Oreska - Užice

UŽICE => Užička privreda => Temu započeo: Pedja 25.09.2008. 14:14:51Naslov: Preduzeću Sirogojno kompani uručen sertifikat o organskoj proizvodnji maline
Poruka od: Pedja 25.09.2008. 14:14:51
http://www.danas.co.rs/vesti/ekonomija/malina_bez_hemijskih_dodataka.4.html?news_id=140364

Preduzeću Sirogojno kompani uručen sertifikat o organskoj proizvodnji maline

Malina bez hemijskih dodataka

Užice - Preduzeće Sirogojno kompani iz zlatiborskog sela Sirogojno i njegovih četrdesetak kooperanata dobili su međunarodni sertifikat kojim se potvrđuje organska proizvodnja maline. Prvi sertifikat ove vrste u proizvodnji maline u zapadnoj Srbiji, koji garantuje da je proizvedena bez upotrebe veštačkih đubriva i hemijskih dodataka, juče je vlasniku preduzeća Radetu Ljubojeviću uručio Marinko Ukropina, direktor švajcarske kontrolne kuće SGS u Beogradu.

Prešli smo težak put koji je trajao tri godine. Morali smo da ispunimo veoma stroge kriterijume i prođemo mnoštvo kontrola. Sertifikat garantuje da su maline iz malinjaka naših kooperanata uzgajane bez veštačkih đubriva, pesticida, herbicida i ostalih hemijskih sredstava, a organska malina veoma je tražena na inostranom tržištu. Zbog toga već sada imamo ponude za izvoz u Švedsku, Japan, Belgiju, Finsku i Australiju - rekao je Ljubojević.

On je dodao da će ta kompanija naredne godine ponuditi oko osamdeset tona organske maline, što nije velika količina, ali je tako proizvedena malina skuplja i do trideset odsto u odnosu na tradicionalnu proizvodnju. Kako je prinos organski uzgajane maline mnogo manji od proizvodnje u kojoj se koriste hemijska sredstva, procena je da će proizvođači moći da nadoknade manji prinos većom otkupnom cenom.

Poručivši da dobijeni sertifikat predstavlja „vetar u leđa celokupnom domaćem malinarstvu“, jer je organska malina i te kako tražena na inostranom tržištu, Ljubojević je ponovio da bi država trebalo da iskaže više razumevanja za probleme malinara i obezbedi podsticajna sredstva za proizvodnju organske hrane.

- Budućnost naše kompanije i celokupne srpske poljoprivrede je što veća proizvodnja organskog voća i drugih poljoprivrednih proizvoda, a to bi moglo da se ostvari povećanjem broja kooperanata i modernizacijom prerađivačkih kapaciteta - poručio je Ljubojević.

Preduzeće Sirogojno, koje upošljava oko devedeset radnika, poseduje veliku hladnjaču u Sirogojnu, koja tri godine radi po HCCP standardu, i još jednu u Arilju. Tokom ove sezone, otkupilo je i preradilo oko 5.000 tona uglavnom maline i kupine, od čega je 97 odsto namenjeno izvozu.

N. Kovačević


Naslov: Odg: Preduzeću Sirogojno kompani uručen sertifikat o organskoj proizvodnji maline
Poruka od: Драгољуб 25.09.2008. 15:03:52
Људи убијају са извозом малине,  првенствено у Француску.