas video je, ko nije nema pravo da se ljuti, jer ne mozes se ljutiti zbog necega sto nisi ni video, uostalom ko mu je kriv sto nije bio brzi. :P

Ako ovo nije 'zbog posla' (barem u glavama novokomponovanih bizMismena - a bavim se dugogodisnjim proucavanjem psihopatologije doticnih prirepaka ljudske vrste) onda ja stvarno ne znam sta se pod tim terminom podrazumeva.

Znaci nista od neke romanticne tra-la-la pricice, nista od glamuroznih i pikantnih detalja jer oni i inace postoje samo da bi nam odvlacili paznju na stranputicu.

------

P.S. Unapred se izvinjavam pomenutom farbaru, masin-bravaru ili administratoru ako sam njihov nadasve humani i ocajnicki postupak svojm nerazumevanjem doveo u pitanje i uneo pometnju u ovu pricu.

P.S.S. Nadam se da je doticni 'otkupljivac tiraza' procitao barem jedan clanak i da je nakon toga ceo 'plen' odneo na otkupno mesto reciklaznih sirovina a ne da ih je odmah bacao u prvi kontejner na koji bi naisao.


Naslov: Odg: Decko kupio ceo tiraz uzickih Vesti
Poruka od: Pedja 24.01.2007. 09:48:51
Ma nista nije izgubljeno. Znam za taj posao administratora u "Stan"-u vec neko vreme. Prilicno je kontradiktoran. Trazi strucnjaka za sve, ali da ga plate kao pomocnog radnika. Sto je najgore, zaista im treba strucnjak ali za platu koju nude to nijedan strucnjak nece da radi, tako da ce se sve zavrsiti da ce zaposliti nekog "strucnjaka" koji nece umeti da odradi sve sto treba, ali kao da je to nekome i bitno. :)

Prvi put cujem da se pravi licitacija za zaposljavanje radnika? Sta licitiraju, ko ce raditi za manju platu?Naslov: Odg: Decko kupio ceo tiraz uzickih Vesti
Poruka od: fon Manštajn 24.01.2007. 11:00:08
pedja licitacija je za poslovni prostor , zakup na 5 godina...ali ako prica stigne do JK Stan mozda bi mogli da poniste licitaciju, jer su oni direktno osteceni, naravno ako je taj deo price istinit u celoj prici oko otkupa celog tiraza, a novine ce sigurno zapaliti i  samo ce  nam ulepsati nijansu smoga u sumrak...  :(


Naslov: Odg: Decko kupio ceo tiraz uzickih Vesti
Poruka od: klackalica 30.01.2008. 19:25:43
Tek sad videh ove jade!!! Posle tačno godinu dana!!! A zar niko nije pomislio da je sve namešteno upravo u JP Stan, čim je čovek dolazio i tokom pripreme lista da ga unapred otkupi, dakle znao je da će oglas za licitaciju biti u tom broju, a to može da zna samo ako mu je rečeno u JP Stan.


Naslov: Odg: Decko kupio ceo tiraz uzickih Vesti
Poruka od: jjeelleennaa 30.01.2008. 23:03:14
Ej, da se nije mozda zeznuo? Posto obicno konkurs daju samo da bi ozvanicili prijem radnika  :icon6: a ljudi vec rade na tom radnom mestu.